Podłączenie baru od innego producenta niż latawiec

Forum dla początkujących
anton

Post24 lis 2008, 17:04

Wiatm ,

Chcialem sie dowiedziec czy jest mozliwe podlaczenie baru od innego producenta niz lataiwec. Oczywiscie jezeli ilosc linek sie zgadza.

Ostatnio zerwala mi sie linka przy Naishu boxerze, pozstale linki nadaja sie do wymiany i caly bar w tym modelu nie bardzo mi lezy. Chce kupic nowy latawiec, nie koniecznie Naisha i zastanawiam sie czy musze kupowac nowe linki do boxera czy poprostu jak juz bede mial nowy latawiec bede mogl sobie przekladac bar pomiedzy latawcami.

Czy bar od hybrydy bedzie dzialal z bow´em?

Zgory dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
<<Kriss>>
Kontaktowanie:

Post04 gru 2008, 12:33

Jest to mozliwe - tylko moze wymagac trymowania i mozesz miec inny zakres depowera - wszystko zalezy jakiej firmy kupisz ten nowy latawiec :)

Mnie ostatnio interesowal podobny temat - tj. podpiecie baru od Besta do starego North Rhino - czyli bar od bowa do C- i da sie to zrobic.

Bar od Bowa i Hybrydy - np. u Besta - moj stary bar od Waroo obsluguje bez problemu nowe Nemesisy- wszystkie bary tego producenta sa kompatybilne - chyba nie ma wiekszych roznic pod tym wzgledem miedzy SLE i Hybrydami.

Problem moze sie pojawic gdybys np.chcial uzywac baru od C-epa do Bowa.

anton

Post10 gru 2008, 10:40

Dzieki Kriss, Poznan Rules jak zawsze :)

No to teraz pozostala mi tylko sprawa wyboru latawca

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post24 gru 2008, 16:59

[img]Problem%20moze%20sie%20pojawic%20gdybys%20np.chcial%20uzywac%20baru%20od%20C-epa%20do%20Bowa.[/img]

no właśnie to mnie zastanawia.
bar od c ma przecież znacznie mniejszą regulację mocy, a zatem kąt natarcia latawca do wiatru zmnienia się mniej, a zatem tracimy wszystkie zalety bowa - m.in. regulację mocy, ale latawka działa.

natomiast jeżeli podłączymy bar od bowa do c, to czy poprzez maxymalne odpuszczenie baru nie narażamy się czasem na to, że latawiec fiknie nam w powietrzu koziołka przez tylnie linki???

zastanawiam się tylko, mam nadzieję, że ktoś odpowie!!!

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 gru 2008, 18:00

[quote]
natomiast jeżeli podłączymy bar od bowa do c, to czy poprzez maxymalne odpuszczenie baru nie narażamy się czasem na to, że latawiec fiknie nam w powietrzu koziołka przez tylnie linki???

zastanawiam się tylko, mam nadzieję, że ktoś odpowie!!![/quoute]

po częsci masz racje ale wlasnie dlatego w wyzej wymienionym przypadku skraca sie po prostu linke depower'a tak zeby wszystko dzialalo jak trzeba, albo najzwyczajnie daje sie nisko stopper balla

a w drugą strone (bar od C do Bow'a) to juz "grubsze" przerobki ;]
pozdrawiam

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post24 gru 2008, 19:07

a w drugą strone (bar od C do Bow'a) to juz "grubsze" przerobki

jakie przeróbki? po prostu mniejszy ( o dużo ) zakres mocy.
i oczywiście ew. trymowanie, ale to działa w obie strony.

najzwyczajnie daje sie nisko stopper balla

no tak, ja nie mam stopera. wszystko jasne ;)

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 gru 2008, 20:43

ted pisze:
a w drugą strone (bar od C do Bow'a) to juz "grubsze" przerobki

jakie przeróbki? po prostu mniejszy ( o dużo ) zakres mocy.
i oczywiście ew. trymowanie, ale to działa w obie strony.

niee, to by bylo bez sensu juz lepiej nie latac niz latac z takim malym depower'em na bow'ie-.-....
latawiec by caly czas albo uciekal na krawedz okna i slabo ciagnal
albo bylby przebrany i backstallowal no i nonstop ciagnal...
w takim przypadku trzeba wydluzyc linke depower'a
ted pisze:
najzwyczajnie daje sie nisko stopper balla

no tak, ja nie mam stopera. wszystko jasne ;)

nie rozumiem w czym problem -.- , napisalem wczersniej "skraca sie po prostu linke depower'a"
jest DUUUUUUUŻo sposobów żeby skrócic linke depowera do odpowiedniej dlugosci :lol: wystarczy troche pokombinowac i rozwiazanie samo sie znajdzie :D
generalnie nie wiem w czym problem.. :wink:

R3KHYT
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2009, 22:54

A wie ktoś jak by to wyglądało jeśli chodzi o rozmiary latawca? Np. mając bar od SS Rev 11m da radę zaoszczędzić na barze i kupić taką 7mkę, żeby wszystko działało cacy na tym, który mam, unikając specjalnie zabawy z trymowaniem itd. ? Wiem, że na przykład mniejsze rozmiary Rev'a mają krótsze bary. Jak to wpłynie na zachowanie latawca? A jak będzie wyglądać z latawcami innych producentów?

grzechu
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2009, 08:15

Zdaje się że od 9m w dół bary są 45 ale spokojnie bedziesz plywal na swoim od 11 bez zadnego trymowania. Latawiec bedzie troche szybszy (7 i tak pewnie ostro zawija).

R3KHYT
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2009, 12:54

No właśnie pytanie czy nie będzie zbyt szybka . . . szczególnie dla początkującego. A czy latawce podobnej kontrukcji innych producentów da się pod to podczepić?

Święty
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2009, 21:38

podłącze się do tematu,
mianowicie posiadam bar od takoona furii o taki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 59c91.html i mam pytanie czy da się do niego podłączyć latawki innych firm ? nie będzie problemu z linkami? mój bar ma wymyślny system nts w kórym przednia krawędź trzyma się właściwie na jednej lince patrz link. (chodzi mi o coś w rozmiarze 9m sle lub hybryde)
pozdro

Święty
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2009, 23:23

dodam, że przy depowerze odpuszczonym na maxa i barze przyciągniętym do chikennloopa linki są równej długości
pozdro

Wróć do „Pierwsze Kroki”