pierwsze kroki w el gouna

Forum dla początkujących
asik

Post02 sie 2007, 00:18

Ziomek. pisze:na Helu nie ma zakazu biwakowania
kamieni na dnie też nie ma
ceny na pewno "lepsze", a do tego w peelenach
sporo towarzystwa mówiącego w naszym języku
sporo "do roboty" wieczorami itd
nie potrzeba kremów minimum 30 UV
no i z wiatrem chyba lepiej niż w "innych miejscówkach" ostatnio :wink:

pozdrawiam

no i wszystko byloby pieknie gdyby jeszcze sloneczko przygrzewalo nie zeby zaraz po 30UV siegac ale teraz to ciepla pianka i cos na rozgrzewke walnac :wink:
troche mnie przeraza ta prognoza moze dlatego jeszcze siedze w domu i szukam cos w hawajskim klimacie :roll: Ziomek chyba musisz mnie za uszy z wro wyciagnac, dac porzadnego kopniaka i zagonic do nauki na naszej niezastapionej zatoce hehh :!: :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 sie 2007, 11:29

DJtur3o pisze:
Gdyby jeszcze bylo trzy razy cieplej i woda blekitna, to bym z Helu nie wracal :-)

Pozdro.

mi "bardzo brakuje" też delfinów i palm kokosowych... :?

:wink:

pozdro

Awatar użytkownika
DJtur3o

Post02 sie 2007, 12:26

pmichu pisze:orintujecie sie jak wygląda sierpień wiatrowo bo sa sprzeczne informacje na windguru po pierwsze za dwie prognozy jedna po modyfikacji i według niej wieje aż 8bft w porywach, z koleji bez modyfikacji jest ledwie 4bft?
Z koleji na windfinder.com jest prognoza na dobre 4bft i wiecej ale o 8bft nie ma mowy. Mam 12m2 hybryde (flexifoil atom) i zastanawiam sie czy styknie...

Co prawda mam doswiadczenie tylko z dwoch sezonow (w sumie 3 tygodnie), ale jakos jak ja bylem to sie windguru slabo wstrzelal w faktyczna sytuacje wiatrowa.

Sprzet wypozyczalem na miejscu (robilem "trojke" IKO), wiec nie pomoge Ci w kwestii przelotu.

Pozdro.

BTW Jestem nowy na forum. Jest tu jakies miejsce, gdzie ludzie sie witaja/przedstawiaja?

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post02 sie 2007, 13:13

Tak sobie czytam o tej całej ElGounie, i nieźle zaczynam sie wkręcac .... Oszywiście foty z redseazone tez robią swoje .... myśle ze dla takiego total freszmena jak ja, miejsce jest idealne ( Hellowi że tak sie wyraże - nie umniejszając :)

Zaczynam wiec poszukiwania ( głównie przelot i hotel, szkoła wiadomo jaka ) na druga połowe września ... wg wszelkich znaków będę jechał sam - jeśli ktoś ma jakies ekstra namiary lub kompletuje ekipe to jestem ZA ( moja druga połowa z takim pewnym politowaniem patrzy na moje zainteresowanie KS , ona jeszcze nie wie co to znaczy :twisted:

Powtarzam troche tekst założycielki wątku , ale może akurat uda sie zmontować ekipy na .... różne terminy :)
pzdr i 3majta sie kite'a (durne ale sie rymuje )

BTW ad DJtur3o - hmm, no ja jestem tak nowy ze juz bardziej być chyba nie mozna :)

Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post02 sie 2007, 15:29

pmichu pisze:orintujecie sie jak wygląda sierpień wiatrowo bo sa sprzeczne informacje na windguru ...

Sierpien zaczal sie pieknie; wczoraj i dzis super warunki.
Nie wierze windguru ani windfinder po 2-tyg. pobycie tutaj (codziennie sprawdzalem obydwa serwisy - moze polowa prognoz byla w miare trafna).

Jak jedziesz na 2 tyg., to powinienes troche poplywac.
Jak na tydzien, to mozesz miec pecha i trafic w luke wiatrowa; ja od wtorku do piatku siedzialem na plazy. W sumie z 2 tyg. mialem 6 dni wiatru.
Kolega byl jakis czas temu na tydzien i mial 1 dzien plywania.
Inny kolega (wczesniej) mial z dwoch tygodni 13 dni plywania.
Tak to jest :)
Pozdrowka!

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post02 sie 2007, 15:36

sdareks pisze:Jak jedziesz na 2 tyg., to powinienes troche poplywac.
Jak na tydzien, to mozesz miec pecha i trafic w luke wiatrowa; ja od wtorku do piatku siedzialem na plazy. W sumie z 2 tyg. mialem 6 dni wiatru.

Jak to mozliwe przeciez tam caly czas wieje !!! :D
Ale tak na powaznie to lipiec sierpien nie naleza do najbardziej wietrznych
W zeszlym roku w sierpniu plywalem najwiecej na 12 a byly dni ze 14 bym nie pogardzil.

Trzeba miec tez troche sczescia ,wiatru nie kupisz :(

Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post02 sie 2007, 15:45

Marcin78 pisze:Jak to mozliwe przeciez tam caly czas wieje !!! :D
Ale tak na powaznie to lipiec sierpien nie naleza do najbardziej wietrznych
W zeszlym roku w sierpniu plywalem najwiecej na 12 a byly dni ze 14 bym nie pogardzil.

Trzeba miec tez troche sczescia ,wiatru nie kupisz :(

Jasne, bez przerwy daje ostro :D
Jak mowisz o rozmiarach latawek to mialem do dyspozycji 9 i 14.
Jakies 95% z tych 6 dni bylem na 14m2, te pozostale 5% na 9m2 tylko z wielka decha...

asik

Post02 sie 2007, 18:36

Spooky pisze:Tak sobie czytam o tej całej ElGounie, i nieźle zaczynam sie wkręcac .... Oszywiście foty z redseazone tez robią swoje .... myśle ze dla takiego total freszmena jak ja, miejsce jest idealne ( Hellowi że tak sie wyraże - nie umniejszając :)

Zaczynam wiec poszukiwania ( głównie przelot i hotel, szkoła wiadomo jaka ) na druga połowe września ... wg wszelkich znaków będę jechał sam - jeśli ktoś ma jakies ekstra namiary lub kompletuje ekipe to jestem ZA ( moja druga połowa z takim pewnym politowaniem patrzy na moje zainteresowanie KS , ona jeszcze nie wie co to znaczy :twisted:

Powtarzam troche tekst założycielki wątku , ale może akurat uda sie zmontować ekipy na .... różne terminy :)
pzdr i 3majta sie kite'a (durne ale sie rymuje )

BTW ad DJtur3o - hmm, no ja jestem tak nowy ze juz bardziej być chyba nie mozna :)

do Spooky tu zalozycielka watku :lol: :wink: no wiec tak ja tez nowa w tych klimatach kite'owych :wink: myslalam o el gounie w sierpniu chociaz teraz troche slonka mamy to moze sie wybiore na zatoke, a morze czerwone zostawie na pozniej, narazie nie mam jakiejs extra oferty juz nie mowiac o ekipie.. :evil:
tak wiec szukaj szukaj... :wink: jak cos znajdziesz ciekawego daj znac! moze sie zgadamy razem na wyjazd, moze jeszcze ktos sie dolaczy.. :idea:

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
p4w3l
Deska: Naish Custom Global 2011

Post02 sie 2007, 18:58

matka założycielka, marzycielka, małożycielka, hehe wątku ...

asik

Post02 sie 2007, 20:23

p4w3l pisze:matka założycielka, marzycielka, małożycielka, hehe wątku ...

nie denerwowac tu matki założycielki prosze... :evil: :twisted: :!:

SURF TIME

Post03 sie 2007, 01:04

No więc tak... Żeby to jakoś wszystko zebrać do kupy co tu naskrobaliście :)

U Zimasa w El gounie przesiedziałem trochę czasu :) więc myślę, że co nie co mogę się wyrazić na ten temat :lol:

1. jeżeli chodzi o ekipę to problemu nie ma, bo to w końcu polska baza, więc problemu nie ma z ludźmi...

2. muszę się przyznać, że w bazie po przeprowadzce jeszcze nie byłem, ale faktycznie słyszałem, że jeżeli chodzi o szkolenia to nieco się pogorszyło ze względu na kamieniste dno... a i nie liczcie, że inna szkółka pozwoli Wam się szkolić na ich terenie!

3. jeżeli chodzi o wiatr to: statystyki polecam z windfinder.com + jakieś 10% więcej wiatru; natomiast windguru to w ogóle ostastnimi czasy można do kosza wyjebać... ale jak już to tylko wersja po modyfikacji...
no ale wiadomo raz wieje raz nie wieje... no i jak traficie na okres w którym nie ma wiatru to słabo...

do zobaczenia w egipcie
pozdrawiam

nanka

Post03 sie 2007, 13:12

asik, pewnie ze sie dolącze ;) wyslalam ci na prv mailla

kompletujmy ekipe :)

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post03 sie 2007, 14:10

no widzi Matka Założycielka jak sie temacik rozwija :D
ekipa będzie na bank. Ja też poważnie rozważam powrót na Hell jeszcze przed Egiptem - o ile się uda of korz.
na przełomie czer/lip uskuteczniałem już jakiś WindS ( chałupy 6 ), ale KS to jest to :idea:
i Pan Ziomek tak ładnie lansuje/zachęca ( nie żebym coś przeciwko, ależ skąd ależ, makjeting dźwigną handlu :) tylko ta zmienność pogody :lol:

BTW ja sierpnia w ogóle nie brałem pod uwagę , zdecydowanie wrz/paź (nienajlepiej znosze ichniejsze upały ) , a od pon zaczynam eksplorować zaprzyjaźnione biuro podroży !

asik

Post03 sie 2007, 15:02

widze wlasnie ze temacik sie rozwija :wink: ja biore pod uwage koniec sierpnia albo wrzesien, wczesniej i tak nie ma miejsc podobno...a upaly swoja droga, mysle ze we wrzesniu i tak nie ominie Cie zakup min 30UV :D

jesli bedziecie miec jakies dobre oferty to piszcie! :!: kto jeszcze chetny to zglaszac sie! :wink:

pozdr

asik

Post09 sie 2007, 11:04

trzeba odswiezyc temat :D ktos sie pisze na el goune?? ktos jedzie koncem sierpnia a poczatkiem wrzesnia?? jakies namiary dobre oferty mile widziane 8) :wink:
pozdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”