PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post02 maja 2015, 08:59

Dla prostoty i wygody poczatkujacemu polecalbym latawiec ktory juz w zestawie ma bar. Szukanie samemu, znalezienie odpowiedniego (czyli nie za starego, z dzalajacym jak nalezy systemem bezpieczenstwa, wszystko odpowiednio ustawione w tej kwestii) potem odpowiednie trymowanie plus fakt, ze moim zdaniem najlepiej miec bar dedykowany do danego latawca - o danej dlugosci samego baru jak i linek - to wszystko moze byc troche za trudne jak nie niewygodne dla poczatkujacego do ogarniecia, jest ryzyko, ze cos bedzie nie tak ustawione jak nalezy i zrobi sobie, komus albo latawcowi krzywde. Co innego jak moze ktos kto sie zna w tym pomoc. Z wymienionych latawcow selekcjonowalbym tak:

Evo - latawiec OK, ale bez baru, no i mam mieszane uczucia co do 5 linki.
Dyno - OK, ale sa lepsze na poczatek i tez bez baru.
Vison - tez OK kite, ale rowniez bez baru.
Waroo - troche juz starawy, 6 letni latawiec bym odpuscil.
Switchblade - tez nienajmlodszy, ale ogolnie jezeli stan odpowiedni to jak najbardziej OK i ma bar.

Gdybym byl poczatkujacy a to bylyby jedyne latawce na swiecie do wyboru: bralbym Cabrinha (bo ogolnie dobry model i glownie przez wzglad na to, ze jest juz z barem). Gdyby nie brak baru wybralbym Vision i Evo. Waroo bym podziekowal tak czy inaczej.

Plus to co napisal Boldek, zgadzam sie z tym.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post02 maja 2015, 09:46

Fordon pisze:Dla prostoty i wygody poczatkujacemu polecalbym latawiec ktory juz w zestawie ma bar. Szukanie samemu, znalezienie odpowiedniego (czyli nie za starego, z dzalajacym jak nalezy systemem bezpieczenstwa, wszystko odpowiednio ustawione w tej kwestii) potem odpowiednie trymowanie plus fakt, ze moim zdaniem najlepiej miec bar dedykowany do danego latawca - o danej dlugosci samego baru jak i linek - to wszystko moze byc troche za trudne jak nie niewygodne dla poczatkujacego do ogarniecia, jest ryzyko, ze cos bedzie nie tak ustawione jak nalezy i zrobi sobie, komus albo latawcowi krzywde. Co innego jak moze ktos kto sie zna w tym pomoc. Z wymienionych latawcow selekcjonowalbym tak:

Evo - latawiec OK, ale bez baru, no i mam mieszane uczucia co do 5 linki.
Dyno - OK, ale sa lepsze na poczatek i tez bez baru.
Vison - tez OK kite, ale rowniez bez baru.
Waroo - troche juz starawy, 6 letni latawiec bym odpuscil.
Switchblade - tez nienajmlodszy, ale ogolnie jezeli stan odpowiedni to jak najbardziej OK i ma bar.

Gdybym byl poczatkujacy a to bylyby jedyne latawce na swiecie do wyboru: bralbym Cabrinha (bo ogolnie dobry model i glownie przez wzglad na to, ze jest juz z barem). Gdyby nie brak baru wybralbym Vision i Evo. Waroo bym podziekowal tak czy inaczej.

Plus to co napisal Boldek, zgadzam sie z tym.

Evo jest 4 linkowy.

Swoją drogą akurat bar jest zwykle częścią, która się dość szybko zużywa, więc tak tych ofert bez baru bym nie skreślał. Tak czy siak każdy z tych latawców się nada, ale najważniejszy jest stan. Waroo może być stare, ale mogło leżeć 3 lata w szafie, tak sam jak Vision może być skatowany po szkółce po samym roczniku to niewiele się człowiek dowie.

heja banana
Deska: Nobile T5
Latawiec: Best Kahoona
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post02 maja 2015, 15:54

Chyba Switchblade jest w najlepszym stanie z tych wszystkich. Czyli wybrać taki w najlepszym stanie? Generalnie też najchętniej kupiłbym z barem, żeby mieć już komplet:)

Wiem, że może dałoby się znaleść coś lepszego ale już nie chcę czekać bo już czas na wodę iść, może po sezonie poszukam czegoś lepszego, chyba że kupiony latawiec okaże się naprawdę ok to wtedy może z 2 sezony go poużywam:)

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post02 maja 2015, 18:31

Jeśli Switchblade jest w dobrym stanie to wg mnie warto :) Przy zakupie zwróć uwagę na stan linek przy barze i uprzęży, stan paska depowera. Ważny jest stan materiału (w tym roczniku występuje specyficzna "pajęczynka" na wewn. stronie poszycia, ale nie ma ona wpływu na szybsze zużycie materiału, więc tylko wizualnie to gorzej wygląda), więc bardziej zwróć uwagę na krawędź spływu, czy nie jest wytrzepana, czy tuba główna nie ma przetarć materiału, podpytaj jak długo napompowany latawiec trzyma powietrze, sprawdź jakość wężyków one-pump (czy nie są np. sparciałe). Sama kolorystyka też może świadczyć o zużyciu latawca - jeśli będzie mocno wyblaknięty, to najprawdopodobniej słońce+słona woda go mocniej wyprażyły i jest ryzyko, że długo nie pożyje ;) Aaa i wymagaj pompki od sprzedawcy, no chyba że lubisz pożyczać ;)
Pozdr

Fordon

Post02 maja 2015, 21:07

jedi1 pisze:Evo jest 4 linkowy.

Racja! Moj blad, przyznaje. Mozna plywac w konfiguracji 4 lub 5 linkowej, zapomnialem o tym - jak plywalem mialem bar z 5.

Awatar użytkownika
asoz

Post03 maja 2015, 17:27

Witam wszystkich, mój pierwszy post :wink:
Będę konkretny. Jaki rozmiar latawca na Zanzibar Kiwengwa w lipcu ?
Ważę 68 kg, jestem raczej początkujący. Dysponuję starą Cabrinhą 12m z bloczkami,
ale rozglądam się ostatnio za jakąś 9-tką. Czy to byłby dobry wybór ? Podsyłam linki do
raportów wiatrowych z tego okresu z ubiegłych lat. Z góry dziękuję za pomoc.

http://www.windguru.cz/pl/historie.php?getspot=&id_georegion=2&id_zeme=834&id_region=0&mis_spot=171343&search=&id_typspot%5B1%5D=1&id_typspot%5B2%5D=2&id_typspot%5B6%5D=6&id_typspot%5B4%5D=4&id_typspot%5B3%5D=3&id_typspot%5B5%5D=5&id_typspot%5B10%5D=10&id_typspot%5B7%5D=7&id_typspot%5B8%5D=8&id_typspot%5B9%5D=9&id_typspot%5B11%5D=11&mis_fav=0&mis_fav_last=456494&id_spot=171343&odden=10&odmes=7&odrok=2012&doden=30&domes=7&dorok=2012&tj=c&wj=knots&step=3&pwindspd=1&psmer=1&ptmp=1&pmwindspd=1&odeslano=1&model=gfs

Przy okazji, w oko wpadł mi Nobile T5 Koinobori 9 metrów 2013 rok. Co o tym myślicie ?

Fordon

Post03 maja 2015, 18:30

Ja bym rozkminial tak:

12m na ktorych plywasz przy tej wadze na slabsze wiatry tak z 13-15 wezlow jest OK. Moim zdaniem troche za duzy do tej wagi.
10m byloby OK na wiatry 15-20 wezlow. Moim zdaniem rozmiar docelowy na taka wage.
9m na ciut silniejsze wiatry, powiedzmy 17 wezlow +.
7m na silniejsze powiedzmy 20+++ wezlow. Moim zdaniem drugi latawiec ("silnowiatrowy") do zestawu z 10.

A z tego linku wynika, ze szalu wiatrowego to tam nie ma - od 12 przez 15 do 17 wezlow. Wiec samo 12m powinno styknac na takie warunki.

Zestaw 12 i 9 jest standardowym zestawem raczej dla osoby wazacej 80kg+. Jezeli nie zamierzasz rozstawac sie z 12 to trzymac ja na slabsze wiatry, ew. normalne ale plywac z zaciagnietym depowerem albo mniejsza deska, 9 kupic na minimalnie silniejsze, ale tez nie za silne - no chyba, ze znowu z sciagnietym depowerem i/lub mala deska.

Jezeli sa fundusze to dokupic 10 i 7 - moim zdaniem najlepsza opcja.

heja banana

Post05 maja 2015, 08:35

Zastanawiam się nad zwiększeniem budżetu i kupnem czegoś nowszego. Co myślicie o latawcach Liquid Force Envy lub NRG? warto czy nie warto?:)

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2015, 16:51

heja banana pisze:Zastanawiam się nad zwiększeniem budżetu i kupnem czegoś nowszego. Co myślicie o latawcach Liquid Force Envy lub NRG? warto czy nie warto?:)

Ja bym proponował nie tracić już czasu na gdybanie, szukanie, pytanie tylko szybko coś kupić najlepiej deltę, czy sle, lub bow i pędzić na wodę bo jak tak będziesz przeglądał oferty i zwiększał swoje potrzeby( cenę) to zaraz nastanie lato i wiatru będziesz mieć jak na lekarstwo. Tu jest http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=61411 Nobile Koinobori 2012 z barem za 1400 :idea: spoko latawiec na początek i nie tylko :thumbsup:

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post05 maja 2015, 17:17

Grzegorz KiteLife pisze:
heja banana pisze:Zastanawiam się nad zwiększeniem budżetu i kupnem czegoś nowszego. Co myślicie o latawcach Liquid Force Envy lub NRG? warto czy nie warto?:)

Ja bym proponował nie tracić już czasu na gdybanie, szukanie, pytanie tylko szybko coś kupić najlepiej deltę, czy sle, lub bow i pędzić na wodę bo jak tak będziesz przeglądał oferty i zwiększał swoje potrzeby( cenę) to zaraz nastanie lato i wiatru będziesz mieć jak na lekarstwo. Tu jest http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=61411 Nobile Koinobori 2012 z barem za 1400 :idea: spoko latawiec na początek i nie tylko :thumbsup:

Który lubi od czasu do czasu wybuchnąć :naughty: O gorzej zrobione latawce niż Nobile z tego rocznika ciężko i żeby nie być gołosłownym, jedno ze zdjęć tego latawca

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Kontaktowanie:

Post05 maja 2015, 18:10

Takie łatki po przetarciach znajdziesz na każdym latawcu. Tak nie wygląda uszkodzenie po "wybuchu" :idea:
Zaproponuj koledze coś innego z barem za 1400zl co nie jest starociem :thumb:

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post05 maja 2015, 18:18

Grzegorz KiteLife pisze:Takie łatki po przetarciach znajdziesz na każdym latawcu. Tak nie wygląda uszkodzenie po "wybuchu" :idea:
Zaproponuj koledze coś innego z barem za 1400zl co nie jest starociem :thumb:

Owszem pewnie nie było po wybuchu, ale jak ktoś przeszywa tubę główną, to raczej nie było to małe przetarcie.

A zaproponować, przy takim budżecie. Trzeba czekać i może się coś trafi, co komuś w szafie zalegało albo zwiększyć budżet do tych 1800 zł i mieć większy wybór. Ja bym Koinobori nie kupił po kilku egzemplarzach które na wiosnę 2012 widziałem.

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Kontaktowanie:

Post05 maja 2015, 18:48

Jeśli ten nobil miałby wybuchnąć to już dawno by to nastąpiło a jeśli do tej pory to się nie stało to. ... znaczy że jest ok.
Co do łatek na tubie to owszem bym nie kupił bez wyjecia wcześniej balonu i sprawdzenia jak naprawa wygląda.
Ja bardziej zmierzam do tego by nie tracić czasu na szukanie swojej pierwszej latawki zbyt długo tylko brać coś w atrakcyjnej cenie i opływać sie bo czas leci a po sezonie sprzedać za pół ceny i kupić później już coś docelowego.

Fordon

Post05 maja 2015, 20:26

Faktycznie, Grzegorz KiteLife ma racje co do heja banana, ze szukasz i szukasz tego latawca, juz pare ladnych miesiecy, a po drodze miales pare fajnych propozycji. Dobrze, ze czytasz, pytasz i sie zastanawiasz, ale trzeba plywac, bo o to chodzi w tym sporcie, poza tym musisz plywac by samemu zobaczyc, poczuc roznice, zobaczyc co Ty lubisz, a nie ktos tam na forum. To nie jest tak, ze jest tylko ten jeden i jedyny sluszny latawiec, a reszta to niewypaly. Mi osobiscie bardzo fajnie plywa sie na moim Ozone. Bo mi przypasowal, tak jakos po prostu, mialem w sumie zmieniac w zeszlym roku na TS albo RPM, ale z kilku powodow (niezwiazanych z kitesurfing`iem) sie wstrzymalem. Ale komus innemu plywa sie przecietnie na moim sprzecie, bez szalu, za to woli podobnego typu model ale z innej stajni: Cabrinha czy North. Wszystkie 3 tak samo dobre, po prostu inne preferencje plywajacego. Z tych wszystkich latawcow nad ktorymi sie zastanawiales, co najmniej kilka byloby tak bardzo podobnych i dobrych. Odzaluj pare stow wiecej (wierz mi: warto) wybierz, kup i smigaj :thumbsup:

heja banana

Post05 maja 2015, 23:07

z tymi paroma miesiącami to lekka przesada;) ale fakt, chciałbym już kupić ale nie pierwszy lepszy, a wymagań co do latawców nie mam wielkich:) potrzebuję zadbanego, nawet starszego latawca z barem do 1500, no maks 2000, który nie miał spotkania z drzewem itp.:) chyba, że wymieniane, łatane tuby, przyszyte całe poszycie to nie problem:)

wszystkie latawce nad, którymi się zastanawiałem były po naprawach i to nie były małe łatki:)

nawet tutaj kolega mi proponuje nobile i od razu dostaję odpowiedź, że tuby wybuchają..;) nie jest łatwo...

Wróć do „Pierwsze Kroki”