FORMULA KITE w Polsce 2013

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
kokinojarek

Post20 lis 2012, 00:01

Czy w Polsce w 2013 będa dopuszczone
do startów deski custom?

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 10:56

Ładnie skomponowany tytuł :thumb: Od razu wiadomo o co chodzi.
Sam jestem ciekaw jak będzie wygladało to w 2013.
Decyzja podejmie zarząd PSKite na podstawie sugestii zgłoszonych przez samych zawodników.
W tym roku decyzja była za klasą box rules (sam o nią walczyłem jak lew) w kwietniu.

Nie wiem kiedy dokładnie zostanie wszystko zaklepane. Na pewno szybciej, bo każdy są osoby zainteresowane pływaniem a nie stać ich na najnowsze deski produkcyjne.
Zapraszam na forum pskite otwartego tylko dla członków. Dyskusja na temat zmian 2013 już rozpoczęta. Każdy wątek zatytułowany jest "ZMIANY 2013 itd..."

A tak wygląda aktualnie formuła na świecie:
www.formulakite.com

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 11:31

Może PSK powinno się nazywać PSR ??? Czy wykonujecie jakieś ruchy w kierunku rozwoju freestyle albo wave w Polsce??

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post20 lis 2012, 13:41

Bluznisz Smokie :naughty: PSKite to nasz oficjalny samozwanczy przedstawiciel w swiecie kitesurfingu.

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 13:50

Może PSK powinno się nazywać PSR ??? Czy wykonujecie jakieś ruchy w kierunku rozwoju freestyle albo wave w Polsce??

Inne konkurencje wymagają dużo mniejszej ilości regulacji niż race. Dlatego mniej się o nich dyskutuje, a więcej robi.

Dla przypomnienia - stowarzyszenie, które od obecnie nazywa się w skrócie PSKite, od wielu lat jest współorganizatorem zawodów freestylowych. Od 2006 roku corocznie odbywają się co najmniej 4 imprez freestylowe. Wszystko wskazuje na to, że w przyszłym roku będzie nie inaczej.

Jeżeli idzie o wave - z utęsknieniem czekamy na pasjonatów wave, którzy wezmą na siebie większość ciężaru organizacji zawodów.

W Polsce race można uprawiać prawie codziennie, freestyle średnio kilka razy w tygodniu, wave kilka razy w sezonie.

I o ile potrafię sobie wyobrazić freestyle, czy race uprawiane masowo, o tyle wave (z racji naszego położenia geograficznego) zawsze pozostanie niszowy. I z racji ograniczonych zasobów zawsze będzie na końcu kolejki.

Awatar użytkownika
rolnik

Post20 lis 2012, 14:52

W Polsce race można uprawiać prawie codziennie, freestyle średnio kilka razy w tygodniu, wave kilka razy w sezonie.
:lol:
Ja w to nie wierze albo mieszkam w innej Polsce. Przez caly rok miealem kilkadziesiat mega sesji na baltyku , dwa razy wiecej prognoz wiatrowych niz na srodladziu . Na 100 spotkanych przezemnie ludzi na spotach na swiecie widzialem jednego na raceowce trzydziestu na waveowkach a reszta na tt .
Nie wciskajcie kitu z tym rejsem

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 15:03

rolnik pisze:Nie wciskajcie kitu z tym rejsem

Jakiego?

Gratuluję kilkudziesiąciu (20-99) sesji na Bałtyku :clap:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 16:14

Z tego co ja pamiętam to te imprezy organizuje Eureka pod patronatem PSK... :) Nie ale tak poważnie się pytam bez zaczepki czy coś robicie w kierunku freestyle ?

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post20 lis 2012, 16:40

BraCuru pisze:Gratuluję kilkudziesiąciu (20-99) sesji na Bałtyku :clap:

Ja poprzez kilkadziesiąt rozumiem od 20 do góra +/-40, w tym roku udało nam się spłynąć wave około 30razy na odcinku od Łeby do J.Góry gdzie jest niewielka lub żadna tolerancja na kierunek S (więc głównie W oraz W z N) a patrząc dalej na zachód (np Ustka, Rowy....) jest możliwa większa domieszka S więc wiecej możliwych sesji :mrgreen:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 17:43

jacamakajta pisze:Ja poprzez kilkadziesiąt rozumiem od 20 do góra +/-40, w tym roku udało nam się spłynąć wave około 30razy na odcinku od Łeby do J.Góry

Załóżmy że maks 40 sesji z czego 30 downwindy. 40-30=10 mega sesji wave.
W Polsce zaliczyłem parę (2-9 czytaj 4 ) udanych dni na wave a nie przepuszczam żadnych dobrych warunków wave jak jestem w kraju czyli 4 miechy od kwietnia do listopada. Mieszkam prawie na plaży i jestem do dyspozycji fal od świtu do zmierzchu 8)
Fakt, że pod Kołobrzegiem słabiej wieje i na pewno mamy 30% mniej waveowych dni niż w Łebie.
Jakbym siedział non-stop w Kołobrzegu to miałbym parenaście (11-19 czytaj 14 ) poprawnych sesji wave.
Downwind wave w Polsce osobiście traktuję z takim samym entuzjazmem jak jazdę na nartach w Dubaju. Radocha jest, szczególnie przez pierwsze zjazdy ale szału jakiegoś ni ma. Wolę poszusować na lodowcu, gdzie nie trzeba sobie wyobrażać prawdziwego śniegu nawet w lipcu :wink:

A teraz chcesz wiedzieć ile miałem mega sesji na race? :twisted:
De facto poza Dniem Pokory nie przypominam sobie choć jednej, która byłaby nie mega :idea:

PS. Wątek o Formule Kite już istnieje na forum pskite. Zaintersowanych zapraszam a my teraz możemy sobie pogadać o wyższości wysokiego nad wyższym :wink:

Smokie pisze:Z tego co ja pamiętam to te imprezy organizuje Eureka pod patronatem PSK... :) Nie ale tak poważnie się pytam bez zaczepki czy coś robicie w kierunku freestyle ?

Forda organizuje Eureka. PSkite koordynuje zawody pucharu i mistrzostw Polski oraz innych organizatorów, którzy doceniają standardy PSKite.
Freestyle - AdamS już Ci odpowiedział. Poznamy szczegóły budując kalendarz 2013.
Przy okazji - namawiajcie pasjonatów do sponsorowania zawodów wave i freestyle.

kokinojarek

Post20 lis 2012, 18:52

Jako przyszły kajtrejsowiec jestem za dopuszczeniem
desek custom do zawodów rejsowych.
Wygląda na to że się trzeba zapisac do PSKite.

Mam jeszcze pytanie z okazjii idącej zimy: są iceboardy lub snowboardy
specjalnie wymyślone do treningu kiterace?

Awatar użytkownika
rolnik

Post20 lis 2012, 20:35

W Polsce zaliczyłem parę (2-9 czytaj 4 ) udanych dni na wave a nie przepuszczam żadnych dobrych warunków wave
samo sobie przeczy .
Downwindu w tym roku nie robilem ani jednego(chyba ze w Jaroslawcu jak dostalem wpierdziel na wodzie i wyladowalem 3 km nizej) .Wale czasem 500km zeby dobrze polatac . W grzybowie faktycznie fala nie zachwyca :hand: .Sporo poplywalem w tym roku na konkretnych falach ... mimo to uwazam ze baltyckie czasem wymiataja :thumb: czesto sa dobre :idea: .
W Grzybowie i Kolobrzegu nie wchodzi pd-zach ..a sporo tego bylo w tym roku .Trzeba bylo choc do Dabek sie kopsnac .

A teraz chcesz wiedzieć ile miałem mega sesji na race

Jak moze byc mega sesja na race jak samo wejscie na ta deske jest przykre (nie mowie juz o taszczeniu na spot) rozumie za pieniadze albo w ramach umartwiania sie :wink:

Awatar użytkownika
zawodowiec
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 21:27

rolnik popieram !

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post20 lis 2012, 21:58

BraCuru pisze:Załóżmy że maks 40 sesji z czego 30 downwindy. 40-30=10 mega sesji wave.

Nie rozumiem tego równania :hand: downiwnd znaczy mega sesje :D i podobnie pewnie miałby preferujący stacjonarnie :thumb: akurat to nie ma znaczenia :!:
Reszte napisał rolnik :mrgreen:

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 23:15

rolnik pisze:
A teraz chcesz wiedzieć ile miałem mega sesji na race

Jak moze byc mega sesja na race jak samo wejscie na ta deske jest przykre (nie mowie juz o taszczeniu na spot) rozumie za pieniadze albo w ramach umartwiania sie :wink:

Nie powinno się używać mega i race w jednym zdaniu....
Rolnik :thumbsup:

Wróć do „Forum Główne”