Strona 1 z 3

Gastrofaza

: 24 sie 2007, 11:20
autor: maciekraz
Towarzysze, ludziska, ladies and gentlemen,
jeździcie trochę po świecie, zwiedzacie różne spoty, poznajecie różnych bardziej i mniej ciekawych ludzi, ale co najważniejsze: jecie i pijecie różnorakie wynalazki.

Pomysł jest taki, żebyście podzielili się swoją wiedzą na temat ciekawych dań bądź napojów, które zasługują na uznanie ze względu na swój smak, bądź składniki w nich zawarte wraz z przepisem (o ile znacie) oraz kraj pochodzenia.

Co wy na to?

: 24 sie 2007, 11:27
autor: Gaspar
hej!
uwazaj... zaraz pojawi sie zgred lub ktos inny i powie, ze ten watek nie jest raczej na temat kitea ... i nadaje sie jedynie do offtopicka, a nie na forum glowne...

ale skoro juz pisze to sie podziele moimi ulubionymi daniami... ostatnio jest nim tureckie danie ... ktorym sie zajadam... w Niemczech...

döner dürüm

'srodek' jest taki sam jak w typowym kebabie, ale wrzucone jest to do czegos jak tortilla, tyle ze w wydaniu tureckim... do tego w restauracji obok mnie dodaja rewelacyjne sosy :D

goraco polecam

: 24 sie 2007, 11:41
autor: Leeloo
numer raz: Moussaka
kraj pochodzenia: Grecja
najlepsza w: Rodos-Katavia knajpa pod drzewem
składniki: baranina, oberżyny, cebula, pomidorki, ser kefaliotiri, sos beszamelowy

numer dwa: Baclava
kraj pochodzenia: Grecja
najlepsza w: Rodos-cukiernia w Genadii
składniki: ciasto filo, migdaly, masło, cynamon, goździki, syrop z miodu, cukru i soku z cytryny

numer trzy: Mammas pizza 4 sery
kraj pochodzenia: Grecja
miejsce: knajpa Mammas w Genadii
najlepsza pizza na świecie

numer cztery: krewetki i kalmary w Hurghardzie
niestety nie pamietam nazwy knajpy (przy głównej ulicy)

Podsumowując moim faworytem jest generalnie rzecz biorąc kuchnia grecka (oprócz ww. także wszelkiego rodzaju owoce morza, greckie sery i jogurty, dolmades i inne)....az zglodnialam na samą mysl

: 24 sie 2007, 11:43
autor: maciekt1000
Zgred nie będzie się rzucał bo lubi dobrze zjeść :wink:
a apropo kebaba- czy kebab z mięchem z kurczaka jest znany poza Polską- jak dla mnie jest ohydny. W Wawie jest dosłownie kilka miejsc gdzie serwowany jest z prawdziwej baraniny (jagnięciny) i ja wydaje na nie niemało.
W Grecji czy Turcji byłem będąc brzącem i miałem inny jadłospis i dlatego pytam.

Ale nie zapomnę w Jugosławii , w Skopje wspłaniałych kebabczetów (właśnie z jagnięciny) z sałatką z opalanymi na żarze paprykami z oliwą z oliwek i fetą.
Albo szaszłyków z przed chwilą oprawionego jagnięcia w górach Kaukazu.
Nie zapomnę tego smaku nigdy :wink:
I mnie ślina cieknie, jadę zaraz do Troya :D

: 24 sie 2007, 11:50
autor: maciekraz
Zna ktoś przepis na omali: ciepłe danie z orzecha kokosowego
kiedyś miałem przyjemność skosztować je w egipcie, ale za chiny nie pamiętam jak sie robiło. A było naprawdę dobre :!:

: 24 sie 2007, 11:53
autor: maciekt1000
jaki offtop :?: :twisted:
co z Ciebie za smakosz :?: :wink:

: 24 sie 2007, 12:00
autor: Gaspar
maciekt1000 pisze:a apropo kebaba- czy kebab z mięchem z kurczaka jest znany poza Polską- jak dla mnie jest ohydny.


w niemczech i turcji nie spotkalem "kebaba z kurczakiem"... ale mysle ze tez sie znajda... choc raczej nieczesto

w Polsce mysle ze decyduje cena miesa i podniebienie klienta... jakby nie bylo ... wiekszosc lubi kuraka :P

: 24 sie 2007, 13:55
autor: __kater__
jak już gadamy o jedzeniu to trochę off ale może ktoś się skusi i zacznie robić :)

Nie jestem kucharzem, jedyne co potrafię zrobić to pizza taką, że wszystko się chowa. Można ją zrobić wszędzie gdzie jest piekarnik :P

Pizza la __kater__ (mega ostra, cieńkie ciasto)

1 ciasto:

odrobinę więcej jak pół kostki drożdży (takie standardowe co sprzedają w realu) pokruszyć na pół kilo mąki. Dolać szklankę wody i wyrabiać. Nie powinno się kleić ja się klei dodać odrobinę mąki. Ma się trzymać kupy. Odstawić na 20 minut niech urośnie. Jak urośnie zrobić w środku dziurkę i wlać płaską łyżkę oleju i szczyptę soli. Wyrobić i ponownie poczekać. Z tego będzie na 2 lub trzy cienkie podkłady. Jak jest się bardzo głodnym to można bez odczekania dolać oleju i soli.

2 sos – mega hardcore:

Najlepiej mieć jakiś mikser i wrzucić do niego: małą cebulę, kilka ząbków czosnku, łyżkę przecieru pomidorowego, kawałek obranego pomidora też można dodać, do tego pół butelki ketchupu Helmans piekielnie ostry, przyprawa papryka, łyżka tabasco, pieprz i mamy sos.


Wiem, że prawdziwy kucharz nie używa wałka ale ja nim nie jestem Wałkiem robie cienkie ciasto (trzeba posypać mąką to na czym się wałkuje i wałek też przetrzeć) i potem wale je na blachę. Blachy niczym nie smarujemy bo do ciasta dodaliśmy oleju.
Przecieram całe ciasto sosem a wystające brzegi zawijam i wkładam tam cienkie paski sera. Sos po zapieczeniu straci nieco na swojej ostrości. Całe ciasto dziurkuje widelcem w kilku miejscach.

Potem kładę pieczarki, ananasa (kawałki), szynkę, oregano, pomidora. Całość przykrywam serem i na wierzch koniecznie świeżą bazylię.

Piekarnik jakieś 220 stopni może więcej (sam nie wiem ;) ) Zawsze wychodzi odrobinkę inna i zawsze rewelacyjna :P

: 24 sie 2007, 16:28
autor: szed
Leeloo pisze:.......

Leeloo,
zapomnialas o najwazniejszym!
1. 'metacola' - metaxa + cola (1:1 lub 1:2 jak kto lubi)
2. 'winocola' - wino czerwone wytrawne (moze byc najpodlejsze) + cola (1:1 lub wedlug uznania), musi byc zimne, moze byc z lodem i pomarancza

Miejsce pochodzenia oczywiscie Praso.

: 24 sie 2007, 18:12
autor: Leeloo
szed....o oczywistych rzeczach sie nie pisze

: 24 sie 2007, 18:58
autor: Lachon
w brazylii

Milanese shrimp,panierowane krewetki takie malutkie

calpirinha ,robiona z wodki chachaca (czyt.kaczasa) limonki i lodu



^^

: 25 sie 2007, 01:46
autor: Mareck
We Władysławowie: Gofry XXL z bitą śmietaną i trzema rodzajami owoców.
Jeden box poniżej naleśników na Al. Gofrów :)

: 25 sie 2007, 10:32
autor: bitter
Poędwica wołowa w sosie śmietanowym z zielonego pieprzu na winie w moim wykonaniu - zapraszam ;-)

: 25 sie 2007, 12:00
autor: Pablo
temat jak najbardziej off-topicowy... tak więc zapraszam na odpowiednie forum ;)

: 25 sie 2007, 12:20
autor: piotr2007
Pablo pisze:temat jak najbardziej off-topicowy... tak więc zapraszam na odpowiednie forum ;)



Tak myślałem, że przyjdziesz i zaczniesz sprzątanie na forum :) . Pozdrawiam. Piotrek.