PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post14 lis 2011, 21:29

majeranek pisze:Witam.

Chciałbym się zapytać czy deska SU-2 ProRider 2010 135x41 będzie dobra na początek (i na trochę dłużej) dla osoby po kursie iko2. Waga 83kg. Latawiec jaki aktualnie posiadam (też na dłużej) to kahoona v2 11,5m. Jak na razie będę miał tylko jeden latawiec, niestety nie wiem, kiedy będę mógł kupić następny. No i tak się zastanawiam jakby się sprawował taki zestaw?

pozdro

Zdecydowanie da rade, jak cena dobra to sie nie zastanawiaj.

Pozdro...

Natalia_S

Post18 lis 2011, 09:49

Hej.Mam nadzieję,że macie też jakieś rady dla płci żeńskiej :) ważę 60 kg i szukam czegoś na nasze polskie warunki,przynajmniej na razie (przy czym byłabym najbardziej skłonna do zakupu latawca od North'a i deski Nobile).Polecicie jakieś wymiary i modele?Z góry wielkie dzięki ;)

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post18 lis 2011, 15:49

Hej,

Latawiec - rozmiar 9metrów, będzie akurat, North wg mnie najlepszą firmą nie jest, ale znajdą się i tacy co będą go polecać. Mój typ to Cabrinha Convert lub troszkę ambitniej Cabrinha Switchblade, ciekawą propozycją na pewno też jest Ozone Sport/Light lub z nowszych Catalyst, Wainman Hawaii, no i bardzo przyjemny okazał się być Nobile T5 Koinobori.
Deska około rozmiar 131 max 134, model NBL lub T5.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Endriu
Deska: szuka się
Latawiec: Nobile 555

Post20 lis 2011, 11:39

Witam.

Planuje zakupić dla siebie sprzęt, moja waga to 100-105kg, pływał będę głównie na jeziorach, myślę także aby w zimie można było również pobawić się na śniegu. Także proszę o radę co do rozmiarów deski i latawca.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzechu1984
Deska: Voelkl Styla
Latawiec: RRD Passion 2010
Kontaktowanie:

Post20 lis 2011, 20:08

Witam , szkoliłem się na best kahoonie , niestety mało dobrych używek best'a na rynku a koszt nowej to nie mała kwota , co polecacie zamiast kahoony ? tym bardziej że planuję maksymalnie tydzień na półwyspie , reszta to śródlądzie ( śląsk i okolice ) oraz snowkitting ( aeroklub gliwice ) jakies rady ? bo po przegladnieciu kiteforum i landkiting forum mam coraz większy mentlik w głowie

kowalm
Kontaktowanie:

Post21 lis 2011, 07:02

Hej,

Endriu pisze:Witam.

Planuje zakupić dla siebie sprzęt, moja waga to 100-105kg, pływał będę głównie na jeziorach, myślę także aby w zimie można było również pobawić się na śniegu. Także proszę o radę co do rozmiarów deski i latawca.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Latawiec około 13+9, ew. 14+10, deska długości 137-140.

grzechu1984 pisze:Witam , szkoliłem się na best kahoonie , niestety mało dobrych używek best'a na rynku a koszt nowej to nie mała kwota , co polecacie zamiast kahoony ? tym bardziej że planuję maksymalnie tydzień na półwyspie , reszta to śródlądzie ( śląsk i okolice ) oraz snowkitting ( aeroklub gliwice ) jakies rady ? bo po przegladnieciu kiteforum i landkiting forum mam coraz większy mentlik w głowie

Powtórzę swoją opinię zawartą dwa posty wyżej:
kowalm pisze:Mój typ to Cabrinha Convert lub troszkę ambitniej Cabrinha Switchblade, ciekawą propozycją na pewno też jest Ozone Sport/Light lub z nowszych Catalyst, Wainman Hawaii, no i bardzo przyjemny okazał się być Nobile T5 Koinobori.

Choć oczywiście najlepiej sprawdzić samemu, co nam pasuje ;) :thumbsup:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 lis 2011, 12:12

co polecacie zamiast kahoony
Notusy :wink:

Cabrinha Convert lub troszkę ambitniej Cabrinha Switchblade, ciekawą propozycją na pewno też jest Ozone Sport/Light lub z nowszych Catalyst, Wainman Hawaii, no i bardzo przyjemny okazał się być Nobile T5 Koinobori.
ja bym tu dodal jeszcze flysurfera i bedziesz mial pelny przeglad kiteow kazdy inny o innej charakterystyce do czego innego :doh:

moja waga to 100-105kg

rozgladnal bym sie za dobra 16 + 11 spora waga decha 137 minimum

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post25 lis 2011, 17:01

Witam.

Mam mały problem. Przez pomyłkę dostałem dechę 130x41 zamiast 135x41. Do zestawu jak na razie posiadam kahoone v2 11,5m, a ważę około 82-83kg i zastanawiam się czy da radę popływać na tym zestawie z dechą 130x41 czy jednak lepiej odesłać i kupić 135x41? Zaznaczę, że dopiero zaczynam zabawę z KS.

Pozdro

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post25 lis 2011, 17:10

moja rada odeślij

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 lis 2011, 11:43

grzechu1984 pisze:Witam , szkoliłem się na best kahoonie , niestety mało dobrych używek best'a na rynku a koszt nowej to nie mała kwota , co polecacie zamiast kahoony ?

cześć :)

co do Kahoon 2011 używanych lub prawie nowych
pisz(cie) na wake@wake.pl
mamy już BESTy 2012, więc sporo sprzętu 2011 mamy na sprzedaż
np Kahoony 2011, kilka razy użyte , np tylko do pływania (nie do szkoleń) w Egipcie
i różne tańsze Kahoony 2011 też

pozdro

kowalm
Kontaktowanie:

Post27 lis 2011, 08:41

Cześć,

majeranek pisze:Witam.

Mam mały problem. Przez pomyłkę dostałem dechę 130x41 zamiast 135x41. Do zestawu jak na razie posiadam kahoone v2 11,5m, a ważę około 82-83kg i zastanawiam się czy da radę popływać na tym zestawie z dechą 130x41 czy jednak lepiej odesłać i kupić 135x41? Zaznaczę, że dopiero zaczynam zabawę z KS.

Pozdro

Zdecydowanie weź ok. 134-135 :ok:

rolnik pisze:[
Cabrinha Convert lub troszkę ambitniej Cabrinha Switchblade, ciekawą propozycją na pewno też jest Ozone Sport/Light lub z nowszych Catalyst, Wainman Hawaii, no i bardzo przyjemny okazał się być Nobile T5 Koinobori.

ja bym tu dodal jeszcze flysurfera i bedziesz mial pelny przeglad kiteow kazdy inny o innej charakterystyce do czego innego :doh:

Taaaa, co z tego że nie mają tej samej charakterystyki :?:
Każdy z tych latawców świetnie nadaję się dla początkujących
Dyskusyjny może być ew. Switchblade i Sport, dlatego zaznaczyłem, że dla troszeczkę ambitniejszych,
Convert, light, catalyst - przeznaczony dla początkujących
T5, Wainman - AllRoundowe, łatwe i przyjemne - tak samo jak Sport i Switchblade zresztą - dające troszkę więcej możliwości. przy troszkę większej trudności.
Jak już chcesz być taki dokładny to do pełnego przeglądu brakuje nam jakiegoś C-shape'a, TwinSkina, open C i pewnie czegoś jeszcze :hand: :hand:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rolnik

Post27 lis 2011, 18:00

Każdy z tych latawców świetnie nadaję się dla początkujących
wg tego co napisales kazdy latawiec nadaje sie dla poczatkujacych
troszkę większej trudności.
w czym jest convert latwiejszy od switcha ? :lol: I dlaczego uwazawsz ze wainman(wybitnie jak dlamnie ukierunkowany kite) bedzie lepszy dla poczatkujacego niz np switch .Sport byl dobry 3 lata temu,a light zawsze byl cienki. Dzisiaj to marne konstrukcje i porownywalnie z innymi markami bardzo trudne i "awaryjne"
Gdybys poprzestal na cabrhini bylo by ok :wink:

kowalm
Kontaktowanie:

Post27 lis 2011, 19:27

Hej,

Czemu Convert jest łatwiejszy od Switcha?, hmmm. "może pewnie troszkę" ze względu na przeznaczenie ;) i charakterystyke - jest wolniejszy, wolniej reaguje na ruch barem (ale nie jest mułem), więcej wybacza, jest po prostu łatwiejszy, jestem zwolennikiem tego, że skoro jest stworzony kite dla początkujących (lub m.in. dla nich), to po to żeby ułatwiać te początki, żeby szły one szybciej, a jak się znudzi czy nasz fellow początkujący "wyrośnie" z łatwego latawca, to bez problemu go sprzeda i kupi w podobnym stanie i cenie "wyższy" model. Zobaczymy co z nowymi zabawkami od Cabrinhy, niestety miałem Driftera i Switchblade'a w rękach dosłownie przez chwilkę, w bardzo granicznych warunkach, opinie które słyszałem, były jednak bardzo dobre.

Nie napisałem, że Wainman jest lepszy dla początkującego niż Switch. Uczyłem i na Wainmanach i na Switchu (choć Switch to głównie kursanci z własnym sprzętem), Wainman już od pierwszych kroków sprawdzał się ŚWIETNIE, jest po za tym bardzo "przyjemnie" zachowującym się kitem. Switch, jest jednak mimo wszystko wg mnie minimalnie trudniejszy (mimo, że wolniejszy od WH), bardziej wymagający.
Rozumiem, że masz na myśli wave jako ukierunkowanie Wainmana? Jeśli tak, to zgodze się, ALE jest to bardzo uniwersalny kite i w dodatku łatwy oraz przyjemny, dodatkowo opinie zadowolonych początkujących na WH, przemawiają do mnie w 100%...

Co do Sporta, chyba masz na myśli 4 lata temu, a idąc sezonami to już nawet 5 ;) :?: (bo rozumiem, że dalej uznajecie, że 2007 był najlepszy), no akurat dla mnie 2009 był sporo lepszy niż 2007 i 2008, chociażby ze względu na brak nie potrzebnych linek.
Może i Light nie urywał d..y, ale dalej utrzymuje, że nowszy Light, a tym bardziej Catalyst bardzo dobrze sprawdzą się jako kite'y dla początkujących.
Rzeczywiście można by jednak doprecyzować, że Lighta poleciłbym raczej dla lekkiej osoby czy ew. takiej, która boi się ciągu latawca i chce zacząć delikatnie czy weekendowicza, który będzie mógł zmienić kite'a po sezonie na coś mocniejszego. Tak czy inaczej jako pierwszy kite SPRAWDZI SIĘ.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rolnik

Post27 lis 2011, 22:36

Wainman to jeden z szybszych latawcow jakie znam a pisales ze wolne sa najlepsze dla poczatkujacych .Oczywiscie ze kursanci go polubia za bezposrednie czucie . Robiles kiedys takie doswiadczenie ? Naucz kursanta na wh i daj mu potem cabrhinie ,potem odwrotnie domyslasz sie jaki bedzie efekt? Tych kiteow nie mozna porownac!!!!!!!!
Cabrhinie to jedne z wolniejszych latawcow jakie znam ale z dosyc stabilnym sporym ciagiem bardzo przewidywalne .Przeznaczenie opisane w instrukcji obslugi w przypadku converta i switcha to wylacznie chwyt marketingowy bo jezeli kogos stac to wiadomo ze zalapie tak samo bezpiecznie i szybko na obydwu kiteach ( sadze ze na switchu szybciej)Cabrhinia juz drugi sezon robi sympatyczne kitey .

Co do lighta nie wiem o ktorym rozmawiamy ale ja wiem ze jet to kite niestabilny , nieprzewidywalny , w silnych wiatrach niebezpieczny . Moje dzieciaki stawialy pierwsze kroki na lighcie i nauczyly sie ja latalem przy grubych 50kt ....jak pisales na wszystkim sie da ...dzisiaj nikomu bym lighta nie polecil jako dobrego kitea do nauki .

ALE jest to bardzo uniwersalny kite i w dodatku łatwy oraz przyjemny, dodatkowo opinie zadowolonych początkujących na WH, przemawiają do mnie w 100%...
:lol: a ktory kursant bedzie niezadowolony jak sie nauczy? Ja znam sporo zadowolonych ktorzy pokonczyli kursy na heliksach i nawet na chwile je kupili :doh:

Wszystkie dobre kitey sa teraz wszechstronne.Nawet torch :wink:

mnie 2009 był sporo lepszy niż 2007 i 2008
:doh: wszyscy wiedza ze to byl nielot zle chodzil w oknie wiatrowym a zakrecic tym kl graniczylo z samobujstwem . Przestalem sie ostatnio ozonem interesowac bo porzadne firmy nie powinny sobie pozwalac na takie wpadki .Podobno ozony zaczely wreszcie latac :clap:

kowalm
Kontaktowanie:

Post27 lis 2011, 23:43

Hej,

miałem kursantów, którzy uczyli się i na Wainmanach i na Cabrinhach jednocześnie, część z nich nie chciała widzieć innego latawca niż WH, część wybierała Cabrinhe. Oczywiście, że Cabrinha jest wolniejsza i przez to łatwiejsza, ale charakterystyka WH jest taka, że początkujący nie mają z nim problemów pomimo szybkości ...

Myślę, że Switch'u postępy z reguły idą jednak minimalnie wolniej niż na Convercie, do mniej więcej momentu pierwszych skoków - mniej więcej...

ALE jest to bardzo uniwersalny kite i w dodatku łatwy oraz przyjemny, dodatkowo opinie zadowolonych początkujących na WH, przemawiają do mnie w 100%...

a ktory kursant bedzie niezadowolony jak sie nauczy? Ja znam sporo zadowolonych ktorzy pokonczyli kursy na heliksach i nawet na chwile je kupili

POCZĄTKUJĄCYCH, nie kursantów, takich którzy sprawdzili również Cabrinhe, czasem inne latawce, albo takich, którzy po kursie na Cabrinhach, przetestowali WH i innego latawca po prostu nie chcą widzieć... i jako kolejne latawce, dokupują, zmieniają na WH :idea: ... testując też inne latawce.

A co do tego:
mnie 2009 był sporo lepszy niż 2007 i 2008

wszyscy wiedza ze to byl nielot zle chodzil w oknie wiatrowym a zakrecic tym kl graniczylo z samobójstwem . Przestalem sie ostatnio ozonem interesowac bo porzadne firmy nie powinny sobie pozwalac na takie wpadki .Podobno ozony zaczely wreszcie latac

Znowu mam wrażenie, że lataliśmy na jakis innych latawcach... Normalnie strymowane latają świetnie, nie wiem nie trafiłem na takie coś, żeby zle chodzilo po oknie wiatrowym ?

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”