PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 21:48

Nomercy pisze:jak zacznę pisać o modelach, rozpętam po raz kolejny wojnę, ze marka A jest lepsza od B, tak wiec nic ci nie zasugeruje, a jak masz możliwość to protestuj chociaż ze 3 latawce przed zakupem :? :? :? :?
bo niekoniecznie latawce, które mi pasują, będą pasować tobie.
Kazdy odpowie ci podobnie :| :| :| :|

Swieta prawda jednemu pasuje maluszek innemu subaru :)
Na jakieja latawe latales w szkolce ? Jzeli ci pasowal to bierz to na czym sie uczyles.
Ja mialem okazje smigac na ok 5 latawcach i powiem ze 3 mi pasowaly a dwa bym wykorzystal na worki do smieci....

Awatar użytkownika
arczito
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Slingshot Octane
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 21:54

cex pisze:
Nomercy pisze:jak zacznę pisać o modelach, rozpętam po raz kolejny wojnę, ze marka A jest lepsza od B, tak wiec nic ci nie zasugeruje, a jak masz możliwość to protestuj chociaż ze 3 latawce przed zakupem :? :? :? :?
bo niekoniecznie latawce, które mi pasują, będą pasować tobie.
Kazdy odpowie ci podobnie :| :| :| :|

Swieta prawda jednemu pasuje maluszek innemu subaru :)
Na jakieja latawe latales w szkolce ? Jzeli ci pasowal to bierz to na czym sie uczyles.
Ja mialem okazje smigac na ok 5 latawcach i powiem ze 3 mi pasowaly a dwa bym wykorzystal na worki do smieci....

wszystko slingshota (latawka i decha) wlasnie nie mam porownania czy mi lezal bo innych nie testowalem.

slawektt1
Deska: su2 big foot
Latawiec: naish torch

Post14 cze 2010, 22:27

witam,
dalsze pyt na temat sprzętu dla mnie. Co myslicie o tym - CABRINHA Crossbow IDS 2009 13m . nie będzie trochę za duży,? dam sobie radę z jego obsługą ? i jaki ma restart? reszta wiadomosci w tym temacie znajduje się dwa tematy powyzej, nie trochę dalej niż dwa tematy,. Dobra - wazę 85kg , posiadam juz torcha 10 m i deskę big foot, tego planuje używać na helu i sporadycznie na jeziorach.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 22:34

W szczecinie jest kilka szkółek; na pewno z rożnym sprzętem - uderz do nich, na 100% dadza cos popróbowac

slawektt1 pisze:witam,
dalsze pyt na temat sprzętu dla mnie. Co myslicie o tym - CABRINHA Crossbow IDS 2009 13m . nie będzie trochę za duży,? dam sobie radę z jego obsługą ? i jaki ma restart? reszta wiadomosci w tym temacie znajduje się dwa tematy powyzej, nie trochę dalej niż dwa tematy,. Dobra - wazę 85kg , posiadam juz torcha 10 m i deskę big foot, tego planuje używać na helu i sporadycznie na jeziorach.

powinno byc OK :thumb:

slawektt1

Post14 cze 2010, 22:50

albo np ten nobile NHP 2009 nowy, 12m ?

Awatar użytkownika
jarul7
Deska: su2
Latawiec: torch
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 23:00

Tak jak napisał kolega Tikko 12/13m2 udany bow/sigma/delta/hybryda bedzie dobre poczytaj oipinie wybierz co ci pasuje lepiej (albo rzuc monetą) i jaki rozmiar bo trujesz juz troche :lol:

slawektt1

Post14 cze 2010, 23:09

hmm. jaki mi będzie pasował to przekonam się dopiero po pływaniu. opinie jakie sa każdy widzi , zreguły nie wiele z nich wynika. No tak trochę truję - fakt. Przepraszam. truję też dlatego , że różnice w cenie dość duże, a nie chcę wywalić dużo w coś co moze będę musiał sprzedać bo nie będzie się dla mnie nadawało na tą chwilę. zastanawia mnie np nobile NHp bo z opisu wynika , albo ja go zle rozumiem , że jest 5cio linkowy, a tego chciałem uniknąć.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 23:12

NHP to C-shape

Bardziej w N62 albo 555 celuj jesli juz ma to byc Nobile

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 23:14

slawektt1 pisze:zastanawia mnie np nobile NHp bo z opisu wynika , albo ja go zle rozumiem , że jest 5cio linkowy, a tego chciałem uniknąć.

Tak wynika z opisu i tak jest :wink:

slawektt1

Post14 cze 2010, 23:22

ok, to już ostatnie pyt, co byście wybrali -polecili
nobile 555 -12/13m czy wczesniejszą cabrinchę - 13 m?
dzięki wielkie i już daję spokój.

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post14 cze 2010, 23:23

Nowe NHP to 4 linkowiec. NHP z 2008 to 5 linkowiec - hybryda (taka jak vegas :wink: ) taka, ze blizej jej do C niz do czegokolwiek innego. Czy ja wiem czy az tak bardzo tej 5 linki unikac.....

Ale nowe NHP, jak to nowy kite, tani nie jest, uzywek chyba nie ma wcale a o potestowych nic nie slychac.

mikka2

Post15 cze 2010, 12:29

Witam,
dziś przez przypadek trafiłam na to forum. Od jakiegoś czasu myślę nad innym sportem wodnym niż tylko pływanie, żeglarstwo czy kajakarstwo. Chciałabym spróbować swoich sił w kitesurfingu. Przyznam się szczerze, że nie dałam rady przeczytać wszystkiego oprócz początkowych odpowiedzi. Związku z tym proszę o doradzenie mi w sprzęcie, który mogłabym wykorzystać na jeziorach nawet przy słabym wietrze. Ważę 64-65 kg/172cm. (na pewno wybiorę się na naukę do szkoły, co by nie zrobić sobie "kuku" lub innym) ;) Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Mikka

mikka2

Post15 cze 2010, 12:30

Witam,
dziś przez przypadek trafiłam na to forum. Od jakiegoś czasu myślę nad innym sportem wodnym niż tylko pływanie, żeglarstwo czy kajakarstwo. Chciałabym spróbować swoich sił w kitesurfingu. Przyznam się szczerze, że nie dałam rady przeczytać wszystkiego oprócz początkowych odpowiedzi. Związku z tym proszę o doradzenie mi w sprzęcie, który mogłabym wykorzystać na jeziorach nawet przy słabym wietrze. Ważę 64-65 kg/172cm. (na pewno wybiorę się na naukę do szkoły, co by nie zrobić sobie "kuku" lub innym) ;) Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Mikka

Awatar użytkownika
fokus123
Deska: SU-2
Latawiec: Core
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post15 cze 2010, 12:38

mikka2 pisze:Witam,
Pozdrawiam
Mikka

Latawiec 9-10 m deska 125-130 cm moim zdaniem

mikka2

Post15 cze 2010, 15:39

oki, a jaka szerokość deski oraz czy to powinna być "dwustronna" tj. Twin-Tip czy "jednostronna" tzw. directional? Nie zamierzam robić jakiś tam ewolucji i trików, chciałabym po prostu cieszyć się z "jazdy" i możliwości latania. A latawiec jakiego powinien być typu, abym nie miała z nim problemów w wodzie? Bo pewnie nie raz "zanurkuje" ;) Oprócz bar-u i trapeza to co jeszcze jt mi potrzebne?

Wróć do „Pierwsze Kroki”