Ostrzenie

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2009, 14:17

christo pisze:... Ponieważ stwierdziłem, ze na WAROO 15m2 przy mojej wadze wyostrzyć się po prostu nie da...

Jak się nie da? To że nie ostrzysz to jest wina bynajmniej latawca.
Miałem podobne dylematy na początku swojego pływania - wszyscy pływają pod wiatr , a ja tylko z wiatrem.
Prawdopodobnie chcesz iść ostro pod wiatr za wszelką cenę.
Jeżeli latawiec ciągnie za mocno , wystarczy skierować go wyżej i mocniej wbić krawędź (nie mówię tu o przeżaglowaniu) . Jeżeli wieje na tyle żeby pływać to musisz najpierw dać się desce rozpędzić, i dopiero ostrzyć, ale nie za mocno żeby znów nie zwolnić .
Przeczytaj ten wątek od początku jeszcze raz. Mi pomogło.

Awatar użytkownika
christo
Deska: Nobile
Latawiec: OZONE Edge
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post16 maja 2009, 07:00

Nie zauwazyles moich wczesniejszych postow mowiacych, ze na W11 nie mam problemu z ostrzeniem... Poza tym sadzac po Twoim sprzecie wazysz grubo mniej niz 100kg, a niestety problemy "dotykajace" kiterow w wadze super ciezkiej maja zupelnie inny wymiar i od 80 kg do 100 sa "lata swietlne" w kitesurfingu. Poza tym na temat W15 moje zdanie nie jest odosobnione. Pozwole sobie posluzyc sie cytatem autorstwa wake-darek z

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... c&start=30 :

"Mam waroo 07 - 13m od ponad roku i pływałem na nim troche.
Dla mnie był to dobry latawiec na początek gdy się uczyłem i teraz jak już doszłem do etapu że na jednym halsie 300 m chcę trzy razy skoczyć.
Wszystko jest ok jak wieje lub jak silno wieje bo pływałem na nim do 26 węzłów. Tragedia się zaczyna jak słabo wieje bo o ostrzeniu to zapomnieć,
wtedy jak chcę skakać to pływam z wiatrem kilka kilometrów (jak jestem na Helu).
Jak pływam u siebie na bajorkach koło Krakowa (max 500m na 500m) to waroo przy słabym wietrze nie nadaje się bo zaraz znosi nmie do brzegu.
Dlatego kupiłem teraz sobie ozona edge II 13m jako słabowiatrowego bo u mnie w okolicy rzadko silniej wieje."

Nie wiem ile wazy wake-darek ale zauwaz ze mowi nawet o mniejszym rozmiarze - 13m.

Innymi slowy, jak zobacze na spocie goscia wazacego 1 kwintal i ostrzacego na W15 to "pochyle czolo", tylko problem w tym ze jeszcze takiego nie widzialem...

Juz wkrotce (jesli sie uda :) zamierzam kupic OZONE SPORT lub EDGE 13m2 Swoje wrazenia z przesiadki na pewno opisze na forum.

Blesso
Dostał piwko: 1 raz

Post16 maja 2009, 09:09

christo - ale Przedmowcy wskazywali przyczyne takiego stanu rzeczy. Wychodzisz z 11m jak dobrze wieje i wtedy idziesz pod gore jak przecinak, a 15m wyciagasz z plecaka jak pierdzi .Wtedy nie zawsze uda sie cos skubnac z wysokosci. Do tego duze rozmiary nie sa zbyt chetne do wspolpracy przy "wachlowaniu" z racji swojej mulowatosci ( nie wiem jak Waro 09).
Mam 3 Latawki Waroo 11/13/15m i na tym ostatnim naprawde swietnie sie ostrzy ....gdy wieje srednio-dobrze. Gdy wieje dobrze wyciagam W.13m ( 08 ). Ta roznica w wianiu miedzy srednio a dobrze nie jest zbyt wielka, dlatego przy mojej wadze( 86-88kg + deska 135cm/41), te 15m nie zawsze chce mi sie uzywac z powodow jego "predkosci", wole jednak szybsze Waro 08.

Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post16 maja 2009, 09:13

Cześć Hristo ,mieliśmy okazję jakiś czas temu razem popływać w Pecku przy warunkach słabo wiatrowych jak pamiętam miałeś swoje W11 było mało dla ciebie napompowałeś W15 no i też niewiedzieć czemu też były kłopoty z halsami ,ja cały czas pływałem na latawcu 14m nie Best :hand: i jakoś mozna sie było halsować prawie na wysokość główki portowej ,no deske miałem też mniejszą od twojej i sam stwierdziłeś że nie wiedziałeś że przy takiej wadze jak nasza to można na takim rozmiarze popływać ( nie nobile)
w takich warunkach .Myśle że ten metr różnicy wielkiej nie robi a pływać sie napewno da i to pod wiatr kwestia techniki :wink: .

Ps.mam już tę deske o której ci mówiłem jak pamiętasz :?: ,więc jak tylko sie spotkamy na spociku jakimś to chętnie ci użyczę i jak to mówią macniem lizniem popłyniem i zobaczym :lol: .Pozdro i do następnej razy :D

Awatar użytkownika
Red
Kontaktowanie:

Post16 maja 2009, 09:19

christo pisze:
Innymi slowy, jak zobacze na spocie goscia wazacego 1 kwintal i ostrzacego na W15 to "pochyle czolo", tylko problem w tym ze jeszcze takiego nie widzialem...

Zapraszam na mazury to zobaczysz. Kolega Michał może nie waży stówki ale na 15m waroo idzie pod wiatr tak samo ostro jak ja na swoim 12m rebelu i nie ma problemu z utrzymaniem wysokości. A co do mojej wagi w mokrej pianie myśle że będzie ponad 100.
Przy 13-15 węzłach na waroo 15m przy stówce wagi można ostrzyć.
Pozdrawiam Piotr.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, 09:27 przez Red, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post16 maja 2009, 09:21

:wink:

Kto lepiej ostrzy.....dobre :lol:

Awatar użytkownika
Red
Kontaktowanie:

Post16 maja 2009, 09:30

Pinio pisze:
:wink:

Kto lepiej ostrzy.....dobre :lol:

Pinio nie chodzi o to kto lepiej ostrzy tylko , o to że swobodnie można na waroo 15m

Awatar użytkownika
Pinio

Post16 maja 2009, 09:34

ok :thumb:
tylko rano spojrzałem i mi się skojarzyło :lol:
soki ja Was :wink: Wiatru życzę DUŻO :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
bronix

Post16 maja 2009, 09:40

Oj Pinio szyderka z rana sie włączyła widze :lol: ,a my dzś jedziemy grillować do pecka luuuuuuub osłonino bo tam można zderzaki w wodzie zamoczyć no i spokój

Awatar użytkownika
bronix

Post16 maja 2009, 09:45

W sumie to włączyłbyś te wiatraki i byłby spokój ,nie było by rozprawek kto na czym jak i gdzie tylko by wszyscy dymali na wodzie :wink:

Awatar użytkownika
Pinio

Post16 maja 2009, 09:46

Nie szyderka tylko Panowie bez sensu gadka
Kto co na czym nie ma co gadać na wodę i pływać
A reszta przy narodowym sporcie polaków :arrow:
bronix pisze:jedziemy grillować do pecka luuuuuuub osłonino bo tam można zderzaki w wodzie zamoczyć no i spokój

Też Was Kocham :!: Pozdrówka Serdeczne :wink:

immune69

Post06 wrz 2009, 12:56

Bardzo cenny wątek - ja też powoli ostrze i prawidłowa pozycja szczególnie rotacja i prostowanie bioder plus nie za mocne krawędziowanie to kluczowe sprawy. Mi sporo dał ten artykuł:
http://www.iksurfmag.com/technique.php?q=stance&submit.x=0&submit.y=0#content nie ma siły żeby nie ostrzyć stosując się do tych
porad.

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2010, 20:46

Odświeżam ten ważny temat.
Na pewno wielu osobom sie przyda przestudiowanie go :thumbsup:
Mi się kiedyś przydał!!!

Awatar użytkownika
darass
Deska: Ronson Player
Latawiec: Naish Pivot

Post22 wrz 2010, 20:01

Oj mi też się przydał, studiowałem nie raz i nie dwa ;) polecam

waldace1904

Post07 paź 2010, 13:41

A ja sie zapytam może ktoś miał podobny problem, pływam na speed 17m i flydoor, wiatr 10-12k. Po nabraniu prędkości wciskam krawędź i zaczynam przednią łydką zgarniać wode co mnie wyhamowuje i kończy się zatrzymaniem. Mocy wydaje mi się że jest dużo a co najmniej powinno wystarczyć na utrzymanie wysokości
I jeszcze pytanie jak płynę powinienem patrzeć wzdłuż deski czy coś pomiędzy deską a latawcem ( tak 10-20*od krawiędzi) ?

Wróć do „Pierwsze Kroki”