Piotrekb pisze:CasaBonita pisze:przeciez oni nie zyja...wawel czy powazki...co to zmieni?...
Oczywiście nic! Przynajmniej na tę chwilę. Jednak za jakiś czas, jak przyjdzie nam żegnać kolejnych dygnitaży (oby z przyczyn naturalnych) to zawsze będzie ważone czy bardziej zasłużony od Kaczyńskiego, czy może mniej, czy zasłużył na Wawel czy tylko na Powązki... Moim zdaniem powinni ustalić to teraz raz na zawsze i jak podjęli decyzję że Wawel to wszyscy prezydenci tam powinni już spoczywać. To oczywiście moje zdanie i wyrażam tę opinię bez większych emocji. Współczuję natomiast bliskim tragicznie zmarłych osób że muszą doświadczać tej beznadziejanej i nic niewnoszącej polemiki.
Wkońcu coś mądrego:)
Po co ta polemika.
Poza tym:)
Co wy wiecei o historii??:) Ja też nie wiele ale pare faktów mi sie o uszy obiło.
Ma tam nie leżeć bo co...?? TAm leżą królowie polscy?? A co to za królowie?? Wiecie ile łąjz tam leży??
Wazowie którzy oddali by tron polski jakby im tylko dali Szwecje. Tylko doporwadzili do konfliktów ze szwecją. Moze i władcami byli niezłymi militarnie władysław 4 pod Cecorą nieźle sobie radził. No ale czy takie sprzedaczyki mają być bohaterami?? Zygmunt 3 na pierwsze lata panowania na tronie polski walczył o tron szwedzki,potem go zdobył a potem tylko konflikty ze szwecją przegrana, bitwa przez nieudolność i nieporozumienia pod jakims L..... i jedna wielka klapa.
Poza tym Michła Korybut Wisniowiecki i august poniatowski. Nieudolni władcy, marionetki. Jeden z nich wciskany był na tron przez ruskich i przy pomocy carycy i jej zbrojnego ramienia. Niewiadomo co obiecał za tą pomoc bo moim zdaniem spredał nas na mietowo byle by dojsc do włądzy
Jan 3 sobieski. Ogólnie bohater. Ale czy trudno być bohaterem mając pod sobą taką potęgę militarną jaką jeszcze wtedy było państwo polskie? A juz po nim było tylko gorzej i było to też wynikiem ilosci wojen w które sie zaangazowaliśmy.
Piłsudski? OK jak dla mnie prócz kościuszki,batorego najbrdziej zasłuzona postać na wawelu ale przypominam że zdania są o nim również podzielone. Niektózy uważają go za despote i niezbyt pozytywną postać no ale n swoje miesjce tam zasłuzył.
Czy w takim towarzyswie Bohaterów, sprzedawczyków, niepatriotów, nie znalazło by sie miejsce dla człowieka który był patriotą, przez swą smierć pokazał swiatu polske, ludzie dowiedzieli sie nagle dlzego burzymy sie o katyń i każdy oglada film wajdy. Był bezkompromisowy i walczył o wolność polski w europie i o to byśmy nie byli popierdułami klepanymi po ramieniu przez stany i inne pańśtwa. W tej kwestii tusk jest bardziej uległy i skory do ukłądania się. Poza tym bardzo łądnie zachował się w kwestii gruzji i widać było że ma poparcie w europie.
Możecie sie nie zgodzić ja też nie jestem pewny tego czy ma tam spocząć ale jedno wiem napewno.
ZE WZGLEDU NA _PAMIĘĆ O ZMARŁYM POWINNIŚMY ZAMILKNĄĆ I DAĆ GO SPOKOJNIE POCHOWAĆ. MĄDDRZEJSI OD NAS WYMYSLILI ZE GO TAM POCHOWAJĄ WIĘC JA NIE PROTESTUJE.
Jeszcze raz przypominam że głosowałem na tuska wiec jestem w miare obiktywny:)