Najlepszy spot na pierwsze kroki? (PL i nie tylko)

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 12:40

przemass pisze:
Jeśli tylko w Europie to akurat kwiecień a ZWŁASZCZA maj są bdb do nauki w PL - mało ludzi, dużo wiatru i słońca :idea:

..nie należy przy tym "zapominać", iż PŁYTKA :idea: woda przy Półwyspie
nagrzewa się DUŻO szybciej aniżeli GŁĘBOKA woda w Rewie :idea: :twisted: :wink:
co ma znaczenie ZWŁASZCZA w kwietniu i maju, prawda Przemass? :wink:

pzdr :wave2:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 16:34

NIKT o tym nie zapomniał Ziom :roll:

Podobnie jak nie można zapominać o tym że później w sezonie ( lipcu i sierpniu ) plusy Półwyspu mogą się zamienić w jego MINUSY ;) Jak np płycizna i temperatura wody które decydują o dużym zatłoczeniu spotu zwłaszcza osobami uczącymi się, słynna droga dojazdowa od Władka, pełno wsów i tłok na kempingach...to takie przykładowe tylko...Wiadomo że temperatura wody ważną rzeczą jest, ale i tak nie ma się co oszukiwać - w terminie o którym piszesz kwiecień/maj kursanci nie wytrzymują jednorazowo w wodzie więcej niż 2h - NIE DA się.
Dlatego są to terminy dla ludzi trochę twardszych i bardziej zdecydowanych niż "standardowi" kursanci - nie od dziś wiadomo że kwietniowo/majowe kursy są inne od lipcowo/sierpniowych ;P

NIe będę tu prowadził dywagacji nad tym czy w Rewie jest lepiej czy na EKo ;) Jak wiesz Eko jest MISTRZ spotem, Rewe też zawsze lubiłem ( praktycznie od pierwszego razu kiedy zobaczyłem cypel ) - dlatego napisałem że najlepsze i najtańsze miejsce do nauki w tym terminie o którym jest wątek to Polska :) Może o Międzyzdrojach i Szczecinie się nie wypowiem bo nie wiem - nie byłem :roll:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 sty 2010, 18:05

przemass pisze:
Podobnie jak nie można zapominać o tym że później w sezonie ( lipcu i sierpniu ) plusy Półwyspu mogą się zamienić w jego MINUSY ;) Jak np płycizna i temperatura wody które decydują o dużym zatłoczeniu spotu ..

:shock:

ale Ty poważnie piszesz? czy udajesz?
byłeś w ciągu ostatnich 3-4 lat w wietrzny weekend w Rewie?
ja staram się unikać.. ale kilka razy mi się zdarzyło..
miałem problem manewrować pomiędzy pływającymi ..SKUTEREM :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post23 sty 2010, 19:19

Jeśli mówimy o maju, to zatoka, ze względu na warunki wiatrowe, jest super, ale pod dwoma warunkami:
1. Jeśli posiadasz dobrze dopasowaną, ciepłą piankę (a najlepiej suchego bolka)
2. Jeśli masz już minimalne umiejętności (śmigasz lewo-prawo) ponieważ (z moich obserwacji wynika), ze często wieje wtedy grubo powyżej 20 węzłów, a to, co wiem z własnego doświadczenia, może zniechęcić całkowicie początkujących riderów.
Mimo to bardzo polecam zatokę w maju, bo jak komuś uda się przekonać instruktora, aby uczył go przy wietrze >20 knt , to jeśli będzie odpowiednio twardy bardzo szybko się nauczy :)

Awatar użytkownika
Zaba

Post23 sty 2010, 19:46

przemass pisze:Podobnie jak nie można zapominać o tym że później w sezonie ( lipcu i sierpniu ) plusy Półwyspu mogą się zamienić w jego MINUSY ;) Jak np płycizna i temperatura wody które decydują o dużym zatłoczeniu spotu zwłaszcza osobami uczącymi się

Dlatego cypel w Jastarni (daleko od zatloczonych campingow) jest najlepszym rozwiązaniem w sezonie letnim :wink:

pzdr

Dezmo

Post23 sty 2010, 20:20

Mam pytaniew związku z zatoką...jakie tam sa temperatury w kwietniu i maju(temp wody, powietrza-dzien i noc)? Szukam w googlach jakis statystyk ale nic nie ma ...dlatego moze Ci co pływają tam w tym okresie się wypowiedzą?

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post23 sty 2010, 23:06

Żaba: wiadomo że Jastarnia to już w ogóle najlepsiejsza jest ;)

Ziomek i Żaba : Właśnie po to zeby unikąć tych pier!@#$nych dyskusji co jest bardziej a co mniej zatłoczone i co cieplejsze a co zimniejsze,co bardziej a mniej płaskie napisałem że w tym okresie najlepiej i NAJTANIEJ w Europie jest w Polsce ;)

Wiem jak jest w Rewie w weekendy wiem też jak jest w Chałupach w weekendy ;) I podobnie wiem jak jest w Rewie POZA weekendem i jak pozostaje w Chałupach POZA weekendem ;) - nie jest to temat tego topicu - jeśli chcemy przeprowadzić ankietę załóżmy osobny temat przy czym nie wiem co mają do rzeczy aluzje na temat Rewy i Jastarni bo miałem na myśli CAŁY rejon Zatoki. Sądzę że najlepiej będzie jeśli kursanci po drodze na Hel odbiją na 15 min do Rewy i sami to ocenią ;)?

Dezmo - statystyki nic Ci nie dadzą, sam kwiecień bywa jeszcze naprawdę zimny, natomiast końcówka kwietnia i majówki bywają różne od padającego śniegu z deszczem do 20 st w słońcu. Temperatura wody to też od 9st C do 18 ( tak jak wspominał Ziomek b.szybko się nagrzewa na płyciznach, zależna jest też od PRĄDU aktualnie działającego w Zatoce - czasem potrafi się zmienić w ciągu 2-3 dni )

Awatar użytkownika
Zaba

Post28 sty 2010, 10:39

przemass pisze:Żaba: wiadomo że Jastarnia to już w ogóle najlepsiejsza jest ;)

Nie, nie jest :idea: :wink:
Tobie nie będę tłumaczył bo myślę, że nie muszę :idea:
"Innym" też nie bo po co nam ścisk na spocie ?? :wink: tak jest dobrze :idea:

Awatar użytkownika
Maslak
Dostał piwko: 2 razy

Post28 sty 2010, 23:31

Zaba pisze:
Dlatego cypel w Jastarni (daleko od zatloczonych campingow) jest najlepszym rozwiązaniem w sezonie letnim :wink:

pzdr

Zgodze sie 100% z Zaba!!! Moze niekiedy troszke slabiej z wiatrem jak na eko ale na wodzie miodzio luzik. Ile razy tam bylem nigdy nie musialem sie stresowac tlokiem, praktycznie zawsze luz na wodzie a w zeszlym sezonie zdazylo mi sie tam byc w roznych okresach czasowych kilka razy.
Dodatkowym atutem jest to ze masz ciepłą kwatere 50 metrow od spotu co uwazam ze jest wazne szczegolnie jak niezle pizga czyli kwiecien-maj i jesien.

Szmerek
Deska: Balance
Latawiec: Ozone
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 02:03

jest bez stresu z tłokiem jak wypłynie się dalej od brzegu... chyba że o lans chodzi....
wracając to tematu:
nasze polskie wody godne polecenia - Zatoka - maj (miodzio), czerwiec - ok; lipiec i sierpień - masakra na wodzie, tłok aczkolwiek zdarza się i bez tłoku np na Maszoperii (tam jakoś inaczej czas płynie i ludzie bez ciśnienia pojawiają się na wodzie - wielokrotnie zdarzało mi się tam przebywać do 10:00 - 11:00 dosłownie luz, bez spiny, parę latawek w powietrzu)
Idziesz na Mszo, w okresie letnim - bez dyskusji > czop; nie ma go w okresie wiosennym kiedy niski stan wody w zatoce, no i późną jesienią także.
Bardzo dobrze cały rok, szczególnie latem - rejony Ch6 i Eco (mając na względzie czop na Maszoperii).
Rewa - bezkonkurencyjna lecz nie dla początkujących,
Wrzesień, październik i dosyć ciepły, w zeszłym roku listopad - bez dyskusyjne w porzo. Kwestią odrębną jest temperatura wody i ogólnie aura.
Ze spotów poza RP polecam Ras Sudr... (z prognozą dla Egiptu czyli marzec, kwiecień... wrzesień, październik) wychodzisz z pokoju i jesteś na spocie... bynajmniej mi nic więcej nie potrzeba:)

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post29 sty 2010, 08:41

Ano zgadza się, eko, albatros, 5, polaris - świetne spoty....... tylko ten tłok.

Jeśli się jest kursantem to ok. nie ma problemu - i tak daleko się nie pływa, tylko trzeba bezpieczna odległość od innych kursantów zachować, bo jeszcze zrobi ktoś Kl i będzie ciekawie :D Spoko tez do momentu pierwszych dłuższych halsów..... bo bez umiejętności robienia zwrotów, ostrzenia to co chwile się będzie miało przystanek.

Jak się na tych spotach wyjdzie dalej w wodę, to jest całkiem całkiem nawet w lipcu i sierpniu. :D

Rewa to bajer, ale mnie przerosła jak zaczynałem, spróbuje pewnie ponownie w tym roku.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 13:27

przemass pisze:..Sądzę że najlepiej będzie jeśli kursanci po drodze na Hel odbiją na 15 min do Rewy i sami to ocenią ;)?

to "prawda" - a jeszcze lepiej w drodze POWROTNEJ Z Helu :lol:

tudzież posłuchają mniej zależnych opinii ludzi niezwiązanych z ŻADNYMI spotami :wink:
przykładowo poniżej:

Touik pisze:j
Rewa - bezkonkurencyjna lecz nie dla początkujących,

Touik - konkret i zwięzły opis warunków :idea:
widzę, że i co do REWY się rozumiemy dość OBIEKTYWNIE :wink:

o - kolejny:

Wrogu pisze:
Rewa to bajer, ale mnie przerosła jak zaczynałem, spróbuje pewnie ponownie w tym roku.

Touik pisze:
Ze spotów poza RP polecam Ras Sudr... (z prognozą dla Egiptu czyli marzec, kwiecień... wrzesień, październik) wychodzisz z pokoju i jesteś na spocie... bynajmniej mi nic więcej nie potrzeba:)

otóż TO :idea:
ja również polecam :]

Zaba pisze:
przemass pisze:Żaba: wiadomo że Jastarnia to już w ogóle najlepsiejsza jest ;)

Nie, nie jest :idea: :wink:

"Innym" też nie bo po co nam ścisk na spocie ??

ten "brak ścisku" to kiedyś podjadę sfotografować :wink:
akurat mnie się udało wpaść na niezły slalomik między windsurferowiczami głównie :wink:

Maslak pisze:Dodatkowym atutem jest ...

..MOLO :idea:
które wyrównuje i zwiększa siłę wiatru na zawietrznej
a na nawietrznej pozwala "bezpiecznie" wylądować kite - ewentualnie samemu :wink:

nie przejmujcie się ZBYTNIO moim czarnym poczuciem humoru :wink:
akurat taki mam dziś nastrój :lol:
a tak naprawdę to w lecie pływam WSZĘDZIE :twisted:

pzdr

dreadless
Deska: SS Vision, Xenon Prisma 6'0
Latawiec: RPM 2014
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post29 sty 2010, 14:03

a ja tylko wrzucę swoje 3 grosze... Maszoperia (przed Jastarnią): płytko i zdala od tłoku Chałup, Władka czy Rewy...
poza PL El Gouna w Egipcie...ale tam czasem potrafi zrobić się tłoczno, chociaż w porównaniu z Chałupami w sezonie to i tak raj :D

Misha
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 15:18

Widzę, że wszyscy zapomnieli o bardzo dobrym i nie docenianym akwenie jakim jest Zalew Wiślany. Spot np.: Kadyny

- tłok na 100% mniejszy niż gdziekolwiek indziej na terenie zatoki Gdańskiej

- wiatr tak samo dobry jak na 1/2 wyspie

- woda nagrzewa się jeszcze szybciej niż w zatoce Puckiej

- płycizny do nauki tak samo dogodne jak na 1/2 wyspie

- w lipcu i sierpniu dobre wiatry termiczne

- Kadyny obsługują wiatry z zakresu od W przez N do E, czyli najczęściej występujące na polskim wybrzeżu, a jak się zdarzy S to wtedy do Krynicy jest zaledwie 8-10min motorówką lub można też promem z Tolkmicka

- Jest tam o jakieś 150km bliżej z wszystkich miejscowości położnych na południe od Elbląga, co w dwie strony daje jakieś 300km, co sami przyznacie jest niebagatelnym dystansem szczególnie jak pół polski jedzie na weekendowe pływanie w trakcie sezonu

Hmmm... to tak na szybkiego odnośnie spotów w PL :)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2010, 12:06

Misha pisze:Widzę, że wszyscy zapomnieli o bardzo dobrym i nie docenianym akwenie jakim jest Zalew Wiślany. Spot np.: Kadyny

- tłok na 100% mniejszy niż gdziekolwiek indziej na terenie zatoki Gdańskiej
- Jest tam o jakieś 150km bliżej z wszystkich miejscowości położnych na południe od Elbląga, co w dwie strony daje jakieś 300km, co sami przyznacie jest niebagatelnym dystansem szczególnie jak pół polski jedzie na weekendowe pływanie w trakcie sezonu

Hmmm... to tak na szybkiego odnośnie spotów w PL :)

Hmmm...to tak na szybkiego odnośnie spotów w PL - dzięki takim informacjom pozbedziesz Kadyny najistotnieszego waloru czyli tłoku na wodzie :wink: Wlasnie przekonałeś mnie, abym w tym roku zajechać nad ZW :lol:

Wróć do „Pierwsze Kroki”