Dla osob ktore ukonczyly IKO polecam na poczatek uzywany sprzet, nazwijmy to sredni sprzet, za srednia kase - czyli nie najtanszy badziew, ale tez nie najdrozsze cacka, nie najnowszy, ale tez nie mega stary. Osoby takie poplywaja troche, zorientuja sie w jakim kierunku chca isc (freestyle, freeride, race, jump, wave...) jakie deski czy latawce preferuja, beda mialy czas na przeszukanie netu celem znalezienia dobrych ofert w dobrych cenach, poczytaniu opini, nabrania wiedzy. Nie polecam rowniez spieszyc sie z zakupem. Ja wiem, ze chce sie jak najszybciej zaczac plywanie po kursie na swoim sprzecie, ale polecam, na prawde polecam poswiecic troche czasu na poczytanie opini na forum, na necie, pogadac z ludzmi juz plywajacymi, instruktorami na kursie, im wiecej wiedzy z roznych zrodel tym lepszy potem powinien byc wybor. To, ze ktos zaczyna przygode z kitem nie oznacza od razu, ze zakatuje sprzet, jakikolwiek by on byl, uzywany czy nowy, ale lepiej mimo wszystko wybrac uzywany jak nowy, zaoszczedzic przez to troche pieniedzy i w razie zniszczenia/uszkodzenia sprzetu podczas nauki bedzie mniej zal uzywanego sprztu jak nowego. A pozniej jak juz sie bedzie ogarniac co i jak, jak bedzie sie zdecydwanym w jakim kierunku isc to wtedy zaoszczedzone pieniadze przeznaczyc na nowy / nowszy, lepszy sprzet.
Dlatego, jezeli chcesz kupic sprzet po nizszej cenie to ja polecam dzial gielda na KF- albo skorzystac z juz oferowanego na sprzedaz sprzetu, albo samemu zapytac o oferty poprzez zalozenie nowego tematu. Przejrzec serwisy aukcyjne (polskie jak i zagraniczne).
A co do linka z ofertami: nie polecalbym, drogo. Wez pod uwage, ze ceny na glownej stronie sa za najmniejsze latawce. Typu 5m. Cena za latawiec np.12m to 5700zl (np. w przypadku "Zestaw kite CRAZY FLY 2013: Sculp + Allround"). Za te cene mozna na prawde dostac fajny uzywany sprzet w bardzo dobrym stanie.
Ale jezeli juz sie uprzesz na te oferte i tak czy inaczej postanowiles, ze bedziesz cos chcial z tamtad kupic i nie da sie Ciebie przekonac, ze nie warto, to polecalbym: Zestaw kite CRAZY FLY 2013: Sculp + Allround. Kite na Twoja wage polecalbym 9m, ale z tego co pisales, to bedziesz plywal na srodladziu, a tam przydalby sie troche wiekszy rozmiar, wiec wtedy 10m-11m? Deska: ja na poczatek polecam duze deski, tutaj idealne bylyby 145x41, 145x44, 145x48, ale potem przydalaby sie mniejsza + fakt, ze malo wazysz. A na malej tez sie mozna nauczyc, bedzie ciut trudniej ale tez da rade. Dlatego jesli chodzi o docelowa deske to polecalbym cos kolo 132-134. Wiec moze na poczatek i na nauke by pogodzic jedno i drugie cos kolo 136?
Niech jeszcze inni formowicze sie wypowiedza, bedziesz mial wiekszy przekroj opini, bedzie latwiej wtedy cos dalej zadecydowac. Pozdrawiam!