bunny pisze:Caly czas myślę, już dziś prawie jechałam do sklepu, ale pomyślałam, że zapytam jeszcze raz. Widzisz pływasz na 7ce ale ważysz 30 kg więcej, może w takim razie dla mnie 5ka? do kompletu z 9 i 12? Czy dać sobie spokój i albo 7ka albo nic?
Ktoś pomoże ?

Ważysz 5kg mniej odemnie. Mój ulubiony rozmiar to 8m i pływam na nim jakieś 70% czasu. Defacto mógłby to jednocześnie być mój najmniejszy. Mam jeszcze 5.5 ale wyciągam go 2-3 razy w sezonie. Przy kompletowaniu sprzętu warto zacząć od latawców na których będziesz pływała najwięcej i najbardziej komfortowo. Przykładowo:
Przy mojej wadze zrobiłbym sobie set:
a) 11+6 i w ten sposób miał zakres OKOŁO 12k-36k
-wieje 10k - nie pływam
-wieje 15k - jest super na 11
-wieje 20k - ni to na 11 ni to na 6 dlaczego? wiatr spada 4k w dół (co ogromnym skokiem nie jest) i na 6 nie mam szans, muszę zmienić latawiec. Wzrasta o 4k i na 11 się męczę, muszę zmienić latawiec.
-wieje 25k - super na 6m
-powyżej 30k - eksperts only

więc póki co cię nie dotyczy
Pomijam tu nawet kwestie szkwałów ale najzwyczajniej w świecie wiatr może przybrać na sile lub osłabnąć w ciągu dnia i to już więcej niż o 3k-4k. Szkwały dodatkowo okrajają te zakresy bo jak jesteś w górnym zakresie 11m i dostaniesz kopa 8k-10k to będzie średnio.
b) 10+7 13k-30k
-wieje 10k nie pływam
-wieje 15k super na 10
-wieje 20k super na 7
-wieje 25k ok na 7m
-powyżej 30k - eksperts only
Najfajnieszy wiatr dla mnie to 15k-25k (oczywiście zależy do czego, czasami fajnie jest poskakać na 10m w górę

) i osobiście chciałbym mieć KOMFORT pływania właśnie w tych warunkach a w skrajnych się męczyć. Nie odwrotnie.
Stąd zdecydowanie wybieram opcję b.Dużo zależy od tego co chcesz robić (w tym wypadku się uczyć), preferencji i od samego modelu latawca. 7m delty to co innego niż 7m bow

Z tych które posiadam lub posiadałem: 7m RRD Passion to całkiem co innego zakresowo niż 6m Ozone Catalyst, a niby tylko metr różnicy.
Jeżeli kupisz 7m deltę to podejrzewam ,że w 70% będziesz używała właśnie tego latawca. Inna konstrukcja może ci dać jednak trochę przyjemniejszą górę co w wypadku posiadania 9m przyda się chyba bardziej.
Podsumowując mój długi wywód który nie do końca sam rozumiem. Przy twojej wadze brałbym do zestawu z 9m: 6m (bardziej spasuje Tobie do setu) lub 7m (bardziej spasuje twojemu chłopakowi).
5m fajnie ale jak już będziesz dobrze pływała. Przydatność takiego latawca dla twojego 90kg chłopa raczej znikoma