dobór sprzetu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
pierol

Post09 lut 2006, 18:25

czes.
mam zamiar zakupic sprzet ale zupelnie nie wiem jaki.mozecie mi doradzic jaki latawiec mam kupis,jaka deske,trapez.jeszcze nie miałem doczynienia z tym sportem.poprosze rowniez o jakies ogolne wskazowki.mam waze 115 kg.jak duzy latawiec potrzebuje do tej wagi oraz jaka deske.czy wiekrzy latawiec uzywa sie na mniejszym wietrze czy odwrotnie.interesuje mnie rowniez jaki rodzaj mam kupic i czy ma to byc sprzet urzywany czy nowy.mam narazie zamiar latac w polsce ,mieszkam w swinoujsciu i mam morze lub zalew szczecinski do wyboru.
pozdrawiam
pierol

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2006, 18:36

pierol pisze:.czy wiekrzy latawiec uzywa sie na mniejszym wietrze czy odwrotnie.i

z takim problemem to może lepiej udaj się na kurs

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post09 lut 2006, 18:46

Z tego co piszesz jestes totalnie zielony .Idz na kurs .Powinienes cos namierzyc w szczecinie .Wiem ze od czasu do czasu ktos szkolil w wolinie.

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post09 lut 2006, 18:49

A do tego czasu rozluźnij sandały i odwołaj wszystkie imprezy bo masz kupę czytania chłopie... :?

pierol
Deska: Xenon www.sfinkspub.com.pl
Latawiec: Zeeko,RPM
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post11 lut 2006, 15:37

własnie chodzi o to ze najblizej do szkółki mam na hel.szukam blizej i nic nie znajduje.myslałem ze doradzicie mi jaki sprzet mam kupic ale widze ze chyba na złe forum trafiłem.a gdybym nie był zielony to by mnie tu nie było.dlatego nie chrzan mi tu o" sandałach" tylko konkretnie nawijaj jaki sprzet.no chyba ze sie za bardzo nie znasz!?

Awatar użytkownika
SloviK
Kontaktowanie:

Post11 lut 2006, 15:59

pierol tak zareagowali panowie bo poprostu boją sie o Twoje zdrowie... wydaje mi się że rzucasz sie na zbyt głęboką wodę ...
przestudiuj trochę lekturę tego forum... a zmieni sie twój kolor z zielonego na inny :P

pozdro

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post11 lut 2006, 16:13

No i widzisz stary, mówiłem że nie trzeba się tak napinać. Można wiele osiągnąć przyjmując właściwą postawę niekoniecznie tylko roszczeniową "dawaj i nawijaj bo ja chce!" To forum jest dobrowolne i nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma :wink: mówiłem o czytaniu bo chłopaki i dziewczyny ciągle zadają te same pytania a od różnych odpowiedzi aż roi się na forum. Ale ok przejdźmy przez to jeszcze raz...
Zakup sprzętu zależy głównie od zasobności portwela więc jeśli nie stać cię na topowe tegoroczne modele to warto kupić coś używanego względnie nówki z lat ubiegłych, których cena spada nawet do 50% i więcej. Z taką wagą szukaj deski nie za krótkiej min to 138 cm (np: Skywalker lub SU2) a do pierwszych ślizgów i 160 cm nie będzie za mało (ale potem tak długa decha nieczęsto się przydaje). Jeśli chodzi o latawce to pomyśl o rozmiarze ok 14 m2 (jeśli to ma być 1 szt) na początek radził bym coś łatwo wstającego z wody i niezbyt zrywnego - może być Naish Boxer lub North Torro czy Gaastra Force nawet. Dobrze żeby bar miał 5ta linkę pomagającą przy podnoszeniu kita z wody. Trapez musisz sobie sam dopasować musi być wygodny i w miarę sztywny - lepiej żeby był to model do kajta niż do windsurfingu bo ma rączkę na plecach i lepiej zabezpieczony hak (czasem podnoszony). Przyda się także pianka (długa) 3/4 mm grubości wystarczy na polskie morze latem. Jak jest upał to śmiga się w slipkach ale to raczej z 2 tygodnie w roku...
Reasumujac szykuj kasę:
1500-2500 latawiec
800-1200 deska
600 pianka
350 trapez
+ 1000 kurs (bo jednak z wielu powodów warto) http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=6363
Alocha i trochę pokory bo bez tego zginiesz bracie... 8)

pierol

Post11 lut 2006, 16:40

dzieki sampan.wlasnie o to mi chodzilo.ja wiem ze najlepsza bylaby szkólka ,wcale temu nie zaprzeczam.ale chcialem kupic sprzet i potrzebowalem rady osob ktore sie na tym znaja.poprostu nie chce zeby jakis gosc wcisnoł mi sprzet ktory bede mosial po miesiacu zmieniac bo nie bedzie dla mnie dobry.a co powiesz na takie cos:
cambrihna CO2 16 m 2500zl
deska AHD 170 cm 800 zl.
wlasnie ostatnio mialem taka oferte.
czy 16-tka nie jest za duza bo spotkalem zsie z opinia innych zeby nie kupywac latawca powyzej 16 m.

pierol

Post11 lut 2006, 16:41

aha.no i jeszcze jedno.wie ktos moze gdzie znajduje sie jakas szkólka w zachodniopomorskiem?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post11 lut 2006, 16:54

Zadzwoń do Maciasa (ze Sczecina) ładnie pływa i udziela lekcji prywatnie. Starszy, rzeczowy i sympatyczny gość :wink:
Maciek Janowski tel. 601-226-336

Awatar użytkownika
rolnik

Post11 lut 2006, 19:56

dokladnie jak napisal Koniu polecam ci Maciasa nie chcialem tu wyskakiwac z numerem :wink: bo jak bys pogrzebal w szczecinskim towarzystwie i tak bys do niego dotarl.Kursy kite prowadzi rowniez na miedwiu w wierzbnie Benek tel 095 758 81 90

Feno men

Post12 lut 2006, 01:10

czółko :!:
w sprawie kursu najlepiej wejdź na www.kitesurf.pl :D
a potem na www.skywalkerkiteboarding.com :clap:

bo takie pisanie to nie wiele daje;
ja bylem na kursie u chlopakow z wrocka na chalupach3
i jest na prawde w porzo :D ; o dziwo nie mam poczucia zle wydanej kasy; atmosfera w kitezonie super i kurs też! plywam od roku i daje spoko rade na wave :oops:
a potem to juz deseczka skywalkera to taki miodzik;
zresztą potrafia naprawde bez zadecia dobrac ci to czego szukasz,odpowiednio do umiejetności i jazdy jaka ci przypasuje, a nie tego co akurat mają do wciśnięcia;
polecam bez ściemy
:roll:

bobi92
Kontaktowanie:

Post12 lut 2006, 21:51

alocha jako istruktora polecam siebie mam duzo doswiadczenia w zakresie robieniu kursow . ale niestety sprzet w zakresie wlasny pozdro. Rolnik jak bylo w el gounie jesli byles juz ??

Awatar użytkownika
rolnik

Post13 lut 2006, 09:10

wylatujemy z Pietrkiem i dziewczynami 3 marca - dawaj z nami chyba sa jeszcze miejsca w panoramie :wink:

bobi92
Kontaktowanie:

Post13 lut 2006, 20:40

rolnik pisze:wylatujemy z Pietrkiem i dziewczynami 3 marca - dawaj z nami chyba sa jeszcze miejsca w panoramie :wink:
Bardzo hetnie ale nie moge opuszcac szkoly :( bo musze miec 94 % frekwecji :x ale odbije sobie w maju bo jade na 9 dni do tarify :twisted:

Wróć do „Forum Główne”