PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
mrozek
Dostał piwko: 1 raz

Post01 kwie 2011, 11:38

jedi1 pisze:
mrozek pisze:Witam

Witam
Z uwagi na fakt że jestem poczatkujacym jesli chodzi o kitsurfing, wszelkie wasze sugestie będą dla mnie cenne.

Obecnie szukam dla siebie jakiegoś zestawu latawiec+bar (może być również decha jeśli dobra cena zestawu),
moja waga 90 kg , 188 cm coś do nauki i potem do polatania aby za szybko nie trzeba było zmieniać.

Zasanawiałem się nad TAKOON SKOOP3 zestaw latawiec +bar + pompka za 850 zł ,
lub

Co sądzicie o takiej propozycji
Slingshot Fuel 13m z 2008 roku za 1200 zł

lub

14 slow sle 2008.latawiec,pompka,bar,950 zł

CZEKAM NA WASZE WSZELKEI SUGESTIE I OPINIE

Może ktoś ma jeszcze coś godnego uwagi to zapraszam .

Mój e-mail mariuszmrozowski@wp.pl

Fuel jest trudny na początek, o wiele łatwiej się będzie uczyć na jakimś łagodniejszym latawcu. Skoop to stary C-shape, więc pewnie będzie jeszcze gorszy do nauki od w miarę nowego Fuela. Tego trzeciego nie znam.

Mam jeszcze do wyboru cos takiego
Zestaw (latawiec North Rhino 14'2007, bar 5 linek 2007, lish, plecak) do kupienia, cena 1250 pln
lub
Latawiec NAISH HELIX 2008 - KOMPLET za 1300 zł
lub
NAISH TORCH 14m2 z praktycznie nowym barem. Stan latawca idealny. Cena 1200 zl
lub
kite airush 14 slow sle 2008 za 950 zł

CO WYBRAĆ ?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2011, 13:43

serekt pisze:Witam

Może ktoś mi powie co to za kite Naish Projected? Stałem się posiadaczem takiego latawca, tylko nic o nim nie mogę znaleźć w sieci. Gogluje a tu nic. Czy to jest aż tak stary model, czy jakieś pojedyńcze sztuki wypuścili, że nic o nim nie ma?
Może ktoś wie z jakiego rocznika to model, czy to bow czy c-shape, czy wogóle jakis inny twór, i czy nadaję się do czegoś, znaczy w sensie latania czy dobry dla początkującego?
Kupiłem za nie duże pieniądze, jest nowiuśki, więc nie zastanawiałem choć nie wiedziałem o nim nic.

viewtopic.php?f=2&t=35189&p=264751&hilit=naish#p264751

To jest bardzo stary C-shape, dobry dla początkującego zdecydowanie nie będzie. Więcej o nim nie wiem, bo tak stare latawce znam tylko z legend :wink:

Awatar użytkownika
mrozek

Post02 kwie 2011, 22:40

i jak ktoś może doradzi co do tych latawców ?

starplanet
Postawił piwka: 1 raz

Post03 kwie 2011, 11:55

w 2010 roku zrobiłem IKO na helu nauczyłem się podstaw i wstawać na desce (nie zawsze wychodziło) - z powodu problemów rodzinnych i finansowych musiałem odłożyć ten sport na pewien czas i teraz powracam do tego.
Naukę pływania zamierzam dokończyć już samodzielnie na własnym sprzęcie.

Trochę info o mnie:
Na co dzień wyskakiwałem sobie na pobliskie lotnisko statycznie z kajtem (komorówką bawię się nią już jakieś 5,6 lat) lub w zimie w wersji z deską snowboardową, na snowboardzie jeżdżę od jakiś 7,8 lat.
Ważę 82 kg (waha mi się to czasem do 90kg). Mieszkam na śląsku w miejscowości Gliwice.

Gdzie będę pływał ?
Głównie kite'a chce wykorzystywać do pływania na zatoce puckiej oraz wyjeżdżać za granicę (Egipt, Fuerta i inne..), czasem jednak chciałbym także po pracy wyskoczyć na pobliskie jeziorka (Rzeczyce, Pogoria IV, Dziećkowice...). Głównie będę pływał freeride (dobrze gdyby skrzydło miało też jakieś ciekawe dane w kwestiach skoków, lotów ).

Na czym mi zależy
Sprzęt chciałbym kupić b.dobrej jakości (tak żebym nie musiał go wymieniać na następny sezon). Na 95% na początek zamierzam kupić jakiś używany zestaw. Nie chciałbym nic sugerować w kwestii firm czy konkretnych modeli. Ponieważ zaczynam to chciałbym jednak żeby to był jakiś autobus wodny :) czyli coś łatwego - pomagającego w nauce (miło gdyby latawiec miał fajne historie w rubryce Winda). Co do typu to na 99% BOW. Z zawodu jestem grafikiem więc bardzo liczy się wygląd latawca (podoba mi się stylistyka niektórych modeli Cabrinhy) - tak więc idealne połączenie dla mnie to latawiec o b.dobrych parametrach, dość łatwe i wyglądające WOW!takie z opcją "Lans" na spocie :)

Zdaję sobie sprawę że jednym latawcem trudno będzie objąć zakres w Egipcie i na Dziećkowicach (dlatego kryteria cenowe proszę potraktować jako liczone za jeden latawiec).

Cena: Chciałbym wydać na latawiec 2000-3000zł (deska, bar, pianka... tu po prostu dobre nad ceną się nie skupiam)

Proszę o informacje:
Jaki rozmiar/rozmiary latawca powinienem kupić ?
Jakie modele/firmy polecacie (wiem że tu każdy ma swoje preferencje, ale tak jak wspomniałem to musi być latawiec o b.dobrych parametrach i lanserskim designie)
Jaką deskę (rozmiar) bo firmę na 99% chce żeby to było Nobile ?

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2011, 20:21

12 m, jak ma byc koniecznie gabrycha to xbow ew. convert nie starsze niz 2008
ale moze zastanów sie tez nad Rebelkiem, LF- Havockiem, Ozonem - Edgem, ew.Waroo :roll: :roll: :roll: wybór naprawde ogromny :idea: :idea: :idea:

Nobilasy wg mnie troche ceglaste (chodzi o wage) :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

moze cos Crazyfly albo SU-2 ??? atrakcyjne ceny no i ta waga :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

rozmiar 135-137

Na 1 stronie tego watku jest doklejone duzo informacji o rozmiarach i charakterystykach sprzetu :idea: :idea: :idea:

starplanet

Post03 kwie 2011, 20:44

Właśnie niekoniecznie Gabrycha :) ja z paralotniarstwa mam zamiłowanie do Ozonów i to one najbardziej mnie ciągną.

A myślisz że 12ka nie będzie za mała ?
Wstępnie zainteresowałem się tym : http://www.kiteshop.pl/product_info-cPa ... ts_id/420/

Nomercy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2011, 21:06

wieksze latawce to muly, wiec zastanawialbym sie nad deska ew 2-oma
a znam gosci ok 90kg +, dla których 12 to najwiekszy latawiec w zestawie

starplanet

Post03 kwie 2011, 21:09

Dlaczego Cabrinha nie starsza niż 2008 ? Myślę że mój wybór padnie chyba na jakąś cabrinhe lub instynkta ozon'a (który z nich lepiej odpuszcza szkwały, który ma lepszą windę, który jest bardziej uniwersalny śródlądzie, hel )

Nomercy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2011, 21:14

bo circa od 2008 latawce sa jeszcze w miare dobrym stanie, systemy bezpieczenstwa znacznie lepsze niz poprzednie lata, charakterystyki latawców i tak mozna ciagnac.....

mozesz sobie kupic cos 2003-2005 ale pytanie PO CO? bo cena? bo chcesz kuku sobie zrobic? nie mówie ze na nowszych sobie nie zrobisz, jednak nauka bedzie na pewno szybsza, przyjemniejsza i bezpieczniejsza

starplanet

Post03 kwie 2011, 21:17

Z trójki
Ozon Instynkt Edge z roku 09 lub 10
Cabrinha Convert rok 09 lub 10
Best Waroo rok 09 lub 10

który najlepszy ?

Nomercy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2011, 21:22

nie odpowiem na forum bo bedzie wojna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

nie ma najlepszy, najgorszy, bo dla jednego jeden bedzie lepszy dla innego inny

wrzuc opcje szukaj i poczytaj o kazdym z nich

pelno tego na forum

Awatar użytkownika
mrozek

Post03 kwie 2011, 21:22

Witajcie , mam do Was ogromną prośbę prubóję dowiedzieć sie który z zaproponowanych latawców sa najodpowiedniejsze dla nowicjusza, prosił bym was o poradę i wskazówki

Slingshot Fuel 13m z 2008 roku za 1200 zł

lub

14 slow sle 2008.latawiec,pompka,bar,950 zł

Zestaw (latawiec North Rhino 14'2007, bar 5 linek 2007, lish, plecak) do kupienia, cena 1250 pln
lub
Latawiec NAISH HELIX 2008 - KOMPLET za 1300 zł
lub
NAISH TORCH 14m2 z praktycznie nowym barem. Stan latawca idealny. Cena 1200 zl
lub
kite airush 14 slow sle 2008 za 950 zł
gdyby ewentualnie ktoś miał coś ciekawego dla nowicjusza to zapraszam do kontaktu mariuszmrozowski@wp.pl

Nomercy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2011, 21:26

z tych wszystkich - helix ale to tez nie trafiony wybór

jak poczytasz posty wyzej juz pisalem ze 12-13m MAX :shock: :shock: :shock:

zreszta jedi wszystko wczesniej wytlumaczyl wiec nie dubluj postów

Awatar użytkownika
mrozek

Post04 kwie 2011, 13:00

Nomercy pisze:z tych wszystkich - helix ale to tez nie trafiony wybór

jak poczytasz posty wyzej juz pisalem ze 12-13m MAX :shock: :shock: :shock:

zreszta jedi wszystko wczesniej wytlumaczyl wiec nie dubluj postów

noo tak tylko z tego co czytałem to wieksze latawce są wolniejsze i bezpiecznijsze dla uczacych się , dlatego przy mojej wadze około 90 kg wybrałem 14 . Ten Helix wygląda tak :
http://allegro.pl/latawiec-naish-helix- ... ?source=oo
zastanawiam się jeszcze nad nim , bo trochę dałeś mi do myślenia, że nie jest to dobry wybór dla nowicujesza.
Zobaczę może jeszcze coś się znajdzie.

Awatar użytkownika
mrozek

Post04 kwie 2011, 14:21

do latawca chcę wybrać jeszcze dechę deska Takoon 138x40 rok 2010 (wybór padł na tą dechę tylko z uwagi na cenę , a po waszych poardach sadzę że będzie ona dobra do nauki przy 90 kg wagi) z góry dzięki za wszelkie opinie.

Wróć do „Pierwsze Kroki”