PROBLEM Z BAREM I KONTROLA NAD KITEM

Forum dla początkujących
ALFIK0406
Kontaktowanie:

Post06 gru 2007, 23:30

Witam wszystkich. Na wstepie chce podkreslic ze to 1 moj kontakt z forum nie wiem jeszcze co i jak wiec prosze o wyrozumiałosc, wracajac do tematu.
Problem jest taki w tym roku zaczełem robic kurs ale brakło wiatru i czasu.
Z niemiec przywiozłem kite stary model areo II 12m2 prawie nie uzywany. był za przysłowiawa złotówke wiec sie zdecydowałem ( nie wiem czy dobrze ale na poczatek powinien mi wystarczyc)

Problem polega na tym ze po podpieciu baru 4 linkowy naish

Kita prawie nie mozna wystartowac ( po dłuzszej zabawie w 2 osoby sie uda go poderwac). jak juz jest w powietrzu to nie ma nad nim zadnej kontroli lata jak chce i gdzie chce naszczescie trzyma sie w zenicie.

po maxymalnym odgieciu baru ( o 90stopni) dopiero bardzo bardzo bardzo bardzo pozno zaczyna reagowac i to bardzo powoli. ( tak powoli ze 8 mki nie da sie zrobic bo kit wpada z zenitu w power zon i konczy zachaczajac krawedzia o wode.

Podejzewam ze problemem jest dłuosc linek chociaz trymowanie depowera nie dajekolosalnej ruznicy ani na sciagnietym ani na odpuszczonym.

Linki przy barze jest mozliwosc ustawienia linek sterujacych ( niebieska i czerwona ) na takich supełkach .
linki srodkowe nie maja regulacji poza trymerem

A linki były przedłuzane oreginalnymi linkami standardowo 20m maja i zostały dodane 7 metrowe.

Niech ktos mi napisze jak mam dobrac długosc linek znaczy jak ustawic bar podczas dobierania długosci:
- depower ma byc zciagniety czy odpuszczony
- trymer depowera zaciagniety na maxa czy odpuszczony na maxa a moze w srodkowym polozeniu
- linki na koncu maja miec równa dłogos czy moze srodkowe maja byc dłuzsze ewentualnie kródsze jak tak to o ile cm.

eentualnie jezeli cos innego moze byc to piscie ja jestem zielony z tym znaczy po 4 godzinach szkolenia ,latawiec szkoleniowy i to samo z duzym latawcem i pierwsze body dragi i wietru zabrakło. :cry: :cry: :cry:

PS. sory za błędy ort, ( dyslektyk i dysortograf )

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 01:33

Opisz prosze dokladnie w czym jest problem - co znaczy "lata jak chce i na szczescie trzyma sie w zenicie"? tzn ze jestes w stanie nim sterowac tak, ze utrzymujesz go w zenicie?
Zarówno w czasie trymowania latawca jak i podczas latania depower pownien byc w miare możliwości wybrany w polowie - linki sterujące powinny być wybrane na tyle, by nie zwisały luźno na wietrze, ale również by nie były wybrane "na maxa".
Jeśli kite ma przy takim ustawieniu tendencję do spadania krawędzią spływu w powerzone ( backstall ) - co chyba opisujesz(?); problem ze startem, a jego profil jest wypłaszczony - masz zbyt krótkie linki sterujące ( tylne ).
Jeśli kite jest "głęboki", a w zenicie przy barze zaciągniętym do połowy ma tendencję do łopotania i przepadania ( "tuba główna leci na ziemię" ) - masz zbyt luźne linki sterujące.
Z tego co piszesz wydaje mi się, że powinieneś:
1. sprawdzić czy podlączyłeś poprawnie bar.
2. Ustawić depower w pozycji normalnej - odpuszczony.
3. Wydłużyć linki sterujące o dwa supełki.
4.Sprawdzić różnicę i wybrać optimum.

Spróbuj proszę dokładniej opisać problem.

pozdro

ALFIK0406
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 09:45

Postaram sie to wyjasniic jak tylko moge.

Opisz prosze dokladnie w czym jest problem - co znaczy "lata jak chce i na szczescie trzyma sie w zenicie"? tzn ze jestes w stanie nim sterowac tak, ze utrzymujesz go w zenicie?

a wiec jak kit zostanie odpalony co jest trudne. ( tylko mozna go wyzucic w powietrzer i to powoli zaczyna sie wzbijac po krawedzi

w zenicie trzyma sie i wyraznie sam sie ustawia opd wiatr krawedzie spływu telepocza na wietrze,

widac wyraznie ze przednie linki sa napiete a sterujace sa luzne i wiatr je wygina ( zeby zobrazowac jak bardzo sciagajac bar opur dopiero jest odcówalny po sciagnieciu baru na 3/4 długosci depoveru )

aby kite skrecił mosze wychylic bar na maxa czyli o 90stopni i wtedy i tylko wtedy kit zaczyna skrecac ale reakcja kita na bar jest dopiero po 10/ 20 sekundach co uniemozliwia zrobienie np 8 mki bo czas przejscia kita przez pover zon jest kródszy niz czas reakcji na bar i zanim kit ponownie skreci do zenitu to krawedzia kita ( ta czesc kita gdzie przychadza linki np. lewa przednia i lewa tylna ) chaczy o wode

tak to wyglada naj dokladniej jak potrafie opisac

wydaje mi sie ze sa za długie linki sterujace ale nie potrafie dobrac długosci nie wiem jaka powinna byc długosc ( róznica w długosci miedzy linkami przednimi a tylnimi)

sory za błedy

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 09:48

idź do szkółki (najlepiej podstawowej :!: )

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 10:08

myślę że powienieneś skontaktować sie z jakimś instruktorem który mieszka w pobliżu. Napewno takiego znajdziesz. To o czym piszesz może świadczyć o zbyt długich linkach sterujących/złym strymowaniu. Ale najlepiej skontaktuj się z jakimś doświadczonym instruktorem który dokładnie powie Ci co i jak
Ostatnio zmieniony 07 gru 2007, 11:24 przez kubat2, łącznie zmieniany 1 raz.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 10:59

Czy w szkółce w której byłeś nikt nie uczył cię trymowania latawca? A w zasadzie trymowania baru? :doh:

Rozwiń linki z baru. Podepnij linki do stałego punktu np. drzewo, płot cokolwiek. Ważne żeby linki miały ten sam punkt początkowy. Tasma trymera powinna byc odpuszczona. Po naciągnięciu linek i ściagnieciu baru do siebie w połowie długości depowera powinienes czuć opór na barze i w tym momencie linki powinny mieć tą samą długość. Tzn. w takim ustawianiu bara punkt poczatkowy linek powinien być taki sam. Jeśli nie jest masz po trzy supełki na każdej lince sterującej plus chyba po 2 lub też 3 na nośnych (ale nie pamiętam). Ustaw aby długość linek była tak jak napisane jest powyżej.
Jeśli nie jak nie da się ustawić równej długości linek. Skontaktuje się ze sprzedawcą akcesoriów firmy Naish i zamów sobie nowy zestaw linek. Jeśli ta operacja zakończyła się sukcesem możesz podpiąc latawiec do linek.
NIGDY NIE PODŁĄCZAJ LATAWCA ZA NIM NIE SPRAWDZISZ DŁUGOŚCI LINEK !! ( w przypadku zakupu używanego latawca )

ALFIK0406
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 12:03

Dzieki wielkie Smokie
własnie o to mi chodziło jak mam ustawic linki znaczy dobrac ich długos do ustawienia baru.

PS w szkołce w której byłem niestety nie zdazyli mi tego wyjsanic bo nie dokonczyłem kursu ze wzgledu na brak wiatru. tym bardziej pisałem o tym wczesniej
jestem zielony z tym znaczy po 4 godzinach szkolenia ,latawiec szkoleniowy i to samo z duzym latawcem i pierwsze body dragi i wietru zabrakło.

a jezeli choodzi o trymowanie to na szkulce pokazali mi co i jak mam podpiac do czego jakie sa systemy bezp. i trymowane dep. jak zabardzo ciagnie. i nic nie było o ustawianiu linek jaka maja miec długosc jak mam byc bar ustawiony. moze zapomnieli :wink: wkoncu byl ruch w interesie a czas to pieniadz. jeszcze dzisiaj rozwine linki i sprawdze jaka maja długosc i jaka była róznica w długosci.

wielkie dzieki i sory za błedy

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 13:22

linki 20+7 byly sprzedawane oryginalnie, a z tego co piszesz to tylne linki masz zbyt dlugie i to powoduje, ze latawiec jest nie sterowny.
nalepiej popros o pomoc w trymowaniu latawca kogos kto wie o co "biega", bo nie zawsze ustawienie linek przednich/ tylnych na zero jest optymalne....
albo jezeli nie wytrzymujesz cisnienia probuj stopniowo skracac tylne linki, do momentu kiedy przy zaciagnietej do polowy tasmie, po odpuszczeniu baru widac, ze linki sterujace staja sie luzne a po zaciagniecu baru tylne linki zaciagaja latawke i zmieniaja jego kont natarcia.

ALFIK0406
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 14:44

Dzieki wszystkim za szczegółowe opisanie sprawy. wydaje mi sie ze bedzie teraz dobrze. :lol: :lol: :lol: tak to jest jak sie nie wie co i jak i sie kupuje kota w worku.

wiec tak rozwinelem linki podczepiłem do gwozdzia w drzewie i wiecie co karzda linka miała inna długosc. :shock: a wszystkie linki równe były w momecie zaciagniecia trymera na maxa i sciagnieciu baru na 3/4 odległosci a nawet troche dalej i to jeszcze pod kontem bo linki sterowe miały ruznice 5 cm miedzy soba. ale wszystko wyrównałem jest proste i na odpuszczonym trymeze po sciagnieciu baru tak mniej wiecej do połowy nawet troche mniej jest równo. :lol: :lol: :lol: :lol:

teraz tylko poczekac na wiaterek i troche ladniejsza pogode i pojade na plyte lotniska spróbuje jak działa. i ewentualnie dotrymuje delikatnie grónt ze wiem juz jak.

maski
a wiesz dlaczego linki sa laczone czemu nie zrobili odrazu jednej 27 metrowej??

DZIEKI WSZYSTKIM ZA POSWIECONY CZAS I UWEGE

TERAZ TYLKO CZEKAC CZEKAC I CZEKAC AZ BEDZIE TROCHE CIEPLEJ

DO ZOBACZENIA NA WODZIE A Z NIEKTÓRYMI TO PEWNIE KIEDYS TAM ZA PARNASCIE LAT MOZE W POWIETRZU :D :D

Smokie
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 14:49

Dlatego ze po skróceniu linek kajt jest szybszy, ale tez generuje mniej mocy. Wiec to ze mozesz sobie skrocic linki daje ci mozliwosc wyboru.

ALFIK0406
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 15:10

aha a co jest bardziej oplacalne dla nowicjusza??

Smokie
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 15:43

zostaw narazie 27. jak skrocisz to aero bedzie dla ciebie za szybkie

ALFIK0406
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 16:36

Dziki za rade juz sie nie moge doczekac az sprawdze jak to działac bedzie.

Wróć do „Pierwsze Kroki”