Jaką kupić piankę?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Zocha

Post21 cze 2008, 17:07

Hej,
Możecie doradzić, jaką kupić piankę? Na polskie lato - jaka grubość, krótka czy długa - a moze latem w ogole wystarczą szorty?
Są jakies marki polecane, albo ktore zdecydowanie byscie odradzali?
Na start, jaką kwotę trzeba przeznaczyc?
Z góry dzięki!

Awatar użytkownika
Gaspar
Deska: Skywalker fishbone (2008)
Latawiec: switchblade (2013)
Kontaktowanie:

Post21 cze 2008, 18:07

jedno z najtanszych rozwiazan, ktore ja sobie chwale - krotka pianke w decathlonie za 80zl :P nie jest ladna, nie jest najcieplejsza ani z najlepszego materialu, ale jest mi w niej wystarczajaco cieplo (latem), na nia zakladam koszulke lycrowa i szorty i jest okay ;)
najwazniejsze zeby dobrze lezala :)

pianki grubszej niz 2 mm na lato chyba nie ma sensu kupowac, a czy krotka czy dluga to mysle ze zalezy od tego czy jestes zmarzluchem czy nie :) i jak cieple bedzie lato w tym roku :)

mozna tez zaszalec i kupic pianke mystica czy cos ;) jest cieplejsza, trwalsza i ladniejsza, ale tez i kilkukrotnie drozsza! wiec wszystko zalezy od funduszy! :)

pozdrawiam

P.S.
w moim avatarze jest zdjecie w tej piance :P tyle ze gora zakryta lanserska :roll: koszulka mystica ;) a spodenek juz nie zdarzylem zalozyc bo szkoda bylo wiatru 8) :lol:

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2008, 18:34

Ja tam raczej bym polecał wyłożyc trochę kasy na piankę... Wiadomo też będzie fajnie w bylejakiej piance jak będzie zimno, i niewygodnie...

Ale w dobrej ma się ten konfort mimowszystko :? inni marzną w dwóch (takich za 80zł) a Ty w niee ;]

Awatar użytkownika
-ala-
Kontaktowanie:

Post21 cze 2008, 22:11

Chyba wszystkie babeczki to zmarźluchy więc radziłabym zainwestować w grubość 5/3.

Ja na początku mojej przygody z kajtem skusiłam się na krótką piankę 2/2 tak jak radzi Gaspar i niedługo potem wylądowała na dnie szafy bo uznałam, że na polskie temperatury się niestety nie nadaje (tym bardziej z krótkim rękawkiem).

Kup coś z długim rękawem, zwróć też uwagę żeby przylegała przy szyi żeby Ci się woda za kołnierz nie nalewała.

Materiał też jest dość istotny bo jeśli kupisz całą z neoprenu (np. Ascan) to o ile będzie super ciepła (tak jak moja) o tyle już dużo mniej komfortowa bo krępuje ruchy.

Najlepsze moim zdaniem są pianki O'neill (dużo modeli dla kobiet) ale to już spora inwestycja.

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2008, 23:28

Ja tam bym Ci polecał grubość 5/3, piankę z krótkim rękawem i długimi nogami... (jak będzie zimno w ręce zawsze można dokupić rękawki...)

adam

Post22 cze 2008, 13:08

Zed92 pisze:Ja tam bym Ci polecał grubość 5/3, piankę z krótkim rękawem i długimi nogami... (jak będzie zimno w ręce zawsze można dokupić rękawki...)

Ponieważ ostatnio jestem na etapie wybierania pianki, więc kilka firm przejrzałem (nie mówię że wszystkie). Ale przyznam szczerze że nie widziałem nigdzie 5/3 z krótkim rękawem (tylko długi), ale 4/3 jak najbardziej. i sam właśnie poluję na taką + rękawki jak napisał Zed.

Awatar użytkownika
Gaspar
Deska: Skywalker fishbone (2008)
Latawiec: switchblade (2013)
Kontaktowanie:

Post22 cze 2008, 17:08

Plywac latem w piance 5/3 ?? wydaje mi sie ze taka pianka jest dobra na maj, poczatek czerwca i na jesien!

ale faktycznie, moze z ta krotka 2 mm pianka przesadzilem (choc mi odpowiada) i rozwiazanie na lato 4/3 z odpinanymi rekawami byloby dla dziewczyny odpowiednie!

Tak naprawde dowiesz sie co jest dla Ciebie najlepsze po przetestowaniu zakupu! wtedy zdecydujesz czy wolisz cieplej czy zimniej ;)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
infidelity
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo

Post22 cze 2008, 17:35

Ja mam długą piankę 5/3 i drugą 3/2 z krótkim rękawem i długimi nogawkami. Obie całe 'gumowane', co jest dosyć ważne jak się szybko marznie. Pierwsza jak na dworze jest chłodno, druga na lato o ile nie ma jakiegoś maksymalnego upału i generalnie temperatury powyżej 18 stopni. :) Generalnie na lato taka 3/2 jest wystarczająca, wiadomo że nie mówimy o jakichś ekstremalnych temperaturach, ale standardowych, polskich :) Zwłaszcza na początku warto wchodzić do wody w cieplejszej piance bo sporo się stoi/chodzi i dużo czasu spędza w wodzie a nie nad nią. Jak dobrze poszukasz to za 5/3 zapłacisz ok 550-600 zł, a za tą 3/2 ok 350. Ja taki zestaw bardzo sobie chwalę :D

Awatar użytkownika
rdms
Deska: LF Recoil 136
Latawiec: Convert IDS 9m2
Kontaktowanie:

Post22 cze 2008, 20:29

Ja korzystam z krótkiej pianeczki bodyglove 2/1 i do tego szorty + koszulka z lycry a jak sie robi trochę zimniej to wbijam sie w suchacza żeby nie marznąć i potem na starość nie narzekać na zdrowie. Każdy ma swoją tolerancję na ciepło więc chyba sam musisz zdecydować :lol: dla mnie jak jest ciepło to długo wytrzymuje w wodzie ale jak robi sie chłodniej to ratuje sie suchaczem.
Ps. zastanawiam się czy nie kupić pianki w lidlu za 150 zyla gdy będzie za gorąco na suchacza i za zimno na krótką piankę. :lol: :lol: :lol: :lol: no właśnie pływa ktoś w niej ? szybko sie rozpada ?

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 02:58

Ostatnio dwa razy przymierzalem sie do Billabonga, ale jakos w koncu sie nie zdecydowalem, moze po wakacjach znajde jakies inne bo w te niekoniecznie wygodnie mi sie wpasowalo moje body :lol: :lol: :lol:.
Model Foil ok 90£
Model premium gold - 180£

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 22:23

rdms pisze:Ps. zastanawiam się czy nie kupić pianki w lidlu za 150 zyla gdy będzie za gorąco na suchacza i za zimno na krótką piankę. :lol: :lol: :lol: :lol: no właśnie pływa ktoś w niej ? szybko sie rozpada ?

nie jest zla wg mnie, na pochmurne dni latem sie nadaje

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 23:03

jedi1 pisze:
rdms pisze:Ps. zastanawiam się czy nie kupić pianki w lidlu za 150 zyla gdy będzie za gorąco na suchacza i za zimno na krótką piankę. :lol: :lol: :lol: :lol: no właśnie pływa ktoś w niej ? szybko sie rozpada ?

nie jest zla wg mnie, na pochmurne dni latem sie nadaje

za niewiele ponad 150 można kupić już coś "markowego". widziałem ostatnio na półwyspie wyprzedaże pianek -50%.

jako pierwszą piankę kupiłem prolimita krótka góra, długie nogi 4/3mm i sprawdzał się idealnie, a należę raczej do marznących ;)

rękawki może i można, ale po co? skoro ubierasz rękawki to znaczy, że jest zimno i po co ma Ci być ciepło w ręce jak zmarzniesz wszędzie indziej...

plady

Post24 cze 2008, 16:18

Hej,
Postanowiłam w te wakacje wyjechać do Prasonisi na naukę kita, muszę kupić piankę, czytałam wasze wypowiedzi i wynika, że najlepiej przymierzyć i kupić w „realnym” sklepie. Czy wiecie gdzie najlepiej udać się w Warszawie?

Pozdrawiam
Patrycja

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 cze 2008, 11:53

plady pisze:.. czytałam wasze wypowiedzi i wynika, że najlepiej przymierzyć i kupić w „realnym” sklepie.

ZDECYDOWANIE TAK :idea:
Na Wale Miedzeszyńskim masz chyba ze dwa sklepy :idea:
+ BoardSPort , nie wiem przy jakiej ul..

pozdro

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post26 cze 2008, 16:14

Ziomku, ta ulica nazywa się... Wał miedzeszyński;]

Nie polecam bosportu i pozostałych tam sklepów gdyż ceny są z kosmosu,

Jak kupowałęm piankę w styczniu to za model "zeszłoroczny" pan bożko chciał 700-1200 zł w zależności od firmy (prolimit pryde) a o z niżkach nie było mowy,

Ja polecam sklep na pradze, za realem (king cross) nie pamiętam nazwy, tam piankę kupiłem, miło z rabatami i wogóle

Wróć do „Pierwsze Kroki”