Wybór Pianki

Forum dla początkujących
Daniel'74
Postawił piwka: 1 raz

Post23 lut 2010, 21:00

To moze ja się przypomnę z moim dylematem
Czy macie jakieś ciekawe alternatywy w zbliżonych cenach do Mistica?
Czy warto kupić tę piankę
http://www.hydrosfera.pl/show.php?id=9240
czy lepiej dołożyć i kupić tę:
http://www.windsurfing.elblag.pl/index. ... n&id=80030
A może iść w innym kierunku
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź

Dezmo

Post23 lut 2010, 22:54

Mystic i NPX - podobne ceny, jakość(chociaż chyba NPX ma więcej zwolenników), no i oczywista sprawa - design 8) . Jeśli oczywiście wybierasz między tymi dwoma...wybrałbym tą droższą(nowsza technologicznie, albo tylko kusi wyglądem), aczkolwiek przymierz sobie jedną i drugą- może któraś z nich będzie miała "to coś", że tak powiem. Druga sprawa- ta sama pianka(tańsza-podałeś link) jest na stronie WS i jest o 160zl drozsza, więc jeśli stanie na tej drugiej-poszukaj lepszych ofert;)
Tutaj zapodaje "lynk" do pianek NPX http://www.surf-connection.pl/index.php?id=329 .
Jeszcze pytałeś się czy iść w innym kierunku...możesz ogarnąć pianki 5/4/3 lub 4/3+koszulka na chłodniejsze dni co jest wdg mnie najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem (na forum jest o tym konkretna lektura;) - http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=20750 ) TO tyle z mojej strony - mam nadzieje, że pomogłem :)
Pozdro!

Daniel'74

Post24 lut 2010, 21:47

Dzięki za pomoc, choć dylemat pozostaje gumowa, czy pokryta tkaniną... NPX, Mistic
Wiem, trzeba przymierzyć, tylko trudno znaleźć sklep gdzie będą do wyboru te modele, które właśnie mnie interesują.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 lut 2010, 23:54

Dezmo pisze:Mystic i NPX - podobne ceny, jakość(chociaż chyba NPX ma więcej zwolenników),!

..te dane to z GUSu czy własne" :wink:

Dezmo pisze:oj widzę, że nikt o takich dziwadłach jak Volcom nie słyszał...no cóż czekamy dalej...;)

a VOLCOM w ogóle robi pianki?
Jaachuu??

pzdr

Dezmo

Post25 lut 2010, 10:51

Napisałem że "chyba" ma więcej zwolenników, a nie "na pewno", więc mogę się mylić. Jest to wniosek na podstawie zdobytych dotychczas informacji ;) A co do pianek Volcom...widziałem plakaty z zawodnikami, gdzie właśnie mają na sobie pianki tejże firmy. :twisted:

Daniel'74

Post25 lut 2010, 16:14

Z Twojego doświadczenia czy mógłbyś coś doradzić odnośnie tych pianek?
Mystic czy npx, a może jeszcze coś innego? :?:
Gumowana czy obszyta materiałem? :?:
Czy faktycznie warto inwestować w wyższe modele, czy różnica jest aż tak istotna dla normalnego użytkownika (normalne - czyli maksymalnie 20 - 30 dni w roku). Róźnica w cenie bywa czasami dwukrotna :!:
Zarówno NPX jak i Mistica (co byś polecił)
Będe wdzięczany za obiektywną odpowiedź.

Awatar użytkownika
Felix

Post25 lut 2010, 16:28

To nie skafander do Apollo 13, ani też nie kombinezon na Mount Everest, pytasz tak jakby od tego zależało twoje życie.
Obie pianki są dobre, rzuć monetą jak nie możesz się zdecydować.

Daniel'74

Post26 lut 2010, 16:52

Felix pisze:To nie skafander do Apollo 13, ani też nie kombinezon na Mount Everest, pytasz tak jakby od tego zależało twoje życie.

Może to nie skafander w podróż kosmiczną, ale ma grzać moja dupe jak będę ją moczył przy moich próbach stania na desce :lol:
Wiem, że każda pianka grzeje sam miałem przez 4 lata piankę Triborda 3/3 kupioną w decatlonie za niecałe 200zeta. I była ok, ale czas na kolejny krok.
I zastanawiam się czy skoro coś kosztuje 50% więcej jest lepsza o 50?
Rzut monetą jak dla mnie to nie jest najlepszy sposób na dokonywanie wyborów. Ale każdy ma swoje metody :D

Dezmo

Post27 lut 2010, 19:23

W takim razie wybierz tą tańszą:) Albo NPX ASSASIN 4/3 + koszulka albo NPX CULT 5/4/3. Ja bym wybrał mystic'a ale to tylko mój, spontaniczny wybór. Każda z powyższych opcji jest dobra, więc twój wybór zależy od twojego aktualnego samopoczucia, pogody, sytuacji więc myślę, że rzut monetą nie byłby w tym momencie złym rozwiązaniem ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post28 lut 2010, 00:05

Felix pisze:To nie skafander do Apollo 13, ani też nie kombinezon na Mount Everest, pytasz tak jakby od tego zależało twoje życie.

dość dobrze powiedziane :wink:
choć robiąc zakupy , również wolę posiłkowaćsięopiniami , wlasnymi testami niżmonetą :wink:

OBIE sąwysokiej klasy :idea:

ja uzywam MYSTICa..

czy warto pokrytą materiałem? jeśli nie robi Tobie różnicy kilkaset pln
to TAK
a jeśli liczysz mocniej budżet - to "goły" neopren też bedzie bardzo ok,
tylko musisz z nim nieco ostrożniej sie obchodzić

pzdr

Daniel'74

Post28 lut 2010, 12:25

Dzięki za odpowiedź. Nareszcie coś konkretnego. :!:
Trochę nie rozumiem tej opcji z gołym neoprenem (gumowym) a obszytym materiałem.
Bo cena chyba nie jest tu wyznacznikiem, ponieważ choćby mistic posiada pianki takie i takie, a cena gumowanych jest często wyższa niż pokrytych materiałych. Mógłbyś ktoś ten temat rozwinąć?
Tak jak piszesz tendencja jest zauważalna widać choćby to, że zeszłoroczna crossfire była gumowana, ta 2010 wygląda na obszytą (jak dla mnie przesadzili z tym wzorem na nogawce:-))

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post28 lut 2010, 21:03

Hej

Ciężko w piankach windsurfingowych lub kitesurfingowych mówić o "gołym" neoprenie, takie pianki, w których neopren nie jest niczym obszyty to chyba pianki do nurkowania choć nie jestem pewien.

Zazwyczaj neopren jest z zewnątrz pokryty jest:

- gumą (pianka wtedy jest cieplejsza, bo guma nie przepuszcza wody ani wiatru, woda dostaje się tylko nogawkami, rękawami, przez kołnierz i zamek. Pianka pokryta gumą jest mniej elastyczna, lecz taka guma łatwiej uszkodzi się podczas zahaczenia o jakiś ostry element.

- jerseyem lub nylonem, czyli materiałem, który bardziej przepuszcza wiatr i wodę niż guma, w piance takiej jest chłodniej ale mamy większą swobodę ruchów. Jest mniej podatna na uszkodzenia mechaniczne.

Moim zdaniem nie warto rozpatrywać kupna pianki pod względem tego czy guma czy jersey jest bardzej podatny na uszkodzenia. Warto zastanowić się czy będziesz chciał pływać w niskich temperaturach lub stać pół dnia w wodzie ucząc kogoś (wtedy zdecydowanie gumowana) czy ważniejsza dla ciebie jest swoboda ruchów, łatwość zakładania.

Nie zawsze jest różnica cenowa pomiędzy pianką gumowaną a jerseyową:

http://www.easy-surfshop.pl/pi1/33.php? ... 4&k_id=410

http://www.easy-surfshop.pl/pi1/33.php? ... 9&k_id=410

Pianka Gaastra Matrix 2010, występuje w tych dwóch wersjach, w tej samej cenie.

Sporo informacji dla początkujących stojących przed wyborem pianki znajdziecie w przygotowanym przez nas poradniku oraz artykule opisującym technologię i materiały stosowane w piankach.

<a href="http://www.easy-surfshop.pl/pi1/29.php">PORADNIK (kliknij tutaj)</a>

<a href="http://www.easy-surfshop.pl/pi1/53.php">Technologie zastosowane w piankach (kilknij tutaj)</a>

Pozdrawiam
Lussik

jachu
Deska: Ronix Kinetik STD
Latawiec: Sesitec 2.0
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post01 mar 2010, 11:01

Dezmo pisze: A co do pianek Volcom...widziałem plakaty z zawodnikami, gdzie właśnie mają na sobie pianki tejże firmy. :twisted:

i tak pewnie pozostanie, te pianki sa tylko dla zawodnikow, czasem sie komus moze trafic w ramach nagrody, tak samo jest z deskami snowboarowymi VOLCOMa, tez tylko dla zawodnikow, a czasem mozna wychaczyc rarytasa w konkursie, albo jakas inna mniej oficjalna droga ;)

Awatar użytkownika
PanMarcepan

Post05 kwie 2010, 23:30

Dziś kupiłem swoją pierwszą pianke i odrazu przetestowałem ja w morzu północnym, więc podziele się swoimi wrażeniami :)

Niespodziewalem sie, ze kupno pianki to taka meczaca rzecz. W sklepie nie da rady przymierzyc wiecej niz 4-5 pianek, bo sie niezle idzie zagotowac. Kolezanka wytrzymala zalozyc 2 pianki i miala dosc. Wybór moj padł na NPX Cult 2010 5/3, co by nie wydawac duzo pieniedzy. Pianka po przymierzeniu byla za ciasna i obawialem sie tego - ledwo udalo mi sie przelozyc nogi i rece, jak i pod szyja po zapieciu sie dosyc mocno cisnelo. Dla porownania mialem idealnie pasujaca pianke, bez uciskow i luzow, acz z zeszlego sezonu, acz jednak kupilem nowa. Po zakupie pojechalem nad morze by sie w ten lany poniedzialek troche zmoczyc :)

Balem sie szoku po wejsciu do morza i tej wlewajacej sie wody. Jednak jak sie okazalo nie jest to takie straszne, mozna wrecz powiedziec delikatne, a nawet przyjemne, zwlaszcza po cieplym marszu w piance od auta do morza. Temperatura wody 6°C, powietrza 8°C. Zakupione rekawiczki i buciki bardzo sie przydaly. Po polgodzinnym plywaniu w morzu nie bylo mi ani zimno, ani goraco. Ot, letnio. Pianka faktycznie sie rozciagnela i juz nigdzie nie uciskala, wrecz odwrotnie, nawet lekkie luzy sie zrobily. Dobrze, ze nie wzialem tej idealnie pasujacej w sklepie, bo pewnie by zwisala na mnie. Kolezance dla odmiany w piance Rip Curl fire skin 5/3 bylo goraco (tez sie bala, ze za ciasna kupila, jednak okazala sie idealna).

Oboje sie uwazamy za zmarzlakow. Niestety gdy fala zalala mi glowe zrobilo sie niemilo, wiec jeszcze jakis kaptur musze sobie sprawic :)

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post26 lis 2010, 13:29

Szukam takiego pacjenta o wymiarach:
174cm wzrostu, 60kg, klatka 90, pas 76 (lub okolice)
który używa pianki MYSTIC w rozm. XS lub S :)

Jaki rozmiar lepszy?

Wróć do „Pierwsze Kroki”