PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
orb

Post27 gru 2009, 17:46

Nomercy pisze:orb - do twojej wagi zastanowilbym sie nad rozmiarami o nr mniejszymi

tzn. 8 i 12 ew 7 i 11

a co do tego ze Nobile jest polską marką i bedzie latwiej z reklamacjami lub naprawami, hmm... raczej ta opcje bralbym pod uwage jako jedna z ostatnich
:lol: :lol: :lol:

Rynek jest tak specyficzny ze w zasadzie kazdy liczacy sie producent zalatwia takie rzeczy bezproblemowo.

mogę kupić nową "Cabrinha Crossbow IDS - 11M" jako kite podstawowy w dobrej cenie (ok 4 tys. zł), tylko zastanawiam się czy sobie z nim poradzę bo to podobno nie jest typowy, klasyczny BOW

cytat ze strony jednego ze sprzedawców: "Polecany zdecydowanie dla zaawansowanych do dyscypliny Freeride i Hangtime"

natomiast czytając KF zdania są podzielone (jedni twierdzą, że nadaje się na początek inni, że nie.
pozdrawiam

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post27 gru 2009, 18:32

Oj gadanie, z abc pisza, ze obsesja jest do freestyle pro, a ja na niej sie po iko 2 plywac uczylem i problemow nie bylo.

Prawda jest taka, ze wiadomo, ze kazdy latawiec jest do jednego lepszy a do innego gorszy i bedzie latwiej lub trudniej robic postepy w roznych dziedzinach.

Xbow to jak wiadomo glownie latawka freeridow'a. Wiec jesli interesuje cie predkosc , hangtime itp. czyli odlschool to x-bow bedzie doskonaly.

Imo glowny problem polega na tym, ze po iko 2 nie wiesz co cie bedzie krecic, czy wysokie loty i predkosc, czy bedziesz mial cisnienie na szybka nauke FS.

Ja bym bral latawke jak najbardziej uniwersalna. Convert o ile sie nie myle jest dobry do wszytskiego (i do niczego najlepszy zarazem :wink: ).

RAFAŁ

Post27 gru 2009, 22:29

Wrogu pisze:Ja bym bral latawke jak najbardziej uniwersalna. Convert o ile sie nie myle jest dobry do wszytskiego (i do niczego najlepszy zarazem :wink: ).

Chyba nie tak do niczego. :wink:
To z innego postu:

Wsród startujących bardzo dobrze zaprezentował się Manuel, oficjalnie prezentując najnowszego Xenona Rayo 2010 :D

Obrazek

Jak taki zawodnik wybrał ten latawiec na zawody to chyba nie jest taki ostatni. :D
Co do Crossbow ids to raczej jest typowy bow i bez problemu sobie na nim
poradzisz, a skoczyć to na nim można :shock: .Ma też IDS który
na początku na pewno bardzo pomaga, pływasz bez obaw że coś się stanie, tu masz jak to działa http://www.youtube.com/watch?v=g1PnNvxSFVo&NR=1 .I na twoją wagę crossbow to 11 nie więcej.

Awatar użytkownika
3msto
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 45 razy

Post27 gru 2009, 23:16

crossbow to typowy bow, mam takiego z 09 IDS właśnie w rozmiarze 11,
pływam pierwszy sezon i jest to dla mnie bardzo fajny sprzęt na razie używany jako jedyny, ale co fajne
moim zdaniem 11 ma bardzo duży zakres wiatrowy ( waże 90kg, deska 138/40 i daje rade już od około 12 do blisko 30 knots'ów) polecam :lol:
pozdr.

Wrogu

Post28 gru 2009, 01:31

Wrogu napisał:

Ja bym bral latawke jak najbardziej uniwersalna. Convert o ile sie nie myle jest dobry do wszytskiego (i do niczego najlepszy zarazem Wink ).

Chyba nie tak do niczego. Wink
To z innego postu:

Ot, pozwolilem sobie sparafrazowac powiedzenie, o ile nie doklanie je przytoczyc.

Tak wiec, bowy polecamy....

apacz321

Post30 gru 2009, 12:50

Mam obecnie Cabrinha Contra 14 - na słabsze wiatry. Chciałbym dokupić coś mniejszego na silniejsze. Celować w 9tkę, czy 10 tkę?

Umiejętności średnie - halsy i zwroty. Głównie pływanie w Polsce - zatoka i jeziorka. Waga 88-90 kg.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post30 gru 2009, 12:59

9

Awatar użytkownika
shadow82
Kontaktowanie:

Post02 sty 2010, 14:19

Witam. Ważę 70-75 kg. Chcę kupić taką latawkę Best Kahoona 11.5m. Czy to dobry wybór, czy może coś lepszego proponujecie, kasa ograniczona więc nie mogę wymyślać :-) Jeszcze jedno chcę skakać i robić dużo ewolucji powietrznych ;-)

GoldenBoy
Kontaktowanie:

Post03 sty 2010, 01:53

Witam. Ważę 80kg, i myślę, że jeszcze trochę mi przybędzie bo jestem jeszcze młody( w marcu 18 8)) co do wzrostu to mam 192cm i już zatrzymałem mieszkam w Koszalinie nad morzem i paroma jeziorami
co do deski to znalazłem takie cudo Nobie NBL 134/39cm
czy jest dobra? latawca jeszcze nie wybrałem, tu liczę na waszą pomoc,
dodam, że chciał bym się zamknąć w możliwie niedużej kwocie

ahryl
Deska: SU-2
Latawiec: Naish
Kontaktowanie:

Post03 sty 2010, 12:53

jesli chcesz dobra deseczke, oczywiscie nowa i w dobrej cenie to zwroc uwage na su-2

pozatym milo ze plywajacych z Koszalina przybywa

pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post03 sty 2010, 12:58

shadow82 pisze:Witam. Ważę 70-75 kg. Chcę kupić taką latawkę Best Kahoona 11.5m. Czy to dobry wybór, czy może coś lepszego proponujecie, kasa ograniczona więc nie mogę wymyślać :-) Jeszcze jedno chcę skakać i robić dużo ewolucji powietrznych ;-)

jest to niezły kite
była wielokrotna Mistrzyni Świata Kirstin Boese używa Kahoony jako głównego kajta
świetnie ostrzy, łatwy w prowadzeniu, banalne wstawanie z wody, BARDZO dobry dolny zakres - BARDZO dobry do nauki i dla średniozaawansowanych
jednak jeśli nastawiasz się jak piszesz na freestyle - wybrałbym nad Kahoonę Waroo :idea:

GoldenBoy pisze:Witam. Ważę 80kg, i myślę, że jeszcze trochę mi przybędzie bo jestem jeszcze młody( w marcu 18 8)) co do wzrostu to mam 192cm i już zatrzymałem mieszkam w Koszalinie nad morzem i paroma jeziorami
co do deski to znalazłem takie cudo Nobie NBL 134/39cm
czy jest dobra? latawca jeszcze nie wybrałem, tu liczę na waszą pomoc,
dodam, że chciał bym się zamknąć w możliwie niedużej kwocie

zarówno model jak i rozmiar BARDZO dobrze dobrałeś
jesli przybierzesz z 10 kg - wtedy rozmiar wiekszy - czyli 138cm
NBL ma chyba najlepszy stosunek cena/jakość na rynku :idea:

pzdr

GoldenBoy
Kontaktowanie:

Post03 sty 2010, 16:14

Dzięki za odpowiedź a mogli byście mi polecić jakiś odpowiedni dla mnie latawiec raczej używany?

Wrogu

Post03 sty 2010, 16:54

A to zalezy co i za ile. W ciemno mozesz brac chociazby z besta (jak pisalej juz o kahoonie) waroo. Ale marek mnogo, nielotow coraz mniej, wiec cokolwiek ze znanych bow'ow/hybryd/delt bys nie wzial to do freeridu na poczatek sie nada.

Qbasq

Post04 sty 2010, 02:51

Siemanko!

Mam pytanie i zarazem prośbę o pomoc. Zrobiłem w zeszłym sezonie IKO II i na następny sezon przymierzam się do zakupu własnego sprzętu. Mój instruktor sugerował latawiec 12 (nie wiem czy nie za mały bo kawał schaba ze mnie - 90 kg) no ale tak czy siak rozejrzałem się w temacie i znalazłem taką dwunastkę w rozsądnej cenie - Gaastra Max 2008.

Po tym krótkim wstępie przejdę do pytania ;]

Czy dwunastka będzie dla mnie git? I czy ten Gaastra który znalazłem nadaje się do czegoś? Jeśli uważacie, że odpowiedź na któreś z powyższych pytań brzmi nie to będę wdzięczny za wszelkie inne sugestie.

Z góry wielkie i serdeczne dzięki za pomoc bo jestem jeszcze totalny beton w dziedzinie sprzętu i fachowa pomoc będzie wprost zbawienna :)

Wrogu

Post04 sty 2010, 08:20

To jest C-shape. Na poczatek raczej Bow lub pochodna Bow'a. Chociaz sa i tacy co na C zaczynali.

Pamietaj, ze C generuje mniej mocy niz Bow i maj slabszy zakres.

Wróć do „Pierwsze Kroki”