PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
aiikon

Post26 maja 2010, 00:12

nmkop

Post27 maja 2010, 11:10

Witam
Moje pytanie dotyczy latawca TAKOON NOVA 3 13m. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym latawcem. Myślę o kupieniu tego latawca jako podstawowego, przy mojej wadze 78 kg.

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post27 maja 2010, 11:29

aiikon pisze:http://www.allegro.pl/item1054147075_latawiec_best_nemesis_10m2.html

a coś takiego byłoby dobrym wyborem ??

Według mnie brniesz coraz bardziej...w złym kierunku. Nie ma opcji. Jak chcesz pływać na kicie to musisz przyinwestować a takie okazje to zostaw komuś kto kolekcjonuje zabytki :lol: . Pisali Ci przecież że C shape na początek jest za trudny w obsłudze. Zrobisz jak uważasz, ale jak nakupujesz takich wynalazków z pięć to może się okazać że za te pieniadze to miałbyć bowa w niezłym stanie. Pomijając kwestie Twojego bezpieczeństwa, progres na nowszych konstrukcjach będzie o wiele większy.

aiikon

Post27 maja 2010, 18:00

nmkop pisze:Według mnie brniesz coraz bardziej...w złym kierunku. Nie ma opcji. Jak chcesz pływać na kicie to musisz przyinwestować a takie okazje to zostaw komuś kto kolekcjonuje zabytki :lol: . Pisali Ci przecież że C shape na początek jest za trudny w obsłudze. Zrobisz jak uważasz, ale jak nakupujesz takich wynalazków z pięć to może się okazać że za te pieniadze to miałbyć bowa w niezłym stanie. Pomijając kwestie Twojego bezpieczeństwa, progres na nowszych konstrukcjach będzie o wiele większy.

to co w takim razie polecasz ?? aby też było w miarę przestępnej cenie. Możliwe, że pojadę w tym roku na obóz szkoleniowy, ale myślę, że warto rozejrzeć się za latawcem, stąd te moje pytania.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post27 maja 2010, 19:03

no to nie mysl, tylko jedz na kurs. Tam dadza ci zarys jaki sprzet kupic 8) 8) 8)

Awatar użytkownika
jarul7
Deska: su2
Latawiec: torch
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post27 maja 2010, 19:14

Nie myśl też ,że kupisz jakiś latawiec i już bedziesz pływał :D to tak nie działa :thumbsup:

aiikon

Post27 maja 2010, 20:32

no wiem wiem przecież ;)
na nie jeden kurs już chodziłem i wiem, że nic od razu nie ma, tylko trzeba ćwiczyć ;)

Piekarz
Deska: Nobile T5 2010
Latawiec: Cabrinha Switchblade 12m
Kontaktowanie:

Post29 maja 2010, 14:15

Witam Panowie. potrzebuje fachowej pomocy ;-) Jestem po IKO 2, pływam juz samodzielnie itp... na dzien dzisiejszy mam juz własny trapez oraz pianke. zastanawiam sie w co zainwestowac teraz. Nie stac mnie na kupno latawca i deski jednoczesnie. wydaje mi sie ze lepszym wyborem jest w tym momencie kupno deski, poniewaz w wakacje jak bede na Helu to bede mial mozliwosc przetestowanie sobie roznych latawcow i co za tym idzie mozliwosc poplywania. w zeszlym roku mimo skonczenia kursu IKO2 w wiekszosci szkolek nie bylo mozliwosci wypozyczenia sprzetu poniewaz wszyskie latawce byly zajete przez kursantow. Takze w tym roku nie licze na mozliwosc wypozyczenia sprzetu w dni kiedy sa naprawde dobre warunki.. pomijajac fakt ze z roku na rok zainteresowanie tym sportem rosnie. Czy to wedlug Was dobre rozwiazanie? pomijajac juz korzysci samego wyprobowania sprzetu oraz wyrobienia sobie wlasnej opinii na temat co mi bardziej pasuje.... nie chce siedziec na tylku kiedy wieje, bo zabraklo lataców, a z tego co wiem jak sie ktos odpowiednio wczesniej zglosi to bedzie mial mozliwosc kolo 2 godzin na test danego latawca.
a i waze 97 kg, na dzien dzisiejszy mysle nad kupne jakis dwoch BOW, a dokladnie 13m i 9m. do tego deske w okolicach 136/42. czy ton dobry wybor jezeli chodzi o sprzet potrzebny do uprawiania kitesurfingu w POlsce, głownie na zatoce?
dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.
byc moze do zobaczenia niedlugo na wodzie ;)

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post29 maja 2010, 15:56

jeżeli już jesteś ogarnięty z latawcem i deską na wodzie, to do Twojej wagi jako podstawowy latawiec możesz coś więcej nawet niż 13m rozpatrzyć(np jakies 14/15m2),
potem to uzupelnisz 10m2 w przyszłości

większość dni w polsce to 4/5Bf wiec na tym dużym latawcu bez problemu ogarniesz te wiatry

deska taka jak napisałeś, z rzędu 135/138cm

ile chcesz przeznaczyć na zakup deski?

może znajdziesz jakoś niedrogo komplet i bedziesz sobie mógl pozwolić w tym sezonie na cały sprzęt... zależy ile chcesz wydać...
dla mnie lepiej byloby kupienie najpierw latawca...

nawet jak nie bedziesz mial mozliwosci wypozyczenia deski to mozesz rzeźbić z samym latawcem w wodzie... (swoja drogą, w szkółce deske jest latwiej pozyczyc niz latawiec)

Piekarz
Deska: Nobile T5 2010
Latawiec: Cabrinha Switchblade 12m
Kontaktowanie:

Post29 maja 2010, 19:20

TIKKO_aloha pisze:jeżeli już jesteś ogarnięty z latawcem i deską na wodzie, to do Twojej wagi jako podstawowy latawiec możesz coś więcej nawet niż 13m rozpatrzyć(np jakies 14/15m2),
potem to uzupelnisz 10m2 w przyszłości

większość dni w polsce to 4/5Bf wiec na tym dużym latawcu bez problemu ogarniesz te wiatry

deska taka jak napisałeś, z rzędu 135/138cm

ile chcesz przeznaczyć na zakup deski?

może znajdziesz jakoś niedrogo komplet i bedziesz sobie mógl pozwolić w tym sezonie na cały sprzęt... zależy ile chcesz wydać...
dla mnie lepiej byloby kupienie najpierw latawca...

nawet jak nie bedziesz mial mozliwosci wypozyczenia deski to mozesz rzeźbić z samym latawcem w wodzie... (swoja drogą, w szkółce deske jest latwiej pozyczyc niz latawiec)

jeżeli chodzi o deske to mysle ze przeznacze koło 1500 zł. oczywscie jak bede mial okazje kupic cos dobrego za koło 1800 zł, to rzecz jasna nie bede załował i dorzuce te 300 zł.
jeżeli chodzi o latawiec to zdaje sobie z tego sprawe ze wiekszy latawiec niz 13m bedzie dla mnie nie lepszy, ale wieksze latawce inaczej pracuja i sa wolniejsze. chyba bede wolal poczekac az zacznie mocniej dmuchac i przepuscic przy tym kilka dni na wodzie, ale miec porzadna latawke a nie jakiegos "muła".

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post29 maja 2010, 21:27

Za 1800 mozna cos sensownego z 2008 roku dorwac, moze jakas starsza deseczke, powinno sie dac rade w 1800 zamknac, moze 2k. Trzeba tylko dobrze poszukac, ponegocjowac. Jak torcze z 2009 za 1500 z bare mczasem chodza.... Popoluj moze na cos po delikatnych naprawach, taki zdala od tub :wink: to tez obnizy cene :D

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2010, 08:02

Dla raidera zaraz po kursie bez ambicji zawodniczych przy wadze 73kg jaki będzie lepszy NBL 130/38 czy 134/39 ? Dodam że latawce to bow 9m i 12m. Deska będzie raczej tylko jedna. I przy okazji czy NBL 09 ma taką samą rozmiarówkę? Wolałbym 09 ze względu na cenę możliwość trafienia używanej, ale priorytetem dobre dobranie do wagi. Pozdrawiam.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 maja 2010, 16:12

desperadek pisze:Dla raidera zaraz po kursie bez ambicji zawodniczych przy wadze 73kg jaki będzie lepszy NBL 130/38 czy 134/39 ? Dodam że latawce to bow 9m i 12m. Deska będzie raczej tylko jedna. I przy okazji czy NBL 09 ma taką samą rozmiarówkę? Wolałbym 09 ze względu na cenę możliwość trafienia używanej, ale priorytetem dobre dobranie do wagi. Pozdrawiam.

jesli bez wielki ambicji - to 134
raz - więcej slabych wiatrów ogarniuesz
dwa - ..chyba nie było 2009 w rozmiarze 130?

ps: mamy w ofercie NBL'e 2009 i 2010 nowe i używane w bdb stanach i cenach :]

pzdr

Awatar użytkownika
Jacooob
Kontaktowanie:

Post01 cze 2010, 19:34

A ja mam pytanie jaki latawiec będzie dobry na śnieg/ląd/wodę (nie posiadam hajsu na kupowanie kilku kite'ow). Ważę 73 kg jaka wielkość proponujecie i przykłady desek do Fs . Propozycje desek do landkitingu także mile widziane. Do dyspozycji mam około 4k w porywach do 5. Jeżeli wzrost ma znaczenie to mam 178cm . Z góry dzięki za odpowiedzi.

paz09
Kontaktowanie:

Post02 cze 2010, 13:36

Witam wsyzstkich, jestem tu nowy i to moj pierwszy post.
chce zaopatrzyc sie w sprzet uzywany, jednak czytam czytam i czytam i nie wiem do konca co wybrac, waze 83kg i mam 183cm wzrostu.
znalalzem latawce: RRD type6 12m z '04 , north rhino 10m 2004r , takoon scoop z 2002r 10,5 / 14,3
ktorybylby najodpowiedniejszy na polskie warunki ? chcialbym sie nauczyc plywac na helu a pozniej moze na Mietkowie kolo Wroclawia.
Jaki rozmiar deski byscie polecali dla mnie? moze macie tez uzywany sprzet ktorego byscie chcieli sie pozbyc ?:)
pozdrawiam

Wróć do „Pierwsze Kroki”