jaki sprzęt na jezioro?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post16 sie 2009, 08:37

jakieś wielkopolskie jeziorko gdy średnio wieje 10-11

hehe zebys sie nie zdziwil jak Ziomek bedzie jezdzil na 9 a ty nie ruszysz na 13 .Wbrew pozorom mniejszy kite jest sprawniejszy i wiecej polatasz przy nierownym wietrze jak na wolnej i wielkiej krowie .Co innego staly rowny wiatrz 10-12 taka termika oceaniczna .....13 bedzie git

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 16:36

rolnik pisze:
jakieś wielkopolskie jeziorko gdy średnio wieje 10-11

hehe zebys sie nie zdziwil jak Ziomek bedzie jezdzil na 9 a ty nie ruszysz na 13 .

to swoją drogą
ale na 13tce przy 70 kg BARDZO szybko będzie miał ZA dużo :idea:
zwlaszcza przy umiejętnościach poczatkujących
co na pewno będzie mniej bezpieczne - niż porzadna nauka wachlowania..

pzdr

Swanky

Post22 sty 2010, 14:31

Czesc. Przede wszystkim witam serdecznie bo to pierwszy poscik. Dolacze sie do tematu. Sprawa wyglada nastepujaco. Baru nigdy w rekach nie mialem. Latac zamierzam glownie nad zalewem Rybnickim. Jestem w trakcie szukania instruktora (moze polecicie kogos w okolicy...). Waga - 80 kg. Zakladam ze w sezonie 2010 nie wyrosnie ze mnie zaden ikar ale zaczac skakac jak najbardziej zamierzam. Wiatry nad zalewem raczej chyba szkwaliste i slabe Teraz moje pytanko:
Czy latawka w rozmiarze 16m2 bedzie ok ? Wiem ze to spory rozmiar jak dla takiego futra jak ja podkreslam jednak ze bede sie zabawial z raczej slabszym wiaterkiem.
Wymyslcie cos. Moze jest na forum ktos kto plywal lub plywa na w/w bajorku i bedzie w stanie dac kilka dobrych rad a moze i pomoze w nauce... ;)

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 14:41

Swanky pisze:Czesc. Przede wszystkim witam serdecznie bo to pierwszy poscik. Dolacze sie do tematu. Sprawa wyglada nastepujaco. Baru nigdy w rekach nie mialem. Latac zamierzam glownie nad zalewem Rybnickim. Jestem w trakcie szukania instruktora (moze polecicie kogos w okolicy...). Waga - 80 kg. Zakladam ze w sezonie 2010 nie wyrosnie ze mnie zaden ikar ale zaczac skakac jak najbardziej zamierzam. Wiatry nad zalewem raczej chyba szkwaliste i slabe Teraz moje pytanko:
Czy latawka w rozmiarze 16m2 bedzie ok ? Wiem ze to spory rozmiar jak dla takiego futra jak ja podkreslam jednak ze bede sie zabawial z raczej slabszym wiaterkiem.
Wymyslcie cos. Moze jest na forum ktos kto plywal lub plywa na w/w bajorku i bedzie w stanie dac kilka dobrych rad a moze i pomoze w nauce... ;)

Ale sobie miejscowke wymysliles.. i rozmiar :D
Te dwa zestawienia (miejsce i rozmiar latawca) gwarantuja Ci rychle klopoty :wink:

Swanky

Post22 sty 2010, 15:50

Moglbys sprecyzowac co masz na mysli? Rozmiar rozmiarem ale jesli chodzi o miejscowe to chyba raczej sa miejsca gdzie mozna startnac. Mieszkam w Rybniku to tez stad ten pomysl. Jestes z Katowic to zakladam ze tu u nas byles. Napisz cos wiecej...

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 15:58

Swanky pisze:Jestes z Katowic to zakladam ze tu u nas byles. Napisz cos wiecej...

Rybnik akurat nie nalezy do tych najbardziej ulubionych :wink: Jest tam problem z miejscem do startowania. Praktycznie tylko walek wchodzi w gre i odrazu gleboko. Jesli Ci to odpowiada jako poczatkujacemu to nie ma sprawy :wink:
Ja jednak polecam ruszenie zadka na inne bardziej przyjazne spoty w naszym regionie.

Swanky

Post22 sty 2010, 16:18

Zakladam ze po jakims czasie docelowo bede latal wlasnie tam. Mysle ze jak bede na etapie startu z glebokiej wody to dam rade... ;) Jakie spoty beda najlepsze do nauki niedaleko? Sprawdz PW

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 17:23

Swanky pisze:Zakladam ze po jakims czasie docelowo bede latal wlasnie tam. Mysle ze jak bede na etapie startu z glebokiej wody to dam rade... ;) Jakie spoty beda najlepsze do nauki niedaleko? Sprawdz PW

A ja zakladam, ze po jakims czasie sam dojdziesz do tego, ze sa inne przyjemniejsze spoty na Slasku :wink:
Odpowiadajac na pytanie: do nauki najlepsze niedaleko Zatoka lub Egipt :D
Do przyjemnego plywania dla poczatkujacych niedaleko: Pogoria 4, Pszczynka. Ale tez i Dzierzno, Turawa, Dzieckowice.

vetlorcono
Kontaktowanie:

Post22 lut 2010, 01:05

hehe, na dziedzkach w sezonie to tam ludziom oczy zbieleja xd tam zakaz kapieli jest. mieszkam b.niedaleko. a stosunkowo blisko to zywidckie i kawalej dalej czorsztyn ;>

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 lut 2010, 10:22

vetlorcono pisze:hehe, na dziedzkach w sezonie to tam ludziom oczy zbieleja xd tam zakaz kapieli jest. mieszkam b.niedaleko. a stosunkowo blisko to zywidckie i kawalej dalej czorsztyn ;>

no widzisz.. mieszkasz tak blisko a tak malo wiesz :wink:
zajrzyj kiedys przy dobrej prognozie na polnocno wschodni brzeg a z cala pewnoscia bedziesz mial na co popatrzec :wink:

vetlorcono
Kontaktowanie:

Post22 lut 2010, 11:12

Znaczy że bywają jacyś kajciarze?

Naprawde jestem zaskoczony.

Co prawda to prawda, nie bywam tam nadzwyczaj często, ale NAPRAWDĘ nigdy nie widziałem tam kajta ;)

Tak zrobie, kiedyś przy wiaterku wpadnę pooglądać no i może już pośmigać...

Pływasz tam? Jak ogólnie oceniasz ten zbiornik, dla początkującego? Znaczy jak Tobie się tam pływa?

Awatar użytkownika
rapanui
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 lut 2010, 11:56

Jakies 3-4 lata temu, jeszcze przed budowa tego uroczego betonowego ogrodzenia byl to z pewnoscia najlepszy zbiornik w okolicy.. Szczegolnie ta dluga plaza na poludniowym brzegu byla super miejscem, ze wzgledu na sporo miejsca do startu i w miare bezpieczny brzeg.. Niestety betonowy wal skutecznie uniemozliwil korzystanie z tej miejscowki i pozostal spot na polnocno wschodnim brzegu (wave)... Niestety tez juz jest ogrodzony plotem. ale latwym do sforsowania..

Przez te wszystkie utrudnienia czesc osob odpuscila plywanie na dzieckach i wybiera inne zbiorniki w okolicy (pszczynka, pogoria 4..). ale jest dalej mocna ekipa (szczegolnie z krakowa) ktora jest dam na kazdej dobrej prognozie.. zajrzyj tutaj. http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=12937

Spot na polnocnym brzegu NIE NADAJE SIE DO NAUKI I NIE NADAJE SIE DLA POCZATKUJACYCH[/u] ze wzgledu na wal umocniony kamieniami na ktorym nie trzeba sie specjalnie starac zeby zakonczyc zywot i gleboka wode zaraz przy brzegu, ograniczone miejsce do startu/ ladowania itd itp. Wiem co mowie bo sam kiedys probowalem sie tam uczyc...

Ale ze wzgledu na niespotykanie w naszej okolicy rowny wiatr i duza przestrzen, jak juz bedziesz komfortowo plywal mozesz myslec zeby sie tam wybrac.. ale tak jak mowie, glupi blad, skakanie przy brzegu czy awaria sprzetu moze skonczyc sie tragicznie..

Generalnie na poczatek.. zatoka, ewentualnie turawa, w NAJGORSZYM wypadku znane sa ludzkosci przypdaki nauczenia sie plywac na P4 lub Pszczynce

Awatar użytkownika
Iwan
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Crossbow
Kontaktowanie:

Post07 mar 2010, 22:25

Miałem nieprzyjemność pokręcić się w okolicy w/w zbiornika i jeśli ktoś z zerowym doświadczeniem chce tam uczyć się pływać to zdecydowanie odradzam. Tysiac razy było to już powtarzane na tym forum, ale naprawdę najlepiej wygospodarować trochę czasu i niewiele $, żeby rozpocząć swoją przygodę z kite nad morzem, w o wiele bezpieczniejszych warunkach. Mam to (nie)szczęście, że często pływam na zbiornikach śródlądowych i zawsze, po prostu zawsze jest hard core (w mniejszym lub większym stopniu).

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post08 mar 2010, 00:48

Iwan pisze:Miałem nieprzyjemność pokręcić się w okolicy w/w zbiornika i jeśli ktoś z zerowym doświadczeniem chce tam uczyć się pływać to zdecydowanie odradzam. Tysiac razy było to już powtarzane na tym forum, ale naprawdę najlepiej wygospodarować trochę czasu i niewiele $, żeby rozpocząć swoją przygodę z kite nad morzem, w o wiele bezpieczniejszych warunkach. Mam to (nie)szczęście, że często pływam na zbiornikach śródlądowych i zawsze, po prostu zawsze jest hard core (w mniejszym lub większym stopniu).

Co nie zmienia faktu, ze wielu z nas stawialo tam pierwsze kroki i nadal zyja :wink: Jak dla mnie jeden z lepszych spotow w pd Polsce na kierunki W. Jest tam specyficzny klimat, ktory trzeba czuc poprostu.

Wróć do „Pierwsze Kroki”