dpacior pisze:Tak może nawiążę do dyskusji która się tu wcześniej toczyła. Jako ze panuje na forum i na spotach jakaś taka dziwna opinia, ze jeśli ktoś nie zrobił kursu w instruktorem to na pewno zabije siebie/innych...
Otóż sprawa wygląda bardzo prosto: jesteś jedną z niewielu osób chcących się nauczyć które:
1. przeczytały 3x periodyk by się NAPRAWDĘ dowiedzieć o co w tym chodzi
2. zakupiły dobry sprzęt, polecany dla osób, które rozpoczynają naukę z kite. Dzięki niemu będziesz łagodnie wprowadzany w świat kitesurfingu a po "pierwszych krokach" będziesz mógł swobodnie rozwijać swoje umiejętności
3. DLA BEZPIECZEŃSTWA (zarówno swojego jak i innych) poprosiłeś o pomoc kolegi/instruktora, który wytłumaczył Ci wszelkie wątpliwości i potwierdził wiedzę, którą nabyłeś
Strzelam, że 70% osób, które chcą pływać na kite ucząc się samemu nie wykonało nawet JEDNEJ z tych czynności - bo niby po co? Co może być trudnego w machaniu drągiem z kawałkiem szmaty w górze? Teraz Dpacior zastanów się nad takimi pytaniami:
Mam 16 lat, ważę 67kg i chcę nauczyć się kite. Mam na zakup sprzętu max 1000 pln i wybrałem dwa latawce: Naish Torch 2006 16m i North Toro 2006 18m - który nada się bardziej? Chcę się jak najszybciej nauczyć podczas mojego wyjazdu do Chałup. Proszę o szybką odpowiedź
I teraz odpowiedz sam sobie - nie musisz odpowiadać mi: popływałbyś obok takiego kolesia?? Gdybyś startował obok może pomógłbyś mu wystartować latawiec? a może jednak po prostu wytłumaczyłbyś mu by poprosił kolegę, który umie pływać, by raczej go nauczył zanim zrobi sobie krzywdę? ALBO wysłał go do szkółki, żeby nie zrobił krzywdy sobie i innym???
A uwierz mi, że jak przewertujesz forum to takich pytań masz NA PĘCZKI...Gratuluję, że podszedłeś do nauki profesjonalnie i odpowiedzialnie. Żeby KAŻDY tak podchodził zapewne dużo mniej pojawiałoby się rad w stylu "idź do szkółki"...