Kask - po co?

Forum dla początkujących
meetom

Post07 cze 2012, 17:35

Może to głupie pytanie, ale.. w jakim celu ubiera się kask do kite'a? Przed czym on chroni?
To co mi do głowy przychodzi to:
- uderzenie głowy z deską,
- zderzenie z innym surferem,
- wjechanie na skałę.
Czy o tego typu sytuacje chodzi czy może raczej coś innego? Czy taki kask jest raczej dla początkujących czy raczej dla tych co surfują "ekstremalnie"?
I ostatnie pytanie - lecę do Egiptu się pouczyć surfować. Kasku nie mam, ale mam taki dla wspinaczy ;) (coś tego typu: http://www.outdoorzy.pl/274-10997-large/petzl-kask-elios.jpg) Wiem, że nie jest w ogóle do tego przeznaczony, ale może lepsze taki niż żaden? A może lepszy żaden niż taki? ;)

Pozdrawiam,
Meetom

Awatar użytkownika
IQM1
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Core Riot XR / XR 2/ XR 4
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 17:39

Jeżeli będziesz miał lekcje w szkółce to z pewnością będą mieli dla Ciebie kask ;-)

Slawek-Kopiec
Deska: Su-2 Custom.Airush Livewire
Latawiec: Airush Varial X
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2012, 07:41

meetom pisze:Może to głupie pytanie, ale.. w jakim celu ubiera się kask do kite'a? Przed czym on chroni?
To co mi do głowy przychodzi to:
- uderzenie głowy z deską,
- zderzenie z innym surferem,
- wjechanie na skałę.
Czy o tego typu sytuacje chodzi czy może raczej coś innego? Czy taki kask jest raczej dla początkujących czy raczej dla tych co surfują "ekstremalnie"?
I ostatnie pytanie - lecę do Egiptu się pouczyć surfować. Kasku nie mam, ale mam taki dla wspinaczy ;) (coś tego typu: http://www.outdoorzy.pl/274-10997-large/petzl-kask-elios.jpg) Wiem, że nie jest w ogóle do tego przeznaczony, ale może lepsze taki niż żaden? A może lepszy żaden niż taki? ;)

Pozdrawiam,
Meetom

Ja takze uderzenia glowa w wode.Mysle przyladowanie czaszka z duza predkoscia i z duzej wysokosci nalezy do przyjemnosci?Napewno nie.Mozna nabawaic sie jakiegos wstrzasnienia czy wstrzasu mozgu jesli solidnie walniesz.

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post08 cze 2012, 09:50

Slawek-Kopiec pisze:Ja takze uderzenia glowa w wode.Mysle przyladowanie czaszka z duza predkoscia i z duzej wysokosci nalezy do przyjemnosci?

Kolega na kacu z rana? :wink: Bo składni powyżej trochę brakuje... :roll: :lol:

Awatar użytkownika
conixus
Latawiec: Cabrinha

Post08 cze 2012, 11:34

Mysle przyladowanie czaszka z duza predkoscia i z duzej wysokosci nalezy do przyjemnosci?Napewno nie.Mozna nabawaic sie jakiegos wstrzasnienia czy wstrzasu mozgu jesli solidnie walniesz.

Jak walniesz z dużą prędkością z dużej wysokości i na dodatek solidnie walniesz :) to w kasku też dostaniesz wstrząsu mózgu pomyśl. 8)

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post08 cze 2012, 18:04

Kask w żaden sposób nie chroni przed wstrzasnieniem mózgu - przetestowane na własnej osobie (na wake'u, nie na kajcie).

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2012, 11:30

Kask wśród kursantów informuje innych o tym, że te osoby się uczą. Całkiem logiczne, widzimy grupkę osób w kaskach i kamizelkach to omijamy ich szerokim łukiem ;)

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2012, 15:31

Jeśli walniesz mocniejszego dzwona w wodę w kasku, to i tak zawsze odczujesz - kite, wake.
Zawsze główka nieco boli :) no czasem wstrząśniecie może być.

Kask może pomoc np. jak przywalisz głową w slider na wake, że sie nie pocharatasz.
Ale 100% immunitetu to raczej nie bedzie :)

No pain - no gain.

Wróć do „Pierwsze Kroki”