nauka kita za spłate hotelu :D

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post20 wrz 2010, 17:10

przemass pisze:Można to porównać do prawa jazdy - średnio inteligentny 15 latek nauczy się w ciągu pół h prowadzić furę, ale czy to znaczy że wypuścilibyście swojego 15-letniego syna na miasto bez kursu?

nie wiem czego sie nauczyles na kursie na prawko ale mi on nic nie dal ;)

no, jesli ktos nie wie co to powerzone to inna sprawa...;)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 17:59

Rozumiem, że parkowanie na słupki znałeś już przed kursem ;)

Jak dla mnie kurs na prawko porządkuje trochę umiejętności (o ile ktoś już je posiada) i w bardzo dobry sposób pozwala na praktyczne sprawdzenie się w ruchu miejskim i "trasowym" bez ryzyka skasowania własnego samochodu i z większą szansą, że ktoś powstrzyma w odpowiedniej chwili nasze niewłaściwe "zapędy". Dla osoby, która nigdy nie jeździła samochodem kurs pewnie jest mega istotny żeby w ogóle odkryć co to kierownica.

A czy kurs kite'a nie polega na tym samym - jak ktoś ogarnia to instruktor jest po to, żeby gościu nie zrobił sobie krzywdy, a jak nie ogarnia to musi się męczyć od samego początku ;)

Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy

Post20 wrz 2010, 19:27

parkowanie na slupki :)

kuba89
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2010, 09:14

dpacior pisze:Tak może nawiążę do dyskusji która się tu wcześniej toczyła. Jako ze panuje na forum i na spotach jakaś taka dziwna opinia, ze jeśli ktoś nie zrobił kursu w instruktorem to na pewno zabije siebie/innych... Chciałem się spytać czy tak jest dlatego ze wypowiadają się głównie osoby które uczą i nie chcą sobie kopać dołka pod nogami pozbawiając się możliwości zarobku, czy jest to kwestia propagandy wpajanej w szkółce, czy możne faktycznie uważacie i potraficie to uargumentować ze trzeba wydać około tysiaka po to by ktoś pokazał jak startować/lądować i kierować latawcem. Bo tu się właściwie kończy rola instruktora, co później trzeba zrobić to z głowa oczywiście ćwiczyć,ćwiczyć i Jeszce raz ćwiczyć. I Opłacona osoba która stoi czy to z na brzegu, czy w wodzie obok kursanta i mówi ciągnij w ledwo, albo bardziej w prawo nie jest koniecznie do szczęścia potrzebna.
Oczywiście nie neguję szkółek, są potrzebne i fajnie ze można zrobić kurs, jednak nie rozumiem, tego co mnie spotkało jak pierwszy raz rozkładałem kita, kiedy to ludzie na spocie kręcili głowami i 'radzili' weź lepiej zrób ten kurs, ze o jakiejś pomocy czy radzie nie wspomnę, po tym jak powiedziałem ze kursu nie robiłem i nie mam zamiaru robić. Po prostu przeczytałem książkę Ziomka 3 razy, obejrzałem progression begginer, pobawiłem się z instruktorem godzinę w wodzie - tak dla bezpieczeństwa żeby mieć pewność ze dobrze zrozumiałem z instrukcji jak to jest z prowadzeniem kita w powietrzu, coby sobie ani innym krzywdy nie zrobić, a dalej postanowiłem ze sam opanuje, w końcu nie jest to fizyka kwantowa i wystarczy ze od czasu do czasu jak mam z czymś problem poproszę kogoś na spocie o rade i powinienem ogarnąć podstawy dość szybko. Frajda do tego, ze się samemu ogarnęło o wiele większa.
Jak dotąd udało mi się znaleźć czas - tak żeby wiało 3 razy, z czego dziś to ledwo wszedłem do wody i musiałem wychodzić, bo wiało o wieeeeele za mocno jak na moje umiejetnosci i latawiec 11m, ale mogę się pochwalić pierwszymi ślizgami.
Trochę się rozpisałem, a chciałbym wrócić do pytania, skąd takie ciśnienie, żeby kierować wszystkich do szkółek i pogarda dla tych co otwarcie mówią ze wola sami się pouczyć? Cała wiedza przekazana na kursie włącznie z prawem drogi w końcu jest szeroko dostępne w literaturze i internecie....

Pozdrawiam

Czyżby waroo 11m na chałupach 6?

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2010, 10:23

dpacior pisze:Tak może nawiążę do dyskusji która się tu wcześniej toczyła. Jako ze panuje na forum i na spotach jakaś taka dziwna opinia, ze jeśli ktoś nie zrobił kursu w instruktorem to na pewno zabije siebie/innych...

Otóż sprawa wygląda bardzo prosto: jesteś jedną z niewielu osób chcących się nauczyć które:
1. przeczytały 3x periodyk by się NAPRAWDĘ dowiedzieć o co w tym chodzi
2. zakupiły dobry sprzęt, polecany dla osób, które rozpoczynają naukę z kite. Dzięki niemu będziesz łagodnie wprowadzany w świat kitesurfingu a po "pierwszych krokach" będziesz mógł swobodnie rozwijać swoje umiejętności
3. DLA BEZPIECZEŃSTWA (zarówno swojego jak i innych) poprosiłeś o pomoc kolegi/instruktora, który wytłumaczył Ci wszelkie wątpliwości i potwierdził wiedzę, którą nabyłeś

Strzelam, że 70% osób, które chcą pływać na kite ucząc się samemu nie wykonało nawet JEDNEJ z tych czynności - bo niby po co? Co może być trudnego w machaniu drągiem z kawałkiem szmaty w górze? Teraz Dpacior zastanów się nad takimi pytaniami:

Mam 16 lat, ważę 67kg i chcę nauczyć się kite. Mam na zakup sprzętu max 1000 pln i wybrałem dwa latawce: Naish Torch 2006 16m i North Toro 2006 18m - który nada się bardziej? Chcę się jak najszybciej nauczyć podczas mojego wyjazdu do Chałup. Proszę o szybką odpowiedź

I teraz odpowiedz sam sobie - nie musisz odpowiadać mi: popływałbyś obok takiego kolesia?? Gdybyś startował obok może pomógłbyś mu wystartować latawiec? a może jednak po prostu wytłumaczyłbyś mu by poprosił kolegę, który umie pływać, by raczej go nauczył zanim zrobi sobie krzywdę? ALBO wysłał go do szkółki, żeby nie zrobił krzywdy sobie i innym???

A uwierz mi, że jak przewertujesz forum to takich pytań masz NA PĘCZKI...Gratuluję, że podszedłeś do nauki profesjonalnie i odpowiedzialnie. Żeby KAŻDY tak podchodził zapewne dużo mniej pojawiałoby się rad w stylu "idź do szkółki"...

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post21 wrz 2010, 21:01

kuba89 pisze:

Wlasciwie, to calkiem możliwe ze to bylem ja, bo waroo11 i osttanio bylem na chalupy6 miedzy innymi, a co? prawie Cie zabilem? :)

kuba89
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2010, 10:46

dpacior pisze:
kuba89 pisze:

Wlasciwie, to calkiem możliwe ze to bylem ja, bo waroo11 i osttanio bylem na chalupy6 miedzy innymi, a co? prawie Cie zabilem? :)

Jak przyszedłeś to własnie wchodziłem do wody tudziez pompowałem latawce z dziewczyna:) i trochę się zdziwiłem na te 11m, ale z tego co widziałem krzywdy sobie nie zrobiles :)

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post23 wrz 2010, 17:50

aaaa tak,a le tego dnia do wody wszedlem na 15 min i zrezygnowlem... Ciut za mocno jak dla mnie bylo :)

Awatar użytkownika
Pike

Post23 wrz 2010, 21:17

proponuje zamknac ten temat bo na tym forum sa sami oportunisci jak na kazdym innym zreszta :D niech sie kazdy uczy jak chce byle nie sam , ale z głowa i to tyle ... :doh:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2010, 02:05

dpacior pisze:aaaa tak,a le tego dnia do wody wszedlem na 15 min i zrezygnowlem... Ciut za mocno jak dla mnie bylo :)

Na kursie zmieniłbyś na 9m z instruktorem i nauczył się dobrze pływać prawdopodobnie - skoro na 11m było za dużo...

Ale po co to piszę...oportunistą jestem ;)

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”