ósemki czy sinusoida???

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
aaa3xa
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2008, 20:51

mozecie mi powiedziec taka rzecz:
w ksiazce kunysza np jest napisane zeby robic taka sinusoide dzieki ktorej latawiec generuje wiecej mocy...
inni mowia mi ze powinno sie krecic pelne osemki, byle nie przechodzic przez zenit,
jak to jest? zalezne od wiatru? - jak wieje dobrze to sinusoida albo w ogole, a jak slabiej to osemki pelne?

bo mam dylemat... mam best waroo 13 jesli to tezz zalezne od sprzetu..

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2008, 21:10

sinsoidę sie robi ;] albo "próba ósemki na ruchomym obrazie" :? dół góra dół góra i tak dalej....

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post30 lip 2008, 21:13

a jak masz lepszego skilla to trzaskasz wykres tangensa i latasz jak koniu :)

A tak serio: Generalnie jeśli ktoś pisze że aby generować więcej mocy trzeba kręcić ósemki to chodziło mu o sinusoidę. Gdybyś "narysował" latawcem pełną ósemkę nie był byś w stanie płynąć tym samym halsem bo środek prawdziwej ósemki wiąże się ze zmianą strony okna wiatrowego z lewej na prawą lub odwrotnie

Awatar użytkownika
aaa3xa
Kontaktowanie:

Post30 lip 2008, 21:16

albo nawet cotangensa...

no dzieki w takim razie, czyli co to co sie potocznie nazywa osemkami osemkami wcale nie jest?

__kater__

Post30 lip 2008, 21:27

aaa3xa pisze:albo nawet cotangensa...

no dzieki w takim razie, czyli co to co sie potocznie nazywa osemkami osemkami wcale nie jest?

przeczytaj 3 razy to co napisałem i to co Zed napisał...

Awatar użytkownika
aaa3xa
Kontaktowanie:

Post30 lip 2008, 21:34

__kater__ pisze:
aaa3xa pisze:albo nawet cotangensa...

przeczytaj 3 razy to co napisałem i to co Zed napisał...

no wlasnie bo mi wszyscy mowili o tych osemkach i probowalem jakos je miescic nie przechodzac przez zenit ale to praktycznie niemozliwe chyba...

tak samo na szkoleniu mowili zeby krecil osemki nie przechodzac przez zenit...
czyli oni mieli na mysli wszyscy krecenie sinusoidy tak??
plz o ostateczne potwierdzenie bo nie moge spac po nocach przez ten dylemat...

besttaste

Post30 lip 2008, 23:57

haha, to ja to potwierdze: TAK :wink:

Awatar użytkownika
aaa3xa
Kontaktowanie:

Post31 lip 2008, 00:35

to moze jeszcze ktos ^^
kto napisze wprost: nie mozna robic osemek i plynac jednym halsem, robi sie sinusoide i nic wiecej nie da rady

to juz sie tak zupelnie uspokoje...
bo nadal o tym jeszcze mysle,,,

__kater__

Post31 lip 2008, 08:05

TAK, możesz spać spokojnie :)

nie mozna robic osemek i plynac jednym halsem, robi sie sinusoide i nic wiecej nie da rady . Chociaż było by to możliwe gdybyś płynął a raczej puścił się z wiatrem a nie prostopadle do niego, ale już ci nie chce mieszać...

swoją drogą nie ma to jak zacząć naukę od kiteloopów dużą szmatą :)

PS uczysz się sam pływać/latać?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, 08:13 przez __kater__, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
aaa3xa
Kontaktowanie:

Post31 lip 2008, 08:12

przeczytalem dopiero dzis z rana to przynajmniej ta noc nie bedzie mnie nurtowal ten problem :)

kamien z serca

ja bylem na iko2, ale wtedy tak fajnie wialo ze kierowalem latawiec na dol i zapierd*** do przodu. to wystarczylo.

w zeszly weekend bylem w rewie - w zasadzie to uczylem sie sam bo kolezanka co z nia pojechalem plywa na windsurfingu.
czasami podpytywalem o cos instruktorow

w sumie najbardziej lubie uczyc sie sam - tzn jak ktos mi pokaze jak cos powinno wygladac a potem katuje to sam...

a kiteloopy to mi nawet pare razy wyszly, tylko nie wiem po co je sie robi? strasznie duza moc ma wtedy latawiec i i tak nie moge ustac wted na desce,,,

__kater__

Post31 lip 2008, 08:18

kiteloopy hmmm :)

generalnie są właśnie po to by generować extra moc więc nic dziwnego ze nie utrzymywałeś się na desce - najczęściej robi się je w trakcie skoku (na początku w jego końcowej fazie by nie pociągało za bardzo do przodu)

można też zrobić przy zawracaniu najlepiej płynnym z normal to switch właśnie po to by nie stracić na prędkości (polega na tym że latawiec zamiast tradycyjnie zmienić hals zmienia go "dołem" a deską wycinamy półkole na wodzie)czyli w zasadzie kiedy ty robiłeś te swoje ósemki powinieneś zmieniać hals :)

gregot

Post18 sie 2008, 15:33

Koledzy by lepiej podpowiedzieli ze osemki to sie robi ale podczas nauki bodydragow co tak ladnie do przodu brzuszkiem od wody sie odbija, wiem wiem zapomnialo sie ten trick ;)

Wróć do „Pierwsze Kroki”