Hej,
Czemu Convert jest łatwiejszy od Switcha?, hmmm. "może pewnie troszkę" ze względu na przeznaczenie

i charakterystyke - jest wolniejszy, wolniej reaguje na ruch barem (ale nie jest mułem), więcej wybacza, jest po prostu łatwiejszy, jestem zwolennikiem tego, że skoro jest stworzony kite dla początkujących (lub m.in. dla nich), to po to żeby ułatwiać te początki, żeby szły one szybciej, a jak się znudzi czy nasz fellow początkujący "wyrośnie" z łatwego latawca, to bez problemu go sprzeda i kupi w podobnym stanie i cenie "wyższy" model. Zobaczymy co z nowymi zabawkami od Cabrinhy, niestety miałem Driftera i Switchblade'a w rękach dosłownie przez chwilkę, w bardzo granicznych warunkach, opinie które słyszałem, były jednak bardzo dobre.
Nie napisałem, że Wainman jest lepszy dla początkującego niż Switch. Uczyłem i na Wainmanach i na Switchu (choć Switch to głównie kursanci z własnym sprzętem), Wainman już od pierwszych kroków sprawdzał się ŚWIETNIE, jest po za tym bardzo "przyjemnie" zachowującym się kitem. Switch, jest jednak mimo wszystko wg mnie minimalnie trudniejszy (mimo, że wolniejszy od WH), bardziej wymagający.
Rozumiem, że masz na myśli wave jako ukierunkowanie Wainmana? Jeśli tak, to zgodze się, ALE jest to bardzo uniwersalny kite i w dodatku łatwy oraz przyjemny, dodatkowo opinie zadowolonych początkujących na WH, przemawiają do mnie w 100%...
Co do Sporta, chyba masz na myśli 4 lata temu, a idąc sezonami to już nawet 5

(bo rozumiem, że dalej uznajecie, że 2007 był najlepszy), no akurat dla mnie 2009 był sporo lepszy niż 2007 i 2008, chociażby ze względu na brak nie potrzebnych linek.
Może i Light nie urywał d..y, ale dalej utrzymuje, że nowszy Light, a tym bardziej Catalyst bardzo dobrze sprawdzą się jako kite'y dla początkujących.
Rzeczywiście można by jednak doprecyzować, że Lighta poleciłbym raczej dla lekkiej osoby czy ew. takiej, która boi się ciągu latawca i chce zacząć delikatnie czy weekendowicza, który będzie mógł zmienić kite'a po sezonie na coś mocniejszego. Tak czy inaczej jako pierwszy kite SPRAWDZI SIĘ.
Pozdrawiam