Dobieranie sprzetu

Forum dla początkujących
Janusz Wlodek

Post06 mar 2008, 21:31

Szukam kogos kto wie czy na deskach typu DOOR o dlugosci 161 mozna jezdzic przy mocniejszych wiatrach czy trzeba zejsc na krotkie deski?
Moj sprzet ktory nie dawno kupilem to taka deska + Cabrhina Omega HD 15m.Jestem pochatkujacy moje najwieksze osiagniecie to200 m w slizgu a potem jak wiecej powialo to bylo wodowanie.Moze znajdze sie ktos i
wyjasni mi jak to jest z tym doborem sprzetu.Moj ciezar to 78kg. :oops:

Awatar użytkownika
zielwandam

Post06 mar 2008, 22:05

No Hej...

Zacznijmy od tego co to znaczy dla ciebie wiekszy wiatr? :?:

Bo ten zestawik to raczej na mega slabe wiatry! :!:

Sam mam 104kg i najwieksza deske krotsza i latawiec nieco mniejszy... :wink:

Janusz Wlodek

Post06 mar 2008, 22:25

Trudno powiedziec to byl podmuch mysle ze do 4Bf to powinienem dac sobie rady wsumie plywam na windsurfingu juz od 25 lat a na kite-cie dopiero 5godz.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2008, 22:52

Obrazek

Jak widać na wykresie 15 to latawiec na mega slaby wiatr. Jeżeli byleś na wodzie dopiero 5h to nawet trochę silniejszy podmuch będzie dla ciebie problemem przy braku opływania.

Osobiście proponuje kupić coś mniejszego na mocniejsze wiatry albo nauczyć sie mocno krawędziować.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2008, 23:01

W sumie, to przykro stwierdzić, ale albo szukałeś BARDZO słabowiatrowego kompletu i to do nauki ( rozmiar deski ) - albo źle Cie ktoś poinformował.

Przy wietrze w warunkach overpowered niestety tą deskę bedziesz musiał raczej zmienić na mniejszą - po prostu nie będzie Ci wygodnie i nie utrzymasz krawędzi...Taka deska znacznie ograniczy Ci górną część zakresu wiatrowego.

Latawiec 15 również jest moim zdaniem za duży na 78 kg, nawet na polskie warunki. Optymalny duży latawiec - 12/13, mały 8/9.
Deska 130/40.

Pływać się da na wielu rzeczach ale radziłbym poszukać ciężkiego kupca na omegę, a deskę sobie zostaw do nauki i pchnij potem, może szkółka jakaś by wzięła.

pozdro

Janusz Wlodek

Post07 mar 2008, 18:29

Dziekuje za innformacje teraz widze ze trzeba mi cos w tym sprzecie zmienic.
Na omedze jeszcze nie plywalem tylko na sterej gaastrze Force 14m i gdzie inni plywali na 16m to ja nie moglem wejsc na deche no i zdecydowalem sie na 15m.Chyba bede musial cos dokupic gdyz jade w czerwcu do Chalup i niechce stac na brzegu gdze inni plywaja a jakby za duzo wialo to jeszcze zostaje mi windsurfing.Ja u mnie plywam na gorskich jeziorach gdzie wiatr jest niestaly i czasami gasnie i jak tu przeplynac na malym zestawie dziure wietrzna.Nie poddaje sie ten sport jest piekny! Pozdrawiam Was Janusz[/b]

Awatar użytkownika
zielwandam

Post08 mar 2008, 07:46

Janusz jak na WS plywasz to wiesz jak dobrac zagiel do konretnych warunkow wiatrowych... :)
Na kf kiedys sie doczytalem ze jest zaleznosc miedzy wilekoscia zagla WS a latawki :roll:
Mianowicie latawiec przyblizajac powinienn byc ok 2 razy wiekszy niz zagiel WS w tym dniu... :wink: :idea:

Za prawdziwosc formuly nie recze... :!:

cyberdog1899

Post08 mar 2008, 08:19

[quote="Jurgen"]Obrazek

quote]

Tym wykresem, w szczególności jeżeli chodzi o zakres 15tki, raczej bym się nie przejmował. Wynika z niego, że najlepsze pływanie jest przy 10 węzłach (od 7miu :shock: )... Może kiedyś dożyjemy pięknych czasów, tymczasem jednak żyjemy w takich, w których normalne pływanie zaczyna się od 12-13.
Deska faktycznie raczej dla amatora kite'a zawodowo uprawiającego sumo. 135/41 tak w przybliżeniu powinno Ci wystarczyć. Po jakimś czasie nawet poniżej 130

Janusz Wlodek

Post08 mar 2008, 09:10

zielwandam pisze:Janusz jak na WS plywasz to wiesz jak dobrac zagiel do konretnych warunkow wiatrowych... :)
Na kf kiedys sie doczytalem ze jest zaleznosc miedzy wilekoscia zagla WS a latawki :roll:
Mianowicie latawiec przyblizajac powinienn byc ok 2 razy wiekszy niz zagiel WS w tym dniu... :wink: :idea:

Za prawdziwosc formuly nie recze... :!:

Czesc. Tej formuly nie znalem jest to ciekawe z tego wynika ze jak ja przy 4Bf spokojnie daje rade na zaglu 9,5m to na 15m kita i przy malej desce tez poplywam ,a jak bedzie wiecej wialo to bede musial kupic cos mniejszego, ale to przyszlosc pierwsze musze doplynac tam skad wyplynalem. Pozdrawiam

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post08 mar 2008, 09:43

zielwandam pisze:Na kf kiedys sie doczytalem ze jest zaleznosc miedzy wilekoscia zagla WS a latawki :roll:

Wydaje mi się, że było to prawdą odnośnie do latawców C. Moim zdaniem teraz będa to latawce o kilka metrów mniejsze. Wiążę się to z wypłaszczeniem profilu przede wszystkim w latawcach typu bow, a także SLE.

Wróć do „Pierwsze Kroki”