jak szeroko rozstawić footstrapy?

Forum dla początkujących
Krzysiek_77

Post21 sie 2009, 14:42

jestem początkujący (w trakcie kursu IKO), właśnie kupiłem deskę naish sol'08. Jak powinienem ustawić footsrapy - szerzej czy węziej (bliżej siebie)?
Oczywiście przede wszystkim zależy mi póki co na tym aby sprzęt był łatwy do opanowania...

Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post22 sie 2009, 12:51

Oczywiście ustawić jest lepiej szerzej ze względu na łatwiejsze prowadzenie deski.
Dodatkowo im szerzej nogi tym łatwiej krawędziować przy silniejszym wietrze.
Oczywiście szerokośc rozstawień strapów zależy od wysokości osobnika.
Jeżeli strapy będą za szeroko to może spaść komfort jazdy, ale chyba na tym etapie nauki to nie grozi :wink:

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2009, 22:03

Krzysiek_77 pisze:jestem początkujący (w trakcie kursu IKO), właśnie kupiłem deskę naish sol'08. Jak powinienem ustawić footsrapy - szerzej czy węziej (bliżej siebie)?
Oczywiście przede wszystkim zależy mi póki co na tym aby sprzęt był łatwy do opanowania...

...myślę, że na początek powinieneś ustawić sobie tak, żeby Ci było wygodnie :arrow: i dostosować sobie do swoich przyzwyczajeń[ np ze snowboardu] . generalnie wyżsi-szerzej, niżsi- węziej.

..każda deska ma inny stance [ rozstaw] , więc trudno tu podać gotową receptę, przykręć pady i strapy [nawet na sucho, któreś z ustawień jest mniej wygodne]] , i jak Ci pasuje to ok, a jak nie bardzo, to przestaw !

..a jak już trochę popływasz i będziesz wiedział w którą stronę chcesz iść, przyjdzie czas na " doktoryzowanie się" i eksperymentowanie z ustawieniami :wink:

...może mam nietypowe podejście, ale osobiście nie lubię szerokiego stance, nie widzę także jakiegoś super bezpośredniego przełożenia 1 : 1 [ a szczególnie dla początkującego] pomiędzy szerokim ustawieniem a drastyczną poprawą łatwości prowadzenia i łatwości krawędziowania.[ jasne; ma znaczenie , ale dla beginera nie za wielkie]

... tutaj większą wagę ma poprawa techniki ridera, sam szerszy stance nie wykona za nas roboty :wink:, za to, może być dziwna i niewygodna pozycja :roll:

Krzysiek_77

Post27 sie 2009, 23:28

Wielki dzięki za info. Na początku rozstawię szerzej i się przymierzę

Krzysiek_77

Post27 sie 2009, 23:36

Chcę kupić jakiś jeden używany latawiec, najlepiej komplet z barem, czterolinkowy bow. Jaki model rekomendujecie? Chodzi o coś możliwie wszechstronnego co by miało możliwie szeroki zakres wiatrowy (nie planuję dokupić drugiego latawca) Ważąc 75kg myślę o powierzchni latawca 9-11m2

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post28 sie 2009, 08:33

Co do rozstawu, to ja mam przy wzroście ok 175 i desce 134 rozstaw na najszereszym ustawieniu - tak mi najwygodniej.

A co do latawca:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=16987
tu jest morze informacji!!! Nie bądź wygodnicki, wysil sie trochę i poczytaj forum!!!
Pozdrawiam!!!

Wróć do „Pierwsze Kroki”