trapez do kite

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
siara

Post25 sty 2004, 09:38

czy do kite można użtwać trapezu wave ws ,czy też musi być kite i dlaczego i jaki -lądziwiowy czy wave :?: :?: :?:
czy może dasie to jakoś przerobić [nieskąplikowaną metodą]
poz

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post25 sty 2004, 10:08

Na poczatek spokojnie wystarczy solidny ws.Ja czasem zamiennie uzywam ws wave (wysoki) zwlaszcza teraz w zimie ,dopieta mam specjajna szekle ,ktora byla opisywana juz na forum.Pozdrawiam rolnik

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post25 sty 2004, 10:08

Czesc,

W zasadzie nie powinno się używać trapezów WS to kita. Z tego co wiem, to nie są one tworzone z myślą ciągu do góry. Ale są wyjątki, np. Dakine Thermoform WS i kitowy różnią się "tylko" tym, że WS'owy nie ma rączki z tyłu (żeby kolega mógł cie przytrzymać jak odlatujesz), ani miejsca na nożyk (którym w kryzysowej sytuacji możesz się odciąć od linek). Zresztą żaden trapez WS'owy nie ma ani rączki, ani nożyka - a to ważne.
Seat, czy waits? zależy już tylko od twoich własnych preferencji.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2004, 11:56

Witam!

Myślę, że kwestia wyboru trapezu jest dosyć trudna szczególnie na początku, bo najczęściej dobrze by było je wszystkie sprawdzic zanim się kupi a niestety z reguły takiej możliwości nie ma :(
Rzeczywiście trapezy do ws są z reguły szyte z myślą o działaniu trochę innych sił. A może nawet podobnych ale w nieco innych kierunkach :wink: Tak więc tutaj może być różnie z wytrzymałością. Na pewno nie kupuj trapezu z systemem automatic takim jak np w neilprydzie gdyż one nie trzymają! Mam w domu jeszcze race'a do ws neilpryde'a i po przejściu na fakie wypinał mi się. Ja wiem, że tricki unkooked są popularne, ale wolałbym kontrolować moment przejścia :roll: Z dobrych systemów automatic to wiem, że sprawdza się system w prolimicie (ten z takim metalowym bolcem).
Czy waist czy seat? Kwestia idywidualna. Mój kumpel określił to w ten sposób: albo uciska Ci żebra albo jajka. :idea: Tak naprawdę obecnie uważam, że waist jest o tyle lepszy, że możesz się bardziej położyć podczas jazdy no i zawsze jest więcej możliwości obracanie się haka co czasem jest przydatne przy fakie. Jeżeli jednak jest słabo dopasowany to potrafi podsuwać się dość wysoko i uciskać żebra :(
Seat natomiast ma tę zaletę, że siedzisz sobie przyjemnie w tarpeziku i niczym się nie przejmujesz. :P Jak Cię podnosi to nic się nie podsuwa, nic nie przeszkadza... No tak - właśnie - czasami paski w kroku uciskają. No i tu jest podstawowy problem - tego nijak nie da sięzniwelować. Można sobie tylko odpowiednio ułożyć to i tamto, ale to nie zawsze wystarczy...
Ogólnie myślę, że trapez powinieneś dokładnie obejrzeć przymierzyć przed zakupem a najlepiej znaleźć miejsce gdzie można sięna nim uwiesić (na półwyspie chyba w każdym sklepie na polu namiotowym są drążki) i powiercić trochę żeby zobaczyćczy wszystko jest ok.

Gość

Post25 sty 2004, 12:02

trapezy WS od kitowych roznia sie przede wszystkim zagieciem haka trapezowego, oczywiscie kajtowe sa bardzie podgiete zeby zminimaliowac spadanie chicken-loopa. Trapezy Dakina maja dodatkowo specjalny hak pivot, wiec roznica jest kolosalna i widoczna golym okiem panie Kamilu....

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 sty 2004, 12:13

Anonymous pisze:trapezy WS od kitowych roznia sie przede wszystkim zagieciem haka trapezowego, oczywiscie kajtowe sa bardzie podgiete zeby zminimaliowac spadanie chicken-loopa.

O właśnie to też... :idea: Chociaż przy obecnych konstrukcjach chicken loopa (z tym "bolcem") nie jest to już chyba takie ważne.

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post25 sty 2004, 12:37

Panie Gosciu,

Poniewaz na allegro wisi od jakiegosc czasu Dakine Thermoform Ws'owy i jest doscy tani, postanowilem odezwac sie do Dakina i spytac czym te trapezy sie roznia. Otoz otrzymalem oficjalna odpowiedz ze roznia sie tylko raczka i hakiem - na tym sie opieralem piszac powyzszy post.

Pozdrawiam Panie Gosciu

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2004, 14:16

Według mnie do nuaki lepszy jest siedzący, bo hak nie wżyna się pod żebra, czy cycki (płeć piękna),a wiemy, ze przez kilkanaście pierwszcyh godzin bardziej ciągnie nas do góry niż w bok:)

Rączka, czy nożyk nie są wg mnie najistotniejsze:
1. Można złapać gościa za trapez - jedną rękę wsadzasz od góry i drugą od dołu
2. Nożyk rdzewieje a jesli ktoś miałby się tak zaplątać, że potrzebował by nożyka, to lepiej niech sie wogóle za kjata nie bierze:)
Tutaj podpieram się, opinią, że nawjażniejszy jest system beżpiezeństwa :!:

Siedzący, czy lędźwiowy?
Jedni mówią, ten 1 inni 2, po prostu trzba spróbowac żeby się przekonać.
Ja nie wyobrażam sobie pływania w siedzącym ( to boli :oops: ).

pozdrawiam
Łukasz

siara

Post25 sty 2004, 15:53

:wave: dzięki ,ludzie,dzięki , :lol: a może podsuniecie mi coś sprawdzonego [ws pływam w wysokim]także myśle że do kite też będzie dobry wysoki -tylko teraz jaki

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 sty 2004, 19:14

siara pisze::wave: dzięki ,ludzie,dzięki , :lol: a może podsuniecie mi coś sprawdzonego [ws pływam w wysokim]także myśle że do kite też będzie dobry wysoki -tylko teraz jaki

Imho musisz przymierzyć conajmniej kilka żeby zobaczyć jak leżą - ten który będzie najlepiej dopasowany, najwygodniejszy to będzie Twój trapez :wink:
Sprawdź Pat Love (ładne, dobrze układające się i tanie), Prolimit (czy ktoś może mi powiedzieć czym się różni waist od waist pro??? Zamierzam kupić), Da Kine (ponoć waist podsuwa się do góry- nie jeździłem) - te są chyba najpopularniejsze. No poza tym pozostaje Ci jeszcze Naish, Takoon i North (żadnego na żywca nie widziałem) - wszystkie mają dystrybutora w Polsce.

Awatar użytkownika
O'błędnik
Kontaktowanie:

Post25 sty 2004, 20:24

Odrazu powiem że Northa nie polecam ale za to Prolimit jest zajebisty i dosyć tani. Sam kiedyś miałem do wyboru North i Prolimit i zdecydowanie wybieram Prolimit. North jest nie wygodny i zbyt delikatny ale za to ten drugi jest super. Prolimit dopasujesz do każde "dupy" a North jest raczej ograniczony, ogólnie mówiąc jest kiepski, mimo to ze Notrh to jest firma której ufam to trapezy im nie wyszły.

Awatar użytkownika
rolnik

Post25 sty 2004, 23:28

Na pewno nie kupuj trapezu z systemem automatic takim jak np w neilprydzie gdyż one nie trzymają! Mam w domu jeszcze race'a do ws neilpryde'a i po przejściu na fakie wypinał mi się. Ja wiem, że tricki unkooked są popularne, ale wolałbym kontrolować moment przejścia :roll: Z dobrych systemów automatic to wiem, że sprawdza się system w prolimicie (ten z takim metalowym bolcem).

>Rok czasu latalem na NP - automatic -nigdy nie mialem problemu z wypinaniem ,wiele razy jeszcze na ws walilem takie katapy ze bom mialem pogiety w palak a na trapezie ani sladu.Musiales trafic na wybrak.Seat prolimita z systemem automatic (pisze o takim do kita bo go mam)jest nie dopracowany bo peka na szwach - ale bardzo wygodny.

Nadal uwazam ze na pierwsze godziny plywania wystarczy trapez ws.Zlapiesz podstawy to sam dobierzesz trapez jaki ci pasuje ,zasady jak w ws wybierasz najwygodniejszy - firmy wszystkie sa topowe :wink:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 sty 2004, 23:40

rolnik pisze:Rok czasu latalem na NP - automatic -nigdy nie mialem problemu z wypinaniem ,wiele razy jeszcze na ws walilem takie katapy ze bom mialem pogiety w palak a na trapezie ani sladu.Musiales trafic na wybrak.

Mozliwe ze masz racje. Bo mowimy o tej wersji z takimi paskami jak w wiazaniach snowboardowych? Puszczała mi zapadka... :(

rolnik pisze:Nadal uwazam ze na pierwsze godziny plywania wystarczy trapez ws.Zlapiesz podstawy to sam dobierzesz trapez jaki ci pasuje ,zasady jak w ws wybierasz najwygodniejszy - firmy wszystkie sa topowe :wink:

No i ja mysle, że jak ktos ma kaskę to proszę bardzo. Sam tak zrobiłem właśnie z neilprydem. Z tym, że on kosztował coś ponad 300 zeta. Prolimit kosztuje 460. To juz trochę $ leci na takie "dopasowywanie". Z drugiej strony chyba lepiej kupić tani i zmieniać, niż super wypasiony, który okaże się nieodpowiedni... :roll:

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post26 sty 2004, 00:00

ja pierwszy sezon pływałem i uczyłem sie na starym trapezie Northa do WS (jego wartość rynkowa ok 100 zeta) i nie narzekałem...chociaż wiadomo, że chciałoby się mieć lepszy - i na ten sezon kupie sobie już wypasiony :twisted:

pozdro

Awatar użytkownika
rolnik

Post26 sty 2004, 00:26

>Mozliwe ze masz racje. Bo mowimy o tej wersji z takimi paskami jak w wiazaniach snowboardowych? Puszczała mi zapadka... :(

Dokladnie :!:

>No i ja mysle, że jak ktos ma kaskę to proszę bardzo. Sam tak zrobiłem właśnie z neilprydem. Z tym, że on kosztował coś ponad 300 zeta. Prolimit kosztuje 460. To juz trochę $ leci na takie "dopasowywanie". Z drugiej strony chyba lepiej kupić tani i zmieniać, niż super wypasiony, który okaże się nieodpowiedni... :roll:[/quote]

No nie .Zaklanam ze Siara juz ma trapez.Jak nie ma to zdecydowanie lepiej kupic trapez do kita :naughty: pod kazdym wzgledem.

Wróć do „Forum Główne”