PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
spoco

Post04 lut 2012, 20:23

a ja mam takie pytanko, ktore ze starszych latawek typu bow maja dobry dol? Chodzi mi o wieksze rozmiary 12-14m. Lata powiedzmy 06-09. Szukam czegos taniego na snieg coby szkoda nie bylo jak rozwale.

Awatar użytkownika
acn
Kontaktowanie:

Post05 lut 2012, 10:25

Crossbow 09 10m ma bardzo dobry zakres;)

Awatar użytkownika
kodi
Deska: nobile, lf, north, cab...
Latawiec: lf, north, nobile
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post05 lut 2012, 21:30

Bowy mają ogólnie słaby dół. Zastanów się czy nie lepiej poszukać używanej delty.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post05 lut 2012, 21:53

kodi pisze:Bowy mają ogólnie słaby dół. Zastanów się czy nie lepiej poszukać używanej delty.

Ciekawa informacja :wink:

Awatar użytkownika
kodi
Kontaktowanie:

Post06 lut 2012, 08:42

jedi1 pisze:
kodi pisze:Bowy mają ogólnie słaby dół. Zastanów się czy nie lepiej poszukać używanej delty.

Czy to bląd? Z latawców którymi milałem okację się pobawić delty znacznie lepiej radziły sobie w dolnym zakresie wiatrowym i łatwiej wstawały z wody. Myślałem, że ze względu na budowę i wagę latawca delty będą lepiej sprawować się w dołach. Ja się bawiłem dwoma deltami i dwoma hybrydami, zarówno jedne i drugie sprawdzały się lepiej w dole niż bowy na których latalem. Jeśli to błąd to poprawcie.

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post06 lut 2012, 11:00

kodi pisze:
jedi1 pisze:

Czy to bląd? Z latawców którymi milałem okację się pobawić delty znacznie lepiej radziły sobie w dolnym zakresie wiatrowym i łatwiej wstawały z wody. Myślałem, że ze względu na budowę i wagę latawca delty będą lepiej sprawować się w dołach. Ja się bawiłem dwoma deltami i dwoma hybrydami, zarówno jedne i drugie sprawdzały się lepiej w dole niż bowy na których latalem. Jeśli to błąd to poprawcie.

Na jakich bowach latałeś? W tej chwili na rynku są już tylko dwa: Switchblade i Crossbow, o żadnym z nich nie można powiedzieć, że ma słaby dół.

Awatar użytkownika
kodi
Kontaktowanie:

Post06 lut 2012, 15:57

np. convert, crossbow, rinho, jakies besty czy 555 a "niebowy" to core, lf, evo.

latam głównie 12-14m i odczucia miałem takie że na dole najlepszy byl gts 12m który przy minimum miał prawie tyle samo mocy co moj 555 14m a wstawanie z wody nieporównywalnie lepsze.
Dodatkowo np Liquidy są znacznie szybsze niż np.best czy crossbow przez co nie ma odczucia spadku mocy przy wachlowaniu góra dół.

Ja mam odczucia, że 12m delty jest mocniejsze niż 12m bowa w dolnym zakresie wiatru

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post06 lut 2012, 17:05

kodi pisze:np. convert, crossbow, rinho, jakies besty czy 555 a "niebowy" to core, lf, evo.

latam głównie 12-14m i odczucia miałem takie że na dole najlepszy byl gts 12m który przy minimum miał prawie tyle samo mocy co moj 555 14m a wstawanie z wody nieporównywalnie lepsze.
Dodatkowo np Liquidy są znacznie szybsze niż np.best czy crossbow przez co nie ma odczucia spadku mocy przy wachlowaniu góra dół.

Ja mam odczucia, że 12m delty jest mocniejsze niż 12m bowa w dolnym zakresie wiatru

Nobile 555 to nie jest bow :!:

Convert i Crossbow były długo latawcami, które wyznaczały właśnie to o czym piszesz, że jest słabe w bowach czyli wstawanie z wody i olbrzymi zakres (od dolnego po górny).

Z porównaniem 12m delty vs 12m bowa to też bym uważał, bo to będzie zależało od modelu.

No i też nie porównujmy latawców kilkuletnich z nowymi, bo o ile dobrze pamiętam to GTS jest latawcem 2011, a 555 2008.

A propozycja o delcie jest oczywiście dobra, ale np. Crossbow 09 jak tanio znajdziesz czy też Convert bym zdecydowanie nie dyskwalifikował (oczywiście jeśli mowa o dolnym zakresie, bo już co tam komu pasuje to zupełnie inna kwestia).

Awatar użytkownika
kodi
Kontaktowanie:

Post06 lut 2012, 20:32

jedi1 pisze:
kodi pisze:np. convert, crossbow, rinho, jakies besty czy 555 a "niebowy" to core, lf, evo.

Nobile 555 to nie jest bow :!:

Convert i Crossbow były długo latawcami, które wyznaczały właśnie to o czym piszesz, że jest słabe w bowach czyli wstawanie z wody i olbrzymi zakres (od dolnego po górny).

Z porównaniem 12m delty vs 12m bowa to też bym uważał, bo to będzie zależało od modelu.

No i też nie porównujmy latawców kilkuletnich z nowymi, bo o ile dobrze pamiętam to GTS jest latawcem 2011, a 555 2008.

A propozycja o delcie jest oczywiście dobra, ale np. Crossbow 09 jak tanio znajdziesz czy też Convert bym zdecydowanie nie dyskwalifikował (oczywiście jeśli mowa o dolnym zakresie, bo już co tam komu pasuje to zupełnie inna kwestia).

No poatrz, człowiek uczy sie cale zycie. A ja byłem święcie przekonany ze moje 555 ktore katuje juz pare lat to SLE BOW. Możesz mnie uświadomić ?

Tak czy tak wracając do tematu to kolega który zadał pytanie dostał chyba wyczerpującą odpowiedz.
Ja wybralbym delte ze wzgledu na latwosc wsawania i stabilnosc w powietrzu a kolega jedi1 bowa ze wzgledu na moc, duży zakres i pewnie lepszy hangtime :)
Zgodze się że w sumie to wszystko zależy od modelu i warto się popytać przed zakupem.
Jak widac kazdy lubi co innego :)

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post06 lut 2012, 23:27

kodi pisze:No poatrz, człowiek uczy sie cale zycie. A ja byłem święcie przekonany ze moje 555 ktore katuje juz pare lat to SLE BOW. Możesz mnie uświadomić ?

Każdy bow jest SLE, ale nie każdy SLE jest bow :wink: Bow to jest patent, wymyślony przez braci Legaignoux (tych, którzy wymyślili latawiec pompowany). Bow w przekroju ma taki kształt:

Obrazek

Obrazek

http://sklep.kite.pl/Nobile-555,p-97.html - nawet w opisie z kite.pl używają słowa hybryda

kodi pisze:Tak czy tak wracając do tematu to kolega który zadał pytanie dostał chyba wyczerpującą odpowiedz.
Ja wybralbym delte ze wzgledu na latwosc wsawania i stabilnosc w powietrzu a kolega jedi1 bowa ze wzgledu na moc, duży zakres i pewnie lepszy hangtime :)
Zgodze się że w sumie to wszystko zależy od modelu i warto się popytać przed zakupem.

Nie mówię, że wybrałbym bowa :wink: Ale na pewno bym nie przekreślał, jeśli o słabowiatrówkę chodzi. Szczególnie jeśli mowa o okresie 06-09, gdzie delt do wyboru zbyt dużo nie było :wink:

No, ale już dość historii latawców i rozprawianiu o typie latawca, bo model tutaj odgrywa dużo większą rolę. Więc, jeśli kolega spoco to czyta, to po prostu poszukaj latawca dużego w odpowiednim rozmiarze i cenie i wtedy się spytaj tutaj, czy się nada na słaby wiatr i czy będzie spełniał inne oczekiwania, jeśli takie masz poza dolnym zakresem.

Awatar użytkownika
frubel

Post07 lut 2012, 17:58

Cześć Wszystkim!
Kupiłem sobie w zeszłym tygodniu REBEL'a 2012 - rozmiar 12. Ważę okolo 72 kg i mam 172 cm wzrostu. Teraz to już sam nie wiem, czy to był dobry wybór na większy latawiec :(
Generalnie będę latał na:

1) zalewie mietkowskim niedaleko Wrocławia oraz eurosee w Niemczech - śródlądzie - tam najbliżej.
2) hel - pewnie kilka razy w roku tylko ze względu na odległość
3) planujmy kanary ale to się jeszcze okaże...

To tak na początek. Możecie mi potwierdzić, że to dobry latawiec na początek i czy nie jest zbyt duży? Czytałem wiele na ten temat i rozmawiałem z kilkoma osobami. Chwalili zakres wiatrowy i stabilność.

Dajcie mi znać, czy to dobry wybór plis... :(

Awatar użytkownika
ni_knight
Deska: Laluz,Poison,Pescado 5'9
Latawiec: RPM,Bandit,Obsession,Passion
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post07 lut 2012, 20:50

frubel pisze:3) planujmy kanary ale to się jeszcze okaże...

Na kanary kombinuj drugą sztukę 7-8m. Zależy w jakim miesiącu jedziesz, ale jest duża szansa, że 12 będzie za duża.

Awatar użytkownika
gruluk
Deska: Clash 138
Latawiec: Best TS 12 & 9
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post07 lut 2012, 21:32

Rebel 12 m jest dobrym wyborem przy Twojej wadze, jako większy latawiec w secie, tym bardziej, że zakładasz pływanie na śródlądziu, natomiast na silniejsze wiatry i wspomniane Kanary, konieczny jest drugi latawiec 8-9 m

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post09 lut 2012, 14:29

Witam,

jak macie ustawione wiązania w deskach SNB do snowkita? Podobno najlepiej jest na tzw. "kaczkę" i tak próbuję jeździć, ale chodzi mi głównie o stopnie kątów rozwarcia. Czy powinny to być kąty takie jak mniej więcej w naszych deskach na wodę, czy raczej bliższe zeru? Po równo na obu nogach? I jaki stance przy ok 90 kilo wagi / 180 cm wzrostu?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post09 lut 2012, 15:06

boldek pisze:Witam,

jak macie ustawione wiązania w deskach SNB do snowkita? Podobno najlepiej jest na tzw. "kaczkę" i tak próbuję jeździć, ale chodzi mi głównie o stopnie kątów rozwarcia. Czy powinny to być kąty takie jak mniej więcej w naszych deskach na wodę, czy raczej bliższe zeru? Po równo na obu nogach? I jaki stance przy ok 90 kilo wagi / 180 cm wzrostu?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Stance sobie ustaw ciut szerzej niż szerokość twoich barków. Kąty mam -12/+12 i tak jest dla mnie idealnie. To są takie typowe kąty i od tego bym na twoim miejscu zaczął. Potem w zależności od tego, czy ci będzie pasowało możesz zwiększyć bądź zmniejszyć. Pamiętaj, że to indywidualna sprawa.

Wróć do „Pierwsze Kroki”