początki i sprzęt

Forum dla początkujących
loch

Post16 sty 2014, 11:50

mandaro pisze:
loch pisze: Miałem zamiar trenować z człowiekiem, który trochę lat pływa: wiedzę i doświadczenie ma, tylko że sprzętu ma tyle, co dla siebie.

To taki najlepszy.

Tymczasem jedyny wydatek jaki warto ponieść, to mały latawczyk treningowy. 1,7m i książka na temat.
Wtedy kurs pójdzie szybciej. Jak jeszcze wiatr będzie dobry będziecie latać.

sorka, ale nie łapię:
"To taki najlepszy" ale co najlepszy: wiatr, trener czy kite? :)

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post16 sty 2014, 13:45

Podpowiadacz.

Dobrym
Deska: Best Armada Slingshot Vision
Latawiec: Airush DNA
Postawił piwka: 1 raz

Post24 sty 2014, 19:36

Cześć.
Chciał bym się poradzić na temat sprzętu. Mianowicie ważę plus minus 100 kg. Chciał bym skompletować sobie sprzęt kite. Do tej pory pływałem na starszym naish boxxer 14m. Nie powiem spodobało mi się. Jednak chce kupić sobie coś co będzie przyjemniejsze do pływania. Czy Wainman Hawaii boss 12m nie byłby dobry na moją wagę. Zależy mi o wypowiedzi osób które pływały na tym sprzęcie. Wszędzie piszą że ma bardzo duży dół co w moim wypadku jest ważne ze względu na wage. Jaki zestaw Wainmana moglibyście mi zaproponować. Chodzi mi o 2 rozmiary latawców. posiadam deske Nobile T5 137/42 Z góry dziękuję za odpowiedzi .

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post24 sty 2014, 20:34

12m troche malo jak na 100kg, chociaz zalezy jak dobrze plywasz, jak dobrze machasz latawcem, ja jak wazylem 105kg plywalem na 12m znajomego i byo spoko, tylko musialo troche silniej wiac - mam na mysli ze 15kts bylo troche malo bym normalnie mogl plywac na 12m latawcu (trzeba bylo duzo machac kite`m), ale jak wialo juz wiecej, nawet juz niecale 20kts bylo na prawde spoko. Musisz pamietac, ze mniejsze latawce nadrabiaja zwrotnoscia. Dlatego na 100kg 12m ma swoje plusy (zwinnosc, zwrotnosc, szybkosc) i wymaga troszke innych warunkow niz powiedzmy 12m latawiec dla 80kg, ale tez i oczywisty minus - ciut mniejsza moc pociagowa. Natomiast 14m latawiec juz ma tej mocy wiecej, mozna na nim spokojnie plywac przy lzejszych wiatrach porownujac do 12m, ale jest bardziej mulowaty, mniej zwrotny, wolniej zakreca. Jak juz wyzej napisalem wszystko zalezy od tego jak dobry jestes / jak dobrze radzisz sobie z plywaniem.

Polecalbym 14 i 11 albo 13 i 10. Kite o ktory pytasz jest dobry dla poczatkujacego, zbiera pochlebne opinie w internecie, faktycznie ma dobry dol, jest tez dobry do Freeride. Zalezy tez do jakiego plywania poszukujesz latawca. Mysle, ze powinienes byc zadowolony, choc nie wiem czy Big Mama nie bylaby lepsza. Ja osobiscie polecalbym Cabrinha Switchblade, albo inny kite, ale to tylko moje zdanie.

Co do deski napisze tylko, ze moim zdaniem ciut za mala na 100kg, choc zdaje sobie sprawe, ze sa zwolennicy mniejszych czy "normalnych rozmiarowo" desek dla ciezszych osob i plywajac na takich deskach (136-138) bardzo sobie chwala, wola je bardziej niz 140+.

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2014, 00:21

Po Boxerze co nie weźmiesz będzie Boskie. Jeśli celujesz w
AjWaja (deko prędki Desperado), -Gabrysia jest jak nudna, leniwa seniora.
Trafione frirajdowe konstrukcje w rozmiarze 12... Hymmm? (z dobrym dołem, szybkie, ale nie upierdliwie)
Zekko Krush 2013 i T5 Nobile 2013/14.

Dobrym
Deska: Best Armada Slingshot Vision
Latawiec: Airush DNA
Postawił piwka: 1 raz

Post25 sty 2014, 11:51

W takim wypadku 14,5 Mama i Punch 10,5. Chociaż mam przeczucie że Mama bedzie ciut za mocna a Punch ciut za słaby ale to tylko przeczucie. A czy plotki że latawce Nobile są krótkotrwałe, są prawdziwe ? Deska wydaje mi się ok jednak przy słabszym wietrze trzeba czasem się pomęczyć.
Potrzebuje latawiec do freeride, z czasem nauka jakichś skoków, ale nic zaawansowanego póki co. Zależy mi też żeby w razie problemów były części zamienne, Tuby, linki itp.

bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post28 sty 2014, 14:34

F-One Bandit 6 lub 7 - 12m i 14m

Taka sama konstrukcja jak Wainmany - Delta C-shape, ale..

- stabilniejsza
- 14m jest tak samo szybki, a może nawet szybszy od WH Boss 12m!
- lepszy zakres

Najlepszy freeridowy latawiec na rynku.

Polecam

1flamaster
Postawił piwka: 2 razy

Post01 lut 2014, 18:57

Jesli moge sie podlaczyc, to prosilbym o porade jaki/ktory latawiec/trapez wybrac. Waze ok 80kg i do tej pory uzywalem peter lynn'a 6m, fullpower. Latawiec swietny do nauki, ale zupelnie nie nadaje sie na dluzsza mete. Szukam czegos ok 12m, najlepiej komorowy (nie uzywam na wodzie) oraz trapezu (tutaj nie wiem czy niski czy wysoki).
Ktos cos? :)

Wróć do „Pierwsze Kroki”