Bow, C-shape a hybryda

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Zacky
Kontaktowanie:

Post21 sie 2007, 23:25

Mialem zamiar kupic sobie Northa Rebel po czym moj instruktor stwierdzil, ze kupno bowa na poczatek mija sie z celem, szczegolnie jesli ktos chce potem jezdzic freestyle.
Sam stwierdzil ze hybryda bedzie lepsza, bo trzyma jak bow, a jedoczesnie przy wzroscie "skilla" nie bedzie Cie az tak spowalniac, i nie bedzie potrzeby zakupu nowego kite - C-shape.

Discuss.

(Ps. instruktor nie wiedziel o planowanym zakupie, rozmowa byla czysto ogolna)

Awatar użytkownika
odi100
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post21 sie 2007, 23:35

tez czegos szukam moze jacys wyjadacze mogliby napisac co najlepiej na poczatek powiedzmy jeden latawiec w granicach 2000 -3000zl. nowy czy uzywany?
chyba na poczatek najwazniejsze min to latwosc startu z wody, jakosc wykonania zeby sie nie rozpadl po kilku utratach kontoroli :twisted: i latwe panowanie nad latawcem, bo po co mi latawiec do dlugich i wysokich skokow jak sie jeszcze o tym pojecia nie ma :roll:

Awatar użytkownika
Zacky
Kontaktowanie:

Post22 sie 2007, 06:02

odi100 pisze:tez czegos szukam

ja nic nie szukam, chcialem zobaczyc co o ww mysla inni :)

oskar48

Post22 sie 2007, 08:26

No ale Rebel jest właśnie hybrydą. Stwierdzenie, że kupno Bowa na początek mija się z celem jest dosyć oryginalną i raczej odosobnioną opinią. Bowy są dużo bardziej przyjazne dla początkujących, więcej wybaczają, mają szerszy zakres, miażdżąco lepszy depower i łatwo wstają z wody. Niewiele już chyba ostało się szkółek, które szkolą na c-shape'ach.

Lucas Machowski
Deska: 5'5''
Latawiec: 6 m Swell
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2007, 10:42

uzywam rebela 12 i był to jeden z moich 1 wszych latawców.nauczyłem sie na nim i powiem tak SUPER LATAWKA.
Łatwo wstaje z wody super deepower duzy zakres wiatrowy bardzo szybki jak na 12 stke i warty tych pieniedzy:)

pozdr Luk

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2007, 15:48

oskar48 pisze: Niewiele już chyba ostało się szkółek, które szkolą na c-shape'ach.

to prawda
tak samo niewiele już szkół sprzedaje C-shape
po prostu mało kto chce je kupować
widocznie Instruktor Zacky'ego należy do tej mniejszosci :wink:

a co do zatrzymywania "skilla" i dalszego progresu na BOW :shock: :doh:
to jak to się ma do coraz zwiększej ilości zawodników startujących w zawodach , w tym w Polsce na BOWach :idea: :?: :wink:
..dla porównania - oczywiście wiem , że zaraz mnie zbesztają - na komorowcach na zawodach , przynajmniej w Polsce - dalej mój wzrok nie sięga - nie widuje się NIKOGO :idea: :wink:

pozdro

sławuś
Kontaktowanie:

Post22 sie 2007, 16:40

w Kiteparku szkolą na rebelach początkujących a pływającym dają TOrche 3 z DD które są dokłądnie tak samo bezpieczne jak bow. a odczucia z pływania . bezz porównania.

Awatar użytkownika
Zacky
Kontaktowanie:

Post22 sie 2007, 21:19

Szkolka szkoli na Gaastrach, zarowno bowach, jak i hybrydach, i - co wiem od niedawna - takze na rebelach :P

(btw. slyszal wogole ktos o tych latawcach?xD)

a ze rebel to hybryda - dalem plame. :P

Edit: to od razu dodam pytanie: waze 67 kg, Rebel 10m2 bedzie w porzadku?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 21:28 przez Zacky, łącznie zmieniany 1 raz.

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2007, 21:21

Ziomek. pisze:..dla porównania - oczywiście wiem , że zaraz mnie zbesztają - na komorowcach na zawodach , przynajmniej w Polsce - dalej mój wzrok nie sięga - nie widuje się NIKOGO :idea: :wink:

pozdro

...w Polsce moj wzrok tez nie siega, ale nie tak daleko bo w Niemczech niejaki Sebastian Bubmann wygral na Flysurferze caly Puchar 2006 :!:
...wiec to chyba nie przypadek :think:

sławuś
Kontaktowanie:

Post22 sie 2007, 23:48

Zacky pisze:Szkolka szkoli na Gaastrach, zarowno bowach, jak i hybrydach, i - co wiem od niedawna - takze na rebelach :P

(btw. slyszal wogole ktos o tych latawcach?xD)

a ze rebel to hybryda - dalem plame. :P

Edit: to od razu dodam pytanie: waze 67 kg, Rebel 10m2 bedzie w porzadku?

jeśli chcesz pływać w polsce to za mało jako jedyny latawiec, poleam 12m2

Awatar użytkownika
Zacky
Kontaktowanie:

Post23 sie 2007, 07:01

a co mozecie powiedziec o Slingshocie Link?

Awatar użytkownika
Zacky
Kontaktowanie:

Post26 sie 2007, 22:01

ponawiam pytanie, uzylem opcji szukaj i to co znalazlem o linku nie wygladalo zbyt dobrze, jednoczesnie opinie ktore wygooglowalem byly wysmienite, wiec jestem niejako w kropce. ;)

Wiec co lepsze, link czy rebel?
na 67 kg: 10,12m?

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post27 sie 2007, 10:15

Zacky pisze:a co mozecie powiedziec o Slingshocie Link?

Jeżeli chcesz przetestować 12m2 Linka to daj znać. Osobiście polecałbym Ci Slingshot'a REV'a 2008, który jest najbardziej zbliżoną osiągami hybrydą do 'c-shape'a [też z chęcią udostępnie na testy ;)], a jeżeli byś się zdecydował to na przedzamówienia jest bardzo atrakcyjna cena :). Link jest latawcem bardzo pancernie wykonanym co się odbija trochę na jego wadze i dolnym zakresie, tak więc przy marginalnych warunkach potrzebuje z reguły 2 węzły więcej żeby utrzymać się w powietrzu. Poza tym wymaga trochę uwagi jeżeli nie płyniesz, tz. w sytuacjach gdy masz go zaparkowanego w zenicie lub na krawędzi okna i stoisz w wodzie, stąd początkującym może sprawiać trochę problemu. Jeżeli natomiast płyniesz już na halsie to zachowuje się idealnie. Zaletą Linka poza oczywiście wszystkimi zaletami bow'ów [bezpieczeństwo, zakres, itp] jest wyśmienity ciąg w górę.

Problemy z Linkiem wynikały z tego, że pierwsze egzemplarze miały złą długość linek bridle'a, w tej chwili wszystkie Linki z czerwonym bridlem są już dobre. Pływam na Linku od prawie roku i jestem zadowolony. Zresztą tak jak mówię, najlepiej sprawdzić testując :).

Pozdrawiam, :wave:
Pablo

Sebi
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2007, 13:51

A czy mmożecie mnie, laikowi powiedzieć czy i jakie zalety mają latawce typu C shape? Wiem chyba wszystko o zaletach latawców typu bow. Ale czy to oznacza że C shape wypada odstawić do lamusa jak koła łopatkowe w napędzie okrętów albo drewniane koła w samochodach? A może jednak są jeszcze jakieś plusy tych latawek (poza ceną ofcors).

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2007, 16:13

Ziomek:
..dla porównania - oczywiście wiem , że zaraz mnie zbesztają - na komorowcach na zawodach , przynajmniej w Polsce - dalej mój wzrok nie sięga - nie widuje się NIKOGO

Mojemu 2 letniemu synkowi czytam taką bajkę "PUCHATKU CIERPLIWOŚCI" :D:D:D

Airman:
...w Niemczech niejaki Sebastian Bubmann wygral na Flysurferze caly Puchar 2006

...ale przecież Niemcy pływają w kamizelkach, butach i w okularkach - czyli cieniasy :D:D:D

Wróć do „Pierwsze Kroki”