latawiec słabowiatrowy jaki?

Forum dla początkujących
kuli1970
Deska: Nobile
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy

Post29 paź 2014, 19:47

Jeżeli piszesz o Goldwingu to kup Ozone Edge 13 lub 15 m z 2014 roku. Jakość i cena są odpowiednie.
Pozdrawiam

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post29 paź 2014, 21:06

kazdy latawiec w okolicy 14 m to goldwing:) starsze naishe raczej bym odpuścł, połamańce bez szału, ponoc rebel tez dawał rade,

mroku
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post29 paź 2014, 21:38

mam deske 136 cm. Tylko musi być równy wiatr i płasko. A linki po przedłużeniu mają 30 metrów

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post29 paź 2014, 21:51

Nie, nie, nie! Sigmy unikac jak plagi egipskiej! Sam plywalem na Naish Cult 15m i nigdy wiecej, chyba najwiekszy blad jaki popelnilem w tym sporcie to wlasnie kupno tego latawca! Szkoda nerwow, czasu, pieniedzy. 14m bedzie wolne, ale nie makabrycznie wolne, zalezy tez od modelu. Jezeli chcesz duzego Naisha to Naish Fly (15m), ten idealnie spelnilby Twoje oczekiwania, tylko to drozsza sprawa, uzywanego mega ciezko dostac. Z innych duzych (14m) Naish`y to Park i Ride, tez swietnie spelniaja wymienione przez Ciebie kryteria.

Jak dobrze umiesz operowac latawcem, depowerem, przy tym odpowiednio ustawic sie na desce, itp. to na 14m dasz rade plywac wazac 85kg bez niemilych niespodzianek. Wiadomo, ze do odpowiedniego wiatru lepiej 12m jak 14m, ale na 14m tez ogarniesz.

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post30 paź 2014, 07:01

pedros_85 pisze:kazdy latawiec w okolicy 14 m to goldwing:)

Nie wyglądałeś na starszego pana na ostatnim dratowie, a ile ten rpm miał powierzchni... :wink: ;)?

A ja bym się nie podniecał słabowiatrowym lataniem na śródlądziu - te 9-10 węzłów zazwyczaj jest bardzo niestabilne, jak spada do 10ciu to zazwyczaj zaraz klapnie całkiem...co innego nad zatoką, gdzie 8 węzłów potrafi wiać pół dnia, i jak ktoś lubi prawo-lewo to powinien zainwestować w naprawdę dużą latawkę - tak bym zrobił gdybym nie miał 600km na hel. Kup sobie większą deskę(lub nie) i wydajną szmatę(edge, xbow) w rozmiarze 13-14m jako podstawową, przy odrobinie wprawy i samozaparcia a będziesz wchodził 15 i schdził 20 min później iż koledzy ... więcej na śródlądziu moim zdaniem ciężko uzyskać ...

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post30 paź 2014, 08:46

Fordon pisze:Nie, nie, nie! Sigmy unikac jak plagi egipskiej! Sam plywalem na Naish Cult 15m i nigdy wiecej, chyba najwiekszy blad jaki popelnilem w tym sporcie to wlasnie kupno tego latawca! Szkoda nerwow, czasu, pieniedzy.

Małe Heliksy były bardzo spoko. Uważam, że o wiele lepsze niż wiele wychwalanych tutaj latawców. Na dużych nie pływałem, ale na pewno słabowiatrówki genialne to nie były.

I odpowidzcie mi na pytanie,cz jeśli mam teraz marną 12-tke a kupię dobrą 14-tkę to załatwi sprawę?

Jak szukasz słabowiatrówki to szukaj wyspecjalizowanego latawca słabowiatrowego. Stare latawce w rozmiarach 14 i więcej nie pływają dobrze w słabych wiatrach, są często ciężkie i niewydajne. Dopiero gdzieś koło 2011 zaczęto robić latawce odchudzone pod słaby wiatr jak Zephyr czy Turbine, ale tutaj też trzeba uważać bo Zephyr też miał swoje wpadki w niektórych rocznikach.

Fordon

Post30 paź 2014, 15:12

Zgadzam sie z przedmowca, ze na slaby wiatr latawiec typowo slabowiatrowy. Ozone Zephyr, Ozone Edge, North Dyno... Bylo troche watkow o latawcach slabowiatrowych na kiteforum. Nawet jak przywieje, to taki duzy latawiec od razu nie zabije, splyniesz do brzegu, zmienisz na 12m i fruwasz dalej. 14m te jest opcja, ale moim zdaniem nie tak dobra jak np. 17m. Rozumiem, ze nie masz najlepszej dwunastki, dlatego zastanawiasz sie nad mixem miedzy roziarem docelowym a slabowiatrowym - mimo to osobiscie polecalbym jednak dobre 17m na slabe wiatry, to 12m co masz teraz na normalne, a za jakis czas wymienic obecne 12m na lepsze 12m.

Jezeli chodzi o Sigmy to plywalem duzo na Cult, Bolt, przeplynalem sie pare ladnych razy na Helix, Alliance, Charger... wiec plywalem na prawie wszystkich, nie plywalem tylko na Code - innych Sigma shape chyba juz nie bylo. Ewentualnie tylko ten Charger byl nawet nawet, ale na pewno nie powiedzialbym, ze byl dobry a juz na pewno nie powiedzialbym, ze go polecam. A reszta... latac latala, ciagnac ciagnela, ale niz poza tym. Wolne, mulowate, zamulaly w powietrzu... Niczym poza nietypowym ksztaltem i bardzo fajna, ciekawa, ladna grafika po 2009/2010 roku (ale to kwestia gustu - mi sie wizualnie bardzo podobaly) sie nie wyroznialy przez co mozna by je nazwac dobrymi latawcami. Jedyne co moge o nich powiedziec dobrego to to, ze byly wytrzymale.Zdaje sobie sprawe, ze byly osoby, ktorym sie na nich OK plywalo, ale nie slyszalem, by ktos je jakos wyjatkowo chwalil czy polecal. Ja osobiscie nie polecam ich, szkoda czasu i pieniedzy.

jan53
Deska: flydoor
Latawiec: naish boxer

Post30 paź 2014, 19:25

Dzięki za te rady-już wiem dużo więcej.Jeszcze tylko dwa pytania;kupując używkę,jeśli się trafi coś w dobrym stanie i w rozsądnych pieniądzach i najlepiej niedaleko miejsca zamieszkania /a na połdniu Polski w wyborem szału nie ma/ trafi się 14m lub 16m ,taki czy inny model to trzeba będzie pewno kupić.Tylko jeśli wymienię parę modeli,z którymi mieliście jakieś doświadczenia,/pominę już te które już tu oceniliście,żle lub dobrze,to w jednym słowie typu:super,swietny,może być,lub kicha,porażka,masakra,broń Panie Boże",itp./,to który nadaje/nie nadaje się jako nazwijmy go słabowiatrowy/:
kahona
waroo
rebel
vegas
crossbow
switchblade
core riot
któryś model rrd,slingshot,airrush?
I ostatnie pytanie.czy można się pokusić o kupno latawca np.młodego,z materiałem w bardzo dobrym stanie,ale po jednorazowym przejściu typu ;rozdarte i zeszyte poszycie pęknięta i zgrzana tuba,itp?Biorąc pod uwagę że będzie pływany kilka,kilkanaście dni w roku?

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post30 paź 2014, 21:11

Jeśli szmata jest w miarę świeża to szyciami dobrze zrobionymi nie trzeba się przejmować. Na naszym Dratówku 80% ma szyte lub klejone, śmigają jak wściekłe. Jak się balony dziurawią to chłopaki kleją i latają dalej - jest to jakiś argument do zbicia ceny aczkolwiek nie zawsze zadziała :wink: . Czym bym się tak naprawdę przejmował - rozchodzącymi się szwami na tubie głównej i pleśnią ...

waroo 15m (2007/8) - nie pływałem ale koledzy mówią że 15tka straszna krowa, dół nielepszy niż edge 13m z tego samego rocznika, jako słabowiatrówką nie zawracaj sobie głowy ..
waroo 13m (2009) - miałem w łapkach przez chwilkę i nie chciałem oddać - bardzo dobry dół, sporo nadrabia się szybkością ~~ zarąbisty
edge 13m (2008 lub 9) - miałem w łapkach przez chwilkę i nie chciałem oddać - bardzo dobry dół, sporo nadrabia się szybkością ~~ zarąbisty
crossbow 13m (2010) - nie wiem jak większe rozmiary ale ten pozwalał na pływanie od 11 stałych na tt140/42(88kg), bardzo stabilny z super górnym zakresem, niestety wolny ..
13(2013) - xbow zdecydowanie tak, jest szybszy i lżejszy od poprzednika, wogóle chodzi to inaczej, jeśli jesteś w stanie samodzielnie wystartować to zazwyczaj popłyniesz i wyostrzysz...

Nie taktowałbym 13to metrowej latawki jako słabowiatrowej na śródlądzie, raczej jako podstawowy dla 85-90 kg ...

jan53

Post02 lis 2014, 15:21

dzięki zaaak.Podsumowując wszystkie uwagi napisane przez Was,dotyczące tego tematu dochodzę do następujących wniosków:
1/ten sprzęt który mam teraz/latawce boxer sle/ są do @#$%^&*!!!
2/Do tej pory przy kupnie latawca jako jako kryterium ceny stanowił u mnie tylko rozmiar,rocznik,stan i przeznaczenie-nie sądziłem,że marka też jest bardzo ważna,że na udanej 10-tce można wykręcić na dolnym zakresie tyle samo co na marnej 12-tce przy porównywalnych rocznikach latawców.
3/Myślałem też że po rewolucji 2007roku,że od tamtej pory do dziś latawce niewiele się różnią/że tylko jakieś lepsze systemy bezp.,regulowane dł.baru itp./ a dowiedziałem się że nowsze są lżejsze/co ma pewnie niebagatelną rolę w dużym rozmiarze/

Ponieważ jeszcze się uczę,więc jedynym sposobem na uzyskanie progresu jest pływać,pływać i jeszcze raz pływać.Może być bez adrenaliny i uzyskiwania ponaddzwiękowych prędkości.Dlatego chyba jednak poszukam coś w dużym rozmiarze-15,16 lub 17m i podniosę próg cenowy na 2-2,5tyś.i kupić coś po 2011r.a póżniej jeśli się coś trafi tej samej firmy i bez baru w rozmiarze 12-13 to będę miał komplet i wtedy sprzedam te moje zabytki.

Fordon

Post02 lis 2014, 18:21

1 & 3. No nie ma co ukrywac, ze najlepszego sprzetu to nie masz. Kiedys moze i byl dobry, ale przez te kilka lat postep poszedl w tym sporcie jednak bardzo do przodu i duzo sie zmienilo. Materialy, "konstrukcja", bezpieczenstwo, wytrzymalosc, waga, wlasciwosci lotne, to jak sie spisuje w powietrzu... Ciagle da sie plywac na sprzecie ktory masz, ale jednak roznica miedzy Twoim a nowym jest znaczaca.
2. Nie tyle marka, ile sama kontrukcja, model. Moze byc dobra 12 z szybkoscia prawie ze 10 i ciagiem prawie ze 14. A moze byc 12 z szybkoscia 14 i ciagiem 10.

Co do progressu - nic dodac nic ujac. Chodzi przedewszystkim o praktyke. Nie od razu Rzym zbudowano, nauczyc sie plywac tak, by zwykle, podstawowe rzeczy wychodzily plynnie i pewnie, a potem kombinuj, probuj, swiruj z innymi sprawami. A bar ktory masz tez moze nie spisywac sie tak dobrze z nowszymi modelami jak nowszy bar, dedykowany do tego rocznika - wez tez to pod uwage.

Awatar użytkownika
netmaniak28
Deska: north spike. north team series
Latawiec: north. flysurfer. slingshot
Postawił piwka: 7 razy

Post06 gru 2014, 23:46

witam jeżeli chodzi i moja przygodę z lataniem słabo wiatrowym to przy wadze mojej 90 kg rzeczywiście trzeba było się zaopatrzyć; ) Najpierw zakupiłem slingshot turbine 2014 17m. i myślałem że góry przeniosę jednak jakież było moje zdziwienie gdy przy 8 knots nie mogłem wyjść z wody :(:( Problem pojawił się w desce 137cm. koleiny zakup do lightwindu to decha north spike 2014 164 cm. i od razu było o wiele lepiej :) 8 knots na budziku i ja w wodzie bez problemu ale nie daj boże po niżej z moja nadwagą to trzeba już wachlowac. a że w miarę jedzenia apetyt rośnie postanowiłem coś zrobić z tym po niżej 8 knots i zaopatrzylem się w flysurfera 21 speed 4 lotus. Teraz wykorzystuje każda chwilę nad morzem a dodam że jestem ze śląska a Bałtyk odwiedzam raz w roku na 10 dni. ktoś powie po co to wszystko ale gdy jedziesz na urlop i wiatru brak na twoją 12 tke to serce boli gdy wyjeżdżasz nie spełniony a tak decha woda latawiec i ty.,,, nic więcej nie trzeba :):):) a że zbyt wielu raiderow nie ma całego busa z latawcami to i w wodzie korków nie ma. a więc tak latawiec i decha lightwind bo bez tego kompletu można zapomnieć o wolnych wiatrach. No i na marginesie mała dieta poniżej 80 kg. też byłoby ok
pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
netmaniak28
Deska: north spike. north team series
Latawiec: north. flysurfer. slingshot
Postawił piwka: 7 razy

Post08 gru 2014, 16:23

Dzisiejsze warunki od 4 do 8 knots. decha north spike 2014 163. latawiec flysurfer 21 lotus 2014. I dwie godzinki w wodzie; )ObrazekObrazekObrazekObrazek

Atris
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post08 gru 2014, 19:45

netmaniak28 pisze:Dzisiejsze warunki od 4 do 8 knots. decha north spike 2014 163. latawiec flysurfer 21 lotus 2014. I dwie godzinki w wodzie; )Obrazek

To jest dobry przyklad na warunki super slabo wiatrowe gdzie takie latawce ja Flysurfer o rozmiarze 21 lub wiecej czy Ozone Chrono 18m beda latac i pociagna nawet ciezszego ridera przy warunkach miedzy 5 a 8 kts.

Generalnie na sloabowiatrowe warunki to moge podac latawce ktore znam:

5-8 kts - FS 21m i wiecej, Ozone Chrono 18m
8-15 kts - Airush Lithium Zero 18m, Cloud 18, Ozone Edge 19m
10 kts i wiecej - Naish Fly, North Dyno 15m; 17m, Cabrinha Velocity 18

Innych wynalazkow nie znam wiec nie moge podac.

Oczywiscie do tego nalezy jeszcze dodac lekka deske SB, LW lub duzego TT albo race.

Wybor jest spory bo coraz wiecej producentow ma w ofercie latawce LW, ktore obecnie sa bardzo dobrej jakosci :)

jan53

Post12 gru 2014, 18:25

hej.widzę że ożywiłeś posta tymi fotkami w te szare jesienno-zimowe dni.No sprzęt masz zarombisty.Tylko widze jeden duży minus.CENA!Za taki latawiec dałeś pewno grubo ponad 8 tyś./kto bogatemu zabroni!/.I niestety sądzę taki latawiec czy będziesz 10dni w roku pływał czy wogule za 5 lat będzie wart 2-3tyś.Chyba jednak dużo tańsza wersja to pompowaniec ~17m+duża decha.Oczywiście będziesz lepszy o te 2 węzły na tym lotusie,ale czy to warte jest +5000zł?
Ps.przy okazji mam pytanie do wszystkich ,czy ozone Zephyr 17m kóry ma gośc na allegro to waszym zdaniem wart tych pieniedzy?Pewno poszkókowe,po bliższych lub dalszych spotkaniach z krzakami ale przy moich ilościach pływanych na rok kite-godzin nie szukam niczego droższego:http://allegro.pl/latawiec-kite-ozone-zephyr-17m-2012-i4881408339.html lub http://allegro.pl/latawiec-kite-ozone-z ... 09073.html

byle do wiosny!!

Wróć do „Pierwsze Kroki”