surfbabe pisze:bartolomeo_n pisze:Mysle nad zakupem 2. deski - jakiejs duzej, zeby ulatwic sobie nauke i pozniej uzywac jej jako slabowiatrowej.
Plywam (probuje) glownie szuwarowo-bagiennie, moze wyrwe sie np. nad Resko w tym roku, czasem odwiedzam Jeziorsko.
Jestem na etapie pierwszych slizgow, waze do 90kg, teraz mam Su2 Bambusa 135x41 - jest fajna, ale bardzo ciezko mi utrzymac sie na desce i mam nadzieje, ze cos wiekszego mi sprawe ulatwi. Glownym problemem jest zwykle nierowny wiatr i brak umiejetnosci.
Podsumowujac - mysle o Big Foot 140 (145???) albo moze NBL (ale np. 142 wydaje mi sie b. waska..?) - ktora deche byscie polecili?
proponuję ci tydzień na Helu na prognozę w maju/czerwcu. tam pożycz na te parę dni jakąś większą deskę i szybko dojdziesz do wniosku, że taka sztuka na własność nie jest ci potrzebna.![]()
pływanie na TT poniżej tych stabilnych 12 węzłów jest mało komfortowe (delikatnie rzecz ujmując) i raczej nie z uwagi na małą deskę - tu powinieneś rozważyć kwestię rozmiaru latawca w danych warunkach.
a jeśli chodzi o tego bambuska, to on jest super (miałam go i bardzo lubiłam), wcale nie będzie dla ciebie za mały nawet na te 12 węzełków, jak poprawisz umiejętności...
Dzieki za odpowiedz, pewnie masz racje, ALE - nie mam mozliwosci spedzic tygodnia na Helu (sprawy osobiste). Jestem, przynajmniej jeszcze w tym roku, skazany na krotkie wypady nad bajora. W ogole pierwszego kite'a kupilem, bo nie moglem zima wyjechac na narty a to dalo mi mozliwosc posmigania po polach w okolicy

Wiec, chyba temat duzej dechy jest aktualny - jezeli to pomoze mi w tym sezonie, to jakas uzywke kupie - ew. sprzedam ja za rok. W tym marketingowym mumbo-jumbo o deskach 'slabowiatrowych' chyba jednak cos jest i ludzie maja takie specjalnie na okazje slabego wiatru? No, jak sie mieszka na wybrzezu, to mozna wybrzydzac, ale ja tutaj mam zwykle raczej kiepskie warunki (albo z kolei przypierdzieli tak, ze z butow wyrywa - vide ostatnia sesja snow na Kiekrzu

To co lepsze (prostsze w ujezdzaniu) - Big Foot, NBL, czy cos innego?