Kaptur czy rękawiczki ?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
iwan998
Deska: Brunotti Onyx
Latawiec: North EVO
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2013, 13:40

Co jest ważniejsze podczas kwietniowego pływania kaptur czy rękawiczki? Czy nie obejdzie się bez obydwu ?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2013, 13:53

Zależy jaki kwiecień. W tym roku zapowiada się, że woda będzie mega zimna. Generalnie jak Ci głowa przemarźnie to gorzej skończysz, ale jak woda będzie miała 2-3 stopnie to bez rękawiczek szybko stracisz czucie w palcach. Jak chcesz pływać to kup oba, zamiast kaptura czapka neoprenowa daje radę (jeśli na dworzu jest te 10 stopni).

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2013, 13:55

moim zdaniem jeśli miałbym wybierać to wybrałbym jednak rękawiczki.
Ale najlepiej mieć i kaptur i rękawiczki a przede wszystkim buty.
tak jak pisze jedi1 kwiecień zapowiada się zimny więc rozważ jednak zakup kompletu

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2013, 16:08

przemjas pisze:tak jak pisze jedi1 kwiecień zapowiada się zimny ..

a GDZIE to takie zapowiedzi macie?

peace

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2013, 16:12

W lato jak pływam w piance to jak mi jest zimno to najpierw ubieram kaptur, potem gdy jeszcze bardziej się oziębi to rękawiczki. Lecz przy pływaniu kwietniowym to najlepiej brać to i to, rękawiczki żeby tobie palce nie odmarzły i żebyś mógł nimi ruszać oraz kaptur by ci nie było zimno (wiadomo że duża ilość ciepła ucieka głową), lecz mógłbyś go sobie czasem odpuścić np. jeżeli woda jest zimna ale jest duże słońce dzięki któremu jeżeli nie będziesz zamaczał głowy będzie ci ciepło.

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2013, 16:15

O tu http://www.windguru.cz/pl/index.php?sc=48015 widać że będą ujemne temperatury min. do 25.03 więc raczej w ciągu 7 dni woda nie ogrzeje się, a potem mamy już miesiąc kwiecień, może gdy kwiecień będzie ciepły to woda sie ogrzeje. Osobiście nie liczył bym w kwietniu na temperatury powyżej 20 stopni :(

flisak

Post19 mar 2013, 01:48

Prosty test.
Wyjdź na dwór przy wietrze takim jak do pływania, załóż kaptur czy to od kurtki czy od bluzy plus gołe ręce. Później zrób to samo z gołą głową i założonymi rękawiczkami.
Oceń kiedy czujesz ziąb a kiedy nie.
Dla mnie najważniejsza jest głowa.

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post19 mar 2013, 02:01

A ja opowiem z własnego doswiadczenia - ostatnio (jakos styczen był) zdazyło mi się pływać "unhooded" w bałtyku. Dosc szybko stwierdziłem ze z chęcia zamienilbym za kaptur rekawice, buty i jeszcze krate browarów. Kazde zamoczenie glowy mozna bylo porownac do uderzenia deską w potylice. Jeśli musisz wybrac 1 rzecz - kup kaptur, ale jak się chce pływać gdy jest zimno, to jednak dobrze mieć komplet.

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post19 mar 2013, 08:59

dpacior pisze:A ja opowiem z własnego doswiadczenia - ostatnio (jakos styczen był) zdazyło mi się pływać "unhooded" w bałtyku. Dosc szybko stwierdziłem ze z chęcia zamienilbym za kaptur rekawice, buty i jeszcze krate browarów. Kazde zamoczenie glowy mozna bylo porownac do uderzenia deską w potylice. Jeśli musisz wybrac 1 rzecz - kup kaptur, ale jak się chce pływać gdy jest zimno, to jednak dobrze mieć komplet.

he he, przy ostatnim pływaniu przeżyłem to samo, tylko w momencie jak przy glebie woda wlała mi się do kaptura.
Muszę wypróbować patent z gumowymi rękawiczkami do sprzątania (pod spód cienkie rękawiczki np polarowe, na to gumowe), od neoprenowych strasznie bolą łapy (może po prostu kupiłem jakieś nie teges, ale inni też narzekają)

Pozdr

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post19 mar 2013, 09:10

iwan998 pisze:Co jest ważniejsze podczas kwietniowego pływania kaptur czy rękawiczki? Czy nie obejdzie się bez obydwu ?

Uwazam, ze w tym sporcie nie mozna oszczedzac na takich akcesoriach... Mozesz plywac bez spodenek czy zegarka, ale kaptur/buty/rekawice - to jest podstawa! Sorry, ale to sa rzeczy "must have" i najwyzej mozesz je sciagnac jak bedzie za goraco.

piotr32
Deska: Nobile NBL
Latawiec: Core XR2
Dostał piwko: 5 razy

Post19 mar 2013, 09:41

Jestem tego samego zdania co unhooked - teraz będzie fajnie ale za parę lat jak będziesz siedział w fotelu z powyginanymi kończynami od reumatyzmu zrozumiesz że takie rzeczy to jest standard.
Jak nie wiesz co kupić to lepiej nie kupuj nic i zacznij pływać w czerwcu a wtedy to tylko buty mogą się przydać.

Awatar użytkownika
iwan998
Deska: Brunotti Onyx
Latawiec: North EVO
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post19 mar 2013, 13:11

Dzięki za porady, odpowiedz widzę jest prosta -> pełna zbroja neoprenowa :)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2013, 06:09

Mala fota z 9 kwietnia 2011, otwarcie szkoly sesja na Baltyku, temp wody 4-6 st. ;) Osobiscie NIE POTRAFIE - probowalem :hand: plywac w rekawiczkach a tym bardziej w kapturze :doh: - najgorsze uczucie jesli chodzi o orientacje na wodzie i zachowanie rownowagi w powietrzu...

Moim zdaniem jesli masz wydawac krocie na pianke za 2500 pln, buty, kaptur i rekawiczki, wydaj to samo na wyjazd do Egiptu lub karnet wake w sezonie - na pewno wiecej skorzystasz niz na taplaniu sie w zimnej wodzie i udawaniu ze to przyjemne ;)

Obrazek

pzdr

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2013, 07:47

przemass pisze:Moim zdaniem jesli masz wydawac krocie na pianke za 2500 pln, buty, kaptur i rekawiczki, wydaj to samo na wyjazd do Egiptu lub karnet wake w sezonie - na pewno wiecej skorzystasz niz na taplaniu sie w zimnej wodzie i udawaniu ze to przyjemne ;)

I popływasz 2 tygodnie w Egipcie, z czego przy dużym szczęściu 10 dni wiatru trafisz. Suchar/gruba pianka + buty + kaptur + rękawiczki to jest w sumie 2 tysiące, czyli tyle co tydzień w Egipcie (jakieś 2-3 weekendy w listopadzie).

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post20 mar 2013, 07:51

Ziomek. pisze:
przemjas pisze:tak jak pisze jedi1 kwiecień zapowiada się zimny ..

a GDZIE to takie zapowiedzi macie?

peace

Bo na zatoce lód, może i zatoka pucka się stosunkowo szybko nagrzewa, ale woda bedzie zimna dłużej niż zwykle. Chyba, że po bożym narodzeniu na wielkanoc będziemy mieli lipiec w połowie kwietnia.

Wróć do „Pierwsze Kroki”