Sprzęt na początek 70kg 179cm, pomocy!!!!

Forum dla początkujących
cartney
Dostał piwko: 4 razy

Post09 sie 2007, 17:01

Zdaję sobie sprawę, że podobnych tematów jest juz duzo, ale ja cały czas nie mogę sie odnaleźć, a bardzo zalezy mi na kupnie sprzętu, żeby jeszcze w tym sezonie poszaleć. Skończylem kurs Iko 2 level w lipcu, mam 179 cm wzrostu i ważę 70 kg. Naczytałem się, że dla początujących najlepsze są bowy. Na takich się uczyłem i przyjemnie, trzeba przyznać, sa to jednak zwykle modele droższe. Jakiego C-shapa na początek najlepiej kupić i o jakiej powierzchni na polskie warunki. Na allegro pojawiają się najczęściej modele w dobrych cenach z 2004 i 2005. Przewija się North Rhino, Boxer, czy kite Takoon. Natrafiłem także na firmę Ocean Rodeo. O yargach Besta 2005 zdania podzielone, a też się trafiają. Czy warto kupować od szkółek kity, które są po szkoleniach??? Nie jestem krezusem, a przeciętnym studenciakiem, wiec nie mogę zaszaleć finansowo. Ktoś mi powiedział, że na koniec sezonu jest szansa na cały sprzęt za 2000pln. Najpierw chcę się skupić na latawcu, ale sugestie deskowe równiez mile widziane.
Proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
Wilks
Deska: SU-2
Latawiec: FS Speed2 12

Post09 sie 2007, 18:40

Witam,

Sor, że nie bedzie to jakaś merytorycznie świetna wypowiedź bo chyba wszyscy poza mną znają się na tym lepiej (nawet przed kursem jeszcze jestem) ale naczytałem się i naoglądałem przez ostatni rok sporo, też we wrześniu bede zastanawiał się już nad konkretnym sprzętem...
...ale do czego zmierzam; wydaje mi się, że na pewno nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie nawet jakbyś miał poczekać troche dłużej na dobry sprzęt (nie mówie że koniecznie nowy). Chytry dwa razy traci.

Pozdrawiam i trafnego wyboru.
A tak w ogóle to jesteśmy podobni gabarytowo więc napisz jak już coś wybierzesz :)

ZaŻenowany

Post09 sie 2007, 20:19

kilka uwag od mła:
- jeśli kupujesz uzywany sprzet, to dokładnie go obejrzyj, sprawdz "jakość" materiału, szwów, itd
- jesli juz uzywany to najlepiej:
a) po niewielkich testach
b) od kogos kto plywał i DBAŁ o sprzet a nie od laika
- odradzam kupowania sprzetu, który był standardowym wyposażeniem szkoły (latał dzien w dzien jako sprzet do szkolenia) bo NIE MA OPCJI aby nie był juz mocno styrany ! widziałem w tym roku latawce szkólkowe z 2007 naprawde dobrych firm i ... zuzywają sie strasznie

pozdr
pedro

Awatar użytkownika
Preston
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 20:28

Cabrinha miala udane modele C-shape w 2005 roku. Modele CO2 lub Element dla poczatkujacych z Recon2. Taka 12m2 bylaby ok...
np. http://www.kitesurfari.com/kite-cabrinh ... recon.html

Pozdr

oskar48

Post09 sie 2007, 20:49

Jak na polskie warunki, to zdecydowanie lepiej kupić jednak Bowa. Jednym latawcem masz szansę obskoczyć zdecydowaną większość pływalnych warunków wiatrowych. Ja też ważę 70 kg i najczęściej pływam na Bow 12. Kupienie jednego c-shape'a, to raczej kiepski pomysł - co z tego, że mało wydasz jeśli przeważnie będziesz siedział na plaży i czekał na optymalny wiatr. Kupując sprzęt używany powinieneś się zmieścić ze wszystkim w okolicach 3 tysięcy. Jeśli trafi Ci się dobra okazja w szkółce, to można brać, ale zachowałbym czujność - wiadomo, że sprzęt szkółkowy swoje przeszedł.

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 23:14

Zobacz North Rebel 2007. W Hydrosferze pomalutku sprzedają już latawce gdzie zmieścisz się do 3 klocków. A rebel do bardzo udana konstrukcja hybrydy i nie ma żadnych niepotrzebnych bloczków jak w przypadku bow zachowując zalety latawek bow i c-shape. W każdym razie uważałbym na sprzęt uzywany. Jak ktoś ostatnio napisał używany - to łatany;p

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 23:39

jesli chcesz sie zmieścić w 2000zl komplet to raczej c-shape . 12/14m kite bedzie ok i do tego współczesna deska z cienką krawędzią [ technologia snowboardowa] o dł. ok 132-135cm.

w razie czego mam kilka propozycji kompletów markowego , zadbanego sprzetu w granicach tego budżetu.

lub dozbieraj jeszcze i zafunduj sobie Bow[najlepiej UDANY model :wink: ] ok 11/12m , ale z deską to już kwota raczej powyzej 3000zł :roll:

pisz na priv lub maila to pewnie coś poradzę i dobiorę :!:
Ostatnio zmieniony 09 sie 2007, 23:42 przez GURU 10.5, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 23:39

..piszesz jakbyś conajniej szkołę kite prowadził :wink:

signx pisze:- odradzam kupowania sprzetu, który był standardowym wyposażeniem szkoły (latał dzien w dzien jako sprzet do szkolenia) bo NIE MA OPCJI aby nie był juz mocno styrany !

..chyba że szkoła na bieżąco wymienia podczas sezonu sprzęt kilkukrotnie :idea:
np w WAKE.PL na kilkadziesiąt kajtów które są w użyciu
kilka raptem pamięta "odległe" czasy maja tego roku :idea:

oczywiście są i takie , które katują kilka sztuk na krzyż
po 3-4 lata...

poza tym odradzam kupowanie bez obejrzenia na żywo kajta
i o ile np kupując auto, nawet ze "specem" jest możliwość naciąć się
o tyle w kajcie WSZYSTKO widać jak na dłoni :idea:

poza tym zawsze istnieje możliwość zwrotu sprzętu
jeśli nie był kupiony np na Allegro od "niewiadomokogo" :roll:
ale jakoś w kilkuletniej historii osobiście mnie się to NIE zdarzyło
raczej klienci wracają po następne..

więc byłbym daleki od "generalizowania" i wrzucania wszystkich (kajtów :wink: ) do jednego worka :idea:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 23:42

DISKORELAKS pisze: A rebel do bardzo udana konstrukcja hybrydy i nie ma żadnych niepotrzebnych bloczków ....

..i po pływaniu na nim już na siłowni nie trzeba ton przerzucać :idea: :wink:

:hand:

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2007, 07:46

Ziomek. pisze:
DISKORELAKS pisze: A rebel do bardzo udana konstrukcja hybrydy i nie ma żadnych niepotrzebnych bloczków ....

..i po pływaniu na nim już na siłowni nie trzeba ton przerzucać :idea: :wink:

:hand:

Teraz to Ziomek pojechałes heheh...Luz

W kazdym u mojej dziewczyny nie zauwazyłem oznak szerszych ramion od moich;)

A z Rebela jest zadowolona;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post10 sie 2007, 10:06

piszę o odczuciach swoich i kilku instruktorów..

DISKORELAKS pisze:A z Rebela jest zadowolona;)

..i o to chodzi :thumb:

pozdro

cartney

Post11 sie 2007, 12:14

Dzieki bardzo za pomoc.!!!! Po waszych radach chyba pomysle o latawcu typu bow,, to siedzenie na plaży troche mnie wystraszyło. Najwyżej troche pozniej sprzet skompletuje, albo najpierw latawiec a deche sie wypożyczy, zobaczymy. Póki co przeglądam rózne oferty, jak coś mi wpadnie to będę pytał. Jedno jest pewne, od czasu kiedy zacząłem pływać w tym sezonie, kite sni mi sie po nocach. aaaaaa juz nie moge sie doczekac swojego sprzetu:)

cartney

Post11 sie 2007, 20:41

Kurcze zmienia mi sie nastroj w zależności od pory dnia to chyba po mojej wczorajszej imprezie...Stąd moje pytanie kolejne. Gdybym się jednak uparł na C-shape, dajcie znać proszę o jeszcze jakiś innych firmach i rocznikach, w które warto inwestować.

oskar48

Post11 sie 2007, 22:43

Naish Torch w rozmiarze 14 powinien być w miarę uniwersalny i dobry na polskie warunki. Jak na c-shape'a, oczywiście. Dobrze Ci jednak radzę - celuj w Bowy. Można czasem za znośną kasę kupić naprawdę fajnego kite'a w dobrym stanie.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post12 sie 2007, 10:30

oskar48 pisze:Naish Torch w rozmiarze 14 powinien być w miarę uniwersalny i dobry na polskie warunki. Jak na c-shape'a, oczywiście...

do wagi 70 kg sugerowałbym jednak max 12m2 :idea:

pozdro

Wróć do „Pierwsze Kroki”