PSYCHO2 na poczatek ??

Forum dla początkujących
szymanello

Post22 sie 2008, 08:49

Witam serdecznie zaczynam przygode z kajtami, kupilem sobie FS psycho2 17m2 i zamierzam siie na nim nie zabic . Potrafie juz nim wystartowac i wyladowac bez pomocy i bez zabierania ludzi za szyje z plazy. Mam za soba pierwsze bodydragi i jakies tam malutkie skoki na piachu, jestem na etapie wstawania na deche. Jak do tej pory wszystko idzie ok . Do tej pory uzywalem go jedynie przy delikatnym wietrze (dokladnie nie wiem jakim ale mysle ze 2B to maks) . Ostatnio probowalem go odpalic w weekend wialo kolo 4-5B (Sulejow) no wlasnie i tu sie zaczyna moje pytanie . Podczas startu cos poszlo nie tak i zamiast z krawedzi okna wystartowal w pelnym wietrze hehe (najszybciej pokonane 70m w moim zyciu ) . Zastanawiam sie jakie jest prawdopodobienstwo ze kiedy juz postawie go poprawnie przy takim wietrze i bedzie w zenicie to nie porwie mnie np. do szwecji czy gdzies na Ukraine? Moze inny latawiec na poczatek? dodam, ze waze okolo 90kg .

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2008, 10:16

Jestes kolejnym przykładem osoby, która kupuje kite'a zanim się zastanowi czy to dobry pomysł.

po pierwsze - robiłeś jakikolwiek kurs :?: Ktoś Ci pokazał jak się lata co się robi z kitem w różnych sytuacjach, jak go odpalać i lądować :?: :shock:

Po drugie - 17m to romiar dobry przy Twojej wadze... jak wieje 8-12 węzłów. Jak się już trochę nauczysz to może popływasz na nim do 15-18 węzłów. Ale zdecydowanie na początek to za duży sprzęt.

No chyba, że będziesz go odpalać w słabym wietrze, albo chcesz zaorać pół plaży.

Proponowałbym rozmiar mniejszy - szczególnie jeśli się dopiero uczysz.

szymanello

Post22 sie 2008, 10:49

Jakies dwa miesiace temu kumpel ktory plywal jakies 4 lata temu dal mi do posterowania starego FS 7m2 nie wiem jaki model to byl ale cholernie stary. Pobawilem sie tym troszke i mi sie spodobalo . Teraz kompletuje sobie sprzet i krok po kroku sie ucze pod okiem kumpla wiec nie sam yachowuje wsyzstkie srodki ostroznosci i jak do tej porz nic mi sie nie stalo . Moje pytanie o psycho bylo po to bo zastanawiam sie czy na innzm kajcie nie zrobilbym szybszych postepow np jakis pulse2 np 12m . Plaze mzsle itak przeoram itak, zreszta nie wierze ze ty nie przeorales. Dzieki za odp.

szymanello

Post22 sie 2008, 10:54

sorry za literowki ale klawa pada

szymanello

Post22 sie 2008, 11:00

Jak bys mogl onzo napisac mi krotko cos na temat tego kajta jaks charakterystyke moze plywales na nim ? kupilem go w swietnym stanie za mala kase z mysla o srodladziu i slabym wietrze . Naprawde nie nadaje sie do nauki , jest dosc stabilny ladnie stoi w zenicie tylko ze ma od cholery mocy jak bardzo wieje .

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2008, 11:04

szymanello pisze:...bo zastanawiam sie czy na innzm kajcie nie zrobilbym szybszych postepow np jakis pulse2 np 12m . .

Na pewno, na pewno - to jest bardzo słuszna koncepcja :)

Nie musi to być od razu Pulse2, Pulse1 już jest zacnym kajtem, a cena...sam wiesz:) Psycho3 jest również super (sam mam i uzywam :) ) zarówno do nauki jak i na potem!!!

Mimo, iż "prawdziwy polski lotnik to i na drzwiach od stodoły poleci" :wink: , ale tego olbrzyma to bym sobie odpuścił, bo ci krzywdę zrobi. Oczywiście dasz radę na nim się nauczyć, ale zachowaj wszelkie środki ostrożności i miej zrywkę w pogotowiu :)

Pozdr

szymanello

Post22 sie 2008, 11:16

Zrywki uzylem do tej pory pare razy choc szczerze mowiac w sytuacji kiedy byla mi najbardziej potrzebna przy najwiekrzym zagrozeniu latawiec zostal na liszu ale nie stracil do konca mocy tylko krecil loopy i stal sie ogolnie mowiac malo przyjemny dla otoczenia i hehe malo sterowny min. to sklonilo mnie do zastanowienia sie czy nie jest czasem zbyt narowisty jak na moje umiejetnosci (na razie dosc mizerne ). Z drugiej strony jednak mysle ze jak juz sie przemecze i opanuje tego bydlaka to frajda bedzie wielka zreszta juz jest . Dzieki za odp. pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2008, 12:21

.. 17 metrową komórkę przy 4 albo i 5B.... rotfl... naprawdę przeraża mnie bezmyślność ludzka... jestem również pod wrażeniem wyważonych odpowiedzi ze strony kolegów :clap:

tak chciałem tylko wyrazić zdumienie - :shock: - odpowiedź na pytanie już padła, na mniejszym będzie łatwiej... i bezpieczniej...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2008, 12:41

ted pisze:.. 17 metrową komórkę przy 4 albo i 5B.... rotfl...

eee tam.. "gadzasz" :wink:

wrażenia moga być "przednie" :

http://pl.youtube.com/watch?v=xb5CtDLdn4M :shock:

pozdro

szymanello

Post22 sie 2008, 12:54

Masz racje Ziomek filmik wyglada zachecajaco, musze tylko jakies zabezpieczenie zastosowac zeby mi sie przypadkiem nie urwal kajt z trapezu ;)

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2008, 14:23

szymanello pisze: zabezpieczenie zastosowac zeby mi sie przypadkiem nie urwal kajt z trapezu ;)

polecam kotwicę.... ta wydaję się bezpieczna....
http://allegro.pl/item415915443_kotwica ... szawa.html

...jeżeli jednak bezpieczeństwo jest dla Ciebie naprawdę ważne... nie wachałbym się i zainwestował w:
http://allegro.pl/item416122766_kotwica_1_tona.html

z żeglarskim pozdrowieniem, ahoj!
;)

szymanello

Post22 sie 2008, 14:39

Ted,doskonale usmialem sie niezle, ta tonowa musze koniecznie zakupic . Wniosek jest jeden psycho zostaje na male wiaterki a poki cos szukam czegos innego

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post22 sie 2008, 15:25

Kup sobie po prostu mniejszy latawiec do kompletu na silniejszy wiatr. Co prawda ciężko z kompletem 2 latawców, które pokryją cały zakres, ale dla Ciebie spokojnie mógłbyś myśleć o jakiejś 10-13m komórce na początek. Jak chcesz pływać przy ok 12-15 węzłach to proponuję 13m. Jeżeli chcesz latać przy silniejszych wiatrach- pomyśl o 10. 17 niestety może się trochę pokryć z 13, ale nie masz w tej chwili wyjścia. Ja myślę, że ten pulse 2 albo pulse 1 w okoliacach 12m to niezły pomysł. Będzie Ci jednak nadal brakować latawki na wiatry powyżej 25 węzłów, chociaż na początku nie polecam.
Pamiętaj, że psycho 2 to stary latawiec - o małym depowerze w porównaniu z obecnymi konstrukcjami, słabszym syst. bezpieczeństwa i dość trudnym sterowaniem.
No i ten rozmiar - diabelski ;)
Pływałem na 17, ale przy mojej wadze to wszystkie pierdniecia obsługiwałem, a jak zawiało powyżej 10-12 węzłów to było już dla mnie dużo.
A tak w ogóle to idź na kurs :!: :!:

szymanello

Post22 sie 2008, 15:38

Lepiej psycho3 czy pulse2 myslac perspektywicznie chyba psycho3 jak sie myle to mnie uswiadomcie . Dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post22 sie 2008, 16:30

Oba latawce są przyjemne, ale nie pływałem na nich w tych rozmiarach. Psycho3 10 jest wolniejszy od pulse2 10 więc zakładam, ze w większym rozmiarze będzie podobnie.
Ja bym się zastanawiał nad pulsem2 bo będzie łatwiejszy a to naprawdę fajna latawka. Psycho3 będzie miał na pewno lepszą windę i będzie się na nim łatwiej ostrzyło, kwestia tylko czy tego potrzebujesz na początku - tym bardziej, że i tak 90% będzie zależało od Ciebie a nie od latawca.
Pulse2 powinien też być nieco tańszy przy podobnym poziomie zużycia, ale to różnie bywa.

Wróć do „Pierwsze Kroki”