PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
frank

Post27 maja 2015, 00:38

Cześć,waże 95kg. ,mam możliwość kuna za 600zł ozona instinct 13m z 2007r. z barem pięcio linkowym z 2008r. latawiec jest w dobrym stanie ,czy jest sens kupować tak stary latawiec,czy lepiej szukać coś nowszego.Czytałem dużo pozytywnych opini o tym roczniku (ale większość opini jest z przed kilku lat).Dodam że pływam już kilka lat i brakuje mi akurat takiego rozmiaru.Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.Frank.

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post27 maja 2015, 01:13

llokoo pisze:Witam,
Mam pytanko, jestem po kursie czyli amator, posiadam latawiec slingshota Z 11M, zastanawiam się nad deską, myślę o Nobile NHP tylko nie wiem jaki rozmiar, moja waga to 66-70 kg wzrost 173 cm , będę pływał w Irlandii czyli warunki bardzo zmienne

Co do samego modelu to za duzo Ci nie powiem, ale co do rozmiaru to +/-134 z 11m latawcem powinno styknac.

Fordon

Post27 maja 2015, 01:15

frank pisze:Cześć,waże 95kg. ,mam możliwość kuna za 600zł ozona instinct 13m z 2007r. z barem pięcio linkowym z 2008r. latawiec jest w dobrym stanie ,czy jest sens kupować tak stary latawiec,czy lepiej szukać coś nowszego.Czytałem dużo pozytywnych opini o tym roczniku (ale większość opini jest z przed kilku lat).Dodam że pływam już kilka lat i brakuje mi akurat takiego rozmiaru.Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.Frank.

Nie, nie warto. Zdecydowanie szukac czegos nowszego.

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post27 maja 2015, 01:33

Fordon pisze:
frank pisze:Cześć,waże 95kg. ,mam możliwość kuna za 600zł ozona instinct 13m z 2007r. z barem pięcio linkowym z 2008r. latawiec jest w dobrym stanie ,czy jest sens kupować tak stary latawiec,czy lepiej szukać coś nowszego.Czytałem dużo pozytywnych opini o tym roczniku (ale większość opini jest z przed kilku lat).Dodam że pływam już kilka lat i brakuje mi akurat takiego rozmiaru.Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.Frank.

A ja myślę, że warto. Za tą kase ,masz latawiec,który naprawdę dobrze lata. Swoimi właściwościami przewyższa ,niejedną sporo młodszą szmatke. Warunek jest jeden , niech będzie w dobrym stanie. Pewnie zaraz posypią się głosy, że z tego roku ,to musi być trup. Nic bardziej mylnego ,sam posiadam dwa latawce,niewiele młodsze. Fakt inny brand, ale są jak nowe. Co ciekawe ,sprawdzałem jak wyglądają tuby,zawory ,pomijając to ,że są ze sporo grubszego materiału,ich stan jest wzorowy. :) Staram się pływać na rożnym sprzęcie,nowym ,starym. Często starsze rocznikowo latawce,ale udane modele. Biją nowe,ładne " nieloty" ;)

woj.mo

Post27 maja 2015, 14:43

Cześć, szukam deski ~2 letniej poniżej tysiaka. Zależy mi żeby w miarę trzymała wartość i dobrze ostrzyła. Ogólnie ważę 75, w normalnych warunkach ostrzę i chcę zacząć skoki przez zenit. To co poszperałem:
North X Ride, SU-2 Prorider (tu głównie cena bo i nówkę bym dostał), ew. Nobile T5/NBL tylko musiałbym wymieniać strapy na coś ciaśniejszego, F One Trax ( ? ), F One Unik (znalazłem dość tanio)
Rozmiar 136-138 ( ? )
Skłaniam się póki co do Northa

Awatar użytkownika
mcone1

Post28 maja 2015, 20:18

Hej!
Planuję naukę na latawcu :) ale jestem zielony w tym jak dobrać i w czym warto szukać więc proszę was o pomoc.
Pływać planuję w okolicach Mielna i 3 miasta więc będę mieć okazję często korzystać ze sprzętu. Ważę 86kg i mam 180cm wzrostu. Deskę chyba mam. Mówię chyba ponieważ zimą śmigam na snow a latem na wakeboardzie i mam dechę slingshot'a response 137cm i z tego co rozumiem to nadałaby się do zabawy na początek przygody aby nie pakować się w koszta (oczywiście po zmianie wiązań bo aktualnie mam RADy które raczej nie będą wygodne do nauki).

Powiedzcie mi ile warto wydać na początek na jakiś uniwersalny komplet? czy możecie coś polecić? może miał ktoś podobną sytuację?
Planowo chcę kupić sprzęt i na nim się nauczyć.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2015, 20:22

mcone1 pisze:Hej!
Planuję naukę na latawcu :) ale jestem zielony w tym jak dobrać i w czym warto szukać więc proszę was o pomoc.
Pływać planuję w okolicach Mielna i 3 miasta więc będę mieć okazję często korzystać ze sprzętu. Ważę 86kg i mam 180cm wzrostu. Deskę chyba mam. Mówię chyba ponieważ zimą śmigam na snow a latem na wakeboardzie i mam dechę slingshot'a response 137cm i z tego co rozumiem to nadałaby się do zabawy na początek przygody aby nie pakować się w koszta (oczywiście po zmianie wiązań bo aktualnie mam RADy które raczej nie będą wygodne do nauki).

Powiedzcie mi ile warto wydać na początek na jakiś uniwersalny komplet? czy możecie coś polecić? może miał ktoś podobną sytuację?
Planowo chcę kupić sprzęt i na nim się nauczyć.

Rozczaruję cię, wakeboard kompletnie nie nadaje się do nauki i tak naprawdę do pływania potem też. Znienawidzisz ten sport, jeśli będziesz się nie na nim uczył. Co do reszty sprzętu => szkółka i kurs.

Fordon

Post29 maja 2015, 04:01

Tak jak napisal Jedi, kurs w szkolce, w Mielnie z tego co mi wiadomo taka jest. A na polwyspie wiecej jak monopolowych u mnie w miescie. Tam dowiesz sie wszystkiego co i jak i bedzie duzo szybciej, prosciej i bezpieczniej. A tak na chwile obecna i ogolnikowo:

Latawiec +/- 12m: Airush DNA, Best Kahoona, Best TS, Cabrinha Crossbow / Xbow, Cabrinha Switchblade, Cabrinha Vector, Cabrinha Radar(?), Naish Park, Naish Ride, North Evo, North Neo, North Rebel, Ozone Catalyst, RRD Passion, RRD Vision, Slingshot Rally, Slingshot RPM(?), Slingshot Z

Deska +/- 136cm, typowo Freeridow`a lub ew. Freeride/Freestyle.

Co do kosztow to tak na szybko:
Latawiec 1500-2500zl uzywany
Deska ok 1000zl uzywana lub nowa/prawie nowa
Trapez 200-300zl
Pianka ~500zl

Mozna mniej, mozna wiecej, moim zdaniem za takie pieniadze mozna dostac rozsadny sprzet co do ceny, jakosci i stanu.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post29 maja 2015, 12:48

frank pisze:
Cześć,waże 95kg. ,mam możliwość kuna za 600zł ozona instinct 13m z 2007r. z barem pięcio linkowym z 2008r. latawiec jest w dobrym stanie ,czy jest sens kupować tak stary latawiec,czy lepiej szukać coś nowszego.Czytałem dużo pozytywnych opini o tym roczniku (ale większość opini jest z przed kilku lat).Dodam że pływam już kilka lat i brakuje mi akurat takiego rozmiaru.Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.Frank.

Najlepszy wypust ozona za takie pieniadze jesli nie wytrzepany to w ciemno mozna brac .

Fordon

Post30 maja 2015, 00:22

woj.mo pisze:Cześć, szukam deski ~2 letniej poniżej tysiaka. Zależy mi żeby w miarę trzymała wartość i dobrze ostrzyła. Ogólnie ważę 75, w normalnych warunkach ostrzę i chcę zacząć skoki przez zenit. To co poszperałem:
North X Ride, SU-2 Prorider (tu głównie cena bo i nówkę bym dostał), ew. Nobile T5/NBL tylko musiałbym wymieniać strapy na coś ciaśniejszego, F One Trax ( ? ), F One Unik (znalazłem dość tanio)
Rozmiar 136-138 ( ? )
Skłaniam się póki co do Northa

Chyba tez sklonilbym sie co do X Ride, mi sie zajebiscie na tej desce plywalo, gdyby nie wieksza waga jaka wtedy mialem i zazwyczaj slaby wiatr to kupilbym na bank, bardzo powaznie sie przymierzalem, ogladalem, itp. ale ostatecznie odpuscilem. SU2 i Nobile zle nie jest ale ja osobiscie bym odpuscil. F One wydaja sie dobre, ale niech sie najlepiej wypowiedza Ci co dobrze oplywali te deski.

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post30 maja 2015, 11:41

Fordon pisze:SU2 i Nobile zle nie jest ale ja osobiscie bym odpuscil.

Możesz rozwinąć myśl? Bo ja np. uważam, że T5 i NBL z Nobila to deski jak najbardziej dla poziomu zaawansowania kolegi, odpowiadają też temu, na czym mu zależy (ostrzenie, wartość desek przy odsprzedaży). Co do Su-2 tu Prorider też się nada, ale gorzej np. z odsprzedażą, w sensie nie trzymają tak wartości, bo już na etapie zakupu są tanie ;)
Ja natomiast słyszałem (i widziałem w 1 przypadku) że F-One'y mają tendencję do delaminacji, co do właściwości tych desek, to się nie wypowiadam, bo nie pływałem na nich.
Jeśli chodzi o długość dechy to przy 75 kg nawet bym myślał nad 134-136 cm.
Pozdr

Fordon

Post31 maja 2015, 02:12

boldek pisze:Możesz rozwinąć myśl? Bo ja np. uważam, że T5 i NBL z Nobila to deski jak najbardziej dla poziomu zaawansowania kolegi, odpowiadają też temu, na czym mu zależy (ostrzenie, wartość desek przy odsprzedaży). Co do Su-2 tu Prorider też się nada, ale gorzej np. z odsprzedażą, w sensie nie trzymają tak wartości, bo już na etapie zakupu są tanie ;)
Ja natomiast słyszałem (i widziałem w 1 przypadku) że F-One'y mają tendencję do delaminacji, co do właściwości tych desek, to się nie wypowiadam, bo nie pływałem na nich.
Jeśli chodzi o długość dechy to przy 75 kg nawet bym myślał nad 134-136 cm.

Faktycznie, pomylilem posty, jego waga to 75kg a nie 85kg jak pare postow wyzej, wiec tutaj 134-136. Co do SU2 to tak jak napisales powyzej, mysle podobnie. Zas co do Nobile to z wartoscia przy odsprzedazy szalu nie ma, wartosci za bardzo one nie trzymaja, i choc jest troche lepiej jak SU2 to jednak z Nobile nie jest tak dobrze jak w przypadku X-Ride. Poza tym uwazam, ze X-Ride jest lepszy od Nobile. Zaznaczam, ze Nobile nie jest zle, jak zreszta wyzej napisalem, ale nie jest tak dobre jak North. Mam na mysli skoki, ostrzenie, komfort plywania, manewrowanie...

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post31 maja 2015, 09:24

Fordon pisze:Poza tym uwazam, ze X-Ride jest lepszy od Nobile. Zaznaczam, ze Nobile nie jest zle, jak zreszta wyzej napisalem, ale nie jest tak dobre jak North. Mam na mysli skoki, ostrzenie, komfort plywania, manewrowanie...

Niestety nie pływałem w ogóle na Northach (a szkoda, bo jestem b. ciekaw tych desek), ale używałem przez rok NBL, potem przez trzy lata T5 i wg mnie są to bardzo fajne deski. Fajne na początek, jak i do dalszego progresu. Na T5 mi się dobrze ostrzyło, robiło zwroty, wykonywało pierwsze skoki. Jedyne co troszkę przeszkadzało, to mniejszy rocker niż np. w Proriderze 3D którego teraz używam, więc przechodzenie przez falki/czop było mniej przyjemne ;) Ja bym mimo wszystko nie skreślał Nobila, a z odsprzedażą to jest naprawdę różnie. Dla przykładu - w 2011 kupiłem nową T5 (nie od dystrybutora) za 1200 zł a w 2014 sprzedałem za 900-1000 zł (nie pamiętam dokładnie) i długo kupca nie szukałem. Także wg mnie tragedii nie było :)

woj.mo

Post31 maja 2015, 22:07

A jak ze strapami w Nobilach? Bo generalnie stopy mam wąskie i po opiniach widze, ze to moze byc problem. Pływałem póki co w sudwach i trzymały bdb

grzedakite.pl
Deska: Core Kiteboarding
Latawiec: Core Kites
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2015, 09:41

woj.mo pisze:A jak ze strapami w Nobilach? Bo generalnie stopy mam wąskie i po opiniach widze, ze to moze byc problem. Pływałem póki co w sudwach i trzymały bdb

Najlepiej jak przetestujesz sobie te pady&strapy, każdy ma inne preferencje podczas pływania znajdziesz wielu przeciwników oraz zwolenników padów&strapów tej marki. Zapraszam na 7. Edycję Testów Sprzętu Kite, które odbędą się 4.06 - 7.06 w bazie Szkoły Kitesurfingu Kite.pl na kempingu Chałupy 6, możliwe, że to rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości

Pozdrawiam ! :thumbsup:

Wróć do „Pierwsze Kroki”