Próbował ktoś zrobić bar ?

Trapezy, pianki, bary, linki, t-shirty i wszystkie inne rzeczy.
kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2015, 14:11

Spróbuj tutaj czegoś poszukać :)

http://forum.landkiting.pl/topic5889.html

A tania i w miare działająca zrywka to chyba najlepsza będzie snapszekla :)

Obrazek

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post18 maja 2015, 14:37

Looser pisze:Do Best Ts próbuję go zrobić. Wieczorem wywalę karabinek i dam coś innego. Linki 20m, nie te ze zdjęcia :D To jest tylko poglądowe zdjęcie (google) :D

Pływam dopiero rok, ale i tak mnie to nie zniechęciło to zrobienia własnego baru. :thumb:

(...)

Starych barów też szukałem, jak znalazłem to cena mnie przeraziła :D Tak stary rocznik może jeszcze tyle kosztować :)

Widziałem, że można kupić nowy kompletny bar StarKiteboarding za chyba 500zl, podobnie jakis Gin (przecenione grubo, bo ludziska muszą mieć taką markę co wszyscy) . To na pewno działa i jest OK. Dostaniesz z tym i linki i QR i inne pierdoły - wątpie, że w takiej cenie da się zakupić te rzeczy osobno. Jakby co, żaden problem przerobić wedle uznania - sam bym to kupił, ale akurat nie potrzebuję baru.

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2015, 14:54

proponuję Gin Tonic 2014 używany w dobrym lub bardzo dobrym stanie z 300zł . To po co narażać własne zdrowie i robić coś niepewnego ?

Looser
Latawiec: Best TS

Post18 maja 2015, 14:59

Wenzel, z Tb jestem w kontakcie odnośnie tego baru :thumb:

Jak nie będę miał wyboru, to i tak zrobię ten bar :D

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post18 maja 2015, 17:19

Za 300 bar GINa to nic tylko brać, jeśli linki mają tylko te 200-250kg na nośnych. Więcej Ci wyjdzie niecałe 100m linki w żeglarskim.

Ja myślę czy nie zrobić sobie samemu baru, ale tak porządnie - tj. linki takie jakie chce, zrywka i bar też, jedynie tanie zamienniki to z żeglarskiego bloczek/dwa, pierścień stalowy ze dwa-trzy stopery i linka do trymera. Ale wszystko wysokiej jakości tylko bez znaczka kajtowego - oczywiście, że cena na zupełnie innym poziomie niż 300.

Looser

Post18 maja 2015, 18:35

Wiem, że jest to dobra cena ale też chciałbym zrobić sam bar :D tak dla swojej satysfakcji :hand:

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post18 maja 2015, 19:28

wenzel pisze:proponuję Gin Tonic 2014 używany w dobrym lub bardzo dobrym stanie z 300zł . To po co narażać własne zdrowie i robić coś niepewnego ?

A przypadkiem Gin ,nie ma trymowanych odwrotnie linek ,niż reszta barów ?? :wink:
Jeśli tak,to do innych szmatek nie polecam go podpinać :hand:
Starych barów też szukałem, jak znalazłem to cena mnie przeraziła :D Tak stary rocznik może jeszcze tyle kosztować :)

Jesli stary bar ,ma linki i deepower w bdb stanie to raczej, nikt nie sprzeda go zbyt tanio. A czy 200-300 zł to drogo :wink:
Komplet samych linek do kite 20m waha się w granicach 300-400zł
Ja myślę czy nie zrobić sobie samemu baru, ale tak porządnie - tj. linki takie jakie chce, zrywka i bar też, jedynie tanie zamienniki to z żeglarskiego bloczek/dwa, pierścień stalowy ze dwa-trzy stopery i linka do trymera. Ale wszystko wysokiej jakości tylko bez znaczka kajtowego - oczywiście, że cena na zupełnie innym poziomie niż 300.

Nawet kupując ,samemu 4x20m linki, które mają 300kg wytrzymałości.Trzeba zapłacić za komplet ok 140 z przesyłką.
Trzeba jednak pamiętać że, linki te będą miały 4% rozciągliwości. Co przy 20m Może wynieść do 80cm :doh:
Dostajesz cztery sznurki po 20 m. Musisz je zarobić ,kupić jeszcze linkę deepoweru i parę innych gratów. Co na pewno przekroczy kwotę 200zł
Jak dla mnie homemade w żadnym stopniu nie jest opłacalne,nie wspomnę o kwestiach bezpieczeństwa :hand:
Kiedyś robiłem samemu deski.Tak dla siebie ,też myślałem że będzie tanio łatwo i przyjemnie :lol:
Jednak wszystkie moje założenia,były nie trafione :doh:
Obawiam się że w tym przypadku może być podobnie. Ceny używek można trafić i za rozsądne pieniążki i w rozsądnym stanie,a przynajmniej jest jakaś gwarancja,że zadziała, kiedy będziemy tego potrzebowali :thumb:
Ps. Moim zdaniem,lepiej mieć słabszy (tańszy) latawiec, niż niepewny bar :thumbsup:

Looser

Post18 maja 2015, 19:58

gredy pisze:Ps. Moim zdaniem,lepiej mieć słabszy (tańszy) latawiec, niż niepewny bar

Moje zdanie jest takie, że i tak zrobię bar :thumb:

Looser

Post18 maja 2015, 22:11

Tak mogą być połączone linki ?
Załączniki
RePower bar.JPG-for-web-LARGE.jpg
RePower bar.JPG-for-web-LARGE.jpg (30.4 KiB) Przejrzano 4568 razy

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2015, 22:41

Looser pisze:Tak mogą być połączone linki ?

Oczywiście, że mogą ale co Ci to da poza zredukowanym o 50% depowerem, flakowatą i opóźnioną reakcją kajta, zwiększonym o 6 milionów % obciążeniem baru a z czasem zerwaniem linki na bloczku, wyrwaniem bloczku?
Może taniej byłoby zrobić Ci dwulinkowy bar - miałby chyba przewagę nad powyższym :idea:

Looser pisze:Na pewno nie przestanę go robić, wolę zaliczyć parę gleb :idea: trochę mi doradzicie i bar będzie gotowy.

Niebezpieczna ścieżka nauki :idea:

Dlatego nawet własna konstrukcja będzie mi odpowiadać :D

Podziwiam wiarę w swoje umiejętności ale już nie zazdroszczę Ci jej skutków :wink:
Wyleczyłem się z nieprzemyślanych eksperymentów jak, bodajże w 2008, oblatywałem z funflem pierwszego Wainmana na dwóch linkach :lol:

Looser

Post19 maja 2015, 06:48

To zostanę przy pierwszej konstrukcji tylko dorobię zrywkę i poprawię linkę depoweru :D

BraCuru pisze:Podziwiam wiarę w swoje umiejętności ale już nie zazdroszczę Ci jej skutków
Wyleczyłem się z nieprzemyślanych eksperymentów jak, bodajże w 2008, oblatywałem z funflem pierwszego Wainmana na dwóch linkach

Mam nadzieję, że nie będzie tak źle :)

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2015, 07:28

Looser pisze:Tak mogą być połączone linki ?

A co do takiego połączenia... wydaje mi się że jest to bar do latawca Full Power, więc nijak ma się do twojego :)

kite24.pl
Kontaktowanie:

Post19 maja 2015, 10:07

pasuje do większości ( identyczne rozwiązanie jak Sling ) ma też na końcach linek nośnych i sterujących przedłużki około10cm jak fota tylko nośne mają jedno ustawienie ( jeden węzeł ) . Odpinasz z nośnych lub zamieniasz stronami i masz do innego rozwiązania ( tam gdzie przy latawcu są węzły zamiast oczek )
Slingshot
Obrazek
Gin
Obrazek
gredy pisze:
wenzel pisze:proponuję Gin Tonic 2014 używany w dobrym lub bardzo dobrym stanie z 300zł . To po co narażać własne zdrowie i robić coś niepewnego ?

A przypadkiem Gin ,nie ma trymowanych odwrotnie
linek ,niż reszta barów ?? :wink:
[quote]

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post19 maja 2015, 16:09

wenzel pisze:pasuje do większości ( identyczne rozwiązanie jak Sling ) ma też na końcach linek nośnych i sterujących przedłużki około10cm jak fota tylko nośne mają jedno ustawienie ( jeden węzeł ) . Odpinasz z nośnych lub zamieniasz stronami i masz do innego rozwiązania ( tam gdzie przy latawcu są węzły zamiast oczek )
Slingshot
Obrazek
Gin
Obrazek
gredy pisze:

A przypadkiem Gin ,nie ma trymowanych odwrotnie
linek ,niż reszta barów ?? :wink:

Nie chodzi mi o pigtaile, a o sposób trymowania baru.
Nie wiem czy dobrze rozumiem tą instrukcje obsługi ,ale do uru/zulu odwrotnie się trymuje bar a do cannibal,tak jak u wszystkich ?
http://www.ginkites.com/products/bars/g ... 15/setting
Załączniki
gin__and__tonic_bar_setting_for_uru-zulu_kites-520.png
gin__and__tonic_bar_setting_for_uru-zulu_kites-520.png (153.5 KiB) Przejrzano 4466 razy

kite24.pl
Kontaktowanie:

Post19 maja 2015, 16:22

Gin Tonic tak jak u wszystkich zaciągnięty na max i wtedy wszystkie linki są równe

Wróć do „Akcesoria | Inne”