Ceny w dziale gielda sprzedam - wolny wniosek

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Czy jestes za wymogiem określania ceny przez sprzedawcę w dziale giełda sprzedam ?

tak
188
83%
nie
38
17%

Liczba głosów: 226

Awatar użytkownika
smithpl
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 17:08

Myślę że było by dobrze aby sprzęt oferowany w dziale sprzedam posiadał informację dotyczącą jego ceny i aby było to obligatoryjne.
Upierdliwe jest czytanie i pytanie o każdy produkt tak jakby to była tajemnica ile ktoś chce za coś .

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post31 maja 2012, 17:18

Wynik ankiety przewiduje w ten sposob: zwykly uzytkownik zaglosuje na "tak" a BIZNES zaglosuje na "nie"...

Kazde zapytanie o cene na forum, to automatyczne podbicie tematu do gory. A jak sprzedawca zaklada milion tematow, kopiujac artykuly ze swojego sklepu, to takie zapytania dzialaja jako darmowa reklama :naughty: Taki oto bYznes w polskim wydaniu :lol:

Awatar użytkownika
smithpl
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 17:21

A no tak ale forum powinno być głównie dla użytkwonika a jak sklep chce być w top10 to niech płaci za reklamę.
Tak myślę, teraz zakrawa to na idiotyzm. Interesuje mnie 15 produktów i musze 15 razy napisać aby się przekonać że ktoś chce chore pieniądze :D :D :D

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 17:24

Smithpl, ale czasem dzięki temu możesz taniej kupić, bo np. jakiś sklep może Ci sprzedać poniżej ceny producenta, czego nie będzie mógł zrobić ogłaszając cenę na forum.

Zresztą nie bardzo rozumiem, czemu się ludzie tak czepiają tej giełdy. Jak ktoś chce umieścić cenę publicznie to niech to zrobi, jak nie chce to nie, po co kogoś zmuszać. To jest forum, a nie portal aukcyjny :idea:

unhooked

Post31 maja 2012, 17:33

smithpl pisze:A no tak ale forum powinno być głównie dla użytkwonika a jak sklep chce być w top10 to niech płaci za reklamę.

Nie tak dawno byla dyskusja, czy na forum powinna sie pojawic reklama (np. bannery), ale jak widzisz, jest po staremu...

Osobiscie, nigdy nie kupilem nowego produktu od nieznanej mi osoby fizycznej czy prawnej... Wole zaplacic 22% wiecej, ale miec normalna gwarancje producenta :thumb:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 21:39

unhooked pisze:Wynik ankiety przewiduje w ten sposob: zwykly uzytkownik zaglosuje na "tak" a BIZNES zaglosuje na "nie"...

Tyś widzioł :shock:
a a mam etykietkę bYznes a ZAWSZE jestem ZA ceną i ją podaję - w odróżnieniu od tłumu prywaciarzy :hand:
cen często nie podaje ten, kto sie jej wstydzi z powodu za dużych cyfr - i buja się z ogłoszeniem i zapytaniami o cenę tygodniami, czasem miesiącami..
stek pytań o cenę pod ofertą świadczy, że najczęściej nie jest ona przychylna kupującym..

pzdr

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 22:01

popieram, skoro to "oferta handlowa"- jej częścią powinna być cena.
oferty bez ceny i sztuczne podbijanie, to pseudomarketing.

generalnie jak widzę jakąkolwiek ofertę sprzedaży (nie tylko kite), bez ceny - omijam ją z daleka.

a jak komus nie pasuje, zawsze może na alledrogo wystawić po BCM :twisted:

Defrag

Post31 maja 2012, 22:45

Popieram, chociaz rzeczywiscie problem pojawia sie w wypadku sprzedawcow ktorzy oferuja ceny nizsze niz sugeruje producent. Przy prywatnych osobach jest to szczegolnie irytujace, jak ktos pisze 'Sprzedam C4 2012 MEGA OKAZJA', a potem okazuje sie ze cena za latawiec jest wyzsza o 500pln niz za nowy u jednego ze sprzedawcow, to czlowieka moze sie zirytowac ze marnuja mu czas.

Druga sprawa ze absolutnie wkurzajace jest wysylanie fotek na email za kazdym razem. Jak ktos cos sprzedaje to po tekscie 'fotki na email' jego temat powinien byc zamykany. Wystarczy wrzucic foto na darmowy imgur.com i podlinkowac, a nie marnowac czas ludzi.

ecik1987
Deska: nobile T5
Latawiec: nobile 555,T5

Post31 maja 2012, 23:15

A może by tak wprowadzić obowiązek umieszzczania cen tylko przy używanym sprzęcie, który nie bardzo interesuje dystrybutora,
Jednocześnie w przypadku nowych latawców nie jestem tego do końca pewien.

unhooked

Post01 cze 2012, 00:24

Ziomek. pisze:
unhooked pisze:Wynik ankiety przewiduje w ten sposob: zwykly uzytkownik zaglosuje na "tak" a BIZNES zaglosuje na "nie"...

Tyś widzioł :shock:
a a mam etykietkę bYznes a ZAWSZE jestem ZA ceną i ją podaję - w odróżnieniu od tłumu prywaciarzy :hand:

A jo widzioł... :lol: ZAWSZE :roll:

NOBILE 2 HD 2011 131x40 NOWA w dobrej cenie ;]

Ziomek. pisze:cześć

został nam na sprzedaż ostatnia sztuka tej deski
nowa
......
info o cenie na priv lub mail: wake@wake.pl

pzdr

Ziomek. pisze:
cen często nie podaje ten, kto sie jej wstydzi z powodu za dużych cyfr - i buja się z ogłoszeniem i zapytaniami o cenę tygodniami, czasem miesiącami..
stek pytań o cenę pod ofertą świadczy, że najczęściej nie jest ona przychylna kupującym..

pzdr

NOWE NOBILE w super cenach T5 131/40 2 HD 131/40

Ziomek. pisze:cześć

zostały nam dwie ostatnie sztuki NOWYCH desek Nobile
które teraz możemy już sprzedać w bdb cenie :]
......
ceny blatów na maila: wake@wake.pl
ewentualnie ze strapami/padsami IFS PRO 2012 ..choć ich ceny zachęcające akurat nie są..

pzdr

Ale przynajmniej sam sie przyznajesz :hand:

unhooked

Post01 cze 2012, 00:29

zaq pisze:popieram, skoro to "oferta handlowa"- jej częścią powinna być cena.
oferty bez ceny i sztuczne podbijanie, to pseudomarketing.

zaq, mylisz pojecie oferty handlowej z zaproszeniem do zawarcia umowy... reszta sie zgadza :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 00:37

unhooked pisze:A jo widzioł... :lol:

celnie :lol:

pzdr

Defrag

Post01 cze 2012, 08:21

Serio, to JEST potrzebne - akcja z dzisiaj, temat sprzedam c4, pisze o cene, dostaje oferte 1300pln DROZEJ (Tak, TYSIAC TRZYSYSTA PLN) niz nowy u jednego ze standardowych sprzedawcow biznes na tym forum.

Cholerna strata czasu, tylko wkurzyc sie mozna.

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 10:51

No doba, to mój punkt widzenia.

Jeśli rozliczam się w barterze z producentem sprzętu, a zależy mi żeby ten sprzęt sprzedać jak najszybciej, a przy okazji nie "psuć rynku" jak to się mówi, to co mam pisać cenę ? Przecież połowa idiotów lub niedoświadczonych małolatów (no bo normalna świadoma osoba nie pójdzie) z kiteforum zaraz poleci do sklepu i będzie cisnąc sprzedawce że ja sprzedaję nowy sprzęt za tyle i tyle i na pewno na tym zarabiam, więc dlaczego w sklepie jest tak drogo?

Generalnie zgadzam się do cen sprzętu używanego, bo co to za tajemnica - powinno zależeć sprzedającemu żeby się ludzie interesowali, a przypadku wyżej opisanym było by klasyczne Polskie piekiełko.

Może więc zróbmy tak - solidarnie ten kto nie daje ceny na sprzęt używany po prostu olewajmy takie oferty bo są podejrzane.

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 11:10

smithpl pisze:Myślę że było by dobrze aby sprzęt oferowany w dziale sprzedam posiadał informację dotyczącą jego ceny i aby było to obligatoryjne.
Upierdliwe jest czytanie i pytanie o każdy produkt tak jakby to była tajemnica ile ktoś chce za coś .

Hmm Sprzedaz rzadzi sie wlasnymi Prawami - i kazdy ma Prawo wystawic Sprzet z podana Cena lub tzw.Zaproponuj - Cena do Negocjacji itd - Jezeli dla Ciebie to Upierdliwe czytanie i Pytanie to zrezygnuj z oferty - to ty szukasz i to twoj wybor czy zapytasz czy nie bedziesz zainteresowany upierdliwą oferta . Wniosek - nie popieram :thumb:

Wróć do „Forum Główne”