wasil pisze:Zapytam o porade raz jeszcze! 77kg 190cm wzrostu, bede glownie plywal na baltyku. Nie wiem ktory wybrac:
Best Waroo 2008 9m
czy
Cabrinha Convert 2008 9m
Bede wdzieczny za pomoc!
Convert
wasil pisze:Zapytam o porade raz jeszcze! 77kg 190cm wzrostu, bede glownie plywal na baltyku. Nie wiem ktory wybrac:
Best Waroo 2008 9m
czy
Cabrinha Convert 2008 9m
Bede wdzieczny za pomoc!
Pinio pisze:apacz321 pisze:Poradźcie proszę...
Nikt Ci nie chce odpisać to może ja coś napiszę![]()
Na początek dla Ciebie, jeśli chcesz kupić 1 latawiec to wg mnie najlepszym latawcem był by jakoś bow 12m – 13m ale to już wiesz.
14-tki raczej nie kupuj, bo te „uważane” są za słabowiatrowe i dla osób cięższych. Twoja waga 87 kg jak najbardziej pasuje do 12 i 13.
Dalejnie ma wcale mało latawców z 2 ręki w tym rozmiarze na rynku wtórnym, wystarczy spojrzeć na allegro i giełdę na forum.
No i 3 rada, jeśli chcesz pływać głównie na śródlądziu to polecam coś, co bardzo dobrze wstaje z wody przyda się na początek, bo latawiec będzie częściej spadał jak i również za względu na głębokość wody na śródlądziu. Stojąc po pas zdecydowanie łatwiej jest wystartować ponownie latawiec, ale nie każdy akwen jest tak przyjazny do nauki jak zatoka do strony półwyspu.
Co do marek sprzętu to wolę się nie wypowiadać
Poczytaj opinie na forum![]()
Pozdrówka
ted pisze:nawet jako początkujący, przy wyborze latawca w ogóle nie kierowałbym się tym jak toto wstaje z wody. po pierwsze jak napisane jest, że latawiec X wstaje słabo, to nie znaczy to, że jego z wody się nie da podnieść, tylko, że wstaje gorzej od Y, który w zasadzie sam się od wody odrywa.
Po drugie zaś bardzo szybko przeskakuje się etap, w którym latawiec wpada do wody.
I po ostatnie, jak postawisz coś co wstaje słabiej, to postawisz już potem wszytko wszędzie i zdobędziesz mnóstwo doświadczenia.
I kilka słów wyjaśnienia. Uczyłem się na reckonach, potem bowy, następnie kupiłem C shape z 5 linką i to był mój pierwszy z nią kontakt. Jedyne co wiedziałem o stawianiu takiego latawca, to to, że tą linkę się ciągniePływałem na śródlądziu, w okropnych warunkach. Spadł raz, drugi, a za trzecim już umiałem go podnosić zawsze i wszędzie. Z tobą będzie tak samo.
pzdr.
Sigi pisze:Witam,
mam pytanie do do bardziej doświadczonych ale o zbliżonej wadze do mojej tj. 75kg.
Czy 11-m bow joko jedyny, bedzie najodpowiedniejszy dla mnie?
Pływam, sporadycznie i nie stać mnie na 2 szt. np 9+13. Dotychczas pływałem na 15m "C" ale o małym zakresie więc przy silniejszych wiatrach musiałem się zwijać. Deskę mam sporą, może aż za, bo 141Thorn ale na razie przy nie zostanę.
Do tej pory myślałem o zakupie 13m (waroo lub rev) ale po lekturze forum coś mi ta 11-tka chodzi po głowie.
Z górki dzięki i pozdro.
Sigi pisze:Dzięki Pablo, a możesz mi jeszcze dla porównania wrzucić przybliżone zakresy wiatrowe dla reva08 11-tki i 13-tki (waga i deska j.w.)?
Sigi pisze:Witam,
mam pytanie do do bardziej doświadczonych ale o zbliżonej wadze do mojej tj. 75kg.
Czy 11-m bow joko jedyny, bedzie najodpowiedniejszy dla mnie?
Pływam, sporadycznie i nie stać mnie na 2 szt. np 9+13. Dotychczas pływałem na 15m "C" ale o małym zakresie więc przy silniejszych wiatrach musiałem się zwijać. Deskę mam sporą, może aż za, bo 141Thorn ale na razie przy nie zostanę.
Do tej pory myślałem o zakupie 13m (waroo lub rev) ale po lekturze forum coś mi ta 11-tka chodzi po głowie.
Z górki dzięki i pozdro.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości