Helix 2009 Limited Edition Opinie

Forum dla początkujących
burek
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2010, 19:51

A na mój gust Helix 2009 8m to mega przyjazny latawiec. Plywam drugi rok i jestem zadowolony. Oprócz niego popływałem na cabrinha convert 7m,12m, rrd obsession 12m,rrd passion 11 m. jestem na średnim poziomie i może nie ma miejsca na moje słowa w tej dyskusji (skoki przez zenit, backroll, backroll z loopem, railly, transitions)
Naprawde nie mam do czego sie przyczepić w tym latawcu, może jak pójde dalej to okaze sie ,ze mnie ogranicza ale na razie problemu powinenem szukac w sobie ,a nie w sprzecie.
Nie uwierze ze ktoś ziomku na twoim poziomie zawodniczym nie wie jak wykonać zwrot na helixie, nie przesadzasz?

Jako jego minus to na pewno słaby w dolnym zakresie wiatrowym. Wkurwia też,ze go podwiewa jak lezy na plazy i trzeba lepiej zabezpieczyc.
Jako mega plus to naprawde jego szybkość i odpuszczanie szkwalów w warunkach 30 wezłów+...(ja ważę 75 kg)
Bardzo ciasne loopy to też atut tego najtanszego latawca na rynku w swoim czasie.
Wydaje mi się,że ma bardzo dobrą gorę.

Reasumując...na poziomie amatorskim radzę szukać bledow w sobie a nie sprzęcie. Zabawki zawodnicze są dla profesjonalistów ,a wiekszosc sprzetu dostepnego na rybku dla amatorów. Jak spojrzeć w niebo każdy na swoim lata i ma się dobrze ,a najlepszego latawca nie ma i nie będzie.

Ja tam go lubie!
Pozdro!

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2010, 20:14

chcialem naish poniewaz lubie ich wszechstronnosc i jakoscwykonania

Nie wypowiadam się na temat kwadrata, bo na nim nie pływałem, ale dobra jakość wykonania w naish'u to akurat jakiś drobny żart ;)
Latam na torch'ach 2008 i 2009, latawce - super, ale jakoś wykonania - nie robi szału ;) , wszystko ok po za MEGA przecierającym się depower'em i 5 linką (ostre krawędzie w "przelotce") i puszczającymi powietrze wentylkami - trzeba dociskać tyrtytkami :)

RAFAŁ

Post08 wrz 2010, 09:18

Ziomek. pisze:no to skoro pytacie - JESZCZE RAZ
kilka przykładów z życia wziętych:

- średniozaawansowana - po skonczeniu kursu i dość swobodnych OBU halsach
na .."innych kajtach" :wink:
- kupila sobie Helixy zachęcona najniższą na rynku ceną
przez ROK ( w tym dwa wyjazdy po 2 tyg do Egiptu)
nauczyła się na nich - startów :shock: i kulawych halsów..

PO ROKU (!)

nastepnie wzięła "latawiec innego producenta" i w jeden dzień zaczęła swobodnie pływać , robić zwroty
po kilku dniach skakała
NIGDY już nie wyjęła z worów SWOICH :idea: Helixów - nawet kosztem WYPOŻYCZANIA :shock: innych
Helixy opchnęła jak najszybciej na Alledrogo - biorąc za nie GROSZE (poniżej 1tys? pln komplet) bo tylko tak miala szansę sie ich pozbyć
teraz robi raily to blind (więc to co mooże 5% tego forum :wink: ) i jest czynną ZNANĄ :wink: instruktorką

ja karnąwszy się na Jej 7m2 ..miałem problem :lol: ze ..zwrotami :shock:

inny przyklad - chłopak - teraz instruktor z 2 letnim stażem - obecnie na poziomie kilku power hp
mając tego "kwadrata" w Brazylii , równiez zachęcony WYŁĄCZNIE superceną
NARZEKAŁ ustawicznie na swojego Helixa
i przyznam , że Jego rozwój na te 2 tyg ciągłych super warunków był MARNY
(nieporównywalnie mniejszy od np DZIEWCZYNY :idea: która obok równoczesnie pływała na "innym kajcie" :wink: )

przykłady można mnożyć - ale po co?

nie mam pojęcia DLACZEGO Naish nadal brnie w swój słaby patent..
czyżby wydatki poniesione na marketing "kwadratów" koniecznie "musiały" się zwrócić..

nie mam zamiaru cisnąć na te modele
ale NIE SŁYSZŁAŁEM ŻADNEJ :idea: pozytywnej opinii od nikogo, nawet poczatkujących
którzy próbowali JAKIEGOKOLWIEK innego sensownego modelu kajta..
+ oczywiscie sprzedajacy te kajty ..którzy sami na nich nie pływają :shifty: co akurat jestem w stanie zrozumieć :hand:

każdego kto ma zamiar skusić się na Helixa lub innego kwadrata - niezaleznie czy od NAisha czy nie
(choć obecnie chyba wiekszosc lub WSZYSTKIE firmy wycofały się z tego sietu)
ZACHĘCAM GORĄCO by spróbowali najpierw tego na co chcą wydać kasę - a jak wyda im się wart tej ceny - spróbowania czegokolwiek innego choćby ze średniej półki..)

tyle w temacie..

pozdrawiam

Całe szczęście że są te "latawce innego producenta" :lol: :lol: bo ile osób by nie miało progresu i Ziomek nie nauczył by się zwrotów. :doh: :doh: :doh: .
Swoją drogą rozwiń myśl o tych zwrotach co ci tak przeszkadzało że nie miałeś taki problem ze zwrotami.
Jestem ciekawy czy ta 7 była za wolna czy za szybka a może wcale nie skręca. :shock: :lol:
Miałem okazję pływać na Helixie 7 co prawda model starszy w warunkach bardzo mocnego i szkwalistego wiatru latawiec zachowywał się bardzo dobrze
nie przepadał ,trzymał super profil i problemu ze zwrotami ,skokami nie miałem. Dla porównania mieliśmy do testów latawiec innej firmy znanej
dla Ziomka i w tych samych warunkach składał się w pół i po przepłynięciu kilku halsów każdy szybko zostawiał go na plaży , a na helixie zero problemu.
Dlatego nie słuchajcie takich Ziomka poematów tylko przetestujcie.
I żeby nie było nie handluje helixam i też dla mnie nie są za piękne ale o gustach się ni dyskutuje.
Niektórzy jadą po helixie a zachwycają się pro jargą o której mówi się że były lepsze C-shepy za czasów jak nie było latawców typu bow. :wink:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2010, 11:43

No dobra, to może tak - gdybym zabrał Ci wszystkie Cabrinhie i dał Helixa byłbyś zadowolony?

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2010, 14:53

przemass pisze:No dobra, to może tak - gdybym zabrał Ci wszystkie Cabrinhie i dał Helixa byłbyś zadowolony?

:thumb:

Byłbym zadowoly, gdybyś dawał gratis całą rozmiarówką Hell-go-ixa. Szybko spieniężyłbym i za to kupił sobie chociaż dwie Gabrysie.

Latałem na 2008 i 2009. Co prawda krótko miałem je w ręce, bo nie widziałem celu dłuższego pływania.

Nie znam 2010.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2010, 18:50

dla mnie 2008 helix w malym rozmiarze jest naprawde spoko, natomiast 12 i wzwyz to nie chcialbym nawet jesli od 12 by mi 2 sztuki dawano :)
duzo lepiej maly lata na dluzszych linkach, w sensie winda itd.
coz mozna i wyglaszac tezy ze cala linia, wszystkie rozmiary i wszystkie roczniki sa do bani.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2010, 22:11

O sorry - nie pomyślałem, że kwadraty mogą być mniej kwadratowe.

Ja testowałem tylko 12-tki. Przypominały mi w zachowaniu inny wynalazek-rewolucję: Linka. Szybko podziękowałem jak zaczęły przelatywać mi za plecy podczas deadmenów albo spadały z zenitu po gwałtownym odpuszczeniu baru. Dla mnie starego Cabrinhiowca - rzecz nie do zaakceptowania.
Może ludziom nie przeszkadzaja takie drobnostki.

PS.To oczywiście tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia.

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2010, 22:39

Nie pływałem, ale chyba rzeczywiście na tych kwadratach nie da się pływać, nie mówiąc już o zwrotach :wink: :

phpBB [video]

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2010, 11:27

Najpierw brechnąłem śmiechem. Potem dotarło do mnie, że to raczej smutne niż wesołe.

W tym przypadku Helix zachowywał się bardzo kulturalnie w przeciwieństwie do jego pana i władcy :idea:

Masakra i mega wiocha.

Mam nadzieję, że ta psia smycz raz a porządnie wbije do głowy Francuzowi (znanemu powszechnie na ichnich forach) nie tylko deskę ale i trochę rozsądku. Oby mu kask nie pomógl!

Wanker!

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2010, 22:45

burek pisze:Nie uwierze ze ktoś ziomku na twoim poziomie zawodniczym nie wie jak wykonać zwrot na helixie, nie przesadzasz?

ja również nie mogłem w to uwierzyć..

nie chciało mi się ćwiczyć ani minuty dłuzej - by opanować te "arcytrudne" na tym kajcie manewry..

RAFAŁ pisze:
Całe szczęście że są te "latawce innego producenta" :lol: :lol: bo ile osób by nie miało progresu i Ziomek nie nauczył by się zwrotów. :doh: :doh: :doh: .

Niektórzy jadą po helixie a zachwycają się pro jargą o której mówi się że były lepsze C-shepy za czasów jak nie było latawców typu bow. :wink:

ze zwrotami na innych "kajtach" radzę sobie "jako-tako"
na Yardze co nie chce latać również potrafię zwroty:

http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 1178745964

mam dla ciebie miszczu zadanie - zrób "zwrot" jak powyżej na JAKIMKOLWIEK latawcu
a dostaniesz ode mnie osobiście CAŁĄ ROZMIARÓWKĘ NOWYCH kajtów firmy, którą sobie wybierzesz :wink:
pasuje ci? :lol: żeby nie było "wygórowanie" - ILE chcesz czasu? 3? 5? 10?
..LAT?
forum niech będzie świadkiem..

warto :wink:

burek
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2010, 08:49

Bardzo ladnie Panie Ziomek, ale zadanie niewykonalne "zrob zwrot"....ale gdzie tam robisz zwrot? moze nie widze dobrze heh pozdro

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2010, 12:03

burek pisze:Bardzo ladnie Panie Ziomek, ale zadanie niewykonalne ..

zadanie WYKONANE :idea:
kolega R. zamknął japę - a o TO tu chodziło :wink:

"zwrot" jak być może nie zauważyłeś (bo jak sami piszesz "nie widzisz dobrze" ) ujęty był w CUDZYSŁÓW
czyli taką parę znaków interpunkcyjnych, służących w języku polskim m.in. do wyodrębniania cytatów, pseudonimów, ironii.
..polegającej na tym , że jeśli ktoś wykonuje "zwrot" z fimiku
to metodą dedukcji wnioskuję - że zwykły zwrot na wodzie, również wyjdzie mu przynajmniej w kilku próbach
(btw: zakończyć powyższy "zwrot" zwrotem - czyli transition - nie jest problemem - wystarczy przechwycić bar za ten sam koniec - co jest nawet łatwiejsze - ale "nieco" mniej stylowe..)

jednakowoż kolega R. nie podjął jak widzę rękawicy
mimo, iż wygrana nie była z pierwszej łapanki..

pozdrawiam

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2010, 18:23

zamiast realizowania terapii i pierd... o zwrotach proponuję sprawdzić jak naprawdę działają helixy
przez weekend jestem ( i helix tez bedzie :) ) na ekolagunie

RAFAŁ

Post17 wrz 2010, 11:21

Ziomek. pisze:
mam dla ciebie miszczu zadanie - zrób "zwrot" jak powyżej na JAKIMKOLWIEK latawcu
a dostaniesz ode mnie osobiście CAŁĄ ROZMIARÓWKĘ NOWYCH kajtów firmy, którą sobie wybierzesz :wink:
pasuje ci? :lol: żeby nie było "wygórowanie" - ILE chcesz czasu? 3? 5? 10?
..LAT?
forum niech będzie świadkiem..

warto :wink:

He he jak już jesteś taki rozrzutny to wybieram opcję 3lata :D bo póżniej powiesz że niepamiętasz :wink: .
Tylko żebyś nie zrobił z ''japy'' kapcia. :wink:
Wrócimy do tematu. :thumb:

A tym czasem lecę na zatokę trenowć :wink: może uda się przetestować Helixa.
Pozdrawiam.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2010, 20:53

RAFAŁ pisze:
Tylko żebyś nie zrobił z ''japy'' kapcia. :wink:

.

MNIE się nie "zdarza" ..

RAFAŁ pisze:
Wrócimy do tematu. :thumb:

.

głównych "górników" kf osobiście proszę o odkopanie wątku za 3 lata :lol:
ja zapewne mimo szczerych chęci zapomnę - RAFAŁ'owi też bankowo nie będzie na rękę pamiętać :wink:
a chętnie przekonam się kolejny raz "KTO" miał rację :lol:

RAFAŁ pisze:

A tym czasem lecę na zatokę trenowć :wink: może uda się przetestować Helixa.
.

no to tylko upewniasz mnie przy swoim.. :lol:

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”