Korzystanie ze "szkółkowych" spotów

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
binkowscy1
Latawiec: Best kahoona 11,5

Post04 lip 2012, 21:29

jak kogos stac na latawiec deche i sprzet oraz na wyjazd nad Polskie Morze to i na wejscie ma....

a polacy krzywy ryj..... wejsc za darmoche i jeszcze w kiblu nafajdać

z tego co mi sie wydaje to raczej nik Ci na plazy odpalić latawca nie moze zabronic - to nie są tereny szkółek one wynajmują tylko glebe pod bazą...(budynkiem) własciwie to płacą za postawienie budy w okreslonym czasie...

generalnie to dziwne jak prywatni kolesie stali sie włascicielami (w jakich okolicznosciach) półwyspu helskiego - rezerwatu przyrody bądz co bądz i ewenementu na skale swiatową

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post04 lip 2012, 23:49

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w temacie.

A na temat teorii spiskowych to proszę sobie założyć osobny temat. Ten temat można zamknąć ;-).

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 lip 2012, 11:14

binkowscy1 pisze:z tego co mi sie wydaje to raczej nik Ci na plazy odpalić latawca nie moze zabronic - to nie są tereny szkółek one wynajmują tylko glebe pod bazą...(budynkiem) własciwie to płacą za postawienie budy w okreslonym czasie...

oczywiście, pomagamy startować i lądować latawce
JEDNAK :idea: jeśli ktoś się pcha na wodę np z 12stkąna ponad 30 węzłów - NA BANK Go nie odpalimy
podobnie, jak widzimy, że ktoś np (jak ostatnio) walczy przy silnym On-Shore między łódkami, pomostem, przyczepami
kulturalnie prosimy o oddalenie się od brzegu lub zmianę spotu - wypadek nam tu niepotrzebny :hand:

binkowscy1 pisze:
generalnie to dziwne jak prywatni kolesie stali sie włascicielami (w jakich okolicznosciach) półwyspu helskiego - rezerwatu przyrody bądz co bądz i ewenementu na skale swiatową

a przepraszam KTÓRZY "kolesie" stali się właścicielami?
bo poza uzurpowanymi Polarisem i Albatrosem oraz MM (Abruko bodaj? ) to z tego co wiem WSZYSTKIE należą do GMINY :idea:

peace

Awatar użytkownika
binkowscy1
Latawiec: Best kahoona 11,5

Post05 lip 2012, 12:01

temat zamkniety wiec nie wiem czy moge

...... kwit na bramie nie wystawia gmina tylko prywatni ludzie...... wiec co dierżawa na 999lat???

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post05 lip 2012, 12:15

Ziomek. pisze: MM (Abruko bodaj? ) to z tego co wiem WSZYSTKIE należą do GMINY :idea:

peace

Abruko to spółka gminna - zarządza MM w imieniu gminy.

a pozostałe pola tak jak Ziomek napisał (poza Polarisem i Albatrosem) są wydzierżawione a nie sprzedane.

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post05 lip 2012, 12:55

Powtórnie serdeczne dzięki za odpowiedzi. Miło wiedzieć, że nie będzie problemu. Natomiast kwestie dzierżaw, własności ziemskiej itp itd. mnie nie interesują, ten wątek pozostawiam na dyskusję między Panem, Wójtem i Plebanem ;).

Co do 30 węzłów - zamierzam pływać do 20. Na 15tce.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 lip 2012, 13:02

binkowscy1 pisze:
...... kwit na bramie nie wystawia gmina tylko prywatni ludzie...... wiec co dierżawa na 999lat???

..a następnie co sezon gmina wystawia kwit tym prywatnym ludziom, z - wierz mi - wieloma zerami..

peace

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post05 lip 2012, 14:45

dorknest pisze:no na chałupach 6 to akurat nie ma prawie plaży poza szkółkowymi no chyba że trzciny więc co w takim wypadku ?

Łooo no proszę, czyli te 500 m do Chałup na lewo od nas, które widzę codziennie rano z biura to fatamorgana ;) ?

...najlepszy spocik freestyle btw ale ciiii :wink:

Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post06 lip 2012, 22:38

Zawitalem ostatnio bez forumowego przygotowania jak ty w pierwszej lepszej szkolce na ktora sie tam natknalem – Easy Surf.
Spytalem kurtularnie o reguly gry, czy moge sie tu rozlozyc, startowac, itd.
Odpowiedzi na wszystkie pytania brzmialy TAK, super mila obsluga, nawet z przebierlalni skorzystalem, zaoferowany mi zostal takze kompresor, choc odmowilem, bo ja stary „pompkarz“ jestem ;-) Na start czy ladowanie nie czekalem dluzej niz 10 sekund… Polecam.

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post09 lip 2012, 12:47

sdareks pisze:(..)na start czy ladowanie nie czekalem dluzej niz 10 sekund… Polecam.

przyłączę się...
lądowanie na szkółkowym spocie(pustym ale z bazą blisko wody :wink: ) zdarzyło mi się tylko raz,
ale wszystko przebiegło tak jak trzeba(dostałem pomoc) ... bo to nie od spotu zależy - są ludzie i ludziska :wink:

Awatar użytkownika
zloty
Deska: Su-2
Latawiec: Cabrinha

Post12 lip 2012, 13:56

A czy w Kuźnicy jest jakaś szansa na popływanie czy raczej sobie odpuścić ze względów bezpieczeństwa (kamienie i druty?) niestety tylko tam udało mi się znaleść nocleg na najbliższe wiatry.

pozdr.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post12 lip 2012, 15:42

Jest i nawet Andrzej ma szkółkę :thumb:
Trzeba trochę uważać za to z Kuźnicy Bis blisko jest na wyspę :D

andrzej.b
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 lip 2012, 07:44

W tym roku zbudowałem kładkę nad kamieniami i wyczyściliśmy dno,śmiało można startować i lądować ,a jeśli masz obawy przed kamieniami i drutami to od ciebie zależy czy na tym wylądujesz ,ja z kursantami wychodzę 100-200 metrów w głąb zatoki i problemu nie ma,a na wyspę jak to Pinio pisze to jakieś 3 minuty płynięcia na średnim wietrze.

Awatar użytkownika
ronino
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2012, 13:21

sdareks pisze:Zawitalem ostatnio bez forumowego przygotowania jak ty w pierwszej lepszej szkolce na ktora sie tam natknalem – Easy Surf.
Spytalem kurtularnie o reguly gry, czy moge sie tu rozlozyc, startowac, itd.
Odpowiedzi na wszystkie pytania brzmialy TAK, super mila obsluga, nawet z przebierlalni skorzystalem, zaoferowany mi zostal takze kompresor, choc odmowilem, bo ja stary „pompkarz“ jestem ;-) Na start czy ladowanie nie czekalem dluzej niz 10 sekund… Polecam.

tak a propos kompresorów to trzeba uważać - to co jest normą na CH6 (Easy, Molo, Kite.pl) i u Ziomka (Wake) - nie jest na innych kempingach czytaj np Solar (nie podaje nazwy szkółki specjalnie co by nie było)

za pierwszym razem się zapytałem - no bo wiadomo, nie moje więc wypadałoby - ktoś z bazy kiwnął - spoko pompuj - se pompuje
na drugi dzień się nie pytałem, no bo przyjąłem błędne jak się okazało założenie, że można - na co jakiś inny instruktor z bazy, zwrócił mi uwagę na piękną karteczkę - TYLKO DLA KADRY Z BAZY (czy jakoś tak), której naprawdę nie zauważyłem - co ciekawe na pytanie "czy mogę" - odpowiedział stanowczo NIE :D

PS zważywszy, że było on instruktorem od wind, to chyba wiem o co chodziło, kite wypiera żagielki, na olimpiadzie również, jak zezwolą, to więcej kitów tam się pojawi, więcej chętnych do szkoły, no i kto się będzie na wind-zie uczył :thumb:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2012, 18:25

eee...dobrze że my nie mamy nic do windsurferów ;) Szczególnie fajnie wyglądają...z góry ;)

...zapraszamy na kompresor jakby co ;)

Wróć do „Pierwsze Kroki”