Waga Deski ????

Forum dla początkujących
maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post09 cze 2009, 18:09

fajnie marek, ze mimo zapowiedzi olewania ignoranta jednak zdecydowales sie skomentowac wypisywane po raz kolejny bzdury.

jezeli kogos to interesuje zadna z desek su-2 2009 jeszcze sie nie zlamala, a jezeli tak sie stanie na wodzie to gwarantuje ze problem zostanie tak załatwiony, ze klient bedzie zadowolony.
tak swoja droga to poszukujemy boardkilerow do testowania desek su-2, jezeli ktos jest chetny, ma chec i potencjał zeby lamac dechy to zapraszam
bardzo zalezy nam na jak nalepszym sprawdzenu produktu.
wracajac do tematu czy waga deski ma znaczenie ?
oczywiscie, ze ma tym wieksze im mniejsza jest waga ridera
ze jest to bez znaczenia to swietny argument dla tych którzy nie sa w stanie wyprodukowac sprzet o niskiej wadze i odpowiedniej wytrzymałosci.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2009, 20:42

BraCuru pisze:Zamowilem o Karasie extremalnie mala, miekka i lekka deske. Podalem mu swoje parametry, bo chcialem sprawdzic ile sie da z niej wycisnac. Karas zrobil to mimo tego, ze pomysl mu sie za bardzo nie podobal. Mial watpliwosci wlasnie o dlugosc zycia deski...

Sprawa deski SU2 została już chyba dogłębnie wyjaśniona, więc proponuję powrót do bardziej rzeczowej dyskusji, niż jeden unikatowy model SU2.

//ADMIN

Maniek

Post09 cze 2009, 21:10

Wiecie co jest najśmieszniejsze.. że jeżeli chodzi o te ultra lekkie deski to gdzieś na allegro ktoś pisał że deska wykonana jest z carbonu:)) nieznam się na deskach ale z karbonem miałem do czynienia na w moim macierzystym instytucie i ze względu na cenę 1000zł to chyba mało prawdopodobne.. na stronie su2 już piszą że ładny wytrzymały laminat.. I to jest uczciwe!

Nie wiem jak to jest w surfingu, ale w wielu dziedzinach inżynierii.. przez lata próbowano zastąpić drewno.. by po latach znowu do niego wrócić jako do surowca elastycznego, wytrzymałego którego właściwości nie da się w wielu przypadkach zastąpić niczym innym a produkty z najwyższego jakościowo drewna (np jachty) wielokrotnie przewyższają ceną tych z laminatu.
I teraz pytanie (zakładając że ktoś traktuje surfing jako zabawę a nie zawody) na jakiej desce wolelibyście pływać? drewnianej czy plastikowej?

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post09 cze 2009, 21:14

Maniek pisze:Wiecie co jest najśmieszniejsze.. że jeżeli chodzi o te ultra lekkie deski to gdzieś na allegro ktoś pisał że deska wykonana jest z carbonu:)) nieznam się na deskach ale z karbonem miałem do czynienia na w moim macierzystym instytucie i ze względu na cenę 1000zł to chyba mało prawdopodobne.. na stronie su2 już piszą że ładny wytrzymały laminat.. I to jest uczciwe!

Nie wiem jak to jest w surfingu, ale w wielu dziedzinach inżynierii.. przez lata próbowano zastąpić drewno.. by po latach znowu do niego wrócić jako do surowca elastycznego, wytrzymałego którego właściwości nie da się w wielu przypadkach zastąpić niczym innym a produkty z najwyższego jakościowo drewna (np jachty) wielokrotnie przewyższają ceną tych z laminatu.
I teraz pytanie (zakładając że ktoś traktuje surfing jako zabawę a nie zawody) na jakiej desce wolelibyście pływać? drewnianej czy plastikowej?

Karbon jest, ale w cienkich paskach mówiąc najprościej. Poczytaj recenzje su2 wood na forum, jest tam zdjęcie zrobione pod swiatło na którym wyraźnie widać carbon.
To tak jak z deskami do WS, też piszą, że są karbonowe a w rzeczywistości to cienka warstwa wzmocnień.
pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2009, 11:46

admin pisze:Sprawa deski SU2 została już chyba dogłębnie wyjaśniona, więc proponuję powrót do bardziej rzeczowej dyskusji, niż jeden unikatowy model SU2.

//ADMIN

argument JEST BARDZO akurat rzeczowy
bo wyraźnie pokazuje że deska NIE MOŻE być ZBYT lekka :idea:
i TO już JEST W temacie :idea:

i nie jest to polamana deska SlingShota - więc nie musisz się Pablo pieklić :wink:

dziękuję za uwagę

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2009, 12:27

Ziomek. pisze:argument JEST BARDZO akurat rzeczowy
bo wyraźnie pokazuje że deska NIE MOŻE być ZBYT[/b[b]] lekka :idea:
i TO już JEST W temacie :idea:

Swiete slowa!
Nie moze byc zbyt lekka.
Natomiast moze byc lekka.
I wcale to nie oznacza, ze musi byc ciezka.

Sprawa kompromisu, o ktorym juz wiele razy tutaj pisalismy.

Moge sie zalozyc, ze za pare sezonow (4-5) przecietny goly kadlub bedzie okolo 30% lzejszy niz obecnie.

Zobaczcie co sie dzieje w konstrukcji desek race i slalom. Waga to priorytet nawet kosztem wytrzymalosci.
Widzieliscie zdjecie z mistrzostw Polski w course racingu, gdzie bylo widac ekipe XKA podczas ceremonii wreczenia nagrod?
Ksieciu skonstruowal specjalne stojaczki, aby deski nie ucierpialy od zwyklego przechowywania na ladzie :idea:

Rozumiem, ze te specjalistyczne deski maja specjalistyczne wymagania i nigdy twintip nie bedzie budowany na wzor raceboardu.
Ale chce w tem sposob pokazac jakie sa tendencje.

Ale jesli ktos nie czuje roznicy pomiedzy ciezka a lekko deska to jemu wsio ryba...
Liczy sie tylko FUN :!:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post14 cze 2009, 18:46

sprzęt zawodniczy MOŻE być przesadnie lekki
bo nie musi wytrzymać np 2-3 sezonów
a czasem 1-2-3? wyścigi
jak silnik formuły pierwszej
ich na to stać :idea:

natomiast żeby odciąć dywagacje:
dziś sporo popływałem na dwoch szt Su-2 09
jedną z nich - jakąś małą - na oko ze 129 cm? - chyba model Bambus?
udało mi się wrzucic na ..wagę :idea:
mokra deska (bo z wody zszedłem bezpośrednio)
ważyła niecałe 300 gram mniej niż Nobile NBL ("najniższy" model Nobile - ale w rozmiarze niemało mniejszym - bo 134 cm)
więc biorąc pod uwagę różnicę w rozmiarze
różnica w wadze jest dość nieznaczna - 5%?

natomiast to co mi BARDZO nie leżało
choć na SU-2 "DA SIĘ" :wink: pływać
to WYPUKŁY POKŁAD :/
nie wiem DLACZEGO i PO CO ona tak ma?
może ktoś mi to wyjaśni?
domyślam się że to wada wynikająca z ułatwienia sobie procesu produkcji concave
??

pzdr

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post14 cze 2009, 22:00

wada

dla jednych wada dla innych zaleta. Dla tych so chca plywac bez padow i maja plaskostopie to bedzie wada .
Waldi nie narzeka drugi sezon
Obrazek

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post14 cze 2009, 23:45

rolnik pisze:
wada

dla jednych wada dla innych zaleta. Dla tych so chca plywac bez padow i maja plaskostopie to bedzie wada .

eh
czy naprawde NIKOMU z pływających na SU-2 to nie przeszkadza?? :shock:
akurat w zawodach na wysklepienie stopy mogę stawać w ciemno
mam zdecydowanie wysokie podbicie

Rolnik - wstawiaj jeśli możesz mniejsze nieco rozmiary fotek
..od rozmiaru zdjęcia rider na nim wyżej nie skoczy :wink:

kanon45

Post17 cze 2009, 13:39

Mam małe pytanie, ja jako mało doświadczony pływak (Ledwo 6 lat) nie do końca zdaje sobie sprawe z tych niebywałych korzyści płynących z lekkiej deski a na paru deskach w zyciu pływałem. Jedyną zalety jaka przychodzi mi do głowy to chodzenie z deską po plaży przy bezwietrznych warunkach :wink:

Ps. Czy wypowiadający się w dyskusji są świadomi trendów w długosci desek?

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post17 cze 2009, 13:55

trendów

skoro masz az tak malo doswiadczenia czytaj posty Ziomka gdzies wstawil tredy w odniesieniu do wagi ridera .
Te tredy pasuja do wiekszosci desek tt
Tredem jest takze schodzenie z dlugosci wraz ze wzrostem sily wiatru.
Do chodzenia po plazy najlepsze sa bardzo krotkie deski koniecznie z nozkami dgybys chcial usiasc.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2009, 15:24

Bardzo Ciekawa lektura ..... tyle że zastanawiam się ile razy zostanie jeszcze napisane to samo :lol: Ja bym się z chęcią zapisał na to łamanie desek z tym że test może być nieobiektywny bo moja łękotka nie jest w kondycji ;)

kanon45

Post17 cze 2009, 16:40

No ale gdzie te zalety? Wyższe skoki ? :lol: Z pewnością nie jestem zwolennikiem twórczości Ziomka na forum ale to co jest w tym temacie to poprostu jakieś brednie. Rolnik piszesz troszkę jak "poparzony" ekscytując się jak małe dziecko. Zero dyskusji a tylko personalne wycieczki. A jeśli chodzi o trendy to nie to samo co dobór deski do warunków, mówie o tym jak zmieniała się długość używanych desek (FS/FR) na przestrzeni lat. Waga też nie zawsze malała :?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 15:05

kanon45 pisze:No ale gdzie te zalety? Wyższe skoki ? :lol: Z pewnością nie jestem zwolennikiem twórczości Ziomka na forum ale to co jest w tym temacie to poprostu jakieś brednie. Rolnik piszesz troszkę jak "poparzony" ekscytując się jak małe dziecko.

kanon45 - akurat śledząc TWOJĄ wątłą "twórczość"
na kilkanaście wszystkich postów,
niemal WSZYSTKIE dotyczą JEDYNIE sprzedawanego przez Ciebie sprzętu,
ewentualnie są obelgami i pyskówkamii ze znanymi w środowisku postaciami..
..więc "hamuj piętą żeglarzu" :idea:

Smokie pisze: Ja bym się z chęcią zapisał na to łamanie desek z tym że test może być nieobiektywny bo moja łękotka nie jest w kondycji ;)

ciężka sprawa :idea:

- strapy BARDZO miękkie - utrudniają proces ;)
- co gorsza - BARDZO szeroki ich rozstaw nie ułatwia chrupnięcia :idea:
ale deski na których pływałem Bambus i Prorider chyba - do NAJLŻEJSZYCH nie należą :idea: tak gwoli tematu :idea:
tzn SĄ lekkie - ale nie odstają zbytnio od konkurencji

więc wnioski?

pzdr

Awatar użytkownika
razor

Post19 cze 2009, 15:27

Ziomek. pisze:to WYPUKŁY POKŁAD :/
nie wiem DLACZEGO i PO CO ona tak ma?
może ktoś mi to wyjaśni?
domyślam się że to wada wynikająca z ułatwienia sobie procesu produkcji concave??

może rozwiń myśl? czemu wada?
lekko szorstki pokład (jaki miało su2'08) i lekka wypukłość wcale mi nie przeszkadzały, ba, nawet wygodniej było postawić stopę na desce (nie w padzie), więc prędzej to zaleta

Wróć do „Pierwsze Kroki”