Zestaw dla początkującego

Forum dla początkujących
DreK
Deska: SU-2 Proseries
Latawiec: Velocity 14m/ FX 10m

Post29 mar 2015, 14:25

Witam,

poszukuję kompletnego zestawu dla początkującego. Swoją przygodę z kitem chcę dopiero zacząć i nie ukrywam jestem w tym temacie kompletnie zielony.
Kurs planuję ukończyć w wakacje, ale do tego czasu chce zakupić dla siebie sprzęt.

Moja waga to 75kg, jeśli chodzi natomiast o miejsce to zamierzam pływać po zatoce.

Kwota w której chciałbym się zmieścić to 5 tys. zł.

G2N
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: RRD Vision '13
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post29 mar 2015, 15:51

Cześć,

Musisz sporo czytać [wiele informacji, których szukasz jest na forum (a posty Kolegi BraCuru to już kopalnia wiedzy)], kup sobie jakąś książkę o kajcie, pooglądaj filmy instruktażowe (na przykład od Progression, znajdziesz jakieś starsze rzeczy na torrentach). Nie dość, że się sporo nauczysz, to jeszcze mocno się nakręcisz. Dział bezpieczeństwo przemagluj, warto, otwiera oczy na wiele sytuacji.

Ja z samej zajawki przestudiowałem forum wzdłuż i wszerz zanim jeszcze miałem w rękach trapez czy bar.

Zaczynałem z tej samej pozycji co Ty, podobny budżet. Oczywiście da się kupić niezły sprzęt, ale będziesz musiał nad tym trochę posiedzieć. I najtrudniej, ale życie podpowiada, że również najlepiej i taniej, będzie kupić wszystko oddzielnie. Tu, na forum, jest sporo ludzi związanych z kajtbiznesem i będą Ci Oni podpowiadać najczęściej to, czym handlują (nie wszyscy!). Winić Ich za to nie można, trzeba mieć natomiast rozsądek :)

No i są dwa podejścia,
Jedni mówią, że najlepiej skończyć najpierw kurs - dopiero dzięki temu wiesz czego chcesz od sprzętu i trochę się zgadzam (ale tylko trochę, bo osoba po kursie jeszcze nie ma za dużego pojęcia jakiego zachowania można oczekiwać od sprzętu).

Druga szkoła to taka, że skoro kitesurfingu można nauczyć się samemu to i sprzęt można dobrać "na sucho". Ja poszedłem tą drogą - najpierw kupiłem sprzęt i pobawiłem się latawcem na lądzie zaliczając też marne próby na wodzie, potem zrobiłem IKO.
I trafiłem ze sprzętem całkiem nieźle (można lepiej! :lol: ) mieszcząc się w Twoim budżecie.

Odezwij się w wiadomości prywatnej, podrzucę Ci parę podpowiedzi :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2015, 17:51

DreK pisze:
Moja waga to 75kg, jeśli chodzi natomiast o miejsce to zamierzam pływać po zatoce.

Kwota w której chciałbym się zmieścić to 5 tys. zł.

BEST KAHOONA 11,5 2014 NOWY w folii + bar BEST 2014 używany + Deska NOWA SU-2 2014 136 cm - Trapez używany Mystic Warrior i latasz :thumb:

w tej cenie :thumb: (nowa deska i nowy latawiec) (lub używany latawiec w bdb stanie a nowy bar , jak wolisz, opcji mamy sporo :hand: )

O Kahoonie:

BEST KAHOONA - to jeden z najlepszych modeli na rynku, dla początkujących i średniozaawansowanych

- świetne osiągi: bardzo łatwe, intuicyjne wstawanie z wody, w trakcie restartu, po upadku latawca do wody,

- bardzo szeroki zakres wiatrowy - zwłaszcza wybitny dolny zakres - czyli na słaby wiatr

- optymalnie zbalansowane lekkie siły na barze - bardzo dobre czucie latawca i płynne oddawanie mocy w szerokim zakresie depowera

- łatwe wysokie skoki szczególnie w haku, długi hangtime i spokojne noszenie

- bardzo wytrzymała, solidne wykonania i jakość konstrukcji - latawiec nie do zniszczenia - od sezonu 2010 - po 2014 każda kolejna generacja Kahoony w naszej szkole - nie mieliśmy ANI jednego defektu podczas pracy tych modeli w Szkole, czego nie możemy powiedzieć o innych modelach BEST oraz innych firmach , których używamy

- model uznany i ceniony na całym świecie, konstrukcja zasadnicza nie zmienia się od momentu powstania pierwszej wersji w 2008 roku - co roku poddawana drobnym udoskonaleniom, np materiału , ale zasadniczy rdzeń latawca pozostaje bez większych zmian, gdyż w tym modelu do jego zastosowań i przeznaczenia - komfortowy, wygodny latawiec o szerokim zakresie wiatrowym i najbardziej wszechstronnym wachlarzu zastosowań

Obrazek

pisz na maila --> ziomek@wake.pl

peace

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post29 mar 2015, 20:19

Ja tam bym się nie śpieszył z zakupem sprzętu - zrób kurs, przetestuj różne latawce i dokonaj świadomego wyboru.

Różnicy w deskach po kursie może nie wyczujesz i tu lepiej się zdać na kogoś doświadczonego, ale różnicę w latawcach odczujesz od razu, więc nie śpieszyłbym się.

Sezon nadchodzi, a skoro planujesz kurs w wakacje, to od połowy sezonu ruszają wyprzedaże, szkółki wyprzedają używany sprzęt i zawsze można znaleźć dobrą okazję.

Pozdr
Lussik

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2015, 23:07

Lussik | EASY Surf Center pisze:... to od połowy sezonu ruszają wyprzedaże, szkółki wyprzedają używany sprzęt i zawsze można znaleźć dobrą okazję.

..no, większej "wyprzedaży" niż 50 % off :idea: na NOWĄ :idea: Kahoonę, a nawet nowego no name to chyba nie znajdzie? :wink:

peace

Wróć do „Pierwsze Kroki”