PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
.. .mike. ..
Kontaktowanie:

Post23 mar 2011, 00:52

to ja(70kg) na 121x36 (na ktorej sie uczylem) przy 13wezlach i 12m latawcu powinienem utonąć ;)

zonk

Post23 mar 2011, 17:25

Hej wszystkim,

Proszę o pomoc w dobraniu latawca.
Jestem kobieta, waga 65kg, skonczony kurs iko2.
Jaki rozmiar latawca bylby dla mnie odpowiedni? Poki co nie stac mnie na zakup 2 latawcow.
Mam zamiar plywac na helu i za granica, nie na jeziorach,

Czy np. rrd passion 9m to dobry wybor?

Dziekuje za pomoc :)

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post23 mar 2011, 18:04

RRD będzie ok
Jak kupisz passion 9m z 2011
będziesz zadowolona bo to bardzo przyjemny latawiec.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2011, 20:35

.. .mike. .. pisze:to ja(70kg) na 121x36 (na ktorej sie uczylem) przy 13wezlach i 12m latawcu powinienem utonąć ;)

Z ciekawości co to za deska? Ja szczerze mówiąc to sobie nie wyobrażam się uczyć na tak małej desce, ale skoro mówisz, że się da ;) tak czy inaczej jak dla mnie przy 80 kg deska 126 jest za mała

zonk

Post23 mar 2011, 23:34

Pinio pisze:RRD będzie ok
Jak kupisz passion 9m z 2011
będziesz zadowolona bo to bardzo przyjemny latawiec.

Dzieki za odp.
Jeszcze jedno pytanie, czy 9m czy 10.5m by byl lepszy jako jeden latawiec?

Awatar użytkownika
briku
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 mar 2011, 08:35

zonk pisze:Dzieki za odp.
Jeszcze jedno pytanie, czy 9m czy 10.5m by byl lepszy jako jeden latawiec?

Biorąc pod uwagę Twoją wagę i miejsca w których chcesz pływać (hel i zagranica) to brałbym 9m.

Davy

Post24 mar 2011, 20:34

Witam.
Na poczatku chcialbym sie przywitac.
W temacie Kitesurfing'u jestem zielony, chcialbym zaczac ten sport, poniewaz zostalem zainspiriwany pobliskimi kitesurferami. Mam do tego jako takie warunki pogodowe.
Mieszkam na polnocy Danii. Czy mozliwe jest rozpoczecie przygody z latawcem bez kursow, szkolek itp? Jedyne co, to ewentualna pomoc kitesurferow z okolic. Uprawiam stunt motocyklowy, wiec upadki, nieudane proby i 'loty' sa dla mnie calkiem normalne... Na pierwszy sprzet, czyli latawiec, deska, bar i reszte niezbednych akcesoriow mialbym do wydania okolo 3000zl.
Mam 17lat, waze 70kg i mam 185cm wzrostu. Obserwujac pogode, to dosc czesto wieja wiatry okolo 6-12 m/s. Co Wy byscie mi polecili, czym sie kierowac i jak sie za to wszystko zabrac?

mucha3

Post26 mar 2011, 14:35

Siemka, jestem nowy więc witam wszystkich :D . Tak na prawdę zabawę z kitem dopiero zaczynam, byłem w tamtym roku na obozie na helu 2 tygodnie (IKO II zrobiłem :) ) i powiem szczerze... super zajawka :thumbsup: Teraz chciałbym zakupić jakiegoś fajnego używanego kita na początek, jestem z Bialegostoku więc kawałek na hel mam, ale za to mam niedaleko jeziora więc na pewno oprócz nad morzem będzie używany na mazurach. Ważę jakieś 75-77kg, 187cm wzrostu, czytając porady sprzętowe stwierdziłem że optymalnym rozmiarem kita będzie dla mnie 11 bądź 12 jeśli się mylę to poprawcie ;p Powiedzcie czy w ogólę opłaca się kupować te starsze kity roczniki 07 06 05 04 ? Myślałem nad kitami firmy north i nobile a także jak łapnę to besty bo na takich się szkoliłem ;) ewentualnie cabrinha. Jak znacie inne dobre firmy to piszcie :)

Z góry dzięki za pomoc
Pozdro

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post26 mar 2011, 17:02

Czesc
Pytanie brzmi czy chcesz wydac troszke wiecej pieniedzy kupic 2 latawce, czy jednak na poczatek jeden.
Przemysl gdzie bedziesz czesciej plywal (jeziora, zalewy, warunki srodladowe) czy jednak raczej zamierzasz jezdzic na Hel.
1kite - Hel,morze, wez 11-12m bow
1kite - jeziora, śródlądzie - wzialbym 13m bow
Hel,morze 2 kity wzialbym 11-12m + 7m
jeziora, śródlądzie 2 kity wzialbym 13m + 9m

jesli masz konkretne pytanie czy dany zestaw/model bedzie pasowal mozesz pisac do mnie milewicz@flykite.pl to Ci pomoge, lub tutaj, a jesli chcesz wiedziec czym osoby ktore pomoga Ci w tym watku kieruja sie, sciagnij sobie za darmo poradnik http://flykite.pl/sprzet jaki napisalem dla poczatkujacych JAK DOBRAC SPRZET DO KITESURFINGU, jakis czas temu poswiecilem sporo czasu zeby wyjasnic co i jak ... wrzucam spis tresci zebys zobaczyl czy warto
Dobre latawce raczej 07 i wzwyz z drobnymi wyjatkami
mam nadzieje ze pomoglem

Obrazek

Spis treści ...........................................................................3
Słowo od redaktora ...............................................................4
Podstawowe wiadomości o sprzęcie kitesurfingowym.....................................5
Czy muszę to wszystko wiedzieć?.............................................................5
Czym jest dokładnie ten sprzęt do kitesurfingu ...........................................................6
Na sprzęt składają się: ..............................................................6
Zacznijmy od wyboru latawca..................................... 8
Dobra zaczynamy! Odpowiedz sobie na pytanie kiedy tak naprawdę zamierzasz używać tego
latawca?...................................................................... 9
Teraz zajmiemy się ilością kasy ,która chcesz przeznaczyć na latawiec w kontekście jakości
pływania. Wybieramy model. Czyli dylemat BOW czy C-SHAPE.......................................... 10
Jaki zakres wiatrowy latawca?..........................11
Jak wybrać deskę do kitesurfingu?........................................................ 13
Aby właściwie wybrać deskę musisz................................................. 15
Kiedy jej będziesz używać?...................................................................... 16
Trapez-jest niezbędny............................................................................ 18
Na co zwrócić uwagę? .............................................................. 19
Teraz zajmiemy się wyborem pianki………………………20
Teraz znasz już podstawowe rodzaje pianek, ale jaką piankę kupić ?....................21
Na co zwrócić uwagę przy kupnie pianki?..................21
Pamiętaj!..........................................................21
Jak dobrać sprzęt gdy nadal nie potrafisz? ......................... 22
Ciekawe miejsca w sieci i zakończenie ……………… 22
Spytaj bardziej doświadczonych ............................................................. 22
Kup książkę ................................................................................ 22

Enjoy

mucha3 pisze:Siemka, jestem nowy więc witam wszystkich :D . Tak na prawdę zabawę z kitem dopiero zaczynam, byłem w tamtym roku na obozie na helu 2 tygodnie (IKO II zrobiłem :) ) i powiem szczerze... super zajawka :thumbsup: Teraz chciałbym zakupić jakiegoś fajnego używanego kita na początek, jestem z Bialegostoku więc kawałek na hel mam, ale za to mam niedaleko jeziora więc na pewno oprócz nad morzem będzie używany na mazurach. Ważę jakieś 75-77kg, 187cm wzrostu, czytając porady sprzętowe stwierdziłem że optymalnym rozmiarem kita będzie dla mnie 11 bądź 12 jeśli się mylę to poprawcie ;p Powiedzcie czy w ogólę opłaca się kupować te starsze kity roczniki 07 06 05 04 ? Myślałem nad kitami firmy north i nobile a także jak łapnę to besty bo na takich się szkoliłem ;) ewentualnie cabrinha. Jak znacie inne dobre firmy to piszcie :)

Z góry dzięki za pomoc
Pozdro

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post26 mar 2011, 17:05

mucha3 pisze:Siemka, jestem nowy więc witam wszystkich :D . Tak na prawdę zabawę z kitem dopiero zaczynam, byłem w tamtym roku na obozie na helu 2 tygodnie (IKO II zrobiłem :) ) i powiem szczerze... super zajawka :thumbsup: Teraz chciałbym zakupić jakiegoś fajnego używanego kita na początek, jestem z Bialegostoku więc kawałek na hel mam, ale za to mam niedaleko jeziora więc na pewno oprócz nad morzem będzie używany na mazurach. Ważę jakieś 75-77kg, 187cm wzrostu, czytając porady sprzętowe stwierdziłem że optymalnym rozmiarem kita będzie dla mnie 11 bądź 12 jeśli się mylę to poprawcie ;p Powiedzcie czy w ogólę opłaca się kupować te starsze kity roczniki 07 06 05 04 ? Myślałem nad kitami firmy north i nobile a także jak łapnę to besty bo na takich się szkoliłem ;) ewentualnie cabrinha. Jak znacie inne dobre firmy to piszcie :)

Z góry dzięki za pomoc
Pozdro

jezeli chcesz stersze roczniki to odradzam nobile, gdyz ciezko z czesciami zapasowymi i jak ci sie cos rozwali to klapa
a co do rocznikow ponizej 07 to Ci pewnie kazdy tutaj odradzi....

Awatar użytkownika
.. .mike. ..
Kontaktowanie:

Post27 mar 2011, 23:23

jedi1 pisze:
.. .mike. .. pisze:to ja(70kg) na 121x36 (na ktorej sie uczylem) przy 13wezlach i 12m latawcu powinienem utonąć ;)

Z ciekawości co to za deska? Ja szczerze mówiąc to sobie nie wyobrażam się uczyć na tak małej desce, ale skoro mówisz, że się da ;) tak czy inaczej jak dla mnie przy 80 kg deska 126 jest za mała

naish alien

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 15:26

Masakra... :shock: Gratuluję wytrwałości... Potrzebujesz MINIMUM deski 132/40 cm

Slawek-Kopiec
Deska: Su-2 Custom.Airush Livewire
Latawiec: Airush Varial X
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 15:44

przemass pisze:Masakra... :shock: Gratuluję wytrwałości... Potrzebujesz MINIMUM deski 132/40 cm

To Przemku ktora deske proponujesz?Prorider 135/41 czy Big Foota 135/45?Deske planuje kupic nowa i uzywac min 2 sezony.Dodam waga 83kg.

tequila

Post28 mar 2011, 19:13

Mam do Was pytanko - waże 80 kg i mam zamiar śmigać w warunkach śródlądowych - woj. świętokrzyskie i małopolskie - mam zamiar kupić airush flow 14m2 z 2008 roku - będzie to dobry wybór?? Bardzo proszę o porade :)

Awatar użytkownika
.. .mike. ..
Kontaktowanie:

Post29 mar 2011, 00:02

przemass pisze:Masakra... :shock: Gratuluję wytrwałości... Potrzebujesz MINIMUM deski 132/40 cm

to prawda ze przy pierwszych halsach wspomagalem sie pozyczana 132cm ale to tylko chwila(w sumie na przemian z alienem opanowanie stania na desce i ostrzenia moze 2godz) po ktorej przelatalem na swojej caly sezon i naprawde nie moge narzekac jak tylko bylem na wodzie byl także progres,,teraz mysle powoli o czyms bardziej do trickow ale max 130cm

Wróć do „Pierwsze Kroki”