Wymiana setu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
eclave
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 5 razy

Post25 lis 2016, 12:07

Siemka,
zastanawiam się nad zmianą setu, bo obecnie na wyjazdy biorę 3 latawce (Razor 13m, RPM 11m, Turbine 17m), co jest nieco uciążliwe ze względu na transport i różną charakterystykę tych latawców. Chciałbym to zamienić na zestaw dwóch latawców, pokrywajacy większość zakresu wiatrowego przy moich 95kg. Latam głównie w Polsce, kilka razy w roku za granicę; póki co tylko raz się zdarzyło latać w 30+ knts, więc zakres jaki mnie interesuje to 10-30 knts.

Zestaw ma się nadawać do unhooked (na wiosnę mam plany na pierwsze HPki), hooked fristajl (przydałoby się więcej hangtime'u), kiteloopy i megaloopy (też w planach na przyszły rok jak wejdzie warun i życie przestanie mi być miłe ;) ).

Z mojego obecnego zestawu najbardziej mi leży Razor, nawet jak jestem przeżaglowany, to wolę zostać na Razorze niż pompować RPMa; a jak mam za mało to wolę nie pływać niż pyrkać na Turbine (trochę nuda). Niestety jak to podobno w C bywa - często brakuje mi dolnego zakresu - jak ledwo płynę na halsie na Razorze, to przy tym samym wietrze na 12m obsesji jest git. Góra też dość szybko się kończy, w sensie da się pływać przy 20+, ale jedyne na co mam odwagę to skok przez zenit :)

Wydaje mi się, że na moje potrzeby najlepiej pasowałby zestaw North Evo 10m + 14m lub 9m + 14m lub Dice, choć Dice ma trochę gorszy zakres niż Evo. Czytałem, że Evo jest słabe do unhooked, ale Tom Hebert sprawia wrażenie, jakby nie było z tym najmniejszego problemu - ale to w końcu zawodowiec, który pewnie zrobi front moba i na reklamówce z biedry. Niestety nie miałem okazji pływać na żadnym latawcu North'a i boję się, że naczytałem się za dużo marketingowej kupy o latawcach North, dlatego prośba do osób opływanych, doświadczonych - czy polecacie ten zestaw, czy może jednak coś innego będzie dla mnie lepsze?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post25 lis 2016, 13:14

Hmmm,

A może Cabrinha FX 14m i 10m

Oczywiście później zaczenisz znaczenia niż na Turbinie 17m, no ale to żeby porównać musiałbyś wziąć min Contre 15m ;)

Generlanie przy piersszych HP to chyba zaczyna się etap kiedy "wożenie się" na 17m przestaje sprawiać radochę i chyba 14m nawet z nieco mniejszym dołem wystarczy Ci na min 12knts i więcej.
A z Twoją wagą FX 10m to przetrzymasz, aż inni będą odlatywać na 7m ;)

Poszperaj jest sporo recenzji na forum, np tu:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=4&t=69386&p=487999&hilit=cabrinha+FX#p487999
i tu:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=4&t=61493&hilit=FX+Cabrinha

Awatar użytkownika
ls84
Deska: Clash 2.0 138
Latawiec: Bandit Cronix Best
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post28 lis 2016, 11:20

Bralbym Fone Bandit 10-14,Union 9/10 + 14 albo FX 10-14. Zakres 12-33 bedzie ok. Hangtime da sporo frajdy a i z krawedzi da rade poplywac Oczywiscie Razora nie przebija ale pytanie czy faktycznie powyzej 20 wezlow potrzebujesz C?. Waze podobnie i wszystkie 10tki maja dobra gore a Union ma lepszy dol. 14stki beda przyjemnie zwrotne i odpala od 12-13 wezlow. Ostatecznie mozesz zrobic 10m z powyzszych modeli i zostawic sobie 13/15 Razor na slabsze wiatry jesli freestyle ma byc tak mocno istotny.

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2016, 11:47

alternatywy to :
Cabrinha FX
Naish Park
Ozone Enduro
lub inne open :?