PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2011, 15:55

martas pisze:Witajcie. Nie chce zakładać nowego wątku, a moje pytanie może być trochę nietypowe;) od razu powiem, jestem kobietą Pomóżcie;)

Post jest tak piękny, że aż brzmi jak prowokacja.... Na marginesie, jesteś drugą kobietą, która swojemu mężczyźnie chce sprawić tak piękny prezent. Nie pamiętam jednak jak skończyła się historia "tej pierwszej", a nie chce mi się kopać...

Do rzeczy. Zakradnij mu się do garażu, sprawdź co jest napisane na plecakach, w których są kajty i nam napisz. Możesz też zrobić zdjęcia plecaków, to pomoże określić rocznik kajtów.

Awatar użytkownika
pyciewski
Deska: Nobile 555
Latawiec: Switchblade 12

Post05 lut 2011, 11:01

jedi1 pisze:Jeśli nie umiesz jeszcze pływać nie kupuj deski z wiązaniami. Teraz jest powolna tendencja do kupowania wiązań, ale jeśli chcesz sobie poskakać w górę z latawcem w zenicie, a to zwykle ludzi skłania do tego sportu i to można dość szybko osiągnąć, to nie kupuj wiązań. Taka deska będzie cięższa, ciężej będzie Ci ją włożyć, pierwsze starty będą bolały, bo nie będziesz mógł zrzucić deski po tzw. wyrwaniu z kapci, nie możesz sobie zmieniać ułożenia stóp, aby efektywniej ostrzyć.

Wiązania na slidery, tricki wake'owe owszem, w innym przypadku to nie ma raczej sensu. Po roku pływania w strapach, możesz wtedy pomyśleć o wiązaniach jak to będzie przemyślana decyzja. No i jeszcze wiązania kosztują 800+ zł :wink: a deski które się nadają do wiązań od 1600 w górę

no to mnie przekonales ;) dzieki jedi1!
czyli dla mnie kite 12-13m + deska na strapach 130x40 najlepiej na poczatek z tego wynika.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post05 lut 2011, 12:17

pyciewski pisze:
jedi1 pisze:Jeśli nie umiesz jeszcze pływać nie kupuj deski z wiązaniami. Teraz jest powolna tendencja do kupowania wiązań, ale jeśli chcesz sobie poskakać w górę z latawcem w zenicie, a to zwykle ludzi skłania do tego sportu i to można dość szybko osiągnąć, to nie kupuj wiązań. Taka deska będzie cięższa, ciężej będzie Ci ją włożyć, pierwsze starty będą bolały, bo nie będziesz mógł zrzucić deski po tzw. wyrwaniu z kapci, nie możesz sobie zmieniać ułożenia stóp, aby efektywniej ostrzyć.

Wiązania na slidery, tricki wake'owe owszem, w innym przypadku to nie ma raczej sensu. Po roku pływania w strapach, możesz wtedy pomyśleć o wiązaniach jak to będzie przemyślana decyzja. No i jeszcze wiązania kosztują 800+ zł :wink: a deski które się nadają do wiązań od 1600 w górę

no to mnie przekonales ;) dzieki jedi1!
czyli dla mnie kite 12-13m + deska na strapach 130x40 najlepiej na poczatek z tego wynika.

Latawiec ok, deskę ja bym szukał ciut większej, ale to zależy od modelu. Ja przy 72 kg mam 132x41, mniejszej bym nie chciał.

Awatar użytkownika
Boruch
Deska: SU-2
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post05 lut 2011, 19:50

Przymierzam się do zakupu latawca silnowiatrowego i zastanawiam się nad rozmiarem. Ważę 68-70 kg i jestem na początku długiej drogi z pływaniem. Rozmiar, który rozważam to 7m. Myślałem o Convert'cie z zeszłego roku. Myślicie, że rozmiar da radę? jako podstawowy mam 10,5m.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post05 lut 2011, 20:08

Boruch pisze:Przymierzam się do zakupu latawca silnowiatrowego i zastanawiam się nad rozmiarem. Ważę 68-70 kg i jestem na początku długiej drogi z pływaniem. Rozmiar, który rozważam to 7m. Myślałem o Convert'cie z zeszłego roku. Myślicie, że rozmiar da radę? jako podstawowy mam 10,5m.

Mam identyczny zestaw 10,5 i 7. Co do Converta to nie pływałem, ale 7 to dobry wybór. Oczywiście były dni w których chciałbym mieć 9 ale na dwa latawce to 10,5 i 7 jest optymalnie.

Marty
Dostał piwko: 1 raz

Post11 lut 2011, 19:43

Witam wszystkich,
to mój pierwszy post na forum.
Mam dwa pytania; Czy może mi ktoś podpowiedzieć dlaczego wiadomości wysłane na PW "wiszą" w "do wysłania"? Zapytałem Pabla, ale też wisi :D
Druga sprawa dotyczy deski RRD POISON Classic-134x42cm - wykonałem opcje szukaj i pustka. Ktoś pływał, ma jakieś zdanie - nie interesuje mnie marketingowy opis, tylko subiektywne odczucia - twarda, chlapie, kapcie ok itp.

pozdrawiam
M

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post11 lut 2011, 19:49

kiedyś napisałem coś takiego może się przyda :arrow:
CZYM SIĘ RÓŻNIĄ DESKI POISON CLASSIC i POISON LTD???

Wiele Osób pyta się o różnicę pomiędzy deskami RRD Poison Calssic i Poison LTD
Dzięki uprzejmości AbcSurf mam możliwość testowanie obu desek.
Ze względu na to, że na zatoce dopiero lód dopiero puścił tylko raz pływałem
nie będę pisał o różnicach na wodzie ale o tym co widać.
Sami zobaczcie co na pierwszy rzut oka :shock: jest innego :arrow:

Fotki robiłem Zorki 5 więc pretensje do Zorkiego :wink:

Przód/Pokład

Obrazek

Tył/Dno :arrow: Ltd Kolorowa / Classic Czarno - Biała
Obrazek

Wykończenie krawędzi
Obrazek

Classic
Obrazek

Ltd
Obrazek

W komplecie otrzymujemy ładny kartonik z okuciami
Obrazek

Z instrukcją złożenia skręcenia/założenia w 75 sec :idea:
Taaaa szybciej od kostki Rubica :lol: :arrow: Ale trudne to to nie jest :idea:

Obrazek

Klapki podobne do zeszłorocznych ale solidniejszy rzep z góry.
Obrazek

Użyte tworzywo jest bardziej elastyczne coś ala :arrow: plastikowa :arrow: guma
Obrazek

Dalej inne inserty

Ltd
Obrazek

Classic
Obrazek

Inna waga
Classic ok. 3,2 kg
Ltd ok. 2,9kg

Deski niby podobne ale nie do końca. Na pewno różnią się użytymi materiałami :idea:
Widać, że w Ltd użyto droższych komponentów.
O wrażeniach z pływania napiszę jak zaliczę kilka sesji a to już już bo u nas wiosna :thumb:
Aloha
:wink:

Awatar użytkownika
Krzaq
Deska: SU-2 FREESTYLER
Latawiec: Ozone Sport+ 11m
Kontaktowanie:

Post11 lut 2011, 21:13

Marty pisze:Witam wszystkich,
to mój pierwszy post na forum.
Mam dwa pytania; Czy może mi ktoś podpowiedzieć dlaczego wiadomości wysłane na PW "wiszą" w "do wysłania"? Zapytałem Pabla, ale też wisi....

pozdrawiam
M

Jeśli wiadomość WISI to znaczy ze odbiorca jeszcze jej nie przeczytał (otworzył), po przeczytaniu przechodzi do wiadomości wysłane ot cala filozofia.

kaldus1

Post12 lut 2011, 10:42

witam.jestem poczatkujacy.chcialbym zakupic jakis dobry i niedrogi sprzecik.troche o tym czytam i juz zglupialem bo nie wiem jak najlepiej dobrac sprzet. waze 90kg, 174cm wzrostu, mieszkam nad zach baltykiem wiec wchodzi w gre plywanie po morzu lub jeziorach gdzies blisko morza.napiszcie co i jaki sprzet bedzie najlepszy.z gory dzieki!!! czy to sie nadaje czy lepiej sobie odpuscic? http://allegro.pl/kite-deska-trapez-pia ... 18021.html

Awatar użytkownika
Krzaq
Deska: SU-2 FREESTYLER
Latawiec: Ozone Sport+ 11m
Kontaktowanie:

Post12 lut 2011, 11:17

kaldus1 pisze:witam.jestem poczatkujacy.chcialbym zakupic jakis dobry i niedrogi sprzecik.troche o tym czytam i juz zglupialem bo nie wiem jak najlepiej dobrac sprzet. waze 90kg, 174cm wzrostu, mieszkam nad zach baltykiem wiec wchodzi w gre plywanie po morzu lub jeziorach gdzies blisko morza.napiszcie co i jaki sprzet bedzie najlepszy.z gory dzieki!!! czy to sie nadaje czy lepiej sobie odpuscic? http://allegro.pl/kite-deska-trapez-pia ... 18021.html

Latawiec dla Ciebie to 12-13m ten z aukcji będzie za duży. Praktycznie każdy latawiec od 2008 będzie dobry oprócz C-Shape Najlepiej szukać czegoś z 2010 :) Oczywiście będziesz potrzebował później jakiejś 9 na silniejsze wiatry

Stopczyk

Post12 lut 2011, 16:46

Witam wszystkich. To i ja zapytam... co na początek przy wadze 85kg i wzroscie 181 cm. I drugie pytanie. Mam kwadratowa głowe od czytania postów nt. pianek...Wiec może ktos mnie oswieci co kupic na nasze warunki od maja do wrzesnia, ale z naciskiem na letnie miesiące jednak. Pozdrawiam wszystkich :twisted:

Marty
Dostał piwko: 1 raz

Post12 lut 2011, 17:49

Do: Krzaq - dzięki - niby proste a........ :oops:
Pinio dzięki za obszerny opis, jednak wolałbym coś pt. twarda - miękka, dobrze-źle pływa na wiatr, chlapie, lub nie

pozdrawiam
M

Awatar użytkownika
Pinio

Post12 lut 2011, 18:13

Marty pisze:Do: Krzaq - dzięki - niby proste a........ :oops:
Pinio dzięki za obszerny opis, jednak wolałbym coś pt. twarda - miękka, dobrze-źle pływa na wiatr, chlapie, lub nie

pozdrawiam
M

Ltd bardziej miękka, na wiatr obydwie chodzą bez zarzutów. I jedna i druga nie chlapie.
Wytrzymałość obu konstrukcji ok. choć ryski bardziej widać na ltd. przez to, że dno jest
wykonane w kolorze. Deski na pewno warte swojej ceny, choć ja używam drewnianej placebo,
bo jest dla mnie bardziej komfortowa.
pozdrówka :wink:

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2011, 17:29

[quote="Pinio"

[b]Wiele Osób pyta się o różnicę pomiędzy deskami RRD Poison Calssic i Poison LTD
Dzięki uprzejmości AbcSurf mam możliwość testowanie obu desek.
Ze względu na to, że na zatoce dopiero lód dopiero puścił tylko raz pływałem
nie będę pisał o różnicach na wodzie ale o tym co widać.
Sami zobaczcie co na pierwszy rzut oka :shock: jest innego :arrow:

pinio... pełen szacunek jak ty profrsjonalnie ładnie i ciekawie przybliżasz walory na + ale i też na - ; firmy rrd, podejrzewam, że inne marki robiły juz jakies podchody , żeby cię zaangazować, ale ty tylko to abc i abc.... :wink:

Awatar użytkownika
Pinio

Post13 lut 2011, 18:59

stiv amoralny pisze:ty tylko to abc i abc.... :wink:

Marcin to deskach napisałem rok temu :wink:
A abc wiesz, co :think: qcze bardzo ich lubię :D Szulika z Ekipą są blisko
i są do rzeczy sam wiesz :thumb:
Niektórzy tu myślą, że pracuję w abc może kiedyś na razie ich nie stać :lol:
A co do RRD to sądziłem, że 2010 rok był dla firmy RRD /na bogato/ że więcej się nie da
ale po tym co widzę, testujemy :oops: chyba się myliłem :clap:
Roberto zabrał się roboty i nie spoczywa na laurach
nawet słucha tego, co mu mówią Kaszëbë z MM :thumb:

Wróć do „Pierwsze Kroki”