tanie docieplanie

Forum dla początkujących
cyberdog1899

Post10 paź 2009, 21:06

Jurgen pisze:
Blesso pisze:...- warto pod pianke zalozyc zwykly pokoszulek.

To już nie lepiej lycre? Ostatnio tak pływam w 4/3 i jest si :) Tylko pora na buty się zbliża :(

A teraz trochę poważniej - pomyślcie zanim coś takiego piszecie - neopren ogrzewa wodę która dostaje się do pianki dzięki temu, że przylega do ciepłego ciała. Jak użyjecie do tego izolacji w postaci mokrej szmaty (tu zakładam, że podczas pływania dość szybko jest się mokrym) to jaki będzie efekt?

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post10 paź 2009, 21:10

cyberdog1899 pisze:A teraz trochę poważniej...

Wiem co pisze :) Pływam tak od dwóch tygodni w zimnej zatokowej wodzie i jest ciepło :) Dzisiaj jakieś 2h w lycrze i piance 4/3 :)

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post10 paź 2009, 21:23

cyberdog1899 pisze:A teraz trochę poważniej - pomyślcie zanim coś takiego piszecie - neopren ogrzewa wodę która dostaje się do pianki dzięki temu, że przylega do ciepłego ciała. Jak użyjecie do tego izolacji w postaci mokrej szmaty (tu zakładam, że podczas pływania dość szybko jest się mokrym) to jaki będzie efekt?

Na moje proste myslenie to bedzie tak ze mokra szmata nagrzeje sie od ciala i bedzie trzymac cieplo, wlasciwie to na chlopski rozum jeszce lepiej byloby zalozyc podkoszulke zmoczona w cieplej wodzie w ten sposob nie bedzie sie tracic ciepla ciala na ogrzanie tej wody...

Blesso
Dostał piwko: 1 raz

Post10 paź 2009, 23:27

Cyberdog- jesli ktos nurkowal - nawet w cieplejszych wodach wie- ze zalozenie podkoszulka zmniejsza przeplyw wody wokol ciala, pomimo ze na zdrowy rozum podkoszulek zanurzony w wodzie podczas nurkowania grzac nie moze -ale jednak cialo nie wychladza sie tak jak "na golasa"- to RAZ.
(Podobna zasada dziala rowniez w polmokrej piance szczegolnie gdy ktos wiecej czasu w wodzie a nie na desce).
Dwa- najlepszym izolatorem jest .....powietrze. Wiec im wiecej powietrza miedzy cialem a "natura" tym lepiej dla ciala. Dlatego nawet suchy podkoszulek(a raczej powietrze w nim zawarte) stanowi pewna bariere.
Trzy- pierwsze slysze by "neopren ogrzewal" cokolwiek, a szczegolnie wode.
Cztery- "izolacja termiczna mokrej szmaty" zapewne jest znikoma, szczegolnie gdy jest ona niczym nieoslonieta.Ale jako ze mamy na sobie pianke,woda "zawarta" w podkoszulku 3ma temperature ciala, oddajac po czesci jej czesc "w neopren",ale nie wychladza sie tak szybko jak by mozna myslec (punkt 1)
Zapewniam Cie,ze w/w sposob dziala i polecam Ci go przetestowac.

cyberdog1899

Post11 paź 2009, 09:10

Jurgen pisze:
cyberdog1899 pisze:A teraz trochę poważniej...

Wiem co pisze :) Pływam tak od dwóch tygodni w zimnej zatokowej wodzie i jest ciepło :)

Skoro jest ciepło to czemu piszesz, że woda zimna? Jak się bierze Fuel'a przy wietrze znacznie przekraczającym jego górny zakres to szybko się człowiek rozgrzewa :D .
Podtrzymuje twierdzenie - pod dobrą piankę nic się nie wkłada (dobra - czytaj: idealnie pasująca, co najważniejsze (!!!) i z dobrego neoprenu).

Jurgen
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 10:30

cyberdog1899 pisze:Podtrzymuje twierdzenie - pod dobrą piankę nic się nie wkłada (dobra - czytaj: idealnie pasująca, co najważniejsze (!!!) i z dobrego neoprenu).

Spróbuj a się przekonasz :)

cyberdog1899

Post11 paź 2009, 15:54

Ja mam dobrą piankę i nie muszę nic docieplać, poza tym tam gdzie pływam, naprawdę zimno jest w te kilka dni pomiędzy styczniem a marcem kiedy wieje NE, wtedy jedynie zimno mi w ręce. Słyszałem o dwóch rozwiązaniach - dolewanie ciepłej wody z termosu co 20-30min do rękawiczek lub założenie rękawiczek chirurgicznych pod spód. Jak przetestuje tej zimy to się odezwę (i niech mi nikt nie wciska konkretnych rękawiczek, próbowałem 5 różnych, topowych marek - wszystkie jednakowo do dupy; suchych jeszcze nie próbowałem, więc jak chirurgiczne zawiodą to się może skuszę).

Jurgen
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 15:58

cyberdog1899 pisze:Ja mam dobrą piankę i nie muszę nic docieplać..

Ja mam suchara ale jeszcze mi się nie chciało w niego wciskać ;) Niestety nastały już te dni ;)

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 16:01

cyberdog1899 nie bede ci wciskac ale ciekaw jestem czy probowales mystic dry gloves?

cyberdog1899

Post11 paź 2009, 16:05

No ja właśnie o tym, że suchych jeszcze nie. Także dzięki, pomyślę jak zrobi się zimno :wink:

Awatar użytkownika
aaa3xa
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2009, 17:47

a mozecie mi powiedziec jak to jest z suchymi piankami? da rade plywac np w styczniu czy lutym? jaka jest temperatura ponizej ktorej to przestaje byc zabawa...?

zastanawiam sie nad kupnem suchej pianki, zmarzluchem nie jestem tydzien temu plywalem na zegrzu i bylo spoko (w piance 5/4/3) ale po prostu zastanawiam sie czy jest sens bo jesli mialbym poplywac dzieki suchej piance 4 wypady wiecej ( 2 w listopadzie i 2 w kwietniu) to nie kalkuluje mi sie i wole poleciec do maroka czy w inne takie miejsce...

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2009, 18:43

generalnie duuużo zależy od Twojej tolerancji na zimno i od... rękawiczek :twisted:
w sumie to w kwietniu to juz jest wmiare spoko na zwykla pianke... wiadomo w sucharku lepiej... sa tacy co cały rok dają w gumie także nie ma reguły... widziałem też fotki kolesi z Austrii jak dobrze pamiętam jak plywali w sucharkach, a bylo tak zimno ze im linki na barach zamarzaly :roll:

wiadomym jest że suchar zwłaszcza w polaczeniu z dobrymi rekawiczkami sporoo podwyzszy mozliwosc komfortowego plywania.. o ile to od Ciebie zalezy

ale nie patrz ze da Ci tylko tyle... bo w polskich warunkach, pływać można w zasadzie cały czas prócz miesięcy wakacyjnych (no nie dotyczy to instruktorów, bo spedzanie po pare-/nascie godzin w wodzie to inna bajka), a nawet i w wakacje jak jest "niezbyt" przyjemna pogoda nie trzeba sie przebierac w pizgawicy i deszczu, z tego mokrego kondona :roll:

no i swoboda ruchów jest miszczem....
i jak się założy pod to bokserki (+ jak wiadomo spodnie + bluze) - uczucie "chuśtających się jajek" - bezcenne - tego nie ma w kondonie
:oops: :oops: :oops:

polecam dry fashion - najwyzszy model latem spokojnie można założyć na spodenki i koszulke (sprawdzone) nic nie przeszkadza wszystko wygodnie, zamek umożliwiający "wypróżnienie się", no i cena konkurencyjna...
szkoda tylko że wygląda jak wygląda :roll:

Awatar użytkownika
aaa3xa
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2009, 23:17

hehe te dyndajace jajka mnie przekonaly^^

ale to co mowisz ze w sumie caly rok mozna na okraglo w tym patencie smigac w PL?

ile kosztuje ten model co mi polecasz?

tolerancje na zimno mam chyba calkiem duza... ale pamietam ze jak rok temu plywalem w gumie pod koniec listopada na zegrzu to przebierajac sie na sniegu stwierdzilem ze to juz koniec z kajtem na ten sezon...
licze na to ze w sucharze bedzie lepiej...

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 paź 2009, 07:41

mozna i bez tego patentu smigac caly rok (no chyba ze zamarznie woda ) :roll: to juz zalezy tylko od Ciebie
ten model bodajze 1390 na hydrosferze jest wstawiony...
pozdr

Windcatcher

Post19 paź 2009, 12:52

kowalm pisze:szkoda tylko że wygląda jak wygląda :roll:

Wersja Ice nieźle wygląda, coś w stylu NPX Lucifer :wink:
http://www.dry-fashion.com/html/kite_suit.html
Ale nie ma w Hydrosferze.

Wróć do „Pierwsze Kroki”