PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post17 sty 2009, 18:32

wasil pisze:Zapytam o porade raz jeszcze! 77kg 190cm wzrostu, bede glownie plywal na baltyku. Nie wiem ktory wybrac:

Best Waroo 2008 9m

czy

Cabrinha Convert 2008 9m

Bede wdzieczny za pomoc!

Convert

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2009, 18:55

Ten który po TWOIM teście lepiej by Ci pasował.

Stawiam na waroo, dlaczego - temat rzeka, wystarczy poszukać na kf.

Awatar użytkownika
Archie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 sty 2009, 19:20

Na poczatek bardzo ważnym jest aby latawiec latwo restartowal z wody, Jesli bedziesz plywal i sie uczyl w okolicach Mielna (to nie zatoka, gruntu nie bedzie) Zdecydowanie patrzylbym na latawiec pod wzgledem restartu, a tutaj jak wiadomo Convert nie ma rownych :wink: No i do tego szybki i ladnie nosi :lol: No i cena tez znacznie korzystniejsza... :roll:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2009, 19:41

Co to się tu wyrabia :shock: Koniec świata :doh:

Sorry, nie mogłem się powstrzymać :wink:

Awatar użytkownika
wasil
Deska: SU-2
Latawiec: Slingshot RPM 2015 11m
Kontaktowanie:

Post18 sty 2009, 11:11

yanosik pisze:Co to się tu wyrabia :shock: Koniec świata :doh:

Sorry, nie mogłem się powstrzymać :wink:

A co się tak naprawdę wyrabia? :shock:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post18 sty 2009, 11:50

Czasem jak czytam Wasze posty to :shock:
Kiedyś tu napisałem, że jak ktoś będzie zaczynał na śródlądziu /głęboka woda/ to dobrze jest mieć latawiec który łatwo wstaje z wody
Pinio pisze:
apacz321 pisze:Poradźcie proszę...

Nikt Ci nie chce odpisać to może ja coś napiszę :wink:
Na początek dla Ciebie, jeśli chcesz kupić 1 latawiec to wg mnie najlepszym latawcem był by jakoś bow 12m – 13m ale to już wiesz.
14-tki raczej nie kupuj, bo te „uważane” są za słabowiatrowe i dla osób cięższych. Twoja waga 87 kg jak najbardziej pasuje do 12 i 13.
Dalej :arrow: nie ma wcale mało latawców z 2 ręki w tym rozmiarze na rynku wtórnym, wystarczy spojrzeć na allegro i giełdę na forum.
No i 3 rada, jeśli chcesz pływać głównie na śródlądziu to polecam coś, co bardzo dobrze wstaje z wody przyda się na początek, bo latawiec będzie częściej spadał jak i również za względu na głębokość wody na śródlądziu. Stojąc po pas zdecydowanie łatwiej jest wystartować ponownie latawiec, ale nie każdy akwen jest tak przyjazny do nauki jak zatoka do strony półwyspu.
Co do marek sprzętu to wolę się nie wypowiadać :wink:
Poczytaj opinie na forum :!:
Pozdrówka :wink:

a potem dostałem wykład

ted pisze:nawet jako początkujący, przy wyborze latawca w ogóle nie kierowałbym się tym jak toto wstaje z wody. po pierwsze jak napisane jest, że latawiec X wstaje słabo, to nie znaczy to, że jego z wody się nie da podnieść, tylko, że wstaje gorzej od Y, który w zasadzie sam się od wody odrywa.
Po drugie zaś bardzo szybko przeskakuje się etap, w którym latawiec wpada do wody.
I po ostatnie, jak postawisz coś co wstaje słabiej, to postawisz już potem wszytko wszędzie i zdobędziesz mnóstwo doświadczenia.

I kilka słów wyjaśnienia. Uczyłem się na reckonach, potem bowy, następnie kupiłem C shape z 5 linką i to był mój pierwszy z nią kontakt. Jedyne co wiedziałem o stawianiu takiego latawca, to to, że tą linkę się ciągnie ;) Pływałem na śródlądziu, w okropnych warunkach. Spadł raz, drugi, a za trzecim już umiałem go podnosić zawsze i wszędzie. Z tobą będzie tak samo.

pzdr.

No i kiedyś na takich małych testach R R D na MM /mieliśmy z Kargulem wolne latawce więc czemu nie dać chłopakom spróbować czegoś nowego/
Pan który jest wymieniony wyżej na moje pytanie jak się pływało odpowiedział cyt: "nie wiem nigdy na bowach nie pływałem" beka :lol:
a poza to kolego nie były bow tylko D-Shape R R D Passion 9 m ale to szczegół.
W związku z tym :arrow: w tym wątku częstą mędrcy piszą montże
i tyle pozdrówka Aloha

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post18 sty 2009, 12:15

nie byłem w tym wątku od ho ho, wchodzę, a tu nie dalej jak kilka minut temu dostałem takiego dissa ;)
dzień sobie przypominam - zimno było - latawiec również - jeszcze raz dziękuję. Czego sobie nie przypominam, to słówka "nigdy" w swojej wypowiedzi.
Ale to szczegół drobny.
I tym bardziej nieistotny, że się nijak ma do jak to nazwałeś "wykładu".
Nawet zakładając, że nigdy bowa nie miałem w ręku, że nie rozróżnie c od b od delta czy sigma, ba! nawet zakładające, że latam na 2 linkowcach to co z tego :?:
nie daję nikomu rady kup to, bo jest dobre... bo gdzieś tak wyczytałem i zgrywam chojraka.
a to co napisałem o stawianiu.... tak uważam.
a jeżeli rzeczywiście są jeszcze latawce, które nie wstają wcale, a wcale i rzeczywiście wprowadziłem kogoś cytowaną wypowiedzią w błąd i kupił ten ktoś nowego bowa, a ten mu nie wstaje - wtedy dziękuję Tobie - Pinio - za zwrócenie uwagi, biję się w piersi, chylę głowę i przepraszam :!:
Ostatnio zmieniony 21 sty 2009, 11:22 przez ted, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sigi
Kontaktowanie:

Post20 sty 2009, 12:58

Witam,
mam pytanie do do bardziej doświadczonych ale o zbliżonej wadze do mojej tj. 75kg.
Czy 11-m bow joko jedyny, bedzie najodpowiedniejszy dla mnie?
Pływam, sporadycznie i nie stać mnie na 2 szt. np 9+13. Dotychczas pływałem na 15m "C" ale o małym zakresie więc przy silniejszych wiatrach musiałem się zwijać. Deskę mam sporą, może aż za, bo 141Thorn ale na razie przy nie zostanę.
Do tej pory myślałem o zakupie 13m (waroo lub rev) ale po lekturze forum coś mi ta 11-tka chodzi po głowie.
Z górki dzięki i pozdro.

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post20 sty 2009, 13:32

Sigi pisze:Witam,
mam pytanie do do bardziej doświadczonych ale o zbliżonej wadze do mojej tj. 75kg.
Pływam, sporadycznie i nie stać mnie na 2 szt. np 9+13. Dotychczas pływałem na 15m "C" ale o małym zakresie więc przy silniejszych wiatrach musiałem się zwijać. Deskę mam sporą, może aż za, bo 141Thorn ale na razie przy nie zostanę.
Do tej pory myślałem o zakupie 13m (waroo lub rev) ale po lekturze forum coś mi ta 11-tka chodzi po głowie.
Z górki dzięki i pozdro.

Sigi przy desce 141cm jako jeden latawiec ja bym wchodził w 11m2. 13m2 da Ci marginalnie lepsze pływanie przy słabym wietrze, podczas gdy 11m2 jest dużo szybsza i zyskasz dużo w górze przy takiej desce. Z mniejszą deską bym się zastanawiał nad 13 ale tutaj nie musisz ;)

Jakbyś chciał przetestować różnicę to jak tylko stopnieją lody daj znać :)

Awatar użytkownika
Sigi
Kontaktowanie:

Post20 sty 2009, 13:48

Dzięki Pablo, a możesz mi jeszcze dla porównania wrzucić przybliżone zakresy wiatrowe dla reva08 11-tki i 13-tki (waga i deska j.w.)?

Pablo
Kontaktowanie:

Post21 sty 2009, 13:51

Sigi pisze:Dzięki Pablo, a możesz mi jeszcze dla porównania wrzucić przybliżone zakresy wiatrowe dla reva08 11-tki i 13-tki (waga i deska j.w.)?

Wiesz ciężko mi podać konkretne zakresy, może ktoś z użytkowników się wypowie ;).

Subiektywnie 11m2 jest bardziej zbliżona do 9m2 niż do 13m2 jeśli chodzi o szybkość i wrażenia z jazdy. 13m2 jest szybkim kajtem porównując z innymi 13m2 ale przy moich 70kg dla mnie jest za duża. Co nie zmienia faktu że kiedy nikt nie pływa ja mogę spokojnie na 13m2. Problem zaczyna się robić kiedy później będziesz chciał dokupić kolejny latawiec. Jak będziesz miał 13m2 to 9m2 do kompletu jest idealna i pływasz prawie zawsze, natomiast do 11m2 kupować 7m2 którą w Polsce użyjesz kilka [2-3?] razy nie ma sensu.

Jak zacznie lepiej wiać na 13m2 będziesz wolał przesiąść się na 11m2 i mieć dużo większy fun, natomiast jak będzie słabo będziesz się wkurzał że nie masz 13m2 i tracisz wysokość na 11m2... Tak więc trudny wybór..

No i kwestia czy chcesz wykorzystać każdy podmuch [wtedy 13m2] czy mieć większy zakres latawca [11m2] i pomimo, że różnica w dole nie jest duża, to niestety u nas często wieje tak, że na 13m2 ledwo da się pływać. Ja wolę odpuścić pływanie przy 8-12 węzłach na korzyść mega skoków przy 25węzłach ale to już mój wybór ;)

Jak możesz poczekać to proponuję żebyś się przepłynął, najlepszy sposób żeby sprawdzić...

Pablo
Kontaktowanie:

Post21 sty 2009, 13:55

Odnośnie 13m2 w temacie: http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... hlight=rev

- sredni zakres ( bardzo dobry dól , odpalam przy wadze 86 kg przy 11 węzłach, komfort do 20 wężłów )

i Ziomek [ http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... hlight=rev ]

"na dzień dobry został przetestowany rozmiar 13m
warunki "FANTASTYCZNE" Idea ..do sprawdzenia dolnego zakresu Wink
deska NOBILE 666 132x41, rider 81 kg

zaczynało się od 8-10 węzłów - latawiec nadzwyczaj zwrotny i reaktywny

...

ponieważ wiatr stopniowo siadał
osiągając wreszcie jakieś 5-6 węzłów
a kajt o dziwo nadal utrzymywał sie w powietrzu "

Pablo
Kontaktowanie:

Post21 sty 2009, 17:22

tak czy siak stawiałbym przy 75kg i desce 141 na 11m2 jako jeden latawiec :)

Awatar użytkownika
bartesso
Kontaktowanie:

Post21 sty 2009, 22:16

waże 75, do września miałem tylko latawkę 9m2, jednak chciałem mieć większy latawiec - 11 albo 13, każdy odradzał mi kupno 11 czy 13, kupiłem 11 i jestem z niej mega zadowolony, dużo bardziej niż 9. jakby co to ta nowa latawka- ozone instII sport

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2009, 12:15

Sigi pisze:Witam,
Z górki dzięki i pozdro.

..do tak dużej deski [141cm] i wagi 75kg zdecydowanie najwszechstronniejsza będzie 11stka.

..poświęcisz dolnego zakresu ok ~2kt [ w stosunku do 13stki], ale za to dużo bardziej zyskasz na górnym zakresie; nie mówiąc o ogólnej użytecznosci i przyjemnosci z jazdy, [ 11stka jest o wiele bardziej sympatyczna , zwrotniejsza,bardziej dynamiczna :arrow: wyższe skoki,szybsza reakcja na impuls z baru, ciasniejsz kiteloopy itd...] :idea:

Wróć do „Pierwsze Kroki”