PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 19:22

fokus123 pisze:
mkmiec pisze:
fokus123 pisze:
Latawiec 9-10 m deska 125-130 cm moim zdaniem

@Fokus123

Fokus, a od kiedy masz takie doswiadczenie, ze mozesz polecac sprzet? Pozniej bedzie na Ciebie jak cos sie stanie ;)

A jakie według ciebie trzeba mieć doświadczenie, żeby odpowiedzieć komuś na proste pytanie? Co się liczy ilość wypływanych godzin, ilość przetestowanych latawców w różnych rozmiarach i warunkach, poziom trików jakie się robi czy może można tylko polecać coś komuś jak się coś sprzedaje? Jeśli tak cię to interesuje to swoją subiektywną opinię co do rozmiaru latawca i deski opieram na swoich doświadczeniach bo mam podobną wagę jak mikka2 i wiem też na czym śmigają moi kumple którzy ważą trochę więcej.

Pozdrawiam

Uwazam, ze wlasnie wszystko to sie liczy co wymieniles ;) dodatkowo licza sie godziny/doswiadczenie w szkoleniu/prowadzenia szkolki, nie? :thumbsup:

hawaii

Post16 cze 2010, 23:58

Witam,

chciałbym się dowiedzieć co polecilibyście na początek dla mnie. Jade we wrześniu do brazylii na miesiąc i mam zamiar nauczyć się tam plywać
jakiego sprzetu potrzebuje jaki kite jaka deska ? waze ok80kg

Awatar użytkownika
fokus123
Deska: SU-2
Latawiec: Core
Postawił piwka: 1 raz

Post17 cze 2010, 07:54

Uwazam, ze wlasnie wszystko to sie liczy co wymieniles ;) dodatkowo licza sie godziny/doswiadczenie w szkoleniu/prowadzenia szkolki, nie? :thumbsup:

Nie no teraz to mnie rozbawiłeś :) Apeluje w takim razie do wszystkich jak nie robicie KGB i nie szkolicie ludzi lub nie prowadzicie szkółki nie możecie odpowiadać w tym oraz innych topicach na pytania :lol: . Idąc twoim tokiem myślenia głos na forum możesz zabierać tylko Ty, Ziomek i inni wam podobni :lol:
Różnica między wami, a mną jest tak że ja piszę swoją subiektywną opinię żeby kolega brał 9-10m a wy piszecie np "bierz 9-10m best waroo". Swoją subiektywną opinię oparłem na doświadczeniu i pływaniu na różnych rozmiarach kajtów w różnych warunkach. Co innego jakby kolega zapytał się jaki kajt będzie dobry do robienia kiteloop, na takie pytanie bym nie odpowiedział bo takich trików nie robię . Jak nie zgadzasz się z moją opinią to doradź koledze opierając się na swoim doświadczeniu w szkoleniu, robieniu trików i czym tam jeszcze chcesz, a nie robisz offtopic komentując moją wypowiedź. Jak masz jakiś problem to możemy to sobie kulturalnie na spocie wyjaśnić.

Pozdrawiam

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2010, 08:47

fokus123 pisze:Uwazam, ze wlasnie wszystko to sie liczy co wymieniles ;) dodatkowo licza sie godziny/doswiadczenie w szkoleniu/prowadzenia szkolki, nie? :thumbsup:

Nie no teraz to mnie rozbawiłeś :) Apeluje w takim razie do wszystkich jak nie robicie KGB i nie szkolicie ludzi lub nie prowadzicie szkółki nie możecie odpowiadać w tym oraz innych topicach na pytania :lol: . Idąc twoim tokiem myślenia głos na forum możesz zabierać tylko Ty, Ziomek i inni wam podobni :lol:
Różnica między wami, a mną jest tak że ja piszę swoją subiektywną opinię żeby kolega brał 9-10m a wy piszecie np "bierz 9-10m best waroo". Swoją subiektywną opinię oparłem na doświadczeniu i pływaniu na różnych rozmiarach kajtów w różnych warunkach. Co innego jakby kolega zapytał się jaki kajt będzie dobry do robienia kiteloop, na takie pytanie bym nie odpowiedział bo takich trików nie robię . Jak nie zgadzasz się z moją opinią to doradź koledze opierając się na swoim doświadczeniu w szkoleniu, robieniu trików i czym tam jeszcze chcesz, a nie robisz offtopic komentując moją wypowiedź. Jak masz jakiś problem to możemy to sobie kulturalnie na spocie wyjaśnić.

Pozdrawiam

Tak jak mowie, pisz i polecaj dalej, wcale mi to nieprzeszkadza. Takze nie jestes taki objektywny jak siebie prezentujesz ;) I nie wyciagaj kota za ogon. Retorycznie sie spytalem co do Twojego doswiadczenia a Ty sie od razu zdenerwowales...

Awatar użytkownika
fokus123
Latawiec: Core
Postawił piwka: 1 raz

Post17 cze 2010, 10:02

Michał weź poczytaj co ja piszę i zastanów się trochę. Ja cały czas podkreślam, że moja opinia jest subiektywna :) Wzrost i wagę mam podobną jak kolega który się pytał dlatego mogę się jakoś do tego odnieść, nie wypowiadam się co do sprzętu dla kogoś o wadze np 90 kg bo ciężko mi powiedzieć jak się pływa np. na 13m ważąc 90kg więc na prawdę wyluzuj. Na przyszłość zapoznaj się czym jest forma stylistyczna nazwana pytaniem retorycznym to unikniemy sporów. Bo swoim pytaniem retorycznym "Fokus, a od kiedy masz takie doswiadczenie, ze mozesz polecac sprzet?" podkreślasz to że nie ma doświadczenia, a znasz mnie raptem miesiąc. Mnie to nawet nie denerwuje czy obraża, ale jest to po prostu dla mnie śmieszne :)

Zostawiam temat w spokoju bo robimy offtopic, a jak coś możemy sobie rzeczową dyskusję przeprowadzić na ten temat w przerwach w pływaniu na spocie :)

Ja do ciebie osobiście nic nie mam więc pozdrawiam

ahryl
Latawiec: Naish
Kontaktowanie:

Post17 cze 2010, 11:44

dobra ciiiiiiiiisza juz .... na spocie dacie sobie po klapsie ;], najpierw przytrzymam mkmiec a potem focusa - kolejnosc wedlug wagi ;]

ufo666

Post17 cze 2010, 12:03

jedi1 pisze:Wszystko zależy od ceny, bo jak ktoś za 555 2007 woła 1500 czyli tyle ile kosztuje Su-2 2010 to cena jest "lekko" przesadzona. Przy czym ufo666 nie napisał który rocznik tego proridera (nowy - nieużywany czy nowy - 2010?). A post wyżej umieściłem głównie dlatego, że takich pytań już było dużo na forum. Każdemu pasuje co innego i ma swoje racje.

viewtopic.php?f=4&t=19584
viewtopic.php?f=4&t=20831
viewtopic.php?t=20174
viewtopic.php?f=4&t=25272

ufo666 moja rada generalnie taka, że jak nie możesz potestować to poczytaj różne recenzje np. na forum. Możesz się odezwać na priv do osób, które te recenzje pisały, pewnie powiedzą Ci coś więcej o desce którą się interesujesz i czy cena jest ok.

Ja raz kupiłem dechę, bo była nieużywana i kosztowała mniej niż używka, potem żałowałem (nie twierdzę, że tak byłoby w twoim przypadku, bo z obu desek będziesz pewnie zadowolony).

bo ktoś podpowiada ci zebyś brał starą dechę tak dla zgryzu zebyś miał zagadkę.

Właśnie po to napisałem, żeby ufo666 trochę poszukał, bo nawet 3 opinie typu "bierz Su-2 jest świetna" wg mnie wiele nie wnoszą.

szukałem szukałem, linki które podesłałeś są przynajmniej z przed roku czyli nie będą traktowały o deskach su-2 prorider z 2010
stąd moje pytanie. protestować nie mogę.
Myślałem jeszcze nad Su-2 ProSeries 2010 (nie optima) bo według mnie lepszy dizajn ale podobno gorsza od proridera a cena ta sama to sie nie oplaca.
aa i jeszcze jaki rozmiar 130, 132 czy 135 ( 65kg, początkujący, chcialbym nie wywalić deski po miesiacu )

hawaii

Post17 cze 2010, 12:23

Ponawiam pytanie :]

chciałbym się dowiedzieć co polecilibyście na początek dla mnie. Jade we wrześniu do brazylii na miesiąc i mam zamiar nauczyć się tam plywać

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post17 cze 2010, 12:36

Myślałem jeszcze nad Su-2 ProSeries 2010
jaka bys nie wybral z tej stajni bedziesz mega zadowolony . Proseries mysle ze bedzie dla Ciebie najlepszym wyborem i to nie prawda ze jest gorsza od proridera tylko ma troche inne przeznaczenie .Roznica jeszce dlugo nie bedzie dla Ciebie zauwazalna .Przy twojej wadze 130 bedzie wystarczajaca.

Awatar użytkownika
rolnik

Post17 cze 2010, 12:55

hawaii pisze:Ponawiam pytanie :]

deska okolo 135 kite jesli jeden 2010 to cos w granicach 10 (9-11) czyli standardowo :wink: jesli dwa to 9-12(8-12)

hawaii

Post17 cze 2010, 14:41

ok dziękuje za odp. mam nadzieje ze na tamte wiatry to 9tka będzie spoko. i jeszcze jedno pytanie znalazlem nowy trapez dakine pyro 2009 za 530zl drogo? czy warto poszukac jeszcze cos tańszego?

Awatar użytkownika
rolnik

Post17 cze 2010, 17:50

nie jestem pewny ale chyba tyle placilem za model na 2010

Awatar użytkownika
huragan

Post17 cze 2010, 18:09

Witam,
Jaki rozmiar kajta dla osoby 67kg ?<beginner> Chodzi o jednego bowa ktory ogarnie wiekszosc wiatrow :)
Czy deska 128x38 da rade?

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post17 cze 2010, 19:01

10,5 powinien byc ok, ew. 11. Na polskie warunki. Tyle, zeby mial dobry depower coby do ok 20-25 kts pośmigać a zaczynac od tych 12-13. Chociaz ja na obsesji 10,5 przy 25 kts i 72 kg masy mam juz siłownie...

Latwiej cos powiedziec o konkretnym latawcu.

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 cze 2010, 20:01

hawaii pisze: i jeszcze jedno pytanie znalazlem nowy trapez dakine pyro 2009 za 530zl drogo? czy warto poszukac jeszcze cos tańszego?
Na temat ceny się nie wypowiadam bo to różnie można trafić, ale model pyro jako do nauki odradzam. Chyba że możesz przymierzyć i stwierdzisz że jest wygodny. Kupiłem niedawno swój pierwszy trapez, a naprzymierzałem się ich sporo. Model pyro jest bardzo sztywny. Po założeniu i podwieszeniu się za hak po pół minuty czułem że boleśnie uwiera. Żeby nie było. Moje doświadczenie jest małe, opinia subiektywna, a kupiłem sobie Dakine tylko model mniej "pro" a bardziej "soft" :wink:

Wróć do „Pierwsze Kroki”