Ostrzenie

Forum dla początkujących
strazak
Latawiec: Rhino 12, Yarga 9, Naish 17
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy

Post27 paź 2008, 21:06

ja mam inny problem jak sie wbije w wode to robie to tak skutecznie że latawka wlatuje na okno wiatrowe i po ciągu ,a ja w wodzie
może czytając posty doszedłem do wniosku ,że
jest to wina "spychokoparki" a nie wykonywanie "pługu"

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2008, 10:26

Strażak - mozesz sprecyzować, bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli???

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post28 paź 2008, 13:43

Dokładnie Strażak, to musi być pług, czyli nie zapieranie się deską w poprzek toru jazdy tylko pod kątem. Porównując inaczej deska musi działać jak płetwa sterowa w żaglówce, pod pewnym kątem a nie 90 stopni do kierunku jazdy ... kumasz? ;-)

strazak

Post28 paź 2008, 20:59

Na razie nie rozumiem zobacze na wodzie i opisze czy coś dało bo teorie to
mam w małym paluszku ,operowanie latawką to dwa lata praktyki na śniegu
Swoją drogą to myśle że tak chce wyostrzyć że za mocno mnie to wychodzi.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post29 paź 2008, 07:23

strazak pisze:Na razie nie rozumiem zobacze na wodzie i opisze czy coś dało bo teorie to
mam w małym paluszku ,operowanie latawką to dwa lata praktyki na śniegu
Swoją drogą to myśle że tak chce wyostrzyć że za mocno mnie to wychodzi.

Red miał to samo, wy chyba po tej jeździe na lądzie tak silnie próbujecie ostrzyć. A teraz popatrz na Reda wymiata jak Leon zawodowiec. :idea:
pzdr

strazak

Post29 paź 2008, 11:38

jeszcze go prześcignie i to mój latawiec bedzie latał koło jego głowy a nie odwrotnie jak ostatnio stałem w wodzie w pieczarkach :lol:

Awatar użytkownika
mateo.szu
Kontaktowanie:

Post06 maja 2009, 10:16

No to i ja sie dolacze do tematu. Jestem w posaiadaniu Torcha 12 '06 i Nobile666 132 i ostatnio po raz pierwszy mialem okazje ten zestaw przetestowac. Wczesniej plywalem tylko bowach -waroo, switchblade, convert i jeszcze cos by sie znalazlo, ale niestety bylo to rok temu. Kilka dni temu siadlem na moj "nowy" zestaw i w porownaniu do poprzednich nie umialem wyostrzyc.. Moze to kwestia dlugiego czasu od ostatniego plywania, moze strasznie kopiacego wiatru ze strasznymi odkretkami (do tego stopnia ze kite potrafil doslownie spasc z zenitu na ziemie) a moze moich umiejetnosci.. Mialem wiatr miedzy offshore a wzdluz plazy i mialem problem... nie umialem wrocic do punktu w ktorym zaczynalem.. co gorsza, nie wiem dlaczego wychodzac w morze mialem pelna dzide tak ze czasem ta predkosc powodowala utrate krawedzi i w pewnym stopniu strach a wracajac ledwo moglem wystartowac... Nie wiem o co chodzi, pomozcie prosze :)

P.S. Po tym co sie naczytalem na kf mam watpliowsci czy dobrze zrobilem kupujac torcha.. Kreci mnie ten skubaniec i naprawde chce na nim poszalec ale droga jest uslana cierniami ;)

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post06 maja 2009, 10:29

Szuwar - bez kompleksów - kitowania się nie zapomina. Decha 666 także jest deską, która bardzo dobrze idzie na wiatr. Torch to super maszynka jednak trochę gorzej odpuszcza szkwały niż BOW i przy takim wietrze jaki opisujesz mogą pojawiać się problemy jednak nie stresuj się - na 100% miałbyś podobne problemy z poprzednimi latawcami. Poczekaj na stabilniejszy wiatr, weź sprzęt i wal na wodę.

Strażak - pamiętaj o "postawie" na desce. Przednia noga wyprostowana względem tylnej - tylna ugięta w kolanie, amortyzująca jazdę i dbająca o kierunek. Ostrzyć zaczynasz po osiągnięciu odpowiedniej prędkości a nie już od samego startu.

PRÓBUJ PRÓBUJ PRÓBUJ :!: :D
aloha!

Awatar użytkownika
mateo.szu
Kontaktowanie:

Post06 maja 2009, 11:05

Dzieki Pegu - udalo Ci sie bardzo mnie podbudowac!! Wielkie dzieki za to, Obawialem sie ze moze przerasta to moje mozliwosci czytajac posty inny ze ogole Cshpae'y to zlo i masakra jakas, prawie tylko dla PRO a ostrzenie bardzo trudne. Jaram sie ta "dzikoscia" C :) Postaram sie w takim razie wrocic na deche najszybciej jak to mozliwe i smigam. Chcialem sie jeszcze spytac czy istnieje jakis watek o pierwszych skokach? Cos mi wyszukiwarka nie dziala.. Chcialbym tez wiedziec czy mozna zwiekszyc depower C, no i moze jak powoli okielznac przynajmniej jazde unhooked :)
Mysle ze po 16 maja jak wroce z podrozy postaram siei polatac i napisze jak bylo!

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post06 maja 2009, 11:13

Z Torchem najpierw naucz się pierwszych skoków a z UH poczekaj ;) tak będzie lepiej dla zdrowia. Jeśli ten latawiec i styl Cię kręci to idź w to - nie ma sensu trzymać się fr jeśli lubisz fs ;) To już kilka razy było ale wkleję raz jeszcze:

Stronka z filmami "jak to zrobić" od podstaw

Znajdziesz tam filmy z objaśnieniami "jak to zrobić" od najprostszych skoków do bardziej skomplikowanych. Ja osobiście jestem technicznym kretynem jeśli chodzi o skoki ale nie poddam się ;)

aloha!

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post06 maja 2009, 11:46

peg pisze:Z Torchem najpierw naucz się pierwszych skoków a z UH poczekaj ;) tak będzie lepiej dla zdrowia. Jeśli ten latawiec i styl Cię kręci to idź w to - nie ma sensu trzymać się fr jeśli lubisz fs ;) To już kilka razy było ale wkleję raz jeszcze:

Stronka z filmami "jak to zrobić" od podstaw

Znajdziesz tam filmy z objaśnieniami "jak to zrobić" od najprostszych skoków do bardziej skomplikowanych. Ja osobiście jestem technicznym kretynem jeśli chodzi o skoki ale nie poddam się ;)

aloha!

No co ty, przecież nawet ostatnio kiteloopa widziałem u Ciebie :wink:

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post06 maja 2009, 12:24

na całe szczęście ja go nie widziałem bo bym się chyba zes.... no przestraszył :D

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post06 maja 2009, 12:24

więcej deepowera z c nie wyciśniesz. torch pod tym względem i tak prezentuje się bardzo korzystnie.

Awatar użytkownika
mateo.szu
Kontaktowanie:

Post06 maja 2009, 14:31

To moze inaczej - jak plywam mam wrazenie ze bar mam dosc wysoko jak jest strymowany odpowiednio a jak potrzebuje go odpuscic dla zmniejszenia ciagu to mam wrazenie ze przydaloby sie miec ten bar nizej o jakies 10 cm a potem miec jakis zapas na luzowanie...nie wiem czy mnie rozumiecie.. jakby zewnetrzne linki byly za krotkie o kilka centow.. to takie wrazneie czy calkiem mozliwa opcja? Z tego co pamietam w bowach miael bar mniej wiecej w 1/3 dlugosci linki przechodzacej przez bar a w moim kochanym Torchu jest wyzej. Jest to normalne? No bez kitu chcialoby sie przedluzyc tylne linki o jakies 5 cm przynajmniej, do 10 a niestety moje polaczenia linek baru z regulacja dlugosci sa juz prawie na koncach, moze jakies 4 centy zostaly ktore przy probie zrobienia jeszcze jednego wezelka skracaja sie do 1,5 cm... Dajcie mi jakas opcje prosze! :)

Awatar użytkownika
christo
Deska: Nobile
Latawiec: OZONE Edge
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post06 maja 2009, 20:05

Mam pytanie do "znawcow tematu" :D Waze 100 kg oraz posiadam BESTa WAROO 15 i 11 m2. Zauwazylem, ze jezdzac 15-ka nie trzymam wysokosci i musze "podchodzic", natomiast z 11-ka ostrzenie wychodzi mi bez wiekszych problemow. Czy wynika to z samej konstrukcji BESTa WAROO, czy po prostu duze latawce generalnie "chodza gorzej na wiatr"? Konkretnie, czy jakies inne latawce 15 m2 moga chodzic ostrzej?

Wróć do „Pierwsze Kroki”