Na wstępie...

Forum dla początkujących
RaFaeIIO

Post16 cze 2008, 12:48

Chciałbym wszystkich przywitać. Już niebawem, bo pod koniec lipca zaczynam swoją pierwszą przygodę z kitesurfingiem.. Zamierzam zacząć od kursu w szkółce.. Jeszcze sie nie zdecydowałem gdzie dokładnie zacząć szkolenie - bo przeglądając na waszym forum, wszystkie szkoły kite'a, przyznam szczerze - wybór ciężki... Nie chodzi mi nawet o ceny kursów, ale o różnorodność oferty co oczywiście punktuje u klienta ;p Chciałem wogóle jechać na dwa tygodnie... Tylko teraz troche obawiam sie pogody, myślałem nawet o tym żeby kurs rozbić na dwa jednotygodniowe.. W połowie lipca zrobić podstawy, a na początku sierpnia drugi stopień kursu.. Czytając posty innych odnoszę wrażenie iż niemożliwe jest w ciągu tygodnia ukończyć te dwa stopinie, może się mylę, ale proszę o wyrozumiałość bo.. początkujący przecież jestem ;p

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post16 cze 2008, 13:29

2 stopnie IKO czyli do pierwszych zwrotów można opanować w 8-12 godzin, czyli 2-3 dni
Zależy tylko od Ciebie jak bardzo jesteś kumaty.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2008, 13:40

i od wiatru ;)

RaFaeIIO

Post16 cze 2008, 13:57

Myśle że z moją kumatością problemu nie będzie.. :D natomiast na wiatr wpływu nie mam. Patrzyłem na statystyki wiatru Łeba - Półwysep Helski..
Jak jeszcze kilka dni temu myślałem o półwyspie tak, teraz nie wiem gdzie zacząć swój pierwszy raz.. Niby nic wielkiego pierwsze pływanie.. Ale podstawy są najważniejsze... Na co warto zwrócić uwagę przy lokalizacji?

carlos

Post16 cze 2008, 14:18

<joke> Na skały :) </joke>

A tak serio to byłem w ten weekend w Jastarnii, sam dopiero sie uczyłem trzymać latawiec ale kolesie już tam śmigali - ogólnie warunki były świetne, nie wiem jak to jest w Łebie, wieje tam ?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2008, 16:42

RaFaeIIO pisze:Na co warto zwrócić uwagę przy lokalizacji?

raczej nie na mocno przesłodzoną
aukcję kursu kite
w ŁEBIE
na Allegro :wink:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post16 cze 2008, 20:21

RaFaeIIO pisze:.. Na co warto zwrócić uwagę przy lokalizacji?

Wybierz szkółkę, która oferuje max 2 kursantów do instruktora, asekurację motorówki albo skutera, sprzęt walkie-talkie kursant-instruktor i co najwazniejsze to że płacisz za to co się nauczysz a nie za odbyte godziny. Zapłać zaliczkę, wydrukuj sobie zakres kursu jaki Ci się należy a jeżeli instruktorzy zaczynają kręcić nosem, że się nie da, że się zepsuło, że wszystkim wychodzi tylko nie Tobie itd. to znajź natychmiast inną szkołe nie płać im reszty i zażądaj zwrotu zaliczki ...

RaFaeIIO

Post17 cze 2008, 07:36

Coś napewno się znajdzie... :) W tym tygodniu będę chciał rezerwować miejsce, bo później będzie coraz trudniej z wolnymi miejscami. Co myślicie o zakupie pianki i butów? Nie jest to największy wydatek, ale chyba warto bo nigdy nie wiadomo kto przed wami pływał... :wink:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2008, 13:13

sprzęt walkie-talkie kursant-instruktor

A po co Ci sprzęt walkie-talkie?

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2008, 13:44

przemass pisze:
sprzęt walkie-talkie kursant-instruktor

A po co Ci sprzęt walkie-talkie?

Wydaje się głupie ale takie nie jest. Niektóre szkółki stosuja taki patent i jest on na tyle fajny że jak obserwuje czasem poczynania młodych adeptów KS to wydaje mi się że zamontowanie odbiornika na kasku kursanta daje to, że wszystkie polecenia sa od razu "usłyszane" i kursant może odpowiednio szybko zareagować np. już płynąc na halsie a nie słuchac jak instrukator drze ryja za przeproszeniem przez pół zatoki :idea:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2008, 14:50

carlos pisze: nie wiem jak to jest w Łebie, wieje tam ?

Nie. W Polsce ogólnie wieje tylko w jednym miejscu i to też nie zawsze. Tak więc wybór jest bardzo prosty ;)

Z wiatrem większość zależy od kierunku. Jak spojrzeć na sposób i miejsce powstawania wiatru nad Bałtykiem to zobaczysz, że pewne kierunki są lepsze dla jednego miejsca a pewne sprawdzają się lepiej jeszcze gdzie indziej.

A tak na serio to ja zawsze polecam trzy szkółki, które uważam za profesjonalne. Każda w trzech równych lokalizacjach, więc do wyboru do koloru.

RaFaeIIO

Post17 cze 2008, 15:30

jakich masz faworytów?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2008, 15:46

RaFaeIIO pisze:Coś napewno się znajdzie... :) W tym tygodniu będę chciał rezerwować miejsce, bo później będzie coraz trudniej z wolnymi miejscami. Co myślicie o zakupie pianki i butów? Nie jest to największy wydatek, ale chyba warto bo nigdy nie wiadomo kto przed wami pływał... :wink:

ja polecam miec wlasna pianke, chocby jakas tanią, buty raczej niepotrzebne

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2008, 16:18

Myślę, że Pablo się nie zezłości, że napiszę moich osobistych faworytów na forum. W razie co - Pablo skasuj wiadomość ;)

Uważam, że godnymi polecenia szkółkami są Board&Kite na półwyspie, Aloha w Rewie, oraz Airman Kite Qlub w Łebie.

Board&Kite oraz Aloha za klimat i podejście do kursanta oraz moim prywatnym zdaniem - brak spiny wśród instruktorów, natomiast AKQ za indywidualne podejście do kursanta oraz jedyną z tego co wiem szkółkę, która uczy też na miękkich latawcach.
Do tego każda z tych szkółek jest gdzie indziej, więc można poznać różne warunki i odkryć rózne miejsca w PL do pływania niekoniecznie w tłoku.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 11:39

onzo pisze:
A tak na serio to ja zawsze polecam trzy szkółki, które uważam za profesjonalne. Każda w trzech równych lokalizacjach, więc do wyboru do koloru.

tja..

reszta to amatorzy kwaśnych jabłek..
bo nie używają do szkolenia latawców, których NIKT nota bene nie używa :idea: :idea: do szkolenia, poza ..ICH IMPORTEREM :wink:

eh..

ja też polecam trzy
częściowo pokrywają się z Twoimi..

ale wsystkich pozostałych nie nazwałbym "nieprofesjonalnymi" :idea:

...

Wróć do „Pierwsze Kroki”