PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post20 wrz 2011, 21:57

marlet23 pisze:Cześć,
moglibyście polecić mi jakąś deskę i latawiec dla dziewczyny, ważę niecałe 50 kg. i mam IKO 3 tak więc moje doświadczenie z kite jest bardzo niewielkie. Chciałabym kupić używany kite i używaną deskę chociaż wiem, że może być z tym ciężko tak więc biorę pod uwagę deskę nową. Zastanawiałam się nad bestkiteboarding KB Pro Bor 2011, crazyfly girls. Może macie jakieś lepsze propozycje? :D

witaj
zacznij od viewtopic.php?f=15&t=16987&start=0
a potem w zalezności ile masz kasy poszukaj wg firm
mamy na szczęście na rynku bardzo szeroki wybór
napewno coś znajdziesz :D
powodzenia :thumb:

robertdr
Deska: biały Yamay
Latawiec: trzy gabrysie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2011, 00:45

puchu__ pisze:
moglibyście polecić mi jakąś deskę i latawiec dla dziewczyny, ważę niecałe 50 kg. i mam IKO 3 tak więc moje doświadczenie z kite jest bardzo niewielkie. Chciałabym kupić używany kite i używaną deskę chociaż wiem, że może być z tym ciężko tak więc biorę pod uwagę deskę nową. Zastanawiałam się nad bestkiteboarding KB Pro Bor 2011, crazyfly girls. Może macie jakieś lepsze propozycje? :D

witaj
zacznij od viewtopic.php?f=15&t=16987&start=0
a potem w zalezności ile masz kasy poszukaj wg firm
mamy na szczęście na rynku bardzo szeroki wybór
napewno coś znajdziesz :D
powodzenia :thumb:

bardzo konkretna odpowiedź - napisał gostek, który 3 strony wcześniej sam żebrał o poradę, a już został ekspertem :clap: i to złośliwym. Doradza osobie po iko3 sam będąc po dwójce.
Kolego więcej pokory, a jeżeli już chcesz się wypowiadać to merytorycznie i na temat. Wiem, że forum jest dla każdego, ale tu nie chodzi o zdobywanie harcerskich sprawności za pisanie postów tytlko o poradę.

pozdrawiam
R

Bert_wicz

Post21 wrz 2011, 21:38

:)))

Awatar użytkownika
kodi
Deska: nobile, lf, north, cab...
Latawiec: lf, north, nobile
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2011, 00:56

Koleżanko polecam liquid force envy viewtopic.php?f=2&t=38454&p=289063&hilit=liquid+force#p289063
ceny dobre a latawic rewelacyjny tak na początek jak i bardziej zaawansowane pływanko. Kolorek różowy więc dziewczyński ;)

Co do deski proponuje cos w stylu nobile T5 http://www.hydrosfera.pl/show.php?id=5891
Bardzo przyjemna miekka deseczka, która praktycznie sama ostrzy.
Używaną powinnaś dostać do 1000 PLN

Taki komplecik da Ci napewno dużo radości :)

Pozdrawiam

killer007

Post23 wrz 2011, 07:39

Witam,
Chciałem was wszystkich prosić o pomoc. Zastanawiam się nad kupnem sprzętu ale nie do końca wiem jakiego. Mój instruktor poleca mi firme north zresztą na której się uczyłem. Polecony mi został latawiec "Fuse" firmy north. A więc teraz pytanie. Czy możecie podpowiedzieć mi czy ten latawiec jest ok czy jakies inne firmy maja podobne żeby miec jakiś pogląd na tą całą zabawe:).
Z góry dzieki

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post23 wrz 2011, 08:31

killer007 pisze:Witam,
Chciałem was wszystkich prosić o pomoc. Zastanawiam się nad kupnem sprzętu ale nie do końca wiem jakiego. Mój instruktor poleca mi firme north zresztą na której się uczyłem. Polecony mi został latawiec "Fuse" firmy north. A więc teraz pytanie. Czy możecie podpowiedzieć mi czy ten latawiec jest ok czy jakies inne firmy maja podobne żeby miec jakiś pogląd na tą całą zabawe:).
Z góry dzieki

Oczywiscie ze inne firmy maja podobne a instruktor zawsze poleci sprzet
na ktorym uczy, taka branza ;-)

Pozdro...

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2011, 00:51

Chciałbym się dowiedzieć czy latawka rrd obssession 12m2 z 2009r. to nadający się sprzęt dla kogoś, kto jest świeżo po kursie iko2 i czy kupować sprzęt za 1800zł z 2009r. czy lepiej poszukać czegoś już nowszego? Mam też na oku kahoone v2 2010 11,5m2, no ale cena wzrasta, a niestety dysponuję dosyć małą kwotą.

waga: 85kg

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post24 wrz 2011, 10:43

Obsesja 2009 jest super - sam sie na niej uczylem. Jedyny mankament to bar 2009 - jest po prostu sredniej jakosci. No i ten latawiec ma super dol - ja jako podstawowy 10,5 uzywalem przy wadze 73.

Awatar użytkownika
chexolley
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2011, 11:26

Противозачатие и зачатие - вопросы сильно разные и несовместимые.
Необходимо осознавать, что это важная часть вашей жизни и вы должны держать ее под контролем.

Ознакомиться можно на ресурсе
Методы контрацепции

Awatar użytkownika
puchu__

Post24 wrz 2011, 18:56

chexolley pisze:Противозачатие и зачатие - вопросы сильно разные и несовместимые.
Необходимо осознавать, что это важная часть вашей жизни и вы должны держать ее под контролем.

Ознакомиться можно на ресурсе
Методы контрацепции

????

mega.piotron

Post25 wrz 2011, 10:43

Czesc

Mam pytanko. Stawiam dopiero pierwsze kroki. Latam na Flexifoil Sting 2,4m ale powoli robi się już nudnawo.

Myślę o czymś większym. Ważę 71kg +/-2kg. Trochę poczytałem na temat sprzętu. I tak zimą chciałbym zacząć już na śniegu z deską, a latem przejść na wodę.
Myślałem dużo i początkowo (z mentalnością oszczędzacza) doszedłem do wniosku, że najlepiej kupić jakiegoś TwinSkina i mieć jeden sprzęt do wszystkiego, czytałem i czytałem wpadły mi w oko Peter Lynn'y, bo autozenit i wogle przyjazne na początku przygody. Myślałem przez chwilę, żeby się szarpnąć np. na Chargera 12m2 i mieć z głowy (Jestem zdeterminowany :) )

No, ale teraz myślę tak wydam 4500zł na latawiec, który mi nie podejdzie i będę kombinował żeby opchnąć gdzieś hmm. Dodatkowo pojawiła się teraz okazja, żeby kupić Venoma 10m.

I wobec tego mam odnośnie niego parę pytań:
1. Latawiec ponoć w b.dobrym stanie niby wisiał w sklepie w Anglii na wystawie. Sprzedawca mówi, że OK, mało latany, wszystko superczysty i wogle (możliwe?? latawiec parę lat już ma i trochę leciwa konstrukcja, ale może dla osoby która jeszcze nie latała będzie OK. Powiedzmy, że jest 2007 i ja właśnie zaczynam :D ). Dodatkowo sprzedawca mówił, że cena też jest odpowiednia. Powiedzcie, wobec tego jaka cena była by za Venoma 10m2 w dobrym stanie odpowiednia. Widzę, że nowsze modele PL tj. Scorpion, Synergy w tym rozmiarze stoją ok 1000-1200zł. Chce się jakby co targować, więc ile powiedzieć jakby co? 700-800zł? I przede wszystkim CZY WARTO??

2. Czy rozmiar 10m2 będzie do mojej wagi odowiedni?? Latać w zimie planuję w okolicy Poznania, troche Wrocław i Legnica-Jelenia Góra. Latem woda, to głównie jeziora Wielkopolski i pewnie kilka razy może. Czy z takim kalibrem podziałałbym na wodzie coś?

Konkludując obecny plan wygląda tak: na zimę bym miał na początek Venoma 10m, a latem jakby wszystko dobrze szło, może spróbowałbym na wodę jakieś pompki ale dalej jakiś zamknięto komorowy? Tak, żeby po prostu móc świadomie wybrać ?

pozdrawiam i pomocy !!

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2011, 12:26

Znowu ja. Tym razem pytanie o Cabrinhe Switchblade 12m 2010r. Jak ten latawiec będzie się nadawał na początek dla 85kg ludzia? W zasadzie szukam czegoś co da większe możliwości później, niż na początek.

Pozdro

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2011, 13:28

majeranek pisze:Znowu ja. Tym razem pytanie o Cabrinhe Switchblade 12m 2010r. Jak ten latawiec będzie się nadawał na początek dla 85kg ludzia? W zasadzie szukam czegoś co da większe możliwości później, niż na początek.

Pozdro

Cześć,

Nada się i to bardzo dobrze, zwłaszcza że szukasz czegoś na dłużej :idea:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
puchu__

Post25 wrz 2011, 14:54

majeranek pisze:Chciałbym się dowiedzieć czy latawka rrd obssession 12m2 z 2009r. to nadający się sprzęt dla kogoś, kto jest świeżo po kursie iko2 i czy kupować sprzęt za 1800zł z 2009r. czy lepiej poszukać czegoś już nowszego? Mam też na oku kahoone v2 2010 11,5m2, no ale cena wzrasta, a niestety dysponuję dosyć małą kwotą.

waga: 85kg

Witaj
tak jak i Ty jestem po IKO2 i kupiłem RDD 13 addiction z tego roku potestowy. Moja waga to 120 kg. :D
Jestem bardzo zadowolony bo pięknie idzie na wiatr i jest stabilny jak ćwiczę starty z wody.
Poszukaj potestowych sprzętów. Ostatnio w ABC Surf widziałem RDD 11 z 2011 potestowy za cenę o jakiej piszesz.
Powodzenia :thumbsup:

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Dostał piwko: 2 razy

Post26 wrz 2011, 14:51

puchu__ pisze:...pięknie idzie na wiatr ...

A SB według Ciebie idzie gorzej? A w ogóle co rozumiesz pod pojęciem "chodzić na wiatr"?

Wróć do „Pierwsze Kroki”